mięso z kurczaka - 11609 przepisów (strona:265/774)

Kurczak z czosnkiem, chili i limonką i obłędnie chrupiącą skórką 240

limonki 1 szklanka gorącego bulionu 4 łyżki posiekanej zieleniny dekoracji np. natka pietruszki , szczypior , kolendra 1 limonka do dekoracji Mięso umyć, osuszyć natrzeć wymieszanymi przyprawami. Na patelni (najlepiej takiej, którą można wstawić do piekarnika) rozgrzać masło. Ułożyć kawałki kurczaka skórą do dołu. Podsmażyć ok. 5 minut aż skórka zbrązowieje, przewrócić na druga stronę, podsmażyć jeszcze 3 minuty, przełożyć(...)talerz. Najlepiej mięso obsmażyć w dwóch turach, inaczej zamiast smażenia może się ugotować i skórka nie będzie chrupiąca. Podczas smażenia mięsa przygotować pozostałe składniki. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Z chili usunąć pestki, posiekać. Jeżeli z kurczaka wytopiło się dużo tłuszczu, odlać część, aby na patelni pozostało ponownie ok. 2 łyżek. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić cebulę i chili. Czosnek dorzucić

Pełny talerz
Klasyczna sałatka GYROS 549

barwników które nie są pochodzenia roślinnego. Wybierając mięso kupujmy z pewnego źródła, najlepiej z miejsc w których zwierzęta jadły zróżnicowany pokarm. A teraz zapraszam do wypróbowania klasycznej sałatki o smaku najpopularniejszego fast-foodu w Polsce. Dla 5-6 osób Czas przygotowania 20 minut Składniki: 300-350g piersi lub udka b/k z kurczaka 2 papryki czerwone Pół średniej wielkości cebuli(...)dodajemy odrobinę oleju i znów mieszamy. 2/ Przesmażamy kurczaka z papryką na patelni z rozgrzanym już olejem aż do miękkości papryki i usmażenia mięsa. W między czasie cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę. 3/ Usmażonego kurczaka z papryką (bez tłuszczu z patelni) przekładamy do świeżej miski, dodajemy makaron, cebulę, kukurydzę i drugą połowę opakowania przyprawy - dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy

Kuchnia PROzdrowotna
Kurczak w ziołach 386

rodzinki :) Palce lizać!  Porcja soczystego mięsa w zacnym towarzystwie świeżych ziół prosto z ogródka, a do tego aromaty unoszące się po całym domu! Oj, tak - zdecydowanie bardzo za tym tęskniłam! :)  Z czystym sumieniem mogę zakasać rękawy i dalej szaleć w kuchennych wojażach.  Smakowitego popołudnia :)       Nogi z kurczaka pieczone na złoto   Składniki(...)drobno, po czym utrzeć na desce, cytrynę wycisnąć, dodać musztardę, oliwę, miód i przyprawić.Odstawić na noc do lodówki.  Drugiego dnia wyłożyć kurczaka do wysmarowanego olejem naczynia. Jabłko pokroić w ósemki i ułożyć między mięsem. Wstawić do o piekarnika. Piec w naczyniu żaroodpornym (przykrytym) w temperaturze 160 stopni C przez 2,5 godziny. Po 1,5 godziny podlać kurczaka

Sajkofanka smaku
Sałatka drobiowa z truskawkami 243

dobiega końca... Jednak ja mam w zanadrzu jeszcze kilka przepisów, dlatego postaram się nimi z Wami jak najszybciej podzielić;) Dzisiaj truskawki w... sałatce z kurczakiem:) Nietypowe, ale gwarantuję, że bardzo smaczne połączenie owoców, warzyw i mięsa w jednym daniu:) Smacznie, lekko, zdrowo - w sam raz na lato! Składniki:1 filet z piersi kurczaka, 300g świeżych truskawek, 250ml jogurtu naturalnego, ogórek

Z miłości do słodkości
Pierś z kurczaka w sosie śmietanowo-pietruszkowym 172

Pierś z kurczaka to chyba najczęściej przygotowywane przeze mnie mięso. Po pierwsze nie potrzeba sporej ilości czasu, aby zrobić coś dobrego, a po drugie zawsze smakuje dobrze. Dodatkowym atutem jest fakt, że można ją przyrządzić na setki sposobów. Jednym z nich jest pierś z kurczaka w sosie śmietanowo-pietruszkowym, którą bez problemu można zrobić w 30 minut. Idealnie pasuje zarówno

