mięso z kurczaka - 11609 przepisów (strona:238/774)

Najprostszy kurczak z rożna 153

kiedy postanowiłem sprawdzić, czy to tylko wspomnienie, czy rzeczywiście kurczak przygotowany przy użyciu tylko jednej przyprawy może tak smakować. Okazało się, że może. Warto jednak sięgnąć po kurczaka z wolnego wybiegu, którego mięso ma zdecydowanie więcej smaku

Milion Smaków
Flaki po warszawsku inaczej 189

wcześniej flaki, wszystko gotujemy na małym ogniu. Dodajemy majeranek, oregano, świeżą pietruszkę, gałkę muszkatołową i świeży imbir. Jeżeli gotowaliście bulion na kurczaki i wołowinie możecie dodać mięso, oddzielone od kości i pokrojone na małe kawałki, wtedy zupa będzie bardziej sycąca. Po ok 20 minutach dodajemy marchewkę i pietruszkę wszystko doprawiamy i gotujemy jeszcze

Niezły Młynek
Rukola z melonem i chrupiącą szynką Jamon 161

melonem i chrupiącą szynką Jamon Prosta i szybka sałatka jest zdrowym, chrupiącym dodatkiem o wszechstronnych zastosowaniach. Najbliżej jej do kuchni śródziemnomorskiej, choć skomponuje się zarówno z czerwonym mięsem, jak i z delikatnym kurczakiem czy indykiem. Na zieleninę składa się jedynie rukola, której charakterystyczna gorycz złagodzona jest nieco jedwabistą konsystencją dojrzałego melona. A do tego chrupiąca szynka długodojrzewająca uprażona jak bekon

Bazując na smaku
Ryż smażony po kantońsku i test woka Ballarini 284

ryż po kantońsku.  Ryż smażony to idealna propozycja na ciepły posiłek, szybka i pyszna alternatywa zamiast kanapkowej kolacji... Zamiast gotowanej szynki można dodać krewetki lub kawałki kurczaka. Natomiast w wersji bez mięsa i warzyw, świetnie pasuje do ryb i mięsa z grilla. Ryż smażony po kantońsku i test woka Ballarini Składniki na 4 osoby 200 g ryżu ( u mnie

Mia Cucina Sofieta
Kieszonki drobiowe z jarmużem i żółtym serem 204

pomidorków do skropienia Jarmuż rozdrobnić na małe kawałki i zalać wodą, zagotować i gotować ok 5 minut aby zmiękł. Osączyć na sicie i wystudzić. Każdą z piersi kurczaka rozciąć wzdłuż tworząc kieszonkę. Mięso oprószyć ze wszystkich stron solą i pieprzem. Ser żółty pokroić w cienkie paski o ok 2 cm długości. Pokrojony ser włożyć do kieszonek z mięsa. Ugotowany

Monia miesza i gotuje
Faszerowana papryka. 223

240g), 2 ząbki czosnku, 3 świeże papryki, 2 świeże pomidory (mniejsze), kilka suszonych pomidorów, sól, pieprz, mix ziół: tymianek, bazylia, majeranek, pietruszka i oregano. Przygotowanie: Pierś z kurczaka zmielić przez maszynkę. Do mięsa dodać wyciśnięty czosnek i przyprawy oraz pokrojone pomidory (świeże - sparzyć i obrać ze skórki;  suszone - odsączyć). Wymieszać z ugotowanym ryżem.  Papryki przekroić wzdłuż i nafaszerować

W kuchni u Moniki
Pasztet z kurczaka 214

dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, obrane warzywa oraz przyprawę do rosołu ( tę przyprawę kupuję na targach rolnych, jest ona całkowicie naturalna ). Gotujemy do miękkości. Po wystudzeniu z kurczaka usuwamy kości i całość mięsa oraz warzywa mielimy w maszynce. Doprawiamy do smaku ponownie solą, pieprzem, papryką i gałką. Wszystko razem dokładnie mieszamy i umieszczamy w aluminiowych foremkach do pieczenia. Pieczemy

