mięso pieczone w piekarniku - 6000 przepisów (strona:96/400)

Musaka 122

zyska wielu zwolenników Składniki: - 2 łyżki oliwy z oliwek - 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego - 1 puszka pomidorów bez skórki - 1 cukinia - 1 bakłażan - sól, pieprz - feta - 1 łyżeczka cukru - 1/4 łyżeczki cynamonu - 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - troszkę fety Dodatkowo oliwa do pieczenia bakłażanów i cukinii. Składniki na beszamel: - 60 g masła(...)użyliśmy formę o średnicy 23 cm. Na dno układamy bakłażana, potem cukinie a na to mięso w sosie. Na wierzch wylewamy sos beszamelowy i po wierzchu posypujemy fetą (ilość według uznania). Tak przygotowaną musakę wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy 60 minut z czego ostatnie 10 minut pieczemy z termoobiegiem. Smacznego

Kuchenne Wariacje
Tarta orkiszowa z brokułami i indykiem 178

fasolę dla obciążenia. Piecz 15 minut, następnie usuń folię i fasolę, piecz dodatkowo ok. 10 minut. 3. Zrób nadzienie - różyczki brokułów ugotuj al dente. Pierś z indyka pokrój w cienkie paski, podduś kilka minut na patelni pod przykryciem. Mięso nie musi być dopieczone, spokojnie zdąży dojść w piekarniku. 4. Zrób masę jajeczną - jajka zmiksuj z jogurtem na gładką masę

Powiedz dietom nie
Rolada z boczku z kiełbasą i jajkami 148

kiełbasę. Zwijam wzdłuż krótszego boku. Zawiązuję nitką i mocno ściągam. Przekładam do brytfanny i przesmażam z każdej strony. Wstawiam do piekarnika temp 180 stopni i piekę 1,5 godziny od czasu do czasu podlewam wodą i  sokami które mięso wytworzy

wesoła kuchnia
Euro 2016: 6 smacznych dań dla kibiców 194

drugiej - doprawiony serek wiejski. Tak przygotowaną zapiekankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy 30 minut. Zapiekankę ziemniaczaną podajemy na ciepło jako danie główne lub dodatek do mięsa. Zapiekane pory z młodymi ziemniakami i kurczakiem 250 g piersi z kurczaka 2 pory 4 młode ziemniaki 2 łyżki mleka 2 łyżki jogurtu naturalnego 1/2 pęczka szczypiorku 2 łyżka oliwy(...)kawałki porów, które polewamy łyżką oliwy z oliwek. Na środku układamy pierś z kurczaka. Całość posypujemy szczypiorkiem i układamy gałązki świeżego tymianku. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy 45 minut. Pieczone pory z ziemniakami i kurczakiem podajemy na gorąco jako danie obiadowe. Przekąski z mozzarellą i pomidorkami koktajlowymi na rukoli 1 opakowanie mini mozzarelli

My Chcemy Jeść
Pieczeń rzymska (klops) z mięsa i ryby 223

pieczeń rzymską. Jest oszczędna w wykonaniu i atrakcyjna dla dzieci (jajo w środku), a do tego nigdy się nie marnuje, bo można śmiało ją zjeść również na kanapce :) U mnie dziś nieco odmienna wersja bo z mielonej ryby i mięsa. Składniki: 75 dag  świeżej ryby (wg uznania, ja użyłam karpia) 1 cebula 3 czerstwe bułki 20 dag mięsa wołowego(...)położyć cztery ugotowane jajka, przykryć resztą masy a na górze ułożyć resztę boczku. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec około 45 minut. Smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Możemy go podawać również z sosem tatarskim. Polecam również klops z mięsa i grochu

Tradycyjna Kuchnia
Sernik w czekoladzie - tort na roczek córeczki 179

dłużej potrwa. Twaróg "zmiel" w malakserze na gładką masę lub zmiel przynajmniej dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa. Żółtka utrzyj z cukrem na jasną pienistą masę. Włącz piekarnik na 160stC. Przygotuj tortownicę: spód i boki lekko natłuść i wyłóż papierem do pieczenia, najlepiej osobno boki, wykorzystując małe paski papieru. Brzegi sernika będą dzięki temu równe, a ciasto nie przywrze

Anioszek w kuchni
Pieczarki nadziewane mięsem mielonym i zapiekane z serem. 136

Uwielbiam pieczarki i mogła bym je jeść w każdej postaci , pieczone , gotowane, smażone. Często na święta przygotowuję pieczarki nadziewane mięsem mielonym zapiekane z serem. Są naprawdę pyszne, do pieczarek podałam  Remuladę Duńską Folwark . Może przygotujecie taką przystawkę na święta :) Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : około 300 g mielonego z indyka około 300 g mielonego z szynki 2 jajka(...)vegetą  i pieprzem i jeszcze raz mieszamy. Pieczarki myjemy, wyciągamy korzonek i układamy w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem.Z mięsa formujemy kulki wielkości pieczarki tak aby wypełniły środek, polewamy oliwą. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 15 minut, następnie przykrywamy każdą pieczarkę plasterkiem sera żółtego i pieczemy jeszcze około 10 minut aż ser się rozpuści

Sama słodycz i szczypta chili
Pieczona pierś kurczaka z tymiankiem 374

Kurczak jest jednym z ulubionych przeze mnie mięs. Można z niego wyczarować naprawdę dużo różnych potraw :-) Ja proponuję zdrowo - upiec bez dodatku tłuszczu  pierś w piekarnikuPieczona pierś kurczaka z tymiankiem jest bardzo krucha, soczysta.   Tymianek bardzo fajnie współgra z drobiem .  Znów jest zdrowo i pysznie :-) Składniki: 1 pierś z kurczaka 3-4 gałązki(...)rozbijam delikatnie tłuczkiem. Dodaję przyprawy na mięso według uznania i odstawiam na około 15-30 minut do lodówki. Można ten etap pominąć i mięso będzie również dobre. Mięso kładę na folię aluminiową, a na mięso gałązki tymianku i tworząc " foliową miseczkę" z otwartą górą wkładam pierś do piekarnika nagrzanego do 200 st.C. na około 15-20 minut. Po tym czasie

