mięso z kurczaka - 11609 przepisów (strona:233/774)

Zupa tajska 151

Delikatnie pikantna, rozgrzewająca, a zarazem niezwykle delikatna, dzięki dodatkowi mleczka kokosowego :) Gęsta, pożywna, a jednocześnie prosta w wykonaniu, to dokonała potrawa na obiad, zwłaszcza dla zabieganych :) SKŁADNIKI: mięso z 2 ćwiartek z kurczaka 2 ząbki czosnku 1 cm korzenia imbiru 1/2 ostrej świeżej papryczki 2 małe cebule 1 średnia marchewka 150 g pieczarek 1 mała cukinia 1 l bulionu drobiowego

Kuchnia od dwojga
Pasztet domowy 182

własnoręcznie od razu smakuje lepiej, a przy tym wiem dokładnie co jest w nim w środku, na co ostatnio zwracam szczególną uwagę.Do przygotowania własnego pasztetu, możemy użyć dowolnego mięsa, czy to wieprzowina, wołowina czy nawet sam drób. Wszystko wedle uznania to mi się w tym najbardziej podoba :-) Ten dzisiejszy jest z mix-em różnego rodzaju mięs i warzyw. Jeżeli(...)początku ostro trzymałam się przepisu, od niedawna robimy go prawie na oko.    Pasztet domowy  Składniki:  2-3 duże piersi z kurczaka   ok  1,5 kg mięsa -może być wieprzowe, wołowe czy mix tych mięs  1/2 kg surowego boczku lub podgardla 4-5 jajek 6 średnich marchewek   3 pietruszki   pół dużego selera

Aromatyczne Podróże
Galaretka z kurczaka z cukinią 153

foremki do naszej galaretki  Wykonanie  Na początku myję mięso i osuszam , następnie kroję w drobną kostkę , ścieram na tarce naszą cukinie . Kiedy mamy przygotowane mięso , do rozgrzanego garnka przekładam pierś z kurczaka i cukinie , podsmażam razem często mieszając , następnie między czasie obieram marchewkę , oraz pietruszkę , ścieram na tarce o średnich oczkach i także dodaje do naszego mięsa , wszystko

Mój Smak
Stripsy z kurczaka jak z KFC 673

znów w bułce tartej z mąką i płatkami. Na kawałkach kurczaka powinno być sporo panierki. Smażyć partiami na rozgrzanym, głębokim oleju (olej musi zakrywać mięso), aż do uzyskania złocistego koloru. Usmażone kawałki kurczaka układać na papierowych ręcznikach w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Podawać gorące, bezpośrednio po usmażeniu. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Polędwiczki z kurczaka można zastąpić filetami z piersi(...)skrzydełkami. Inne, większe części kurczaka np. pałki wymagałyby dłuższego czasu smażenia w oleju. Ilość przypraw i pikantność stripsów można dobrać zgodnie z własnym smakiem. Stosunek mąki do bułki tartej w panierce wynosi 1:3. Olej do smażenia musi być mocno rozgrzany (około 170 stopni) i musi go być tyle, aby zakrywał smażone mięso. Źródło przepisu:   Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
Obiad w orientalnym stylu. Makaronowe muszelki ryżowe w mięsno-grzybowym sosie. 160

paski, a następnie te kroimy na pół. Na patelni rozgrzewamy masło. Układamy nasze kawałki mięsa i posypujemy je dokładnie solą ziołową. Mieszamy tak, aby każdy kawałek mięsa był obtoczony w przyprawie. Kurczaka smażymy na małym ogniu, co jakiś czas obracając. Usmażonego kurczaka zdejmujemy z patelni i odstawiamy na chwilę na bok. W garnku gotujemy makaron według instrukcji na opakowaniu. Pieczarki

Słodkie okruszki
,,De volaille z serem i szynką” 288

Kotlet de volaille to pyszne danie z piersi kurczaka, które przyrządziłam w mojej kuchni dzięki życzliwości marki Przyjemne gotowanie http://przyjemnegotowanie.pl. Mięso tak przyrządzone wychodzi soczyste, mięciutkie i aromatyczne, a skórka chrupiąca. Bardzo polecam wypróbowanie tego przysmaku, jeśli ktoś jeszcze nie robił. Roladki można serwować dowolnie z ziemniakami lub ryżem. Klasyczny i najprostszy de volaille to przede wszystkim mięso(...)żółty. Składniki na 8 porcji: • 8 filetów z piersi kurczaka • 8 plastrów szynki • 8 plastrów żółtego sera • pół kostki masła • 2 łyżki posiekanej pietruszki • sól, pieprz, • mąka do obtoczenia • 4 jajka • bułka tarta • olej do smażenia + 1 łyżka masła Sposób wykonania: Pół kostki masła mieszamy z posiekaną pietruszką. Mięso rozcinamy na większe płaty, rozbijamy tłuczkiem, przyprawiamy z obu stron solą

