mięso pieczone w piekarniku - 6000 przepisów (strona:55/400)

Klops pod zieloną pierzynką w sosie paprykowym 220

kotletów mielonych :) W smaku kojarzy się trochę z gołąbkiem, całości dopełnia pyszny paprykowo-jogurtowy sos z pikantną nutą chilli. Przepis pochodzi z magazynu 'Moje Gotowanie - Sztuka Mięsa'. Zapraszam do pieczenia! Składniki dla 6 osób: 1 por 150 g mrożonych liści szpinaku 1 ząbek czosnku, drobno posiekany 250 g pomidorów (3 średnie pomidory) 1 kg mielonej wieprzowiny 50 bułki tartej(...)mieszamy mięso, szpinak, pomidory, bułkę tartą, jajka, doprawiamy solą, pieprzem i listkami tymianku. Przekładamy do keksówki, uklepujemy i wygładzamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczemy 90 minut.  3. W trakcie, gdy nasze mięso już się piecze, przygotowujemy sos. Paprykę oczyszczamy z pestek i białych błon, drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy paprykę

My Culinary Art
KURCZAK Z ROŻNA - PIECZONY NA BUTELCE 315

Kurczak pieczony w piekarniku na butelce, smakujący jak z rożna, to zdecydowanie smak mojego dzieciństwa. Jak łatwo przygotować takiego kurczaka w domu, możecie się przekonać sami. Nie potrzeba wcale dużo przypraw a smak jest powalający. Ja dodaję tylko małą ilość soli, aromatyczny majeranek- to podstawa, posypuję dwoma rodzajami papryki i gotowe. Ten zapach i smak, po prostu bajeczne!Mojej(...)wcale nie był niedosolony). Doprawioną tuszkę umieszczamy na butelce (napełnionej wodą do ok.3/4 pojemności), postawionej na blaszce z piekarnika. Woda parując zapewni soczystość naszego mięsa. Blaszkę wsuwamy do nagrzanego do 200*C piekarnika i pieczemy w tej temperaturze przez pierwsze 30 minut (termoobieg). Następnie temperaturę zmniejszamy do 170*C i dopiekamy jeszcze ok.40 minut. Cały czas mamy włączony termoobieg

Smaczne Zdrowe
Pulled pork 133

mięso, układamy w misce i wstawiamy do lodówki na około 3 godziny, a najlepiej na całą noc, aby się zamarynowało. Zamarynowane mięso przekładamy na kratkę ułożoną na blaszce i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 140 stopni C. Pieczemy przez około 5 godzin. Można skrócić ten czas, zwiększając temperaturę do 160 stopni C, wtedy wystarczy około 3-3 i 1/2 godziny(...)wadze około 100 g. Najlepiej zważyć każdą na wadze. Z każdej porcji ciasta formujemy okrągłą bułeczkę i delikatnie spłaszczamy. Układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Odstawiamy na około 30 minut do ponownego wyrastania. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 220 stopni C. Bułki smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy sezamem. Blachę wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 10-12 minut, aż bułki

Smakowity Blog Kulinarny
Boczek pieczony w piwie 166

piekarniku w piwnym sosie. O ile pieczony w winie był raczej mocno wytrawny i nawet dość pikantny, o tyle w wersji z przepisu poniżej będzie kusił nas zgoła odmiennymi smakami. Przede wszystkim piwem jakiego użyjemy będzie bałtycki porter, a więc gatunek raczej słodki. Uzupełnimy go m.in. syropem klonowym i cynamonem, jakkolwiek „przełamując” całokształt również kawałkiem imbiru. Pod koniec pieczenia(...)folią aluminiową. Brytfannę z boczkiem wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (termoobieg). Pieczemy przez 2 do 2,5 godziny. Co pewien czas warto odwrócić mięso na inną stronę. Na 20 minut przed końcem do brytfanny wkładamy również całe nieobrane jabłka. Pod sam koniec możemy również usunąć przykrycie, aby mięso dopiekło się na lekko chrupiąco. Uwagi *) Chodzi o taki porter

Kulinarna Pokusa
Nuggetsy z kurczaka 287

Nuggetsy z kurczaka to super pomysł na szybki obiad. Dzieci będą szczególnie zachwycone.  Ja osobiście przygotowuję je w piekarniku. Jest to w Moim odczuciu zdrowsza wersja od tych smażonych na oleju. Szczerze mówiąc przygotowane w ten sposób kurczaczki są o wiele lepsze, bardziej chrupiące.  Pierś z kurczaka możemy przygotować sobie dzień wcześniej. Przyprawić i włożyć do lodówki(...)Połowę  wrzucamy do worka z krakersami i energicznie mieszamy, żeby dokładnie się nimi pokrył. Pozostałego kurczaka panierujemy w sezamie wymieszanym z bułką tartą. Mięso układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20-25 minut. W tym czasie przygotowujemy dipy.  Keczup mieszamy z majonezem, dodajemy ocet i doprawiamy pieprzem. Jogurt

