mięso jest obowiązkowe na świątecznym stole. Najlepiej jak jest dobrej jakości, świeże i ze śliwką. Może być również bez śliwki, ale to już nie to samo, śliwka nadaje fajnego smaczku i po prostu od razu pachnie świętami. A schab obowiązkowo parzony w szynkowarze. Ja zakochałam się w tym urządzeniu, wędliny domowe wychodzą naprawdę świetne, lepsze niż gotowane czy pieczone. Jeśli nie posiadacie szynkowara to spokojnie możecie upiec schab w piekarniku, schab ze śliwką to takie danie, które zawsze się udaje! Przepis jest TUTAJ 3. Sałatka śledziowa z papryką Wiecie, był czas kiedy nie jadłam śledzi, przez 20 lat nie dotykałam, nie lubiłam, wręcz nie mogłam na nie patrzeć. A jak poczułam zapach... Kilka razy podchodziłam do śledzi
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniepapierowym ręcznikiem. Plastry smażymy kolejno z obu stron na oleju kokosowym i odsączamy na ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Na spód formy wykładamy kilka plastrów i przykrywamy je częścią mielonego mięsa. Czynność powtarzamy, uzyskując kilka warstw zapiekanki (ostatnią warstwą powinien być bakłażan). Beszamel Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju kokosowego i wsypujemy mąkę kukurydzianą. Rozprowadzamy ją dokładnie w tłuszczu(...)zaczną pojawiać się bąble powietrza. Następnie powoli wlewamy mleko kokosowe, energicznie mieszając. Całość podgrzewamy, aż sos stanie się gęsty. Beszamelem polewamy gotową zapiekankę i wstawiamy ją do piekarnika nagrzanego do 200°C. Pieczemy przez 25 minut i podajemy. * * Przepis powstał dla Magazynu Kocioł
Food Squareszybkie, łatwe ale bardzo smaczne danie. Pieczona pierś kurczaka przypadnie Wam do gustu. W szczególności tym wszystkim, którzy rozmyślają o zrobieniu czegoś innego z tym mięsem, coś niebanalnego i smacznego. Pieczona pierś kurczaka Nasze danie opiera się na prostych składnikach, które z łatwością znajdziecie w sklepie. Wystarczą słodkie ziemniaki (bataty) , marchewki, czerwone cebule, masło, pierś z kurczaka, pomarańcza(...)bataty, marchewki i cebula z dodatkiem soku z pomarańczy. Dzięki temu warzywa nabiorą nieco innego aromatu. Następnie przyprawione piersi z kurczaka zapiekane są z warzywami. Po godzinie z piekarnika wychodzi fajne, smaczne danie. Pieczona pierś kurczaka jest soczysta, miękka i dosłownie rozpływa się w ustach. Niewątpliwą zaletą tego dania jest łatwość jego przygotowania. Jedno naczynie, w którym przygotujemy wszystkie
Ciasna Kuchniamiękkie i same odchodzić od kapusty. Odcedzamy je i studzimy. W garnku podpiekamy cebulę na oleju, dodajemy paprykę i bakłażana, chwilkę pieczemy ciągle mieszając. Następnie dodajemy mięso mielone, pomidory, pieczarki, wlewamy bulion i mieszamy aż mięso nie będzie zbite. Dusimy bez przykrycia około 15 minut. Kiedy płyny troszkę odparują dodajemy przecier, przeciśnięty czosnek przez praskę i przyprawy, mieszamy. Naczynie żaroodporne(...)smarujemy oliwą, na dno układamy pierwszą warstwę liści kapusty, na to część farszu mięsnego, znowu liście kapusty, pozostały farsz i liście. Wierzch posypujemy obficie serem. Lazanie zapiekamy w nagrzanym piekarniku do 180 *C, przez około 30 minut. Po wyjęciu studzimy, następnie nożem kroimy na porcje i podajemy. Uwagi; Zapiekankę można przygotować dzień wcześniej a przed podaniem zapiec
Kulinarne Fantazje Mariolicienkie paseczki. Na mięsie, wzdłuż z jednego z dłuższych brzegów, ułożyć paseczki pomidorów, rzeżuchę i zwinąć w roladkę. Gotową można spiąć wykałaczkami, związać nicią lub niczym nie krępować. Oliwę z pomidorów rozgrzać na małej patelni, obsmażyć kurczaka ze wszystkich stron na rumiano. Przełożyć do małego naczynka żaroodpornego, piec pod przykryciem w rozgrzanym piekarniku przez około 15 - 20 minut
