Składniki: porcja rosołowa 1/2 pora (jak duży to 1/3) 1/4 selera 2 marchewki 1 pietruszka 2,5 litra wody 0,5 litra przecieru pomidorowego 3-4
Dieta Rozdzielna i ZdrowieTo danie jadłam kiedyś u znajomych i bardzo mi posmakowało, dlatego teraz często gości na moim stole w różnych modyfikacjach. W oryginalne przygotowuje się je z
Cynamonowe szczęścieOpis: Coś dla miłośników klasycznych smaków – pierś z kurczaka panierowana w baaardzo chrupiącej panierce usmażona na złoto. Zapraszam do zapoznania się z daniem, które przypomina znane
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnePapryka faszerowana ryżem i kurczakiem z dodatkiem kukurydzy i sera żółtego. Ilość na 4 duże papryki, czyli porcje dla 4 osób. 4 duże papryki 150 gram
Czerwony Gupikjest mile widziany w tym przepisie. W ubiegłym roku robiłam sos z dodatkami innych warzyw, nie tylko cukinii - znajdziecie go tutaj. W tym roku natomiast będą sałatki do obiadów, oraz sos który dziś widzicie - beż żadnych dodatków. Jest to bardzo gęsty sos, który smakuje podobnie do sosu bolognese - gotowego sosu jaki można kupić w słoikach. Choć moim zdaniem jest(...)słodki i kwaśny - jest. Ale najważniejsze jest to, że jest pomidorowy, lekko pikantny i wyczuwalnie ziołowy - czyli taki, jaki powinien być prawdziwy sos boloński. Zastosowanie: do makaronów (wystarczy podsmażyć mięso mielone i dodać do sosu), mięs (np. tu ), zapiekanek ( tu ), jako sos do pizzy, jako ketchup a nawet jako składnik jajecznicy. A więc zacieramy rączki i do pracy! ;-) Składniki
Poezja Smaków - blog kulinarnyWczoraj zrobiłam bardzo szybki obiad. Szybkie danie nie oznacza, że było nudne. Wręcz przeciwnie ... było urozmaicone. Niby banalne danie z filetami z kurczaka a jednak smaczne, delikatne, kolorowe.... co by tu jeszcze dodać? Acha, każdy sobie poradzi z przygotowaniem a wszyscy będą zadowoleni, bo jest po prostu pysznie... Składniki: 1 podwójny filet z kurczaka(...)Wykonanie: Filety po opłukaniu i pokroiłam na małe kawałeczki (różnych kształtów). W misce roztrzepałam jajko. Dodałam pozostałe składniki. Po dokładnym zmiksowaniu doprawiłam solą i pieprzem. Do ciasta dodałam porcjowane mięso z kurczaka. Wymieszałam i odstawiłam na 30 minut. Na patelni rozgrzałam 1 łyżkę oleju i kładłam okrągłe placuszki wielkości małych kotlecików. Smażyłam na średnim gazie z obu stron
Kuchnia u KrysiKarkówka pieczona w płatkach suszonego czosnku jest aromatyczna i bardzo smaczna. Idealnie się sprawdza na kanapki lub jako danie obiadowe. Składniki: 2 kilogramy karkówki
Bajeczna KuchniaSkładniki: 1 duża czerwona papryka 1 cebula 400 g krojonych pomidorów z puszki 1 pierś z kurczaka papryka ostra mielona, oregano, bazylia, sól, pieprz, czosnek granulowany
Moje-pitraszenieFajna alternatywa dla smakoszy roladek. Wariant śmietany, papryki i sera pleśniowego najbardziej mi odpowiada. Gdy tradycyjne roladki wieją nudą, koniecznie wypróbujcie ten przepis ;) Składniki
Garnkowe fanaberiewww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Tym razem pożywna i smaczna propozycja na szybki obiad. Kurczak w sosie serowo-chrzanowym świetnie pasuje do makaronu orkiszowego. Możecie go zastąpić innym, ale ja wybrałam ten zdrowszy (od tradycyjnego). (3-4 porcje) 120g makaronu orkiszowego (wg gustu; użyłam świderków Makarony Polskie ) 2 piersi z kurczaka (średnie) papryka słodka w proszku(...)łyżki masła do smażenia Makaron ugotować według przepisu z opakowania. W międzyczasie piersi z kurczaka (umyte i osuszone) pokroić w kostkę i wymieszać z przyprawami. Mięso podsmażyć (na rumiano) na rozgrzanym maśle. Dodać mleko i oba sery. Całość powoli mieszać, aby sery dokładnie się rozpuściły - tworząc jednolity sos. Sos doprawić chrzanem. Odcedzony makaron wymieszać z zawartością patelni. (Mieszać
Di gotujenatka pietruszki - czerstwa bułka - szklanka mleka - cebula - sól, pieprz Do panierki: - bułka tarta Moje kochane pociechy czasami marudzą więc chciałam jakoś urozmaicić im obiady. Zrobiłam więc kotlety z jajek. Szybko, mało brudzenia się i smacznie. Zakupy: 2,5 kg ziemniaków koszt ok. 4,50 zł one są pakowane w siatkę właśnie(...)bułkę moczę w szklance mleka, siekam natkę pietruszki i podsmażam cebulę na szklisty kolor, gdy bułka namoknie odciskam ją z nadmiaru mleka. Jajka, bułkę, cebulę mielę w maszynce do mięsa na tych większych oczkach do miski, wsypuję potem posiekaną natkę pietruszki, wbijam tą 10 szt jajka surowego do całości i mieszam wszystko razem aż będzie jedna konsystencja po czym wstawiam