Podróż w kulinaria
Zupa z kurczakiem i zielonymi warzywami 144

rozgrzewającej i pysznej zupy, co istna skarbnica witamin i minerałów A Ty, jadłeś już dzisiaj coś zielonego…? Składniki na 3 – 4 porcje: 1 średnia pierś kurczaka bez skóry (starajmy się wybierać mięsa ekologiczne lub z wolnego chowu) 1 średnia marchewka około 10-cm kawałek pora 1 ząbek czosnku około 100 g zielonej fasolki szparagowej 1 nieduża cukinia(...)Ponownie maksymalnie zwiększyć ogień, do zupy dodać groszek, a kiedy po chwili zacznie znowu wrzeć – cukinię, brokuły i kurczaka. Jeszcze raz doprowadzić pod przykryciem do wrzenia i gotować około 2 – 3 minuty od czasu zagotowania, tj. do momentu, w którym mięso będzie ugotowane. Zupę zdjąć z ognia, doprawić do smaku solą, czarnym pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej, dodać śmietankę (można

Even Better Food
Sałatka z kurczakiem i śliwkami 143

ową sałatę (możecie użyć sałaty lodowej lub tej, która Wam najbardziej smakuje). Na rozgrzanej patelni umieszczamy kurczaka i pokrojone w kawałki śliwki (ja dałam połówki owoców). Całość podsmażamy na średnim ogniu aż będzie miękkie. W miseczce umieszczamy warzywa a na wierzchu ciepłe jeszcze mięso z owocami. Życzę Wam smacznego! ps. nic nie szkodzi na przeszkodzie żeby sałatkę zabrać do pracy

Szybko Tanio Smacznie
Sałatka Gyros ognista 23662

ognista to sałatka, którą wyszukałam na portalu Knorr. Nie jest to tradycyjna sałatka Gyros (na którą znadziecie przepis tutaj: Sałatka Gyros warstwowa), lecz sałatka ze świeżych warzyw i popularnego mięsa Gyros w pikantnej odsłonie ;-) Nie wymaga ona zbytniego nakładu pracy, a na dodatek pięknie się prezentuje i jest bardzo smaczna! Przypadła mi do gustu i na pewno nie raz zaserwuję(...)pełne łyżkiKukurydza konserwowa – 1 puszkaOlej do smażenia Sałatka gyros ognista – wykonanie:Piersi kurczaka umyć, oczyścić, pokroić w paseczki, posypać przyprawą do kurczaka i łyżeczką przyprawy chilli.  Usmażyć mięso na złoty kolor, na rozgrzanym oleju, pod koniec smażenia przykryć patelnię pokrywką, by mięso dobrze usmażyło się w środku i było soczyste (zbyt długie smażenie może wysuszyć mięso, dlatego

Kulinarne Przeboje
Pikantna potrawka z kurczaka z pieczarkami i pomidorami 376

ząbek czosnku- łyżka czerwonej czubrycy- dwie łyżki sosu sojowego- tłuszcz do smażenia (u mnie oliwa z suszonych pomidorów)- sól Pierwszą rzeczą, jaką musimy zrobić, jest zamarynowanie mięsa - umytego i pokrojonego w kostkę kurczaka wrzucamy do miski i mieszamy z sosem sojowym i czubrycą. Ważna uwaga - jej czerwona odmiana jest dość ostra, stąd warto zwrócić uwagę zarówno na długość marynowania(...)mocno pikantna, ale nie bardzo ostra. W zależności od upodobań przyprawy użyć można mniej, doprawiając dodatkowo ulubionymi ziołami, lub też dostosować czas marynowania - moim zdaniem absolutne minimum to kwadrans.Gdy mięso się marynuje, mamy czas na przygotowanie pozostałych składników - pieczarki kroimy w plasterki, cebulę w kostkę lub piórka, czosnek traktujemy praską lub bardzo drobno siekamy, świeże pomidory parzymy, a następnie obieramy