Cakes By Kejtpatelni rozgrzać masło i wrzucić kawałki mięsa i cebulki dymki pokrojone w talarki. Smażyć, aż wszystko nabierze złotego koloru. Nie smażyć zbyt długo, be mięso będzie suche. Usmażone mięso rozłożyć na makaronie, następnie fasolkę i marchewki. Przygotowanie sosu – śmietanę, jajka, bulion warzywny, trochę soli, gałkę muszkatołową i pieprz dokładnie wymieszać za pomocą blendera. Dodać posiekaną natkę pietruszki, koperku(...)zalać zapiekankę, na górę porwać mozzarellę. (Jeśli nie macie buliony warzywnego, można wymieszać kostkę warzywną w 150 ml wody) Przykryć naczynie i wstawić zapiekankę do nagrzanego piekarnika do 210 C i piec 35-40 minut. Podawać gorącą, smacznego
Kuchnia Pokoleńpatelni rozgrzewamy odrobinę oliwy, wlewamy uzyskany sos i smażymy kilka minut cały czas mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem. Skarmelizowany lekko sos przekładamy do rondelka, a na patelni obsmażamy mięso doprawione słodką papryką, solą i pieprzem. Dodajemy do garnka z sosem, dusimy razem 15 minut, co jakiś czas mieszając. Dodajemy odsączoną fasolę i dusimy jeszcze kilka minut. Fasola musi pozostać lekko(...)łyżek sosu i 2-3 łyżeczki kwaśnej śmietany i zawijamy, zakładając brzegi do środka. Otrzymane ruloniki układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy pozostałym sosem i obsypujemy obficie tartym serem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do około 180 stopni około 15 minut
Gotuj z Rumcajsemłyżki tłuszczu sól do smaku pieprz do smaku olej do pieczenia w formie Wykonanie: Z kapusty wyjąć głąby, po czym zaparzyć w osolonym wrzątku i odstawić. Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce i odcisnąć sok. Cebulę drobno posiekać i zrumienić na tłuszczu. Do ziemniaków dodać zmielone mięso i cebulę. Następnie przyprawić do smaku i dokładnie wymieszać. Na przygotowane liście kapusty(...)nakładać farsz i formować gołąbki. Układać w przygotowanym naczyniu żaroodpornym, skropić olejem, posolić do smaku i upiec w piekarniku do miękkości
Tradycyjna Kuchniasię zeszkli dodajemy mięso i smażymy dalej. Po około 2 minutach doprawiamy solą, majerankiem, papryką i pieprzem, mieszamy i wyłączamy grzanie, studzimy. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 równych części, z każdej formujemy gładką kulę, a następnie każdą z nich wałkujemy na placuszki o grubości około 5 mm. Układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i odkładamy(...)około 20-30 minut, żeby jeszcze raz wyrosły. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Wyrośnięte bułki smarujemy jajkiem (tylko brzegi), wykładamy na nie farsz (zostawiając 1 cm rant), posypujemy sezamem (makiem bądź czarnuszką) i wkładamy do gorącego piekarnika. Pieczemy około 15-20 minut, czyli aż się smakowicie zarumienią. Gotowe
Rozpustne gotowaniedrugim i kładziemy na nich mięso. Szparagowe pesto rozsmarowujemy na piersiach z kurczaka, i układamy na nim kawałki mozarelli, zwijamy w roladki. Gotowe rolady spinamy wykałaczkami lub związujemy nitką. Na patelni rozgrzewamy oliwę i obsmażamy roladki z każdej strony po 2-3 minuty. Zdejmujemy z patelni, przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni(...)minut (w zależności od grubości roladek, moje były dość grube, więc piekłam je 20 minut i były idealnie soczyste). Smacznego
