kiedy jesteśmy tylko we 2 jem potrawy wegetariańskie, a czasem nawet uda mi się przygotować coś wegańskiego. Raz w tygodniu w naszym osiedlowym sklepie mięsnym są ekologiczne kurczaki. Wtedy pozwalam sobie na mięso i z reguły starcza mi to na ok 2 dni. Z piersi robię potrawę na sobotę, kiedy cała rodzina jest w komplecie, a z nogi, korpusu
Mama z MotylemZAPIEKANKA Z KURCZAKIEM, BROKUŁEM I SEREM to szybki pomysł na obiad,... Artykuł Zapiekanka z kurczakiem, brokułem i serem pochodzi z serwisu CookMagazine .
COOKMAGAZINEłyżeczka ziół prowansalskich sól pieprz 2 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy Kurczaka pokroić w dużą kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z solą i pieprzem, natrzeć mięso. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić kurczaka i podsmażyć. Warzywa z mrożonki umieścić na durszlaku, przelać wrzątkiem po czym dodać na patelnię. Przyprawić dołączoną do mieszanki przyprawą. Smażyć pod przykryciem około kwadransa, aż warzywa
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniapokroić na mniejsze kawałeczki, czosnek posiekać i dodać do soczewicy wraz z przyprawami, odparować z nadmiaru płynu, tak by była gęsta a nie sucha. Piersi z kurczaka przeciąć i uformować duże płaty mięsa, rozbić nieco młotkiem. Posolić posypać pieprzem, hyzopem, ułożyć po 4-5 kawałków pomidora suszonego, następnie po 1-2 plasterki wędzonki i ser żółty. Zrolować roladki, spiąć wykałaczkami
Gotowanie jest łatwepierwszego tłoczenia!) 4-5 łyżek chutneya z mango 100 g śmietanki 30% 1 łyżka octu winnego białego sól, pieprz, płatki chili do smaku ewentualnie przyprawa do kurczaka Rozgrzewamy piekarnik do 200°C. Mięso kroimy na małe kawałki, takie "na jeden raz", posypujemy solą, pieprzem, ewentualnie przyprawą do kurczaka, marynujemy ok. 1/2 h w lodówce. Rozgrzewamy oliwę na patelni i smażymy
Kuchnia PrezydentowejSkładniki : filet z kurczaka jajko bułka tarta papryka, cebula, ogórek kiszony sól, pieprz, tłuszcz do smażenia Przygotowanie : Umyte mięso pokroić wzdłuż na płaty które należy lekko rozbić Paprykę, cebulę pokroić w piórka, cebulę można przesmażyć, by straciła surowiznę Ogórek kroimy w cienkie paski Płat mięsa rozkładamy na desce, lekko solimy, posypujemy pieprzem i układamy przesmażoną cebulę, paprykę i ogórek, ewentualnie
Proste Potrawytego typu mięsa bo mi przestało smakować. Cóż, z braku laku lepszy kit, jak mówi stare przysłowie. Jednak musiałem coś zrobić i jakoś zmienić - zagłuszyć smak mięsa i tak powstała sałatka z odrobiną kurczaka gotowanego. Składniki: 2 pomidory 1 mała cebula pieprz sól ząbek czosnku sos chrzanowo-majonezowy - najlepiej własnej roboty kurczak - odrobina z udka z rosołu Składniki(...)drobno posiekanym czosnkiem i pokrojoną w cieniutkie piórka cebulą. Na tak przygotowany podkład rzucamy kurczaka w stylu artystycznego nieładu. Na koniec polewamy kurczaka sosem chrzanowo-majonezowym. Następnie musimy poczekać trochę by czosnek i cebula nadały smak kawałkom mięsa od dołu, a sos od góry. Po ok. 30 minutach potrawa jest gotowa do spożycia. Te 30 minut można poświecić na zrobienie
Dieta Rozdzielna i Zdrowiełyżka ziół prowansalskich 3 ząbki czosnku 1/2 kg ziemniaków 1 łyżeczka mielonego kminku 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła sól Sposób wykonania: Udka kurczaka myjemy i osuszamy. Czosnek szatkujemy w drobną kostkę i nacieramy nim mięso. Olej łączymy z papryką ostrą i słodką, solą i ziołami. Kurczaka wkładamy do żaroodpornego naczynia, polewamy marynatą i odstawiamy na kilka godzin
Qchnia po prostuautorski (mój). Kurczak jest bardzo prosty w przygotowaniu i zapewniam Was, że smakuje po prostu... obłędnie! Kusi niezwykle soczystym i miękkim mięsem, rumianą skórką oraz delikatnie słodkim posmakiem fig, które bardzo lubię. Koniecznie sami spróbujcie! 3 ćwiartki z kurczaka (mogą być dowolne części z kurczaka) Marynata: 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1/3 łyżeczki curry(...)użyłam ze Zdrowy Market 24) Składniki marynaty wymieszać. Kurczaka umyć, ja dodatkowo ćwiartki przecinam na dwie części i po osuszeniu dokładnie pokryć marynatą. Tak przygotowanego najlepiej wstawić do lodówki minimum na kilka godzin, ale w ostateczności, gdy zależy nam na czasie - ten etap można pominąć. Następnie mięso z figami umieścić w rękawie do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika
