mięso pieczone w piekarniku - 6000 przepisów (strona:206/400)

Schab w cieście francuskim (plastry) 211

natrzeć przyprawami i odstawić do lodówki - minimum na 30 minut. (Mięso pokroiłam na grubość około 3 mm, ale można grubiej i następnie delikatnie rozklepać je za pomocą tłuczka do mięsa.) Po tym czasie płat ciasta francuskiego przeciąć na pół. Na jednym kawałku ułożyć plastry schabu, które należy posypać posiekaną cebulą i przykryć drugim kawałkiem ciasta. Okolice farszu delikatnie podociskać(...)pokroić na 4 kwadraty, o boki mocno skleić. (Zrobiłam to palcami, ale można widelcem.) Tak przygotowane "poduszeczki" posmarować rozmieszanym (ze szczyptą soli) jajkiem i oprószyć papryką w proszku. Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 20 minut w 200 stopniach

Di gotuje
Batony muesli ver. 2 114

woreczka z zamknięciem i rozbijamy tłuczkiem do mięsa na mniejsze kawałki. Możecie to zrobić też w moździerzu lub inny wygodny dla Was sposób. Ziarna, płatki, orzeszki i suszone owoce mieszamy ze sobą. Całość przesypujemy do garnka i mieszamy z masą maślaną. Mieszankę przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i dokładnie ugniatamy. Pieczenie: Temperatura - 170ºC Czas - ok. 30 minut(...)czasu, gdy całość ładnie zbrązowieje z wierzchu Po wyjęciu z piekarnika batony polewamy lekko miodem z wierzchu i chwilę studzimy, po czym kroimy na 12 części, gdy są jeszcze ciepłe. Pozostawiamy do wystygnięcia.  Przechowujcie je w lodówce. Smacznego

Cooking Monster
Sernik królewski 148

pieczenia. Na dno zetrzeć na tarce o grubych oczkach połowę ciasta, następnie wylać masę serową i zetrzeć pozostałe ciasto. Kiedy ciasto jest porządnie schłodzone idzie to bardzo łatwo. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180'C około 1 godzinę. Studzić w wyłączonym piekarniku. Ciasto nie rośnie dużo i bardzo nie opada

Cakes By Kejt
Sakiewki z kurczakiem, serem lazur i orzechami pekan 236

posiekać. Mięso i ser posiekać, wrzucić do miseczki. Dodać natkę pietruszki i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Ciasto francuskie pokroić na 15 części (3 rzędy po 5 kwadratów). Na każdy nałożyć farsz i posypać orzechami pekan. Rogi bardzo mocno ze sobą zlepić (żeby nie otworzyły się w trakcie pieczenia!) tworząc sakiewkę i przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować(...)rozbełtanym jajkiem i piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 12-15 minut. Smacznego

Oryginalny smak
Gyros domowy w chlebku pita 127

czasie z każdej kulki formujemy rękami placek, układamy na papierze do pieczenia, przykrywamy ściereczką i ponownie pozostawiamy na 20 minut. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 260st, razem z blachą do pieczenia. Placki przekładamy razem z papierem na gorącą blachę. Pieczemy przez około 8 minut, aż się zrumienią. Filety nacieramy przyprawami i odstawiamy do lodówki na 1 godzinę. Na patelni rozgrzewamy olej(...)przekładamy przyprawione filety, opiekamy na dużym ogniu po 2 minuty z każdej strony, aż się zrumienią (nie dłużej bo przypalą się przyprawy i mięso będzie gorzkie), zmniejszamy ogień, przykrywamy patelnię i smażymy mięso jeszcze przez około 10 minut. Wyjmujemy mięso z patelni i odstawiamy do wystudzenia. Jak będzie zimne, kroimy w cienkie paseczki i wrzucamy na tą samą patelnię