DefinicjaSmakuprzebrać, umyć, zblanszować 3 minuty. Cebulę i czosnek obrać, drobno pokroić (czosnek można przecisnąć przez praskę). Cebulę zeszklić na 2 łyżkach masła, dodać czosnek, chwilę przesmażyć. Dodać paprykę i mięso mielone, chwilę podsmażyć. Następnie dodać pomidory, doprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Dusić razem na małym ogniu przez ok. 5 minut. Na koniec wlać na patelnię śmietankę, zagotować i dusić(...)naczyniu (lub naczyniach) do zapiekania układać kolejno: ziemniaki, połowę cukinii, masę mięsną, fasolkę szparagową i ponownie cukinię. Wierzch posypad ostrą papryką. Wstawić do nagrzanego do 180 ° C piekarnika i piec 25-30 minut. Smacznego
Pełny talerzrozgrzać olej, uformować z mięsa kulki (przed lepieniem najlepiej przemyć dłonie pod zimną wodą, wtedy mięso nie będzie się przylepiać do nich) i dać na patelnie. Smażyć z obu stron do momentu powstania chrupiącej skorupki. Ja podałam je z jogurtem naturalnym i pietruszką. Pieczone ziemniaki - ziemniaki dobrze umyć, pokroić na ćwiartki i wrzucić do wrzącej, osolonej wody(...)min.Odcedzone ziemniaki dać do naczynia żaroodpornego, wrzucić 4 ząbki czosnku, polać olejem, przysypać ziołami prowansalskimi, dodać sól, pieprz i wymieszać. Włożyć naczynie bez przykrycia do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec ok 45 min. Po tym czasie sprawdzić widelcem czy ziemniaki są miękkie, jak tak to wyciągnąć. Smacznego
pink envelopeMięso włożyć do miski z jogurtem i dokładnie wymieszać. Odstawić na około 30 minut do zamarynowania. Bułkę tartą, mąkę kukurydzianą, pieprz i oliwę dokładnie wymieszać (całość ma wyglądać jak mokry piasek). Wyjmować po kawałki kurczaka z jogurtu i pozwolić, aż jogurt ocieknie. Panierować dokładnie w bułce z mąką. Układać w naczyniu do pieczenia (najlepiej(...)kratką, ale nie jest to konieczne). Tak przygotowane kawałki kurczaka wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Piec przez 10 minut, a następnie odwrócić każdy kawałek na drugą stronę i piec znowu przez 10 minut. W międzyczasie przygotować sos. Czosnek rozgnieść, imbir zetrzeć na tarce. Wymieszać dokładnie wszystkie składniki (można użyć blendera). Upieczonego kurczaka
Sto kolorów kuchnimakaron, mięso, ser. 12. Rób tak do momentu wypełnienia foremki. 13. Ostatnia warstwa ma być warstwą sosu i sera. Jeśli wyjdzie, że ostatnią warstwą jest makaron, nie panikuje, polej go odrobiną sosu i posyp serem. Też będzie pięknie. 14. Przykryj to szczelnie folią aluminiową i zrób w niej 3 dziury, żeby para miała ujście. 15. Wsadź do nagrzanego piekarnika(...)czasie ściągnij folię i piecz jeszcze 10 min. Pamiętaj, ze foremki nie wyciągamy gołymi łapami bo się nam może kuku stać. Trudno się maca panny po czymkolwiek jak się ma zabandażowane kończyny. Sprzątnij bajzel. Nakryj do stołu. Miłego wieczoru
ladykitchentarce o grubych lub małych oczkach. Do naczynia żaroodpornego, formy do tarty lub jakiegoś naczynia do pieczenia wsypujemy część nachos. Polewamy je sosem, posypujemy salami, fasolą i serem. Wysypujemy resztę nachos z opakowania i powtarzamy te same czynności. Wstawiamy do piekarnika w 180 - 200st. na ok 15min aż ser się rozpuści. Ja lubię jak się trochę przyrumieni. Możemy podać(...)tego salse lub jakiś sos według uznania. Możliwości podania nachos są naprawdę duże. Moje warianty to: oliwki zielone oliwki czarne papryka papryczka jalapeno mięso mielone cebula czosnek pomidory koktajlowe szczypiorek Jak widać każdy coś dla siebie znajdzie ulubionego. Na imprezach przekąską będzie miała wzięcie, bo to coś innego niż zwykłe chipsy :) Spróbujcie i dajcie znać czy smakowało