Di gotujeKurczak cacciatore to inaczej kurczak po myśliwsku. Włoskie danie, którego podstawą są mięso, cebula, czosnek, zioła i pomidory. Danie bywa również wzbogacane grzybami, oliwkami i winem. U mnie z polskim akcentem w postaci wędzonego boczku, który można pominąć. Do przepisu można wykorzystać filety, udka lub pałeczki z kurczaka. U mnie danie podane z kaszą jaglaną, pysznie(...)szynki lub cienkiej kiełbasy pół szklanki białego wytrawnego wina garść czarnych oliwek przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano Wykonanie: Mięso myjemy, osuszamy, oprószamy solą i pieprzem. Cebulę i czosnek drobno kroimy. Pieczarki kroimy w plasterki. Boczek kroimy w kostkę. Kurczaka podsmażamy krótko na łyżce tłuszczu. Przekładamy na talerz. Na tej samej patelni podsmażamy boczek. Po chwili dodajemy
Smak mojej kuchniskładników do plenerowych kociołków, bo zapewne takie planujecie. Duża porcja do 4-6 osób. Danie podstawowe: - 1 kg młodych ziemniaków, polecam małe egzemplarze - 0.8 do 1 kg mięsa drobiowego, filet z piersi kurczaka lub indyka, mogą być również podudzia z drobiu - główka młodej kapusty - 2 średnie cebule - pęczek koperku - olej rzepakowy - przyprawy: shorama czerwona, papryka wędzona słodka i ostra, majeranek(...)ćwiartki, obsypujemy obficie majerankiem, kminkiem i podsmażamy przez kilka minut, wyciągamy łyżką cedzakową i wykładamy nimi spód naczynia do zapiekania, oprószamy solą. 3. Jako trzecie na patelnie trafia mięso posypane shoarmą, wędzona papryką oraz solą. Podsmażamy, a następnie przekładamy do wolnego naczynia aby odsączyć je z tłuszczu. 4. W naczyniu do zapiekania mamy już ziemniaki, na które przekładamy kapustę
Apetyczna babeczkaSKŁADNIKI : 5-7 pałek z kurczaka 1 łyżka ziół do mięsa 3 łyżki oleju sól, pieprz do smaku 2 szklanki soku z pomarańczy Hortex 1 brokuł 1 łyżka masła dowolna surówka kiełki fasoli mung i rzodkiewki do dekoracji(...)PRZYGOTOWANIE : Pałki z kurczaka myjemy, obcinamy górne chrząstki i tworzymy małe golonki z kurczaka. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ziołami. Podpiekamy z każdej strony na oleju, wlewamy sok z pomarańczy i dusimy pod przykryciem do miękkości. W razie konieczności dolewamy soku, kiedy całkowicie się zredukuje i skarmelizuje danie jest gotowe. Brokuł gotujemy w lekko osolonej wodzie
Kulinarne Fantazje Mariolitakże upiec na sposób indyjski w marynacie z jogurtu, limonek i curry. Chrupiąca, lekko pikantna skorka i kwaskowate, soczyste mięso, nie trzeba nic więcej. Kurczak w indyjskiej marynacie cały kurczak ok 1,5 kg 1 szklanka naturalnego jogurtu 3 łyżki czerwonej pasty curry 2 łyżki mieszanki garam masala 2 łyżeczki
Bernika - moj kulinarny pamietnikprzygotowane mięso polać obficie oliwą i posypać przyprawą gyros-kebab. Wymieszać, przykryć folią do żywności i zostawić na noc w lodówce. Piersi z kurczaka przełożyć na patelnię i smażyć mieszając, aż do momentu, gdy mięso nie będzie surowe. Zostawić do ostudzenia. Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu, po odcedzeniu polać przegotowaną zimną wodą, żeby się nie lepił i zostawić(...)Wszystko wsypać do dużej miski razem z ostudzonym makaronem i mięsem. Do mniejszej miseczki lub garnuszka wlać jogurt naturalny, dodać majonez, przecisnąć przez praskę czosnek, doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Tak przygotowanym dipem polać wszystkie składniki i wymieszać. Sałatę lodową dodać do sałatki bezpośrednio przed podaniem. Piersi z kurczaka w trakcie smażenia. Łączenie składników. Składniki sałatki wymieszane z dipem. Sałatka
Passions hobbies life