Golas z Kaszy Gryczanej - Pieróg z Kaszy Gryczanej 220mięsa i dodać do kaszy gryczanej ) . Następnie dodaję przestudzoną cebulę , jajka , 4 łyżki oleju , doprawiam solą ( dwie duże szczypty ) i całość dokładnie mieszam , można łyżką lub ręką. Najłatwiej jest wymieszać ręką . Do foremki wysmarowanej masłem przekładam masę , delikatnie ugniatając . Górę smaruję olejem – biorę trochę oleju na dłoń i smaruję górę golasa olejem . Pieczenie golasa : Foremkę wstawiam do nagrzanego piekarnika
Uwaga Babcia Gotuje
drożdżowy pieróg z kapustą i mięsem 238mięso, podsmażyć i dodać pokrojoną kapustę. Smażyć chwilę, przyprawić, dodać rozdrobniony czosnek, dokładnie wymieszać i wystudzić. Ciasto podzielić na 8 części. Z każdej uformować kulkę, rozwałkować ją na koło i na środek nałożyć farsz. Zlepiać brzegi formując kształt pieroga.Układać na blaszce wyłożonej papierem. Smarować rozbełtanym jajkiem i posypać czarnuszką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Ziemniaczana zapiekanka z mięsem i warzywami w francuskiej zupie cebulowej 178mięso, następnie podobnie cienko pokrojony selera i marchewki. W dalszej kolejności wykładamy fasolkę szparagową. Zupę cebulową rozpuszczamy w 1 kubku gorącej wody. Wymieszaną zupą zalewamy zapiekankę. Następnie wykładamy ser i pokrojone w plastry pomidory. Pomidory przyprawiamy 2 ząbkami. Zapiekamy w piekarniku przez 1 godzinę w temp. 185 o C. Gdy ser się rozpuści całość przykrywamy folia aluminiową i pieczemy
Smaki Ewy
Zapiekanka z kurczakiem i warzywami 363mięso nie będzie surowe dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i koncentrat, dusimy pod przykryciem co jakiś czas mieszając, aż papryka zmięknie na sam koniec dodajemy fasolkę i makaron, przyprawiamy wg. smaku przekładamy wszystko do żaroodpornego naczynia, a na wierzch wylewamy zblenowany na jednolitą masę serek wiejski, jajko i przyprawy wstawiamy do piekarnika nagrzanego do około 180 stopni i pieczemy przez
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Galantyna z kurczaka 233mięsem delikatnie podcinałam nożem i zsuwałam ku górze. Nadcięłam udka i skrzydełka, aby wyjąć z nich kości. Na koniec sprawdziłam, czy nie zostały małe kostki. Całego kurczaka posypałam solą i pieprzem. Do środka włożyłam wcześniej przygotowane nadzionko. Aby zachować ładny kształt kurczaka obwiązałam go nićmi. Galantynę ułożyłam na brytfannie i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Piekłam
Salonik smaków
Sałatka z pieczoną ciecierzycą i kurczakiem 301przybrania Ciecierzycę, fasolę, kukurydzę płuczemy i dokładnie osączamy. Wszystko wsypujemy, obok siebie, na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, skrapiamy olejem arachidowym. Ciecierzycę dodatkowo posypujemy mielonymi migdałami. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 210° C i, co jakiś czas mieszając, pieczemy ok. 15 minut (aż się lekko zezłocą). Majonez (przygotowałam z przepisu na blogu) mieszamy z taką samą ilością jogurtu(...)oprószamy solą, mieszamy i 2/3 wykładamy na mięso. Na wierzchu układamy pozostałe plastry mięsa i pokrywamy pozostałym sosem majonezowo jogurtowym wymieszanym ze startym (na tarce jarzynowej) ząbkiem czosnku. Układamy cebulę pokrojoną w cienkie plasterki, pozostały por oraz pomidorki koktajlowe. Ozdabiamy bazylią i koperkiem.Sałatka z pieczoną ciecierzycą i kurczakiem nie jest przepisem, na którym trzeba się wzorować. Traktujcie
mojewypiekiinietylko
gołąbki z kaszą gryczaną 203gryczaną , dodać zmielone, surowe mięso, doprawić solą i pieprzem.Na liściu układać sporą łyżkę farszu (ilość farszu zależy od wielkości liścia i wielkości gołąbków które chcemy zrobić ) , zawijać i układać w naczyniu żaroodpornym. Dno naczynia wyłożyć pozostałymi liśćmi kapusty. Gołąbki zalać wywarem z grzybów, przykryć kapuścianymi liśćmi i pokrywką , wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni(...)godziny. W trakcie pieczenia można dolać nieco bulionu ale nie jest to niezbędne. Podawać z sosem z pieczenia i polane masłem
Stare Gary
Calzone z mięsem mielonym 244mięsa i mieszamy całość do połączenia składników. Gdy ciasto wyrośnie, dzielimy je na 6 części, każdą wałkujemy na kształt sporego okręgu. Na jedną połowę okręgu nakładamy farsz i przykrywamy drugą połową, dociskając do siebie brzegi. Tak przygotowane pierogi układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy je z wierzchu żółtkiem i posypujemy ziołami prowansalskimi, po czym wkładamy do piekarnika nagrzanego
W poszukiwaniu inspiracji