Olikowa kuchniapleśniowy camembert (lub inny-ulubiony) przyprawy: sól pieprz, suszone oregano i bazylia olej do smażenia papier do pieczenia Pieczarki myjemy w razie potrzeby obieramy i przepuszczamy przez maszynkę do mięsa na średnich oczkach. Cebulę obieramy i również mielimy. Całość przekładamy na rozgrzaną i posmarowaną olejem patelnię. Doprawiamy do smaku. Na desce rozkładamy ciasto francuskie. Usmażony farsz przekładamy na ciasto(...)farszu z każdej strony. Ser pleśniowy kroimy w kostkę i posypujemy farsz.Całość ciasno zawijamy-jak roladę. Ostrym nożem dzielimy roladę na porcję ok.3-4 cm. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 190stopni z funkcją góra-dół ok. 15 minut ( wyciągamy, gdy są zarumienione czas możemy adekwatnie skrócić bądź wydłużyć). Bon Appetit
Pudełko rozmaitościnajlepiej świeżo starta Przygotowanie Piekarnik nastawcie do około 200 st. Kalafior umyjcie, podzielcie na różyczki. Skropcie olejem/oliwą, posypcie solą i pieprzem. Ułóżcie na blasze i wstawcie do piekarnika. Pieczcie około 20-30 minut- aż osiągnie pożądany przez Was stan miękkości :) Teraz czas na sos beszamelowy- składniki podałam trochę "na oko", więc nie trzymajcie się przepisu zbyt sciśle- jeśli trzeba(...)muszkatołowa. Dodajcie musztardę francuską, wymieszajcie raz jeszcze. Sos gotowy. Przygotujcie naczynie do zapiekania, zmniejszcie temperaturę piekarnika do około 180-190 st. Makaron ugotujcie zgodnie z przepisem na opakowaniu, najlepiej, żeby nie był rozgotowany- pobędzie później jeszcze trochę w piekarniku. Jeśli wybraliście wariant z mięsem pokrójcie pierś z kurczaka i czosnek. Na patelni rozgrzejcie masło klarowane, wrzućcie do niego pokrojoną pierś
OliveandThymewcześniej przesmażone mięso, dolewamy wino, a po chwili bulion. Całość dusimy ok. 20 minut, na końcu dodając śmietankę, tymianek i doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy wszystko jeszcze z 5 - 10 minut, do lekkiego zredukowania sosu. W między czasie przygotowujemy bułeczki. Bułeczki / Cobbler : 175 g mąki, 55 g masła, 1/4 łyżeczki soli, 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)świeży tymianek Wszystkie składniki umieścić w misce i zagnieść, następnie z ciasta formować kulki o wielkości orzecha włoskiego i delikatnie spłaszczać. Tak przygotowane bułeczki układać na potrawce i piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez ok. 20-25 min - do ładnego zrumienienia
Plate of Joymaśle. Dodać szpinak i dusić około 3-4 minuty. Następnie dodać pokruszony ser feta, doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową i całość dokładnie wymieszać. 2. Masa mięsna: Mięso drobiowe, wieprzowe, cebulę i czosnek zmielić maszynką do mielenia. Dodać jajko, lubczyk, majeranek , bułkę tartą i całość dokładnie wyrobić. Doprawić do smaku solą i pieprzem. 3. Masę mięsną przełożyć na pergamin(...)wymiarach 35 cm x 25 cm. Farsz szpinakowy rozsmarować na całej powierzchni prostokąta i zwinąć za pomocą pergaminu w roladę. 4. Roladę ułożyć w formie do pieczenia wysmarowanej masłem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45-50 minut
Szalona Kuchnia Ewelinypokroić na kawałki. Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Paprykę oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę. Dodać mięso mielone i smażyć aż zmieni kolor. Następnie dodać startą marchewkę i pokrojone pomidory. Wszystko razem dusić aż marchewka zmięknie a pomidory się całkowicie rozpadną. Gdy już odparuje 2/3 płynu dodać pokrojoną(...)farsz odparuje cały płyn. Farsz doprawić do smaku solą, pieprzem i oregano, dodać także natkę pietruszki. Gotowym farszem nadziać wydrążone cukinie. Łódeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 25-30 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia posypać startym żółtym serem