Mania Gotowania
Udziec jagnięcy w ziołowej kruszonce z sosem śliwkowym 151

Pracujemy nad prostymi daniami, które można podać na co dzień i od święta. Znakomita jagnięcina w chrupiącej ziołowej panierce to nasz faworyt. Można ją podać bezpośrednio z piekarnika z dodatkiem pieczonych ziemniaków, warzyw lub ryżu a pozostałą cześć serwować po przestudzeniu w formie zimnych przystawek lub pajdy chleba wiejskiego z plastrem pieczystego. Do posypki dodaliśmy orzeźwiającą skórkę otartą(...)suszonych śliwek kalifornijskich, 2 łyżki tłuszczu z pieczenia, 2 łyżki jasnego sosu sojowego, 1 łyżeczka miodu, sól i pieprz do smaku. Przygotowanie: Oczyść mięso z błon. Zrób nacięcia czubkiem noża, w nacięcia włóż plastry czosnku. Mięso natrzyj solą i pieprzem, skrop oliwą. W rozcięciu po kości umieść rozmaryn i tymianek. Piekarnik rozgrzej do 170 stopni, mięso połóż na ruszcie

SzczyptaSmaQ
Pieczeń rzymska z jajkiem 126

mielonego mięsa, u nas tym razem mięsa wieprzowego. Dla urozmaicenia do środka dodajemy jajka ugotowane na twardo. Z reguły pieczeń podajemy na zimno, choć są też zwolennicy jedzenia jej na ciepło. Będzie doskonała do kanapek, na kolację czy też na lunch. Tym razem jej przygotowaniem zajął się mój Ślubny. Wyszła mu doskonała. Pieczeń rzymska z jajkiem Proporcje na keksówkę(...)stopni. Formę smarujemy tłuszczem i posypujemy tartą bułką. Połowę masy przekładamy do formy, układamy ugotowane jajka i przykrywamy resztą mięsa. Wierzch wyrównujemy ręką zwilżoną zimną wodą. Pieczeń pieczemy w kąpieli wodnej przez godzinę. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika, zostawiamy do całkowitego wystygnięcia, a następnie chowamy na 2-3 godziny do lodówki

Kulinarne przygody Gatity
Mięsa pieczone 241

Nasza propozycja na pieczone mięso w zupełnie innym wydaniu.Ten przepis to też tradycja i wspomnienie.Można go zastosować zarówno do szynki, karkówki jak i schabu, czy boczku.My teraz będziemy piec szynkę a za kilka dni, przed Świętami-schab, karkówkę i boczek.Najpierw oczywiście musimy wybrać mięso a potem tylko przygotować solankę do jego zapeklowania.W tej samej solance może peklować(...)naczyniu żaroodpornymbez przykrycia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na 40 minut.Zmniejszamy temperaturę do 160 st. C i pieczemy kolejne 40 minut.   Po tym czasie piekarnik wyłączamy i zostawiamy w nim mięso na ok. 15 minut.   Wyjmujemy mięso z folii. Studzimy a potem kroimy w plastry i delektujemy się smakiem.Mięso

Maminek kulinarny
Dietetyczna pieczeń z mielonego mięsa drobiowego z serową niespodzianką - polpettone di pollo con ripieno di formaggio 257

ząbek czosnku i papryczke ( mięso zdążyło już wchłonąć ich aromat )Wyłożyć foremkę papierem do pieczenia. Połowę mięsa umieścić w foremce, ułożyć na nim ser pokrojony 2 cm paski, dodać resztę mięsa poczym wygładzić przy pomocy  widelca. Wstawić do nagrzanego do 200 °C piekarnika i piec przez około 40 minut aż do pojawienia się złotej chrupiacej skórki.  Podawać

zielonacukinka
Rolada schabowa z pieczarkami i mięsem mielonym 193

książkę. Rozbijamy mięso do grubości ok. 1 cm          (potrzebna mocna ręka ;) ). Przyprawiamy mięso i smarujemy farszem zwijając jak roladę.  Zwinięte mięso obwiązujemy grubą nitką (kordonkiem)lub spinamy wykałaczkami. Posypujemy wegetą, papryką, solą i pieprzem. Wkładamy do naczynia żaroodpornego lub gęsiarki. Dodajemy masło i szklankę wody(...)Pieczemy w piekarniku w temperaturze 220-230 stopni około godzinę, często podlewając wodą, aby mięso się nie przypaliło. Mięso kroimy na plastry grubości ok. 1 cm.Podajemy z sosem - najlepiej pieczarkowym.                                                         PYSZNIE