Gotowanie moimi oczami
Papryka faszerowana w sosie pomidorowym. 147

kostkę i podsmażyć na złoty kolor, ostudzić. Do surowego mięsa mielonego dodać ryż, cebulę, jajko i przyprawy. Wymieszać. Papryki umyć, odciąć górę, oczyścić z nasion oraz ponownie umyć. Papryki napełnić farszem. Przygotować bulion. Połowę wlać do naczynia żaroodpornego. Do naczynia włożyć papryki, przykryć i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 50min. W międzyczasie w drugiej połowie bulionu wymieszać(...)przecier i czubatą łyżkę mąki. Wlać do naczynia żaroodpornego, w którym pieką się papryki. Przykryć i pozostawić do momentu gdy sos zacznie bulgotać. UWAGA!!! Każde naczynie jest różnej wielkości, także jeżeli uznasz, że podczas wlewania bulionu z przecierem będzie go za dużo, to lepiej jest odlać najpierw sam bulion. Sosu wychodzi bardzo dużo, także można zrobić go o połowę mniej

W kuchni u Moniki
pasztet domowy 151

Cebulę kroimy w cząstki i przesmażamy na smalcu. Następnie to samo robimy z wątróbka drobiową. Wszystkie składniki lekko studzimy i jeszcze ciepłe mielimy 2 lub 3 razy maszynką do mięsa razem z odciśniętą z wody bułką. Do zmielonych składników dodajemy jajka, sól, pieprz, gałkę muszkatołową, czosnek i mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy. Formę do ciast smarujemy smalcem, posypujemy bułką(...)układamy na niej masę na wysokość max 2/3 wysokości formy. Formą kilkukrotnie uderzamy w blat, aby pasztet dobrze się ułożył. Całość wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez  50-60 minut. Gotowy pasztet studzimy ( dobrze jest zostawić go na kilka godzin w lodówce) i podajemy

Miód i pieprz
Pasztet domowy 113

Cebulę kroimy w cząstki i przesmażamy na smalcu. Następnie to samo robimy z wątróbka drobiową. Wszystkie składniki lekko studzimy i jeszcze ciepłe mielimy 2 lub 3 razy maszynką do mięsa razem z odciśniętą z wody bułką. Do zmielonych składników dodajemy jajka, sól, pieprz, gałkę muszkatołową, czosnek i mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy. Formę do ciast smarujemy smalcem, posypujemy bułką(...)układamy na niej masę na wysokość max 2/3 wysokości formy. Formą kilkukrotnie uderzamy w blat, aby pasztet dobrze się ułożył. Całość wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez  50-60 minut. Gotowy pasztet studzimy ( dobrze jest zostawić go na kilka godzin w lodówce) i podajemy

Miód i pieprz
Paszteciki z ciasta francuskiego 146

zeszklić na oleju. Ugotowane mięso drobno pokroić lub zmielić w maszynce. Dodać jajko, odciśniętą bułkę, cebulę, kukurydzę i fasolę. Doprawić do smaku. Ciasto francuskie przekroić na pół wzdłuż dłuższego boku. Nałożyć farsz i zwinąć ciasto jak roladę ( łączenie ciasta powinno znaleść się pod spodem, boki zawijamy pod spód ). Paszteciki układamy na papierze do pieczenia, smarujemy żółtkiem i kroimy na kawałki(...)długości 4 cm.  Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 ºC na 25-30 minut

Atlas Smaków
Gołąbki z młodej kapusty. 168

minut. Przestudzoną kapustę dzielimy na osobne liście, odcinając z każdego zgrubienia (tzw. nerw) u nasady. Całe, duże liście odkładamy, natomiast tymi uszkodzonymi wykładamy naczynie żaroodporne.      Mięso przekładamy do sporej miski, dodajemy zmiażdżone ząbki czosnku, ryż, doprawiamy solą i pieprzem. W każdy liść wkładamy porcję farszu i zwijamy (w podobny sposób jak krokiety), układamy ściśle obok siebie(...)naczyniu żaroodpornym. Gdy gołąbki już są w naczyniu przykrywamy je pozostałymi liśćmi kapusty (ma to uchronić gołąbki przed ewentualnym przypaleniem) i zalewamy rosołem. Przykrywamy pokrywką i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 1,5 godziny. Gotowe! Można je podać z ulubionym sosem. Ja następnego dnia odgrzewam je na patelni i podaje takie przysmażone, pycha

