były całe wieki. oczy mi się już zamykają nad notatkami dlatego dałam sobie chwilę oddechu i dodaję przepis zainspirowany tym blogiem , niesamowicie prosty i szybki ;) Składniki: 3 jajka mięso z jednej makreli 500g sera białego Emilka 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego garść pietruszki 1 papryka czerwona 1 łyżeczka słodkiej papryki 0,5 łyżeczki ostrej papryki sól, pieprz wg smaku Sposób przygotowania(...)sztywną pianę do żółtek dodajemy sól (ja użyłam ziołowej) i pieprz (na oko;)) łączymy żółtka z białkami delikatnie mieszając wykładamy masę na blachę pokrytą papierem do pieczenia (ważne żeby powstał prostokąt) wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 10 minut w tym czasie przygotowujemy nadzienie paprykę kroimy w drobną kostkę, mieszamy z makrelą, serem, koncentratem, pietruszką, przyprawami
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćciasta francuskiego ok 10 oliwek sól pieprz do smaku 2 ząbki czosnku 2 jajka 1 łyżeczka słodkiej papryki majeranek jedna sucha bułka jedno jajko do smarowania WYKONANIE Do zmielonego mięsa dodajemy namoczoną i wyciśniętą bułkę, jajka, przyprawy oraz wyciśnięty przez praskę czosnek. Wyrabiamy masę mięsną. Z masy zmoczona dłonią formujemy kule. Wielkość dowolna , ale nie za duże. Raczej takie(...)środek każdej wkładamy oliwkę. Z ciasta francuskiego wycinamy pasy i owijamy nimi kotlety .Wzór owijania dowolny.Ja robiłam na rożne sposoby. Płaty ciasta smarujemy rozmąconym jajkiem i pieczemy ok 30 min w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić
W kuchennym oknie Ewyoczyszczoną wątróbkę i smażymy przez chwilę, aby się zaparzyła, ale pozostała miękka. Gęsie mięso (ugotowane lub upieczone) mielimy dwukrotnie z wątróbką i cebulą. Do zmielonej masy dodajemy jajka, sól, pieprz, rosół i dokładnie wyrabiamy mikserem. Na koniec dodajemy obrane pistacje i mieszamy. Przygotowujemy formę do pieczenia pasztetu. Dno i brzegi(...)foremki wykładamy plastrami boczku. Do tak przygotowanej foremki przekładamy mięsną masę. Foremkę z pasztetem wkładamy do większego naczynia żaroodpornego do którego wlewamy wodę. Pasztet pieczony w kąpieli wodnej nie przypali się. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 45 minut. Po upieczeniu studzimy i schładzamy w lodówce
Smakowity Blog KulinarnyKochani czytelnicy, polecam kolejny znakomity przepis na sałatkę z przepysznym pieczonym kurczakiem, pomarańczą i ukochaną przeze mnie rukolą. Serdecznie zapraszam! CYKL DIETA NISKOKALORYCZNA ;-) Składniki na sałatkę: - rukola - kiełki lucerny - kapary - zielony ogórek - pomarańcz sos do sałatki: sok z 1/4 pomarańczy, łyżeczka zalewy z kaparów(...)oliwa z oliwek, sól Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Przepis na kurczaka: - pierś z kurczaka - świeży imbir - czosnek - sól morska - oliwa z oliwek Mięso nacieramy solą, imbirem, układamy czosnek i zapiekamy 30 minut w piekarniku. Podajemy gorące z sałatką. Smacznego! Ciekawych zapraszam na FACEBOOKA SMYKWKUCHNI
SMYKWKUCHNIciasto drożdżowe. Miesza zmielony mak z bakaliami, nakłada na ciasto,zwija. Najmłodsi przyglądają się z lubością, jak trafia do piekarnika. Makowiec pełen miłości. Pełen rodzinnego ciepła,od serca na święta. MAKOWIEC DROŻDŻOWY / inspiracja: przepisy Bakalland / ciasto: 50g margaryny do pieczenia (1/5 kostki) 2 szklanki mąki 1/3 szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 2 duże jajka 7g suchych drożdży(...)więcej na długość pasującą do foremki. Na rozwałkowane ciasto wykładam masę makową, zawijam. Wkładam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Smaruję rozbełtanym jajkiem, aby skleić złączenia. Piekę makowca w 160 stopniach przez 60 minut. Po upieczeniu, zostawiam w uchylonym piekarniku do całkowitego wystudzenia. Dekoruję lukrem i kandyzowaną skórką cytrynową. SMACZNEGO! Pozdrawiam świątecznie, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkismaku. Farsz musi być dobrze doprawiony.Smażyć aż wszystko zmięknie. Kulkę mozzarelli pokroić na 6 równych części. Farsz rozłożyć na na plastrach mięsa. Na każdy kawałek położyć mozzarellę. Zawinąć mięso jak na zrazy. Każdą roladkę obwinąć w plater boczku wędzonego. Na patelnię wlać trochę oleju, mocno rozgrzać. Obsmażyć roladki ze wszystkich stron na złoty kolor. Zdjąć roladki z patelni(...)przecier pomidorowy i dodać grzybki suszone. Zagotować i doprawić do smaku solą i pieprzem. Dokładnie zebrać wszystko z dna patelni. To daje dobry smak. Wylać wszystko na roladki. Pieczenia – Nagrzać piekarnik do 200 C . Naczynie z roladkami przykryć i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 50 minut. Mąkę rozmieszać w małej ilości wody, tak żeby nie było grudek. Zlać