Moje Kuchenne Rewelacje
Pieczone warzywa z ziołami - pyszne 196

pół). Blaszkę smarujemy oliwą i wrzucamy wszystkie warzywa, dodajemy przyprawy, polewamy trochę oliwą i wrzucamy kawałeczki masła. Pieczone warzywa z ziołami - pyszne Pieczemy ok 30 minut w piekarniku najlepiej na termoobiegu w 180 stopniach. Możemy podawać do mięsa do obiadu lub jako samodzielne danie. Ja najbardziej lubię podane z serkiem ziarnistym. Pieczone warzywa z ziołami - pyszne

Pyza i Surówka
Myślał indyk o niedzieli... 174

już ich nawet nie pamiętam ;)  Pieczony indyk w całości solankaindyk (ok. 6,5kg)300g mięsa mielonegogarść rodzynek1 jajkobułka tarta1/2 cebuli1/4 startej brukwi1 główka czosnku1 pomarańcza2 marchewkiprzyprawy (zioła prowansalskie, majeranek, słodka i ostra papryka)oliwa Solanka (tudzież marynata)Można się bez niej obyć i po prostu w dniu pieczenia obficie nasolić indyka, jednak moim zdaniem ułatwia ona trochę(...)zanurzył (mi wyszło ok. 7l wody). Pozostawiłam przez 24h w chłodnym miejscu.PieczenieZ racji swoich gabarytów indyk potrzebuje sporo czasu na pieczenie. Źródła podają iż na każdy 1kg mięsa (z nadzieniem) potrzeba 35- 40min. pieczenia. Ważne jest także dobre rozgrzanie piekarnika przed umieszczenie tam ptaszora. Rozpiętość czasowa jest różna, jedni piszą, że potrzeba 4-5h na rozgrzanie piekarnika, inny

bastalena
Pieczony udziec z indyka 126

wody 1/2 kostki grzybowej przyprawa do kurczaka słodka papryka wegeta czosnek granulowany Mięso umyć i osuszyć. Przyprawy połączyć, wymieszać i obficie natrzeć mięso. Odstawić na kilka godzin. Następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego. W szklance wody rozpuścić 1/2 kostki grzybowej i delikatnie podlać mięso. Naczynie przykryć, wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec 1 godzinę. Następnie odkryć naczynie

kuchnia doski
Pieczeń wieprzowa z czerwoną papryką 147

miski z mięsem. Dodać cale jajko, bułkę tartą i przyprawy. Wymieszać do połączenia składników a następnie dokładnie wyrobić ręką przez dobrych kilka do kilkunastu minut – masa musi być bardzo dobrze wyrobiona, jest to miarą smacznego pasztetu. Masę pasztetową przełożyć do foremki - u mnie silikonowa, więc nie musiałam smarować jej masłem i obsypywać bułką tartą przed pieczeniem . Ugnieść dokładnie łyżką(...)mielonym, czarnym pieprzem. Wstawić do nagrzanego do 190C piekarnika – u mnie bez termoobiegu; grzałka góra-dół; środkowy poziom . Piec ok. 50 minut. Wyjąć z piekarnika i odstawić do wystudzenia w formie. Jeśli podczas pieczenia z mięsa wytopi się zbyt dużo tłuszczu, można go odlać, póki pasztet jest jeszcze gorący. Kroić w plastry i zajadać na zimno na chlebie jako wędlinę

Grunt to przepis!
Wieprzowina Pieczona z Warzywami 228

cebulę obieramy. 2 gałązki rozmarynu i połowę tymianku siekamy. 2 ząbki czosnku kroimy w plasterki. Mięso myjemy, nacinamy i nacieramy solą, pieprzem i połową rozmarynu. Do moździerza wrzucamy 4 ząbki czosnku, ziarna jałowca, resztę posiekanych ziół i rozcieramy wszystko na pastę. Powstałą pastą nacieramy mięso, wkładamy je do brytfanny lub naczynia żaroodpornego. Polewamy octem balsamicznym i 3 łyżkami oliwy. Odstawiamy(...)oliwą i dodać warzywa do mięsa oraz pokrojony w plasterki czosnek. Podlewamy 2 szklankami wody. Wstawiamy całość do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 20 minut, potem zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze 50 minut.  Ja mięso podałam z ryżem, który dzięki obręczom do potraw udało mi się ładnie ułożyć na talerzu. Obok ułożyłam pokrojone mięso

Blondynka Gotuje