Żeberka pieczone w coli a'la barbecue + rumiane ziemniaczki i surówka z pekińskiej. Idealny obiad na weekend 219całą noc. Następnego dnia obtoczyłam delikatnie w mące i krótko obsmażyłam na odrobinie oleju (wraz z posiekaną cebulą). Przełożyłam do rękawa do pieczenia. Zalałam colą wymieszaną z łyżeczką sosu sojowego i podsmażoną cebulą. Żeberka piekłam w temperaturze 170-180 stopni przez około godzinę. Następnie wyłożyłam je wraz z sosem do naczynia żaroodpornego i przez jakieś(...)minut dopiekłam bez przykrycia w wysokiej temperaturze (ok 200 stopni, funkcja opiekania). Żeberka obrałam z kości. Mięsko przed samym podaniem podsmażyłam w sosie własnym na patelni - dlatego, że piekarnik miałam zajęty pieczonymi ziemniakami, z którymi podałam żeberka. Obiad dopełniła surówka z kapusty pekińskiej w wariancie z papryką. Efekt przeszedł oczekiwania - nie tylko moje z resztą. Mąż był zachwycony
Kuchnia po mojemu
Boczek długo pieczony 2141,5 kg świeżego boczku ( z kością lub bez )2 duże cebulesól do smakupieprz kolorowy do smaku1 łyżeczka ostrej papryki1 łyżka majeranku PRZYGOTOWANIE:Boczek umyć i
Ewa w kuchni
Sernik z bitą śmietaną 254nadzieję, że tak jak u mnie u was również wielbicieli serników nie brakuje. Piekłam i jadłam już serniki z różnych przepisów i z różnymi dodatkami ale ten dotychczasowe serniki bije na głowę. Jest pyszny, wilgotny o idealnej konsystencji. U mnie z dodatkiem skórki pomarańczowej i rodzynek. Składniki: 1 kg twaróg półtłusty klinek Łowicz 200 g miękkiego masła 1 szkl cukru(...)pianę z białek. Na sam koniec wsypać rodzynki i delikatnie wymieszać. Masę przelać do wysmarowanej tortownicy o średnicy 25 centymetrów i wyrównać powierzchnię. Włożyć do nagrzanego piekarnika z termoobiegiem na 175 stopni i piec około 60-70 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączyć pozostawiając sernik do całkowitego wystudzenia. Lukier: Do soku z cytryny dodawać stopniowo cukier puder i ucierać. Polać
Ala piecze i gotuje
Beza 235Po upieczeniu szarlotki zostają niewykorzystane białka jajek. Nie wyrzucaj, tylko zrób sobie kolejną przyjemność. Bezy mają sporo cukru, ale nie trzeba zjadać wszystkich na raz
Matka Żywicielka
Wołowina i ziemniaki nacinane z pieca ze skorupką czosnkowo-ziołową 192talerz, jakby leżał tam małpi móżdżek czy żywe robale. A ziemniaczki? Jak to pieczone warzywo tego typu - znajdzie wielu amatorów. Czosnek, zioła - pycha! WOŁOWINA I ZIEMNIAKI NACINANE Z PIECA ZE SKORUPKĄ CZOSNKOWO-ZIOŁOWĄ Składniki na wołowinę: - dobry kawałek wołowiny - sól - pieprz - tłuszcz (jeżeli mięso jest bardzo chude) Przygotowanie wołowiny: Istnieje kilka złotych zasad podczas przygotowywania wołowiny tego(...)mięso powinno odpoczywać tyle, ile się smażyło. Po czwarte należy smażyć je na bardzo rozgrzanej patelni z grubym dnem lub żeliwnej. Po piąte, jeżeli mięso jest chude i używamy tłuszczu, to powinniśmy wysmarować nim wołowinę, a nie patelnię. Moja wołowina była raczej gruba, więc smażyłam ją po 3 minuty z każdej strony, po czym umieściłam na 10 minut w piekarniku
Życie zamknięte w smaku
Cotygodniowy przegląd promocji w gazetkach 217funkcją grilla Fajna opcja dla tych, którzy mają płyty bez piekarników. Lidl do 7 września Kuchenka elektryczna Kolejna świetna propozycja dla tych, którzy nie mają w pełni skompletowanej kuchni. Super sprawdza się również na wyjazdach. Ja podobną używałam w czasach studenckich :) Lidl do 7 września Automat do pieczenia chleba Muszę(...)przyznać, że poluję na taki od dawna. Świetny dla amatorów domowego pieczywa. Lidl do 7 września Garnek z kamionki Ładny, niedrogi. Świetnie się sprawdza w pieczeniu. Kaufland do 31 sierpnia Nakłuwacz do mięsa Nakłuwanie mięsa wydobywa najlepszy smak z przygotowywanych potraw mięsnych. Netto do 4 września Deska do krojenia ryb Prosty, ale za to jaki przydatny gadżet! Netto
Tradycyjna Kuchnia
Pieczony kurczak. 270Przedstawiam Wam dzisiaj nasz najlepszy przepis na pieczonego kurczaka. Pyszna chrupiąca skórka i soczyste mięso. Pyszności! Składniki: 1 kurczak o wadze ok. 1,6-1,8 kg, 1 łyżeczka soli, pieprz, 1/2 łyżeczki imbiru, 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne, 1/2 łyżeczki kolendry, 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego, 3 obrane i zmiażdżone ząbki czosnku, 4 łyżki oliwy z oliwek, dodatkowo: dwa cienkie(...)kilka / kilkanaście godzin, najlepiej na noc. Nagrzać piekarnik do 180 stopni, wyciągnąć kurczaka na blaszkę czy naczynie żaroodporne, na dno wylać 1/2-3/4 szklanki wody. Pod skórę na piersiach kurczaka włożyć delikatnie dwa cienkie kawałki masła - jeden na jedną pierś, drugi na drugą. Włożyć kurczaka do nagrzanego piekarnika, piec około godziny i 50 minut, maksymalnie 2 godziny. Podczas pieczenia najlepiej
Plate of Joy