Dzisiaj przedstawie Wam przepis na odmienioną wersję tradycyjnego spagetti. Wersje ciężkiego sosu na bazie mięsa mielonego zastąpiłam lekkim sosem pomidorowym z duszoną piersią z kurczaka oraz warzywami. Doskonały pomysł na obiad lub lekką kolację ! Polecam zwłaszcza osobom dbającym o linie lub tym, którym znudziło się tradycyjne spaghetti :) Składniki: -jedna pierś z kurczaka -pół czerwonej cebuli -pół papryki(...)kroimy w kostkę. Warzywa myjemy, obieramy oraz również kroimy kostkę. 2. Do garnka wlewamy trochę wody, pokrojonego kurczaka przyprawiamy przyprawą do kurczaka oraz odrobiną carry i wrzucamy do garnka. Przykrywamy przykrywką by mięso mogło się udusić. 3. W drugim garnku będziemy dusić warzywa. Naczynie również wypełniamy odrobiną wody i wrzucamy najpierw cebulę. Po chwili dorzucamy pokrojoną paprykę
Zdrowo kolorowo lifestyloworozgrzany wok wlałam 4 łyżki oleju, wyłożyłam 4 łyżeczki czerwonej pasty curry i smażyłam przez chwilkę. Do tego dołożyłam mięso pokrojone w kostkę i na dużym ogniu obsmażyłam z każdej strony, mieszając w taki sposób, aby pasta curry pokryła kawałki kurczaka. Usmażonego kurczaka wyłożyłam na talerz. Do woka wlałam pozostałe(...)dwie łyżki oleju, czosnek i imbir i smażyłam przez chwilę. Smażąc nadam wsypałam kurkumę. Wlałam mleczko kokosowe o gotowałam 5 - 7 minut. Włożyłam usmażone wcześniej mięso i gotowałam do czasu, a którym kawałki kurczaka będą miękkie. Na sam koniec wsypałam grubo posiekaną bazylię. Do miseczek nałożyłam ugotowany wcześniej ryż i przygotowane curry z kurczaka. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka Gotujekurczaka w fajnie wyglądającej i chrupiącej panierce. Dzisiaj mam dla Was przepis na własnie tą panierkę. Oczywiście marynaty do mięsa możecie użyć dowolnej- takiej jaka najbardziej smakowo Wam odpowiada- ja jednak podaje również swoją marynatę jakiej użyłam do kurczaka. Cały sekret panierki jak z KFC tkwi w mące i zamykanym pojemniku. Ciekawi jesteście jak to zrobić? Poniżej(...)łyżeczki ostrej papryki 5 ząbków czosnku 1,5 szklanki mąki pszennej 200 ml mleka 2 jajka mąka do panierowania olej pojemnik Wykonanie: Pierś z kurczaka oczyścić z błon, pokroić w większą kostkę. Pokrojone mięso przełożyć do miseczki, dodać sól, pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek, słodką i ostrą paprykę, wszystko razem wymieszać, wstawić do lodówki na około godzinę. W osobnej
Krakowskie smaki Aniprzepada za gotowanym mięskiem, chyba że jest to potrawka z kurczaka z pysznym śmietanowym sosikiem, marchewką i koperkiem ...To fajny pomysł na wykorzystanie gotowanego mięsa z rosołu, jednak tym razem specjalnie gotowałam pierś z kurczaka, żeby zrobić potrawkę.Składniki:500ml rosołu/bulionu1 podwójna ugotowana pierś2 duże marchewki1 pietruszka1/4 dużego selera2 łyżki masła2 łyżki mąki3/4 szklanki mlekapieprz, sól,ziele angielskieliść laurowykoperek(...)zalewam wodą, solę i gotuję na małym ogniu do miękkości warzyw i mięsa.Na małym ogniu rozpuszczam masło, dodaję mąkę i mieszam do uzyskania gładkiej konsystencji. Dolewam mleko i mieszając czekam aż trochę zgęstnieje. Następnie dolewam 500 ml rosołu i często mieszając zagotowuję. Z bulionu odcedzam kurczaka, przekładam do sosu. Marchew kroję w kostkę również dorzucam do sosu. Posypuję sporą