Rozpustne gotowanie
Pikantny pieczony kurczak 181

pokrył mięso. Przykryłem folią, wstawiłem do lodówki na 4 godziny. Od czasu do czasu odwracałem kurczaka w marynacie. Przygotowałem panierkę : wymieszałem bułkę tartą z serem, mąką, tymiankiem, papryką, pieprzem kajeńskim i łyżeczką soli. Dodałem roztopione masło. Wyjąłem kurczaka z marynaty, otoczyłem w panierce. Odstawiłem na 30 minut. Rozgrzałem piekarnik do temperatury 200 stopni C, ułożyłem kurczaka na ruszcie piekarnika(...)spód wsunąłem blaszkę. Piekłem 50 minut, aż skórka zrobiła się rumiana i chrupiąca

R'n'G Kitchen
Domowe burgery z chutney cebulowo- morelowym z chili i nutą białego wina. 172

alkohol odparuje, a całość przybierze konsystencję marmolady. Jeśli otrzymany chutney jest zbyt słodki, dodać sok z cytryny lub ocet balsamiczny.  3. Z mięsa uformować 4 duże płaskie hamburgery. Moje były grubości około 1,5 cm. Piec w grillu elektrycznym przez 3 min lub na patelni po 3 minuty z każdej strony. ( Im grubszy hamburger, tym dłuższej obróbki termicznej będzie(...)wymagał). 4. Bułeczkę do hamburgera   z tego przepisu , należy przekroić na pół. (moje były jeszcze ciepłe, jeśli Wasze są chłodne włożyć je na chwilę do piekarnika aby się ogrzały). Dolną część bułeczki posmarować majonezem i układać kolejno: liść sałaty, plaster wędzonego żółtego sera, hamburger, chutney, cieniutkie plasterki mozarelli, plasterki pomidorków, listki bazylii. Górną część bułeczki również smarujemy majonezem

DefinicjaSmaku
Ogłoszenie wyników pierwszego konkursu KW :) 137

zielonej papryki, ½ cebuli, 1 mała puszka (165ml) mleka kokosowego, 1 łyżka oleju, szczypta płatków chili, sól i pieprz Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Cebulę posiekać, papryki pokroić w kostkę. Mięso umyć, osuszyć, posypać solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć kurczaka na dużym ogniu z dwóch stron. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Zmniejszyć ogień i na tę samą patelnię(...)cebulę, czosnek i papryki. Smażyć, aż cebula się zeszkli. Wlać mleko kokosowe, doprawić płatkami chili i odrobiną soli. Gotować 5 minut. Powstałym sosem polać kurczaka. Naczynie włożyć do piekarnika i piec przez 15 minut. Podawać z ryżem. Ja dodatkowo udekorowałam potrawę nitkami chili

Kuchenne Wariacje
Francuskie sakiewki z pomidorkami i kurczakiem 116

Bardzo często, po ugotowaniu rosołu czy innej zupy zostają nam kawałki mięsa, z którym nie wiemy co zrobić. Ja nie lubię go smażyć do obiadu, dlatego ostatnio wykorzystałam mięso do przygotowania sakiewek z ciasta francuskiego. Super przekąska i pomysł na zagospodarowanie składników z lodówki :) Składniki 1 opakowanie ciasta francuskiego mięsko gotowane np. z kurczaka starty ser żółty  pomidorki koktajlowe(...)pieprz Z ciasta wycinamy okręgi za pomocą dużej szklanki. Układamy w papilotkach (ja korzystam z silikonowych). Do środka wsypujemy ser, następnie mięsko i pomidorki. Posypujemy solą i pieprzem. Pieczemy w piekarniku 25 minut w temp. 180 st.  Dla łasuchów proponuję  FRANCUSKĄ GRUSZKĘ ! A Ty wolisz ciasto francuskie na słodko czy słono

Mój Smak na Życie
Kulebiak chlebowy 150

smażymy do odparowania wody. Mięso mielimy w maszynie. Dodajemy kapustę, pieczarki z cebulą, przyprawiamy do smaku i dokładnie mieszamy. Wyrośnięte ciasto przekładamy na posypaną mąką stolnicę i dzielimy na dwie części. Formujemy prostokąty, nakładamy farsz i zwijamy. Przekładamy do natłuszczonych blaszek i odstawiamy do wyrośnięcia. Nacinamy i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury(...)zwiększamy temperaturę do 180 st. C. Pieczemy ok. 45-50 minut. Wyjmujemy z blaszek i gotowe. Smacznego

Maminek kulinarny

Proponowane wyszukiwania