Monia miesza i gotujePropozycja na pyszny obiad lub kolację. Przyprawiamy i pieczemy kurczaka 1,5 kg ...220 st.C / 80 min. Ostatnie 10 minut bez przykrycia. Jak się upiecze wyłączamy piekarnik i wyjmujemy po 10-15 min. Tłuszcz odlewamy na potem ...będzie na sos lub do zupy... kurczaka porcjujemy i serwujemy :) Jeśli okaże się, że zjedliśmy tylko skrzydełka i udka(...)piersi możemy jeszcze coś przygotować. Robimy ciasto naleśnikowe, smażymy blade placki do odsmażenia. Po upieczeniu nakładamy szpinak, ser, mięso... i zawijamy. Na kolację odgrzewamy krótko na gorącej patelni z dwóch stron, ser się rozpuści, mięso podgrzeje, a naleśniki staną się pysznie chrupiące :) Możemy też odgrzać wszystkie razem w piekarniku 200 st.C 10-15 min. Smacznego
chleba naszegoObiad inny niż zwykle?Tak.Mało pracochłonny,za to naprawdę bardzo pyszny.Polecam.Spróbuj cię !.Rozpływające się w ustach mięso i starty parmezan z pyszną Kaszką Kuskus 1 kurczak lub 6 udek 1/2 szkl.majonezu 2 łyżki keczupu 5 dag.parmezanu przyprawa uniwersalna np.do kurczka biały pieprz mielony 4 łyzki oleju kaszka kuskus ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Kurczaka czyścimy,płuczemy,osuszamy,kroimy(...)kawałki,oprószamy przyprawą uniwersalną i białym pieprzem.Majonez dokładnie mieszamy z pikantnym keczupem i smarujemy kawałki kurczaka,odstawiamy na 1 godz. .Układamy w natłuszczonej formie i wstawiamy do piekarnika o temp.200st.i pieczemy 50-60 min.10 min.przed końcem pieczenia posypujemy startym parmezanem(jeśli skórka kurczaka jest sucha, smarujemy ją ponownie majonezem).Smacznego.Podajemy z kaszką kuskus i sałatką.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiniej kawałki mięsa. Szalona metoda ale efekt zupełnie wyjątkowy także ten wizualny!. Himalajski kamień solny Wystarczy rozgrzać kamień solny w piekarniku lub w grillu do wysokiej temperatury wykorzystując maksymalną moc urządzeń (około 20 minut) i położyć cienko pokrojone ryby, mięsa, warzywa, owoce morza i inne potrawy nie wymagające długiego czasu gotowania. Dodając odrobinę wyobraźni i kreatywności można szybko wyczarować smaczne(...)przekąski, soczyste dania rybne i mięsne a nawet desery na gorąco. Nierozgrzany bądź zamrożony kamień solny może pozostać eleganckim sposobem do serwowania sushi, tatara, carpaccio czy sałatek. Łosoś pieczony na himalajski kamieniu solnym: http://naruszcie.pl/losos-pieczony-himalajskim-kamieniu-solnym/ Folia aluminiowa Spróbujcie grillować potrawy w pakietach foliowych. Ta metoda doskonale pasuje do grillowania kurczaków i ryb zwłaszcza gdy dodamy do nich trochę
naRuszcieoczkach, cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić warzywa, chwilę podsmażyć, dodać drobno posiekany czosnek oraz mięso. Doprawić solą, pieprzem oraz ziołami. Podsmażyć, aż mięso nabierze brązowego koloru. Na koniec dodać 2 łyżki startego sera, wymieszać. Do garnka wlać pomidory z puszki, dodać koncentrat pomidorowy. Na koniec dodać czosnek granulowany, bazylię, oregano, tymianek oraz(...)pomocą blendera, aż powstanie jednolity sos. Żaroodporne naczynie wysmarować masłem. Każdą rurkę makaronu nadziać farszem, układać ciasno obok siebie. Makaron zalać sosem pomidorowym. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180° i piec przez 35 minut. Po tym czasie posypać resztą sera, a na wierzch poukładać plastry mozzarelli. Zapiec, aż ser się zarumieni. SMACZNEGO