Anielska Kuchnia Ani
Kanapki z rwaną kaczką 128

Mięso porwać na kawałki, wyjmując przy okazji kości i kosteczki :) Posmarować bagietki tłuszczem z kaczki, wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na 3-5 minut. Figi pokroić na plasterki. Złożyć kanapki. Jeżeli zostanie nam mięso, można je wymieszać z tłuszczem z pieczenia i zamknąć w słoiczku. talerze z Slate Plate

królestwo garów
Bulion drobiowy na pieczonych skrzydełkach. Kryształowe consomme 256

wydobędzie smak kurczaka. Kiedy pieczemy kurczaka, białko i cukry wchodzą ze sobą w reakcję i stąd tworzy się chrupiąca, brązowa skórka na mięsie.   Reakcja Maillarda (bo tak nazywa się ten proces) odpowiada zarówno za smak i zapach, między innymi w produkcji ciast, piwa, prażonej kukurydzy, chleba i właśnie mięsa. Białka i cukry z mięsa wejdą w reakcję z białkami(...)sitko – zasypiemy je równomiernie. Wkładamy je do nagrzanego na 180⁰C piekarnika z włączonym termoobiegiem i pieczemy co jakiś czas obracając, aż będą cudnie skarmelizowane – brązowe i przypieczone, ale nie spalone! Wszystko z dna formy deglasujemy szklanką wody i zeskrobujemy co przywarło do dna – zawsze zostaje dużo mięsa i skórek. Skrzydełka i to, co zostało po deglasowaniu, zlewamy do dużego

Karo in the Kitchen
Roladki drobiowe ze szpinakiem i wędzonym serem w sosie cebulowo-śmietanowym 167

Zrumień z obu stron, obsmaż też krótko boki. Przełóż do naczynia żaroodpornego. Na dno nalej nieco wody. Na roladkach ułóż plastry boczku. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 25 minut. Na patelni po mięsie dodaj masło (1-2 łyżki) i po rozgrzaniu wrzuć cebulę. Zeszklij ją. Wrzuć czosnek i smaż jeszcze chwilę. Wlej nieco wody i wymieszaj. Zdejmij z ognia(...)przytrafiło), dodaj go do sosu i dobrze wymieszaj. Po ok 25 minutach pieczenia roladek, zwiększ temperaturę do 200stC. Zdejmij chipsy powstałe z boczku. Odlej z naczynia większość sosu własnego mięsa. Wlej go prosto do sosu cebulowego, przemieszaj. Roladki poodwracaj i wstaw jeszcze na 5 minut do piekarnika. Sos cebulowo-śmietanowy wstaw na średni ogień i gotuj ok 10 minut

Anioszek w kuchni
Polędwica z dzika, zielone szparagi i quinoa 108

codziennie ;) Udało mi się kupić dwie polędwice z dzika, starczyło na parę obiadków, więc za jakiś czas wrzucę jeszcze jeden przepis z tym pysznym mięsem, a dzisiaj w wersji pieczeni. Jako dodatki - quinoa w trzech kolorach i grillowane zielone szparagi. Składniki: 2 szklanki ugotowanej trzykolorowej quinoy 350 gram polędwicy z dzika pęczek zielonych szparagów 2/3 szklanki czerwonego wytrawnego wina(...)osuszamy papierowym ręcznikiem i obsmażamy ze wszystkich stron na klarowanym maśle, następnie solimy, przekładamy do woreczka do pieczenia, dodajemy pokrojoną na ćwiartki cebulę, rozmaryn, goździki, miód  i wino w którym moczyło się mięso. Zamykamy woreczek (według instrukcji) i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na 45 minut. W tym czasie gotujemy quinoę (warto ja namoczyć dwie godziny wcześniej

Quinoa Raz!
Wielkanocne fit menu - 5 smacznych i zdrowych dań 160

oliwek, sos sojowy, przyprawy oraz jajko. Dokładnie wyrabiamy, aż powstanie jednolita masa. Formę, najlepiej keksówkę, smarujemy tłuszczem i przekładamy do niej mięso. Na wierzchu układamy pistacje, lekko je wklepując. Pasztet wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni i pieczemy 1,5 godziny. Studzimy, chowamy do lodówki na noc i wcinamy w Niedzielę Wielkanocną. Sałatka z jajkami i ziemniakami

My Chcemy Jeść
Kurczak po cygańsku 134

rondlu na łyżce masła zeszklić posiekaną cebulę, dodać śliwki, keczup, wodę, ocet i powidła śliwkowe. Dodać sos powstały przy smażeniu mięsa. Mieszając, zagotować. Obsmażone podudzi ułożyć w żaroodpornym naczyniu i zalać gorącym sosem. Przykryć i piec w piekarniku nagrzanym do 180 o C przez około 1 godzinę

Czerwień i błękit
ROLADKI DROBIOWE ZE SZCZAWIEM I SEREM ZAWIJANE W BEKONIE 109

końca. Roztłuc za pomocą tłuczka. Doprawić do smaku. Na środku wyłożyć szczaw i posypać serem. Mięso zawinąć z roladkę. Owinąć plastrami bekonu. Piekarnik nagrzać do 180'C. Roladki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 50 minut, co jakiś czas obracając je na drugą stronę

Zrób to smacznie