Programista w kuchni
Kurczak pieczony w panierce 116

dłuższego czasu staram się unikać smażenia mięsa w panierce, dlatego dzisiaj chciałam zaproponować kurczaka pieczonego w panierce. Danie bardzo proste, smaczne, a co najważniejsze, nie nasiąknięte tłuszczem. Naprawdę polecam. Składniki: 4 nogi z kurczaka lub 8 pałeczek 3-4 łyżki oliwy 1 łyżeczka suszonego oregano pół łyżeczki suszonej bazylii pół łyżeczki suszonego majeranku 1 łyżeczka słodkiej papryki pół łyżeczki ostrej

kuchnia doski
Skrzydełka z serkiem mascarpone (z nutą rozmarynu i cytryny) 133

skórką) nasmarować serkiem. (Skórę można delikatnie ponacinać. Serka nie żałować i dodawać go jak najwięcej.) Naczynie żaroodporne pokryć warstwą oleju czosnkowego i ułożyć w nim kurczaka. Całość oprószyć solą, pieprzem i papryką. Mięso delikatnie wymieszać, aby pokryło się warstwą tłuszczu. Na wierzchu posypać startą skórką cytryny i zieleniną. Piec około 70-90 minut w 180 stopniach. (W razie potrzeby podlać

Di gotuje
Siekane kotlety z kurczaka 122

jeśli dodamy czerwoną kotleciki są fajne kolorowe :) Jest to również świetna alternatywa jeśli mamy mało mięsa, a na obiedzie ma być więcej osób. U mnie porcją z 1/2 kg piersi najadło się 5 osób i kotletów jeszcze zostało:) Polecam! Składniki: 1/2 kg piersi z kurczaka 4 łyżki kukurydzy z puszki(...)papryki 50g żółtego sera 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 jajka 2 łyżki majonezu 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej sól pieprz Piersi kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w drobną kostkę. Przełożyć mięso do miski i dodać posiekaną natkę pietruszki, paprykę pokrojoną w drobną kostkę, kukurydzę odsączoną z zalewy i ser starty na grubej tarce. Dodać również jajka

kuchnia doski
Makaron ze smażonym kurczakiem, szpinakiem i pomidorkami 310

szybkie i kolorowe, a przede wszystkim zdrowe danie w stylu kuchni włoskiej. Połączenie makaronu wstążek z chudym mięsem, szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi na szybki obiad lub lekką kolację o każdej porze roku. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 1 filet z kurczaka (250g) 200g młodego szpinaku 120g pomidorków koktajlowych 180g wąskiego makaronu wstążki (tagliatelle, wąskie fettuccine) 1-2 ząbki(...)przykrycia, czasami mieszając, do zgęstnienia płynu. W międzyczasie na dość silnym ogniu rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i wrzucamy kawałki kurczaka. Lekko solimy i intensywnie smażymy przez 2 minuty mieszając. Dodajemy pomidorki, również je solimy i smażymy z mięsem przez kolejne 2 minuty. Makaron gotujemy zgodnie z zaleceniami producenta w lekko osolonej wodzie. Odsączony mieszamy z 1 łyżką oliwy. Na talerze

Kulinarna Pokusa
HAGFISH QUENELLES – DISHONORED 2 – serkeńskie rybne kluski 223

francuską kuchnią, gdzie oznacza delikatne kluski gotowane na wodzie, podobne kształtem i konsystencją do gnocchii. Ich bazą jest ciasto parzone (Pâte à Choux) połączone ze zmiksowanym mięsem z ryby, chociaż wersje z kurczakiem są też często spotykane. Receptura z gry nie wskazuje dokładnych proporcji, dlatego sugerowaliśmy się tradycyjnymi przepisami na ten francuski rarytas. Mimo, iż na pierwszy rzut oka danie(...)WYBÓR RYBY Hagfish występuję w realnym świecie, ale to zupełnie inny rodzaj ryby niż w grze. Wiele przepisów na quenelles używa filetu ze szczupaka, ze względu na strukturę jego mięsa – jednak kawałki kupione w sklepie nadal mają sporo małych ości, więc można zastąpić go mniej ościstym łososiem. Dodatkowo kluski nie będą miały aż tak mocno rybiego posmaku. Odradzamy użycie mrożonej

