mięso pieczone w piekarniku - 6000 przepisów (strona:94/400)

Szaszłyki gyros z polędwiczek 133

Szaszłyki w kolejnej odsłonie:) Mięso przekładane cebulą, bardzo treściwe, raczej cięższe niż lżejsze danie, takie typowo męskie. Świetne z grilla i moim zdaniem jeszcze lepsze z piekarnika - pieczone w rękawie są mięciutkie i delikatne.  1/2 kg polędwiczek wieprzowych 3-4 nieduże cebule przyprawa gyros 3 łyżki oleju 1. Polędwiczki kroimy w plastry. Dodajemy olej, przyprawę gyros

Szefowa kuchni
Kebabiki z indyka 165

kebabu.Wszystko dokładnie wymieszać rękami, odstawić na 10 minut.Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Z mięsa formować podłużne rakietki i nabijać na patyki do szaszłyków. Każdy obtoczyć dodatkowo w przyprawie do kebabu. Kebabiki położyć na natłuszczona oliwą blachę i piec około 20 minut w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku (z włączonym termoobiegiem). Upieczone kebabiki podajemy ze świeżą surówką lub plasterkami świeżych warzyw

Ze smakiem i z pasją
Szaszłyki z piekarnika – grillowanie w domu 298

Lato się skończyło, sezon grillowy podobno też się już skończył. Niekoniecznie. Nowoczesne piekarniki elektryczne wyposażone są w większości w funkcję grillowania. Używaliście jej? Mój sposób na jej wykorzystanie to pieczenie szaszłyków z warzyw i mieszanych gatunków mięsa. Sprawnie, szybko i pysznie. Mięso wołowe i pierś indyczą kroimy w niezbyt małą, ale równą kostkę. Dwucentymetrowa będzie w sam raz. Kiełbasę(...)pokrojonego indyka i wołowinę, mieszamy żeby mięso równomiernie pokryło się przyprawami i zostawiamy na 20-30 minut. Tyle czasu w zupełności wystarczy. Składniki naprzemiennie nadziewamy na szpadki do szaszłyków. Gotowe szpadki umieszczamy na rantach metalowej blachy do pieczenia – tak żeby szaszłyki znajdowały się nad nią, nie dotykając jej bezpośrednio. Wkładamy blachę do piekarnika, na drugi poziom od góry i ustawiamy

Karo in the Kitchen
Zupa gulaszowa z pieczoną papryką 139

ostrej 3 liście laurowe sól pieprz Papryki natrzeć olejem, położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w nagrzanym piekarniku przez ok. pół godziny, aż skórka na papryce zacznie pękać. Następnie wyjąć paprykę z piekarnika i owinąć ją folią aluminiową. Mięso oczyścić i pokroić w kostkę, przyprawić solą, pieprzem i kminkiem, obtoczyć w mące i zostawić w lodówce

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Pasztet z kaczki 231

łyżki bułki tartej do przygotowania foremki Instrukcje Mięso z kaczki solimy od strony bez skóry. Jeśli jest to pierś, skórę nacinamy ukośnie w kratkę. Umieszczamy w szklanej lub teflonowej brytfannie, którą zamykamy pokrywką lub zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pieczemy nieco krócej niż do zupełniej miękkości – zwykle 60-70 minut. Na ostatnie(...)owijamy folią aluminiową. Pasztet umieszczamy w piekarniku w temperaturze 180 stopni i zapiekamy przez 50 minut. Po 30 minutach usuwamy folię i pieczemy pasztet bez przykrycia. Gotowy pasztet schładzamy, a następnie przechowujemy w lodówce, chyba że zdecydujemy się podać go na ciepło. Uwagi Ten przepis zakłada, że zostanie użyte 250-300g upieczonego mięsa z kaczki. Aby uzyskać taką ilość