Kuchnia Pokoleńsól, pieprz W misce dokładnie wymieszać mięso z posiekaną w kostkę cebulą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, mieloną słodką papryką, jajkiem, bułką tartą, solą oraz pieprzem. Uformować z masy pulpeciki, obtoczyć je delikatnie w mące i obsmażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony. Po obsmażeniu przełożyć je do naczynia żaroodpornego i piec w 180 stopniach C przez(...)minut. Po tym czasie zalać je mieszanką śmietany, sera, mleka, oregano, soli i pieprzu. Ponownie wstawić do piekarnika i zapiekać jeszcze przez ok. 20 minut
Simply Foodnaprawdę łatwy przepis, a mięso w ten sposób przygotowane jest bardzo soczyste. Składniki: 1 cały oprawiony kurczak sól, pieprz, ulubione przyprawy 1 kg soli kamiennej Przygotowanie: kurczaka umyj, wytrzyj natrzyj go ulubionymi przyprawami oraz solą i pieprzem odstaw go na jakieś 2-3 godziny do lodówki, żeby przeszedł przyprawami do naczynia, w którym będzie pieczony kurczak, wsyp(...)soli połóż kurczaka na soli cyckami do góry włóż do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz 1 kg kurczaka = 1 godz pieczenia nie przekręcaj kurczaka w trakcie pieczenia możesz podać kurczaka z pieczonymi ziemniaczkami, na które przepis znajdziesz tutaj oraz z mizerią, na którą przepis znajdziesz tutaj Smacznego
Oka w rosole czyli KaFka gotujeczasie mielę usmażoną wątróbkę z dodatkami. Mielę również gotowane mięso indyka oraz gotowane warzywa. Zmielone składniki mieszam z jajkami, wszystkimi przyprawami, solą, otrębami i siemieniem lnianym. Suszone pomidory kroję w paski, orzechy siekam drobno i część z nim odkładam d dekoracji wierzchu. Formę wykładam papierem do pieczenia i przekładam(...)niej połowę przygotowanej masy. Następnie układam na środku pokrojone suszone pomidory i posiekane orzechy. Nakładam pozostałą masę, wyrównuję wierzch i dekoruję płatkami chili oraz pozostałymi orzechami. Pasztet piekę w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 75 minut, po upieczeniu studzę w formie do temperatury pokojowej a następnie w lodówce przez całą noc. Podaję mocno schłodzony, na przykład z konfiturą cebulową
Mango Papajaryż wsypać do miski. Dodać podsmażone mięso mielone z cebulą i pieczarkami, startą mozzarellę, bulion, ostrą paprykę i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Tak przygotowanym farszem nadziać wydrążone papryki. Nadziane papryki układać w głębokim naczyniu żaroodpornym/brytfannie, zalać bulionem (1 i 1/2 szklanki) i przykryć naczynie. Papryki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna(...)dolna, 2 półka) i zapiekać pod przykryciem przez około 60 minut. Na 20 minut przed końcem pieczenia wierzch papryk posypać startą mozzarellą. Podawać gorące, polane np. sosem pomidorowym . SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzą 4 duże lub 6 średnich papryk. Czas zapiekania może się nieznacznie różnić. Zależy on od wielkości papryk, właściwości piekarnika, jak i samego smaku - jedni
Gospodyni Miejskazależności od wielkości papryk Jeśli pieczemy : Układamy w naczyniu żaroodpornym zalewamy rosołem lub wodą do 1/3 papryk przykrywamy drugim naczyniem żaroodpornym lub folią aluminiowa Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 200st koło 1h w zależności od wielkości papryk kontrolując kiedy papryka będzie miękka i w razie potrzeby dolewamy płynu
Od kuchni czyli o wszystkim po trochęSkładniki: 4 udka kurczaka 1/2 łyżeczki chilli 3 łyżki cukru brązowego 5 łyżek sosu sojowego 5 łyżek sosu rybnego 1 łyżeczka mielonego imbiru Piekarnik nagrzać do
Moja Galeria Smakuugotować do miękkości w osolonej wodzie. Ugotowany ryż włożyć do miski, dodać mięso mielone. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju na złoty kolor po czym dodać do mięsa. Doprawić solą majerankiem i pieprzem i dokładnie wszystko wymieszać. Masę mięsno-ryżową nakładać na liścia i zawijać gołąbki. Najmniejsze liście z kapusty ułożyć na dno naczynia do zapiekania(...)puszki zmiksować na gładko wraz z zalewą,, dodać wodę doprawić solą, pieprzem , odrobiną bazylii i wlać na gołąbki. Przykryć liśćmi z kapusty, aby gołąbki nam się nie spaliły. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 1 godzinę. gołąbki zapiekane
O kuchni z uczuciemsznurkiem, aby nadać jej kształt. Posmarować tłuszczem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni, po 20 minutach zmniejszyć temperaturę do 140 stopni – nie otwierać piekarnika dopóki temperatura nie zmaleje do 140 stopni. Piec perliczkę około 1,5 – 2 godzin. zastawa
królestwo garówPrzygotowanie: 1/ Nastawiamy piekarnik na 180 stopni a w między czasie kroimy bakłażana w dużą kostkę nacieramy solą i pieprzem czarny oraz natłuszczamy olejem rzepakowym. Wkładamy do piekarnika na foli aluminiowej i pieczemy aż do zarumienienia i miękkości. 2/ Indyka kroimy w kostkę i przekładamy do miski. Dodajemy biały pieprz, sól i mieszamy, następnie dodajemy zalewę z suszonych pomidorów
Kuchnia PROzdrowotna