Nerds Kitchen
SUTO HANDROLL – czyli sushi po australijsku! 134

specjalnie skomponowane dla SUTO smaki, których nie ma nigdzie indziej – z chutneyem jabłkowym, liczi, fenkułem czy też burakiem! ( warto je wypróbować! ) Są handrolle z mięsem: Żeberko BBQ, Indyk Panko i Kurczak Teriyaki Są też oczywiście handrolle rybne: Grillowana krewetka, Filadelfia Łosoś, Pikantny tuńczyk, Tatar z łososia, Łosoś z owocami No i dla wegetarian też się coś znajdzie: Fenkuł

Ostra na Słodko
azjatycki rosół - a'la Ramen 322

jest w nim mięso :) Nie trzymałam się żadnego z dostępnych przepisów na Ramen, stąd to "a'la". Wyszło obłędnie! Cała masa umami i wyrazistych, mocnych, długich smaków. Jako dodatek świetnie sprawdza się jajko ugotowane na półtwardo, które w parze z boczkiem rozpływają się na języku jak masło.  Składniki: - 3 litry wody - ćwiartka z kurczaka - plaster boczku - marchewka - pietruszka - dwie(...)ilość wody się zredukuje.  Gdy Wszystkie składniki są już miękkie wyjmuję kurczaka i boczek z zupy. Boczek kroję w paski, a kurczaka oddzielam od kości i szarpię widelcem, tak aby powstały włókna. Tak przygotowane mięso przekładam do miski, zalewam sosem sojowym, mieszam i odkładam na bok. Wywar przyprawiam dwoma łyżkami sosu ostrygowego, łyżką rybnego, 1/2 łyżeczki sosu chilli, łyżką

Cook&Love
Quritto 225

paprykę, mąkę i mleko. Połączyć wszystko za pomocą blendera (jeśli ktoś nie ma blendera, można użyć zwykłej trzepaczki). Masa musi być dobrze napowietrzona. Do miseczki z mięsem przelewamy ciasto i mieszamy. Następnie panierujemy kurczaka w mące. Najlepiej wsypać przesianą mąkę do jakiegoś pojemnika(ja używam zamykanego plastikowego z IKEA), wkładać po kilka paseczków, zamknąć pojemnik i potrząsnąć aż kawałki będą

Ptasia Kuchnia
Qurrito 329

paprykę, mąkę i mleko. Połączyć wszystko za pomocą blendera (jeśli ktoś nie ma blendera, można użyć zwykłej trzepaczki). Masa musi być dobrze napowietrzona. Do miseczki z mięsem przelewamy ciasto i mieszamy. Następnie panierujemy kurczaka w mące. Najlepiej wsypać przesianą mąkę do jakiegoś pojemnika(ja używam zamykanego plastikowego z IKEA), wkładać po kilka paseczków, zamknąć pojemnik i potrząsnąć aż kawałki będą

Ptasia Kuchnia
Stripsy ze schabu 228

także na zimno. Polecam też przepis na kurczaaka à la KFC . Na blogu jest też przepis na pieczone kąski ze schabu . Stripsy to usmażone paski mięsa. Domowe, chrupiące stripsy ze schabu lub z kurczaka smakują znacznie lepiej niż te kupione w popularnej sieciówce KFC. Są wilgotne w środku, a z zewnątrz chrupiące i złociste za sprawą panierki z mąki kukurydzianej(...)zrobiłam z 4 plastrów schabu, 6 łyżek mąki kukurydzianej wymieszanej z 2 łyżeczkami przypraw np. gotowej przyprawy do kurczaka bez sztucznych dodatków, można samemu skomponować zestaw przypraw np. wymieszać kurkumę, curry, ostrą paprykę i sól. Jak przygotować stripsy ze schabu? Mięso rozbijamy tłuczkiem na cienkie płaty, kroimy na długie paski. Na jednym talerzu roztrzepujemy widelcem 2 jajka. Na drugim mieszamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kotlety mielone drobiowo - rybne 177

jest rybą wybitnego smaku, i ości dużo ma stwierdziłam że świetnie nadaje się na kotlety mielone. Po dokładnym oczyszczeniu i odfiletowaniu ryby uzyskałam 800g. czystego mięsa. 800g.  świeżej ryby (nie mrożonej) 500g. piersi kurczaka      2 średnie cebule      2 jajka      2 łyżki bułki tartej  + bułka do panierowania

Lubię to gotuję

Proponowane wyszukiwania