Walijskie Pichceniełyżka majonezu 1 łyżka miodu ½ łyżeczki sosu sojowego 1 łyżka musztardy świeżo zmielony pieprz Przygotowanie: Ugotować makaron. Kurczaka pokroić w kostkę i podsmażyć na tłuszczu, przyprawić. Sos: Wszystkie wyżej wymienione składniki wymieszać ze sobą. Makaron i mięso wymieszać. Dodać majonez i doprawić pieprzem oraz solą lub wymieszać z sosem (polecam tę drugą(...)górę wyłożyć farsz. Obiad do pudełka : Naleśnik z mięsem, serem i warzywami Czas wykonania: 15 min Składniki: Ciasto naleśnikowe: 1 jajko 5 łyżek mąki 5 łyżek mleka 1 łyżeczka ulubionych przypraw (u mnie przyprawa do kurczaka) ½ proszku do pieczenia Dowolne dodatki: podsmażony kurczak, boczek lub szynka ser (mozzarella, feta, ser żółty) warzywa (papryka
KuchniaWeDwoje.plzniosą tak wysokiej temperatury. Kurczaka pozbawiamy odstających kawałków kości i tłuszczu, a następnie bardzo dokładnie osuszamy każdą pałkę po kolei papierowym ręcznikiem – mięso do pieczenia musi być suchutkie, skórka matowa. Im więcej na niej wody tym kurczak będzie wymagał dłuższego czasu do stania się chrupiącym kąskiem – pałki to drobne elementy, nie powinno się ich piec zbyt długo bo mięso będzie(...)nich mięsa, otrzepujemy do woreczka nadmiar przypraw i rozkładamy tak naszykowane pałki na ruszcie, zachowując między nimi odstęp dla lepszej cyrkulacji powietrza. Ruszt wstawiamy na środkowy poziom do już rozgrzanego piekarnika i pieczemy pałki przez 50-60 minut. Na ostatnie 5 minut warto włączyć dodatkowo termoobieg. Podajemy od razu po upieczeniu – z surówką, frytkami, ulubionym sosem – zimny kurczak przestaje chrupać
Karo in the KitchenSkładniki : 3 udka z kurczaka 1 duża marchew, pietruszka, kawałek selera 4 łyżki zielonego groszku- u mnie mrożony sól, pieprz, czerwona mielona papryka tłuszcz do smażenia, mąka Przygotowanie : Z umytych udek zdjąć skórę, posypać solą, pieprzem, papryką Oprószyć mąką, obsmażyć na tłuszczu Do garnka z niewielką ilością wody włożyć obsmażone udka wraz z tłuszczem, gotować do niewielkiej miękkości Warzywa obrać(...)obsmażyć na tłuszczu, dołożyć do mięsa, na koniec gotowania wsypać groszek, ugotować wszystko do miękkości Doprawić do smaku solą i pieprzem Podawać z ryżem :) Udka były duże, więc dzieliłam je na 2 części. Kto lubi kurczaka bardziej na słodko może dodać
Proste Potrawycienkie plastry nie tylko wzbogacą smak, ale i poprawią walory wizualne włoskiego dania. 5. Kurczak Jeśli nie wyobrażasz sobie bezmięsnej pizzy, nie musisz rezygnować z mięsa. Wystarczy, że tłustą wieprzowinę zamienisz na chudego kurczaka. Jako dodatek świetnie sprawdzi się pokrojony w cienkie paski lub kostkę filet z kurczaka. Jak jeszcze „odchudzić” pizzę? Pamiętaj, że na kaloryczność pizzy wpływa wiele czynników
W kuchennym oknie Ewyłyżeczka pieprzu ziołowego sól różowa himalajska 4 łyżki mleka kokosowego 1 łyżeczka czosnku granulowanego Wykonanie Pierś z kurczaka kroję w średnią kostkę , kiedy mam już mięso pokrojone , obieram cebulę i także kroję w kostkę i dodaję do mięsa , następnie koper siekam i dodaję do naszego mięsa , kiedy mamy dodaną cebulę i koper , dodaję wszystkie(...)nasze przyprawy i dokładnie mieszam , przykrywam folią aluminiową i odstawiam na całą noc do lodówki . Na następny dzień mięso wyciągam z lodówki , na dobrze rozgrzaną patelnie wykładam pierś z kurczaka i smażę około 15 minut , następnie dodaję mleko kokosowe oraz pół szklanki wody, gotuję na małym ogniu aż płyn nam lekko wyparuje , kiedy płyn nam troszkę wyparował , danie jest