Kulinarna Pokusa
Wyrolowany stek bavette- włoska rolada z łaty wołowej 209

jeden zachodzący na drugi. Z wierzchu rozsypujemy niebieski pleśniowy ser. Zwijamy roladę, jedną ręką zawijając ciasto mięso a drugą przytrzymując nadzienie rozłożone na steku. Stek dokładnie i ciasno obwiązujemy sznurkiem wędliniarskim lub grubym, białym bawełnianym kordonkiem. Odstawiamy na 30-40 minut. Rozgrzewamy piekarnik do 200⁰C, grzanie góra-dół, bez termoobiegu, szykujemy brytfankę z kratką. Na patelni rozpuszczamy masło(...)Obsmażamy związany stek z każdej strony po 2 minuty, na rumiano, następnie przekładamy go na kratkę i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy stek 35 minut, na środkowej półce. Wyjmujemy na deskę, dajemy mu chwilkę, dosłownie 3-4 minuty ,odpocząć. Rozcinamy wiązanie, mięso kroimy ostrym nożem w równe plastry i podajemy – z ziemniakami, z frytkami, z ryżem, z polentą – wszystko jedno, weźcie

Karo in the Kitchen
Biało - czerwona karkówka z zupą cebulową i pieczarkami 123

karkówki 2 cebule 0,5 kg pieczarek 1 zupa cebulowa przyprawa do karkówki keczup śmietana 12% olej Mięso umyć, osuszyć, pokroić w plastry. Posypać przyprawą do karkówki, przykryć folią aluminiową i wstawić na jakiś czas do lodówki. Pieczarki pokroić w plastry, cebulę w piórka i podsmażyć wszystko na patelni. W naczyniu żaroodpornym wyłożyć dno podsmażonymi pieczarkami z cebulą, następnie położyć(...)karkówki i znów kolejną warstwę pieczarek. Całość posypać zupą cebulową. Tak poukładaną karkówkę wysmarować na przemian keczupem i śmietaną. Piec w piekarniku ok. 90 min w 180 C. Karkówkę najlepiej przyprawić i zostawić w lodówce na całą noc. Tak zamarynowane mięso można również wykorzystać na grilla

VioletoweKucharzenie
Kaczka faszerowana grzybami 220

Kaczka faszerowana grzybami Dzisiaj propozycja na świąteczny obiad - kaczka z farszem grzybowym. Kaczka ma chrupiącą skórkę i miękkie mięso, które łatwo odchodzi od kości. Bez wielu składników i udziwnień. Prosto pieczona, podlewana wywarem z pieczenia. U mnie podana klasycznie z kaszą gryczaną i buraczkami. Mimo to, z kaczki nie zrobił się zając ;) Dla początkujących z kaczkami dopisałam kilka uwag(...)Wnętrze kaczki wypełnić farszem grzybowym. Zszyć lub spiąć wykałaczkami, związać udka. Naczynie do pieczenia wysmarować masłem. Ułożyć w nim kaczkę piersią do dołu. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 30 minut. Obniżyć temperaturę do 160°C piec kolejne 30 minut, w tym czasie dwa razy podlewając mięso sosem z pieczenia. Kaczkę obrócić, piec 1 godzinę i 15 minut. W tym czasie

Pełny talerz
Udka kurczaka po hiszpańsku – pełny obiad z jednej blachy 285

udka są małe i zwarte, bardzo mięsne. Nie są w ogóle poprzerastane tłuszczem. Te kurczaki biegają – spalają to co zjedzą, nie ma na nich widocznych grud tłuszczu i podczas pieczenia mięso pozostaje odpowiednio wilgotne, skórka przypieczona, a z całości nie wytapia się zbyt wiele tłuszczu. Co najważniejsze –one naprawdę mają bardzo dobry smak, w przeciwieństwie do mięsa kurczaka karmionego sztuczną(...)wierzchu gęstą marynatą z dna (na pewno opadł tam czosnek i farfocle z pomarańczy), mięso jeszcze raz delikatnie solimy, pieprzymy, posypujemy ziołami. Rozrzucamy plastry chorizo, cząstki cebuli, pomidorki, oliwki. Wstawiamy całość do piekarnika nagrzanego na 170⁰C na środkową półkę, pieczemy dwie godziny. Ziemniaki na dnie uduszą się w sosie z kurczaka i aromatycznym tłuszczyku wytopionym z chorizo, zachowają kształt

Karo in the Kitchen
Cukinia faszerowana mięsem mielonym 182

pieprzem i ziołami prowansalskimi. Dusimy, aż płyn od pomidorów się zredukuje, dodajemy natkę i mieszamy. Gotowym mięsem nadziewamy wydrążone cukinie, układamy na powierzchni połówki mini mozzarelli. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko natłuszczonej oliwą. Wstawiamy blaszkę z cukiniami do piekarnika rozgrzanego do 180-200 st. C i zapiekamy około 15-20 minut, aż ser się roztopi. Faszerowane

