mięso pieczone w piekarniku - 6000 przepisów (strona:201/400)

Sałatka z pieczoną ciecierzycą i kurczakiem 200

przybrania  Ciecierzycę, fasolę, kukurydzę płuczemy i dokładnie osączamy. Wszystko wsypujemy, obok siebie, na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, skrapiamy olejem arachidowym. Ciecierzycę dodatkowo posypujemy mielonymi migdałami. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 210° C i, co jakiś czas mieszając, pieczemy ok. 15 minut (aż się lekko zezłocą). Majonez (przygotowałam z przepisu na blogu) mieszamy z taką samą ilością jogurtu(...)oprószamy solą, mieszamy i 2/3 wykładamy na mięso. Na wierzchu układamy pozostałe plastry mięsa  i pokrywamy pozostałym sosem majonezowo jogurtowym wymieszanym ze startym (na tarce jarzynowej) ząbkiem czosnku. Układamy cebulę pokrojoną w cienkie plasterki, pozostały por oraz  pomidorki koktajlowe. Ozdabiamy bazylią i koperkiem.Sałatka z pieczoną ciecierzycą i kurczakiem nie jest przepisem, na którym trzeba się wzorować. Traktujcie

mojewypiekiinietylko
gołąbki z kaszą gryczaną 138

gryczaną , dodać zmielone, surowe mięso,  doprawić solą i pieprzem.Na  liściu  układać sporą łyżkę farszu (ilość farszu zależy od wielkości liścia i wielkości gołąbków które chcemy zrobić ) , zawijać i układać w naczyniu żaroodpornym. Dno naczynia wyłożyć pozostałymi liśćmi kapusty.  Gołąbki zalać wywarem z grzybów, przykryć kapuścianymi liśćmi i pokrywką , wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni(...)godziny. W trakcie pieczenia można dolać nieco bulionu ale nie jest to niezbędne. Podawać z sosem z pieczenia i polane masłem

Stare Gary
Calzone z mięsem mielonym 185

mięsa i mieszamy całość do połączenia składników. Gdy ciasto wyrośnie, dzielimy je na 6 części, każdą wałkujemy na kształt sporego okręgu. Na jedną połowę okręgu nakładamy farsz i przykrywamy drugą połową, dociskając do siebie brzegi. Tak przygotowane pierogi układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy je z wierzchu żółtkiem i posypujemy ziołami prowansalskimi, po czym wkładamy do piekarnika nagrzanego

W poszukiwaniu inspiracji
Żeberka pieczone w coli a'la barbecue + rumiane ziemniaczki i surówka z pekińskiej. Idealny obiad na weekend 141

całą noc. Następnego dnia obtoczyłam delikatnie w mące i krótko obsmażyłam na odrobinie oleju (wraz z posiekaną cebulą). Przełożyłam do rękawa do pieczenia. Zalałam colą wymieszaną z łyżeczką sosu sojowego i podsmażoną cebulą. Żeberka piekłam w temperaturze 170-180 stopni przez około godzinę. Następnie wyłożyłam je wraz z sosem do naczynia żaroodpornego i przez jakieś(...)minut dopiekłam bez przykrycia w wysokiej temperaturze (ok 200 stopni, funkcja opiekania). Żeberka obrałam z kości. Mięsko przed samym podaniem podsmażyłam w sosie własnym na patelni - dlatego, że piekarnik miałam zajęty pieczonymi ziemniakami, z którymi podałam żeberka. Obiad dopełniła surówka z kapusty pekińskiej w wariancie z papryką. Efekt przeszedł oczekiwania - nie tylko moje z resztą. Mąż był zachwycony

Kuchnia po mojemu
Boczek długo pieczony 151

1,5 kg świeżego boczku ( z kością lub bez )2 duże cebulesól do smakupieprz kolorowy do smaku1 łyżeczka ostrej papryki1 łyżka majeranku PRZYGOTOWANIE:Boczek umyć i