Mój Smakbrokuł 5 minut . Następnie odcedzam na durszlaku i odstawiam do przestudzenia . Po usmażeniu papryki z pieczarkami smażę pierś z kurczaka : Na patelnię przekładam pierś z kurczaka razem z marynatą i smażę do miękkości mięsa około 15 – 20 minut . Pod koniec smażenia gdy pierś z kurczaka jest miękka dodaję rozdrobnione pomidory razem z zalewą ( lub przecier pomidorowy ) i całość smażę
Uwaga Babcia Gotujepokropić sokiem z cytryny i obtoczyć w kuminie. Na patelni rozgrzać oliwę/ olej obsmażamy kurczaka. Następnie przykrywamy pokrywkę i dusimy aż do odparowania wody. Studzimy mięso i "rwiemy w strzępy". Jarzyny mieszamy z kurczakiem i dodajemy 2 łyżki majonezu. Gotowa
Smaki Brazylii1/4Sztuki papryka 1/2Sztuki pomidory 1/2Sztuki sałata lodowa 1/2Sztuki pierś z kurczaka 300gram cebula czerwona 1/2Sztuki Sposób przygotowania: 1. Do garnka wkładamy mięso zalewamy wodą i gotujemy do czasu ugotowania kurczaka. 2. Sałatę kroimy na mniejsze części lub rwiemy, ogórka na pół i w talarki cebule tak samo w talarki , pomidora i papryka w kostkę
pichcisztowszystkie jej składniki wkładamy do miski i ugniatamy widelcem, aż masa będzie miała konsystencję pasty. Można również włożyć wszystko do blendera i zmiksować. Każdy kawałek kurczaka nacinamy delikatnie nożem i nacieramy dokładnie marynatą. Mięso przekładamy do miski, przykrywamy folią i wstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia smażymy mięso na patelni grillowej. Możemy również upiec je w piekarniku(...)minut piec w zamkniętym naczyniu, a następne na pozostały czas pieczenia odkryć pokrywkę, przewracając kilka razy i smarując marynatą z naczynia. Na patelni smażymy mięso około 15 minut (pierś). Nogę polecam jednak upiec w piekarniku. Kurczak musi być soczysty, dlatego trzeba kontrolować pieczenie. Uwaga: Marynata może nieco się przypalić, ale właśnie taki efekt ala spalenizny mamy uzyskać. Ja swojego kurczaka
Mania Gotowaniajest naprawdę proste, a efekt pyszny. Spróbujcie. Do przygotowania sosu wykorzystałam pyszny i charakterystyczny w smaku sos madziarów Folwark . Składniki: 1 sitko ugotowanego makaronu kokardki 1 wędzona ćwiartka z kurczaka (około 250 g) 3 łyżki kukurydzy z puszki 1 cm grubego pora (biała część) pieprz do smaku 2 pomidorki cherry 4 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka sosu madziarów Folwark(...)zakupów na Frisco.pl Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W małej miseczce mieszamy jogurt z sosem madziarów. Do miski przekładamy pokrojone (w paseczki lub kostkę) mięso z wędzonej ćwiartki z kurczaka. Dodajemy kukurydzę, drobno pokrojony por, a następnie ugotowany makaron kokardki. Na koniec do naszych składników dodajemy przygotowany wcześniej sos (ja wykorzystuję około 2 łyżki, ale sosu dodajemy
Słodkie okruszkiJedną z nich na pewno jest moja propozycja na zupę krem z dyni z imbirem. Składniki: Ćwiartka dyni Włoszczyzna (marchew, por, seler, pietruszka) 500g porcji rosołowej z kurczaka (można zrobić wywar bez mięsa) 3cm świeżego imbiru (można zastąpić… Czytaj więcej
Głodni Wrażeń - fit przepisyJedną z nich na pewno jest moja propozycja na zupę krem z dyni z imbirem. Składniki: Ćwiartka dyni Włoszczyzna (marchew, por, seler, pietruszka) 500g porcji rosołowej z kurczaka (można zrobić wywar bez mięsa) 3cm świeżego imbiru (można zastąpić… Czytaj więcej
Głodni Wrażeń - fit przepisy