magiczna kuchnia Kasibabkę lub keksówki posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą przekładamy połowę masy mięsnej i dokładnie ją rozprowadzamy delikatnie dociskając łyżką. Na mięsie układamy ugotowane na twardo jajka i przykrywamy je pozostałą masą. Pieczeń wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 st. C i pieczemy około godziny. Gotową pieczeń podajemy na zimno lub ciepło pokrojoną w grube plastry. Artykuł Pieczeń
Smakowite Daniababkę lub keksówki posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą przekładamy połowę masy mięsnej i dokładnie ją rozprowadzamy delikatnie dociskając łyżką. Na mięsie układamy ugotowane na twardo jajka i przykrywamy je pozostałą masą. Pieczeń wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 st. C i pieczemy około godziny. Gotową pieczeń podajemy na zimno lub ciepło pokrojoną w grube plastry
Smakowite Daniałyżki soli Buraki umyć, wyłożyć na blaszce od piekarnika, wyłożonej papierem do pieczenia. Najlepiej jak na blaszce jest jedna warstwa buraków, ja potrzebowałam 3 blaszek, aby zmieścić 10 kg surowych buraków. Buraki piec do miękkości w 180 przez około 90 min. Czas pieczenia zależy od wielkości buraków, większe będą piec się 90 min, a mniejsze około 60 min. Buraki lekko(...)przestudzić, jeszcze ciepłe obrać ze skórki, odkroić ogonki. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach, ja użyłam maszynki do mielenia mięsa z przystawką do tarcia. Przełożyć do dużej miski, dodać cukier, ocet i sól, dokładnie wymieszać, najlepiej ręką. Jeżeli buraczki będą za mdłe zwiększyć ilość cukru, octu i soli. Ja miałam pyszne, słodziutkie i aromatyczne buraczki, odmiana podłużna, dlatego tak mało
moj przepis narozbić tłuczkiem do mięsa, posolić i popieprzyć. Następnie obtoczyć w roztrzepanych jajkach i bułce tartej. Usmażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron. Pieczarki pokroić w plastry i podsmażyć z pokrojoną w paski cebulą - z niewielką ilością tłuszczu. Delikatnie posolić i popieprzyć. Pomidory sparzyć, ściągnąć skórkę i pokroić w plastry. Usmażone schabowe poukładać na błaszce do pieczenia. Na schabowych rozłożyć pieczarki(...)cebulą, plastry pomidorów oraz starty ser żółty. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180stopni C i zapiekać do momentu roztopienia się sera żółtego. Smacznego
W kuchni u Monikipozbywamy się goryczy. W między czasie przygotowujemy mięso. Tutaj wersja z wykorzystaniem mięsa indyczego, ale nie jest to obligatoryjne. Farsz ma nam smakować. Mięso najlepiej zmielić, posolić i dodać pieprzu. Można podsmażyć, by skrócić czas pieczenia. Do farszu dodać kaszę kuskus. Nie trzeba jej wcześniej przygotowywać. Dodać wg upodobań, np. pół szklanki. Proporcje na prawdę dowolne. Wymieszać farsz ręką(...)wodę. Posolić jeszcze raz. Nałożyć farsz. Posypać bułką tartą (nie jest to pozycja obowiązkowa). Naczynie żaroodporne (bo łatwo się myje), skropić oliwą, ułożyć cukinie i "czapeczki" osobno. Włożyć do piekarnika na ok 20-25 min, w temp.200-220 stopni. Po upieczeniu podawać np. z sosem tatziki. Składniki na sos tatziki 2 ogórki gruntowe 2-3 ząbki czosnku jogurt typu greckiego sól