Ewa w kuchni
Sernik z bitą śmietaną 195

nadzieję, że tak jak u mnie u was również wielbicieli serników nie brakuje. Piekłam i jadłam już serniki z różnych przepisów i z różnymi dodatkami ale ten dotychczasowe serniki bije na głowę. Jest pyszny, wilgotny o idealnej konsystencji. U mnie z dodatkiem skórki pomarańczowej i rodzynek. Składniki: 1 kg twaróg półtłusty klinek Łowicz 200 g miękkiego masła 1 szkl cukru(...)pianę z białek. Na sam koniec wsypać rodzynki i delikatnie wymieszać. Masę przelać do wysmarowanej tortownicy o średnicy 25 centymetrów i wyrównać powierzchnię. Włożyć do nagrzanego piekarnika z termoobiegiem na 175 stopni i piec około 60-70 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączyć pozostawiając sernik do całkowitego wystudzenia. Lukier: Do soku z cytryny dodawać stopniowo cukier puder i ucierać. Polać

Ala piecze i gotuje
Beza 176

Po upieczeniu  szarlotki zostają niewykorzystane białka jajek. Nie wyrzucaj, tylko zrób sobie kolejną przyjemność. Bezy mają sporo cukru, ale nie trzeba zjadać wszystkich na raz

Matka Żywicielka
Wołowina i ziemniaki nacinane z pieca ze skorupką czosnkowo-ziołową 112

talerz, jakby leżał tam małpi móżdżek czy żywe robale. A ziemniaczki? Jak to pieczone warzywo tego typu - znajdzie wielu amatorów. Czosnek, zioła - pycha! WOŁOWINA I ZIEMNIAKI NACINANE Z PIECA ZE SKORUPKĄ CZOSNKOWO-ZIOŁOWĄ Składniki na wołowinę: - dobry kawałek wołowiny - sól  - pieprz - tłuszcz (jeżeli mięso jest bardzo chude) Przygotowanie wołowiny: Istnieje kilka złotych zasad podczas przygotowywania wołowiny tego(...)mięso powinno odpoczywać tyle, ile się smażyło. Po czwarte należy smażyć je na bardzo rozgrzanej patelni z grubym dnem lub żeliwnej. Po piąte, jeżeli mięso jest chude i używamy tłuszczu, to powinniśmy wysmarować nim wołowinę, a nie patelnię. Moja wołowina była raczej gruba, więc smażyłam ją po 3 minuty z każdej strony, po czym umieściłam na 10 minut w piekarniku

Życie zamknięte w smaku
Cotygodniowy przegląd promocji w gazetkach 154

funkcją grilla Fajna opcja dla tych, którzy mają płyty bez piekarników. Lidl do 7 września Kuchenka elektryczna Kolejna świetna propozycja dla tych, którzy nie mają w pełni skompletowanej kuchni. Super sprawdza się również na wyjazdach. Ja podobną używałam w czasach studenckich :) Lidl  do 7 września Automat do pieczenia chleba Muszę(...)przyznać, że poluję na taki od dawna. Świetny dla amatorów domowego pieczywa. Lidl  do 7 września Garnek z kamionki Ładny, niedrogi. Świetnie się sprawdza w pieczeniu. Kaufland do 31 sierpnia Nakłuwacz do mięsa Nakłuwanie mięsa wydobywa najlepszy smak z przygotowywanych potraw mięsnych. Netto  do 4 września Deska do krojenia ryb Prosty, ale za to jaki przydatny gadżet! Netto

Tradycyjna Kuchnia
Pieczony kurczak. 201

Przedstawiam Wam dzisiaj nasz najlepszy przepis na pieczonego kurczaka. Pyszna chrupiąca skórka i soczyste mięso. Pyszności! Składniki: 1 kurczak o wadze ok. 1,6-1,8 kg, 1 łyżeczka soli, pieprz, 1/2 łyżeczki imbiru, 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne, 1/2 łyżeczki kolendry, 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego, 3 obrane i zmiażdżone ząbki czosnku, 4 łyżki oliwy z oliwek, dodatkowo: dwa cienkie(...)kilka / kilkanaście godzin,  najlepiej na noc. Nagrzać piekarnik do 180 stopni, wyciągnąć kurczaka na blaszkę czy naczynie żaroodporne, na dno wylać 1/2-3/4 szklanki wody. Pod skórę na piersiach kurczaka włożyć delikatnie dwa cienkie kawałki masła - jeden na jedną pierś, drugi na drugą. Włożyć kurczaka do nagrzanego piekarnika, piec około godziny i 50 minut, maksymalnie 2 godziny. Podczas pieczenia najlepiej