Kulinarne zapędy Kokosa
Sałatka z kurczakiem i grzankami 275

tarta 6 kromek czerstwego chleba 1 łyżka masła sos 7 łyżek jogurtu 2 łyżki majonezu 3 łyżki keczupu, dałam keczup z cukinii przyprawa do sałatek Piersi z kurczaka rozkroić na dwa płaty mięsa lub pokroić w paski. Dokładnie oprószyć ziołami włoskimi. Następnie kawałki mięsa panierować w jajku i bułce tartej.  Usmażyć na złoty kolor i odstawić do wystudzenia(...)dodać odrobinę ziół włoskich.  Następnie wrzucić pokrojony w kostkę chleb i przyrumienić. Sałatę lodową porwać na małe kawałki. Pomidorki koktajlowe pokroić na połówki a większe na ćwiartki. Usmażonego kurczaka pokroić w średnią kostkę. Wszystkie składniki przełożyć do dużej miski i wymieszać.  Przygotować sos. Do miseczki przełożyć jogurt, majonez i keczup. Wszystko dokładnie wymieszać, do smaku doprawić przyprawą

Monia miesza i gotuje
Sałatka z kurczakiem, camembertem i sosem winegret 422

koktajlowe mix sałat 1 żółta papryka natka pietruszki szczypiorek camembert president lekki pierś z kurczaka przyprawy Kamis: grill ziołowy, zioła do drobiu   Przygotowanie: Pierś z kurczaka oczyścić i pokroić w paski. Natrzeć mięso przyprawami i smażyć bez dodatku tłuszczu. Gotowe mięso  pokroić na mniejsze kawałki. Wszystkie warzywa należy pokroić w kostkę. Szczypiorek i natkę drobno posiekać. Mix sałat

The Sweet Damsel
Naleśniki zapiekane z farszem. 26171

wariacje z naleśnikami w moim domu są mile widziane, te na słodko i te wytrawne. Dzisiejsze rozpieściły podniebienia domowników i gości. SKŁADNIKI: ciasto naleśnikowe(patrz krokiety z mięsem) 1 podwójna pierś z kurczaka przyprawa gyros 1 łyżeczka drobno siekanego lubczyku 1 średnia cebula 2-3 łyżki masła klarowanego FARSZ: 1 średnia marchewka 1 średnia pietruszka 1 mała cebulka około(...)cukinii przyprawa- zioła włoskie 1/2 łyżeczki bazyliowej primerby 1 łyżeczka drobno siekanego lubczyku 1 łyżka octu winnego białego  sól, pieprz do smaku WYKONANIE: smażymy cienkie naleśniki, mięso kroimy na małe kostki, smażymy na maśle z dodatkiem przyprawy gyros, lubczyku i cebuli, usmażone mięso odkładamy, wszystkie warzywa kroimy w kostkę,  na pozostałym tłuszczu smażymy warzywa, najpierw marchewkę i pietruszkę

Kuchnia Beaty
Szybki kurczak w sosie śmietanowym z curry 204

akurat miałam 36% i też była dobra) łyżeczka curry pół łyżeczki kurkumy szczypta imbiru papryka ostra, sól, pieprz do smaku Przygotowanie Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy na łyżce oleju. Do mięsa dodajemy por pokrojony w półplasterki i marchew pokrojoną w paski. Podsmażamy chwilę, następnie podlewamy pół szklanki wody i dusimy do miękkości. Kiedy warzywa będą miękkie dodajemy

e-PrzepisyKulinarne
Śmietanowo-cytrynowa potrawka z kurczaka 166

Przepis znalazłam na opakowaniu ryżu parboiled z Lewiatana danie dość czasochłonne jeśli nie mamy rosołu z kurczaka i kawałka w nim gotowanego mięsa.  Najlepiej jeśli zrobimy je z resztek rosołu.  Na zdjęciu może nie wygląda, ale jest pyszne ;) Składniki: podwójna pierś z kurczaka (ok. pół kg) łyżka wegety/kucharka 3 szklanki rosołu drobiowego (gotuję go w wodzie po gotowaniu

W kuchni bez szafek
Drobiowe pulpeciki na makaronie podane 233

kurczaka4 pieczarki1 łodyga selera naciowegomała cebulka1 jajko2 łyżki kaszy mannysól, pieprz1/2 opakowania makaronu kolanka Mamma MiaCebulę, pieczarki, seler umyć, oczyścić. Filet z kurczaka umyć, oczyścić z błon i chrząstek, pokroić na kawałki.Warzywa i mięso wrzucić do blendera - zmiksować.Do mięsa dodać jajko, kaszę, doprawić do smaku - wymieszać.Na patelni rozgrzać olej. Przy pomocy łyżki formować z masy małe

kolorowotorcikowo

Proponowane wyszukiwania