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Lasagne z mięsem i cukinią 327

farszu mięsnego i 1/3 sosu beszamelowego - następnie przekładam makaronem, plastrami cukinii pozostałym mięsem, makaronem i pozostałym sosem. Naczynie odstawiam na 20-30 minut tak aby makaron zmiękł ( jeżeli od razu wstawimy do piekarnika makaron może być twardy).  Czas pieczenia:  W piekarniku nagrzanym na 180 C, pieczemy przez 1h góra i dół

Niezły Młynek
Zrazy wołowe zawijane 181

wszystkich stron  na tłuszczu. Przełożyć do naczynia w którym będziemy zrazy piekli. Patelnię z pozostałym po smażeniu tłuszczem podlać winem, drewnianą łyżką zeskrobać resztki. Przelać do garnka ze zrazami. Podlać szklanką bulionu, dodać czosnek, zioła, można dołożyć trochę cebuli, przykryć  i wstawić do piekarnika nagrzanego(...)godziny, w razie potrzeby podlewając bulionemJeżeli pieczemy w garnku rzymskim, bulionu można dać mniej. Garnek , wcześniej wymoczony wstawiamy do zimnego piekarnika, ustawiamy temperaturę na 200 st , pieczemy 2 godziny, od czasu do czasu sprawdzając czy płyn nie wyparował.Gdy mięso będzie miękkie, zrazy przełożyć do innego naczynia, a powstały sos przelać na patelnię , zagęścić masłem wymieszanym z łyżką mąki (ilość

Stare Gary
Pieczeń Wołowa 152

chleba. Łatwe i pyszne zadowoli nawet najbardziej wybredne osoby. Pieczeń tą najlepiej przygotowywać w garnku który można wstawić również do piekarnika (np. garnku żeliwnym). Składniki: wołowina (dowolny kawałek np. karkówka) 1 marchewka pół selera 1 główka czosnku 2 łyżeczki pieprzu w ziarnach 2 łyżeczki goździków sól mielony pieprz oliwa Przygotowanie: Mięso doprawić solą i mielonym pieprzem, zwinąć i związać(...)oliwie ze wszystkich stron. Dodać marchewkę, seler, czosnek i przyprawy. Całość zalać ciepłą wodą ok. 3 cm. Od dna naczynia i doprowadzić do wrzenia. Garnek przykryć i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 o . Dusić 3 – 4 godzin w między czasie sprawdzając czy jest dość wody i ewentualnie dolewać nową. Smacznego

Mama Gotuje
Łopatka w kruchym cieście 166

łyżeczki sosu ciemnego sojowego lub maggi Ciasto kruche: 3 szklanki / 35 dag mąki pszennej 2 żółtka 15 dag margaryny 2,5  łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1. Składniki na ciasto zagniatamy i odkładamy na 30 - 40 minut do lodówki. 2. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na złoty kolor drobno pokrojoną cebulę oraz czosnek(...)dużej misce łączymy ze sobą mielone mięso, cebulę i czosnek, chleb, 1 jajo oraz wszystkie zioła i przyprawy.  4. Tortownicę smarujemy olejem, spód i boki wykładamy ciastem, nakładamy 3/4 mięsa, układamy jaja, przykrywamy pozostałym mięsem tworząc zgrabne pagórki. Przykrywamy wierzch pozostałym ciastem i nakłuwamy z wierzchu.  5. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C, czas pieczenia

Apetyczna babeczka
Lazania z Mięsem – Prosta i Pyszna 250

rozsmarowuję. Na mięso nakładam kilka łyżek sosu beszamel i posypuję odrobiną żółtego sera. Teraz ponownie kładę płat makronu, sos mięsny, sos beszamel i odrobinę sera. Ponownie płat makaronu, pozostały sos mięsny, sos beszamel i odrobinę sera. Na górę kładę ostatni płat makaronu i polewam obficie sosem beszamel. Pozostałym żółtym serem posypię górę lazanii pod koniec pieczenia. Pieczenie lazanii: Naczynie wstawiam(...)półkę i zapiekam około 40 minut – piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu. Pod koniec pieczenia górę lazanii posypuję serem i wstawiam jeszcze na chwilę naczynie do piekarnika aby ser się roztopił – lazania jest gotowa. Lazania z mięsem jest gotowa, można podawać. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia

Uwaga Babcia Gotuje