Plate of Joy
Tort Mięsny 256

tortownicy o średnicy 22 cm. Składniki: Ciasto: 300g mąki 90g smalcu 90g masła 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki zimnej wody szczypta soli 1 jajko do posmarowania ciasta Farsz : 2- 3  średnie ziemniaki 500g mielonego mięsa wołowego 2 cebule 1 papryka 1 puszka pomidorów 2 ząbki czosnku 4 łyżki sosu Worcester 2 łyżka sosu sojowego ostra(...)posiekany czosnek i mięso mielone. Smażyć na średnim ogniu, aż mięso zmieni kolor. Dodać paprykę, pokrojone pomidory i przyprawy. Smażyć aż papryka będzie miękka a nadmiar płynu odparuje. Gotowe mięso przełożyć do miski i dodać ziemniaki przeciśnięte przez praskę. Całość dokładnie wymieszać. Po dodaniu ziemniaków warto spróbować farsz i ewentualnie doprawić go jeszcze solą i pieprzem. Piekarnik rozgrzać do temperatury190

Mama Gotuje
Rolada z piersi z indyka nadziewana jajkiem pieczona z lubczykiem. 181

robi przy różnych świątecznych wydarzeniach, jak ona to nazywa, gniazdka, czyli roladki z piersi indyczej, pieczone w pieczarkach i cebuli. Inspirowany tym daniem stworzyłem jedną dużą roladę, którą nadziałem pięcioma jajami, a cebulę i pieczarki wykorzystałem również do nadzienia. Samo mięso piekło się w lubczyku i warzywach.... Czego użyłem? -filet z indyka -15 pieczarek drobno posiekanych -2 cebule(...)cebuli i po szerokości układamy prostopadle jaja. Filet zamykamy za pomocą foli, zwarcie uciskając. Ściągamy folię i delikatnie, szczelnie zawijamy nitką. Na patelni, którą możemy włożyć do piekarnika, topimy łyżkę masła. Obsmażamy mięso z każdej strony po 2 minuty, solimy i pieprzymy. Dorzucamy marchew, pietruszkę, ziele angielskie, por i lubczyk. Smażymy chwilkę, podlewamy wodą do wysokości 1/3 rolady i doprowadzamy

BaRepas
Żółwie z mielonego mięsa babci Basi 242

główki. Przygotowujemy blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Formujemy żółwie, główki nacinamy w miejscu oka i wkładamy ziarenka pieprzu. Plastry serka tniemy na paski i przeplatamy na grzbiecie żółwia. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 -190 st. C. aż do zrumienienia. Smacznego

Pysznosci Babci Basi
Cukinie faszerowane mięsem mielonym 118

patelni. Dodajemy mięso, cukinię i pokrojone w pół plastry pieczarki. Całość dusimy do zmniejszenia objętości. Wlewamy koncentrat pomidorowy oraz doprawiamy solą, pieprzem, oregano i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dusimy jeszcze kilka minut do momentu odparowania płynu. Farszem napełniamy cukinie. Wierzch obsypujemy startym na tarce o średnich oczkach serem.  Gotowe układamy na blaszce na folii aluminiowej. Pieczemy w nagrzanym(...)piekarniku przez 25-30 minut

VioletoweKucharzenie
pieczone cukinie faszerowane boczkiem i wieprzową łopatką 188

minut Do  przesmażonego  mięsa dodajemy koncentrat pomidorowy i same pomidory, obrane ze skóry i pokrojone w cząstki. Całość  przyprawiamy  solą, oraz pieprzem nakrywamy rondel przykrywką i dusimy przez 12-15 minut, dodając na koniec ugotowany ryż ( lub  kaszę). Ciepły farsz układamy na cukiniach, a następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekamy przez(...)minut. Na pięć minut przed końcem pieczenia  na cukinie kładziemy  mozzarellę  pokrojoną w plastry . Gotowe danie  posypujemy  posiekaną natką pietruszki, oraz szczypiorkiem i podajemy

Miód i pieprz

Proponowane wyszukiwania