Smaki Ewy
Kotlety z piersi z kurczaka moczone w mleku 209

dzięki temu staną się jeszcze bardziej delikatne. Składniki: Piersi z kurczaka Mleko Mąka jajko Bułka tarta Sól, pieprz Ulubione przyprawy Wykonanie: Rozklepujemy kotlety z piersi z kurczaka przez folię ( nie porwiemy mięsa ). Do mleka dodajemy ulubione przyprawy oraz sól i przygotowane mięso. Całość zostawiamy na kilka godzin w lodówce  ( dobrze jest zostawić na całą noc ). Po kilku godzinach

Smaki Ewy
Pierś kurczaka w sosie szpinakowym 141

kurczak ze szpinakiem i makaronem Pierś kurczaka kroimy na paski. Po przesmażeniu szpinaku zdejmujemy go z patelni. Na patelnię dodajemy pozostałą oliwę, masło i krótko smażymy pierś kurczaka na dużym ogniu. Kiedy mięso się zrumieni dodajemy szpinak i wlewamy słodką śmietanę. Całość przyprawiamy solą i pieprzem, czekamy aż zawartość patelni  ponownie zacznie się gotować. Zdejmujemy z ognia i mieszamy

Miód i pieprz
Zupa ogórkowa na wędzonym kurczaku 180

podsmażamy kilka minut. Następnie zalewamy gorącą wodą ,wkładamy kurczaka ,wlewamy sok z ogórków ,dodajemy liście laurowe i ziele angielskie ,zagotowujemy i zmniejszamy płomień. Gotujemy 30 min. Następnie kurczaka wyjmujemy ,studzimy i oddzielamy mięso od kości. Kroimy na mniejsze kawałki ,ponownie przekładamy do zupy. Dodajemy ryż i gotujemy do jego miękkości. Całość zabielamy śmietaną ,do smaku doprawiamy solą i pieprzem (opcjonalnie

R'n'G Kitchen
Curry z kurczaka ze szparagami i szpinakiem 220

oliwa Przygotowanie: Kurczaka drobno kroimy. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy kurczaka i dodajemy curry. Smażymy do miękkości. Szparagi obieramy i kroimy na nieduże kawałki (ok2-3cm). Dodajemy do kurczaka i chwile dusimy. Zalewamy mięso ze szparagami mlekiem kokosowym i dusimy ok 5 minut.  Po tym czasie dodajemy szpinak, sok z cytryny i doprawiamy papryką, solą oraz pieprzem. Nadal dusimy

ChilliJemy
Domowa wędlinka z kurczaka 218

zaczerpnięty  stąd.  Polecam! Składniki: 2 piersi z kurczaka  jajko 250 g pieczarek natka pietruszki przyprawy (sól, pieprz) Pieczarki podsmażamy na patelni. P iersi z kurczaka mielimy w maszynce do mięsa, dodajemy surowe jajko i przyprawiamy. Mięso dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy posiekaną natkę pietruszki, do drugiej części dodajemy podsmażone pieczarki. Ja z takiej ilości przygotowałam

NA MOIM TALERZU
Galat z kurczaka 364

wielkości pietruszka pół selera  liście laurowe sól, vegeta 8 ziaren pieprzu 4 jajka ugotowane na twardo puszka groszku 1,5 paczki żelatyny wieprzowej Sposób  Z kurczaka gotujemy rosół. Dokładnie myjemy mięso, wrzucamy do garnka, zalewamy 1-1,5 litrem wody.  Gdy woda będzie wrzeć wrzucamy do niej liście laurowe, ziarna pieprzu, sól, vegetę oraz naszą obraną włoszczyznę

Kuchenne aromaty
Pasta z tuńczyka, pieczonej papryki i awokado 160

Mamą pieczemy w piekarniku kurczaka na niedzielny obiad czy mięso do chleba, zawsze przy okazji wkładam na osobną blaszkę porcje warzyw. Są to z reguły ziemniaki, buraki,papryki i cukinie, z których można zrobić pyszne pasty i sałatki, jednocześnie oszczędzając energię. Zapraszam po przepis. Składniki: 1 dojrzałe awokado 1 czerwona papryka 2 jajka 150 g tuńczyka w oleju

Gosia gotuje