Karczma Honoriettymąki 1 litr mleka 1 jajko łyżeczkę skórki z cytryny i limonki gruby cukier do dekoracji 2 łyżeczki cukru Wykonanie: Sadło oczyścić z osłonki przekręcić przez maszynkę do mięsa o drobnych oczkach. Z mąki i mleka zagniatamy ciasto. Po wyrobieniu łączymy z mielonym sadłem, dodajemy startą skórkę z cytryny, limonki które rozcieramy razem z cukrem. Bardzo dokładnie wyrabiamy ciasto napowietrzając(...)grubości 0,5 cm delikatnie przewałkujemy wałkiem do rozbijania kotletów, smarujemy roztrzepanym jajkiem, kroimy radełkiem prostokąty, posypujemy grubym cukrem. Układamy ciasteczka na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 C około 10 min. Smacznego
kgwjanczewobyły całe wieki. oczy mi się już zamykają nad notatkami dlatego dałam sobie chwilę oddechu i dodaję przepis zainspirowany tym blogiem , niesamowicie prosty i szybki ;) Składniki: 3 jajka mięso z jednej makreli 500g sera białego Emilka 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego garść pietruszki 1 papryka czerwona 1 łyżeczka słodkiej papryki 0,5 łyżeczki ostrej papryki sól, pieprz wg smaku Sposób przygotowania(...)sztywną pianę do żółtek dodajemy sól (ja użyłam ziołowej) i pieprz (na oko;)) łączymy żółtka z białkami delikatnie mieszając wykładamy masę na blachę pokrytą papierem do pieczenia (ważne żeby powstał prostokąt) wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 10 minut w tym czasie przygotowujemy nadzienie paprykę kroimy w drobną kostkę, mieszamy z makrelą, serem, koncentratem, pietruszką, przyprawami
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćciasta francuskiego ok 10 oliwek sól pieprz do smaku 2 ząbki czosnku 2 jajka 1 łyżeczka słodkiej papryki majeranek jedna sucha bułka jedno jajko do smarowania WYKONANIE Do zmielonego mięsa dodajemy namoczoną i wyciśniętą bułkę, jajka, przyprawy oraz wyciśnięty przez praskę czosnek. Wyrabiamy masę mięsną. Z masy zmoczona dłonią formujemy kule. Wielkość dowolna , ale nie za duże. Raczej takie(...)środek każdej wkładamy oliwkę. Z ciasta francuskiego wycinamy pasy i owijamy nimi kotlety .Wzór owijania dowolny.Ja robiłam na rożne sposoby. Płaty ciasta smarujemy rozmąconym jajkiem i pieczemy ok 30 min w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić
W kuchennym oknie Ewyoczyszczoną wątróbkę i smażymy przez chwilę, aby się zaparzyła, ale pozostała miękka. Gęsie mięso (ugotowane lub upieczone) mielimy dwukrotnie z wątróbką i cebulą. Do zmielonej masy dodajemy jajka, sól, pieprz, rosół i dokładnie wyrabiamy mikserem. Na koniec dodajemy obrane pistacje i mieszamy. Przygotowujemy formę do pieczenia pasztetu. Dno i brzegi(...)foremki wykładamy plastrami boczku. Do tak przygotowanej foremki przekładamy mięsną masę. Foremkę z pasztetem wkładamy do większego naczynia żaroodpornego do którego wlewamy wodę. Pasztet pieczony w kąpieli wodnej nie przypali się. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 45 minut. Po upieczeniu studzimy i schładzamy w lodówce
Smakowity Blog KulinarnyKochani czytelnicy, polecam kolejny znakomity przepis na sałatkę z przepysznym pieczonym kurczakiem, pomarańczą i ukochaną przeze mnie rukolą. Serdecznie zapraszam! CYKL DIETA NISKOKALORYCZNA ;-) Składniki na sałatkę: - rukola - kiełki lucerny - kapary - zielony ogórek - pomarańcz sos do sałatki: sok z 1/4 pomarańczy, łyżeczka zalewy z kaparów(...)oliwa z oliwek, sól Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Przepis na kurczaka: - pierś z kurczaka - świeży imbir - czosnek - sól morska - oliwa z oliwek Mięso nacieramy solą, imbirem, układamy czosnek i zapiekamy 30 minut w piekarniku. Podajemy gorące z sałatką. Smacznego! Ciekawych zapraszam na FACEBOOKA SMYKWKUCHNI
SMYKWKUCHNI