Tanio smacznie i prostomojprzepisna.pl | Sernik Zebra Chciałam Wam zaimponować, że potrafię, że pięknie, że to też da się zrobić z sera… a wyszło jak wyszło. Nie mniej jednak
moj przepis naSkładniki: 2,5 kg surowych ziemniaków 1 kg gotowanych ziemniaków 1 jajko 1 łyżka czubata mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka soli 0,5 kg łopatki przyprawy: sól
Darcia w kuchniMacie ochotę na zupkę? Wypróbowałam coś nowego, a mianowicie zupę z gnocchi, które oczywiście przyrządziłam własnoręcznie. Skusiłam się kiedyś na kupne gnocchi, ale domowe o niebo
codojedzeniaSkładniki: 4-5 kości wieprzowych kilka ziemniaków 1-2 marchewki pietruszka duża cebula 3-4 listki laurowe 5-8 ziarenek ziela angielskiego sól, pieprz szczypta lubczyku
Gaździnka warzySzybki i pyszny obiad dla zapracowanych. Aromatyczny kurczak, słodki ananas, ciągnący się ser i złociste ziemniaczki, to po prostu nie może smakować inaczej niż genialnie :) Kurczaka warto zrobić od razu nieco więcej, bo w następnym poście pokażę Wam jak pysznie można go jeszcze wykorzystać :) SKŁADNIKI (4 porcje) 2 podwójne piersi z kurczaka 8 plastrów świeżego ananasa lub w lekkim syropie(...)pieprz oliwa 20 młodych ziemniaczków 1 łyżka przyprawy zaatar (sumak, tymianek, sezam, sól) oliwa SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Piersi z kurczaka dokładnie myjemy i kroimy w mniejsze kawałki ( najlepiej w medaliony). Mięso oprószamy przyprawami, polewamy 2 łyżkami oliwy o dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 min. Mięso układamy w naczyniu żaroodpornym, na kawałkach mięsa układamy plastry ananasa, a na nich kawałki cheddara
DefinicjaSmakuŚmietankę, twarożek ziołowy i ser topiony podgrzewamy w garnku. Do tego dodajemy natkę i świeżo zmielony zielony pieprz. Mieszamy i podgrzewamy aż wszystko się połączy. Po 20 minutach wyjmujemy mięso z piekarnika, zalewamy sosem i zapiekamy jeszcze przez 10 minut. MARCHEWKI GLAZUROWANE W MIODZIE (WEDŁUG GORDONA RAMSAYA) Kilka lub kilkanaście marchewek 50 g masła 2 łyżki miodu sól, pieprz Marchewki(...)polewamy miodem. Mieszamy żeby marchewki dokładnie się pokryły miodowo maślaną masą. Smażymy kilka minut aż się dokładnie zeszklą. PUREE ZIEMNIACZANE Z OLIWĄ TRUFLOWĄ Kilka ziemniaków (tyle ile jemy na obiad) 50 g masła 50 ml mleka gałka muszkatołowa oliwa truflowa sól, pieprz Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, to chyba każdy potrafi. Odcedzamy. W garnku po ziemniakach rozpuszczamy masło
Marder&Marder Manufacturena 4 nieduże polędwiczki wieprzowe GLAZURA: sok z 1 cytryny 1 puszka ananasa w zalewie 1 łyżka musztardy 2 łyżki mąki kukurydzianej 1 łyżeczka świeżego otartego
Kuchenna KontrrewolucyaSkładniki: 500g schabu bez kości 5 dużych cebul 2 duże,kwaśne jabłka majeranek sól pieprz olej do smażenia Sposób przygotowania: Schab rozbić jak na kotlety i
Wielki apetytDomowy Majonez Light Obawiasz się dodatkowych kilogramów po świętach? Wybierasz szybko schudnąć czy po prostu nie przytyć podczas tegorocznych świąt?! Jeśli zastosujesz
IzaGotujeOstatnio mocno strajkowałam w kuchni. Stwórca obiadu nie chciał, co mnie niezmiernie cieszyło. Jedynie co chciał to tak na ząb coś lekkiego. Tak przekąsić. To mu zrobiłam. Burgera. Ja z kolei miałam smaka na coś "ciekawego". To połączyłam siły. W ten sposób wilk był syty i owca zadowolona. Czy jakoś tak ;) pierś z kurczaka oliwa z oliwek suszone zioła(...)kurczaka umyłam, osuszyłam, lekko rozbiłam. W miseczce przygotowałam marynatę z oliwy i wszystkich suszonych i świeżych ziół i przypraw. Marynowałam kurczaka ok. 1h w lodówce. Po tym czasie mięso grillowałam. Bułkę przekroiłam. Ułożyłam sałatę rzymską, plastry pieczarki, kurczaka. Wierzch mięsa posmarowałam hummusem. Sypnęłam sezamem. Przykryłam drugą połówką buły. Smacznego! Przepis bierze udział w akcji kulinarnej Jakubiak lokalnie oraz
bastalenaMieszkając w Polsce jadałam śniadania, obiady i kolacje. Będąc u Babci zdarzało mi się jeść podwieczorki, które uwielbiałam. Idea podwieczorku jest genialna sama w sobie, w dodatku to najbardziej czarująca nazwa posiłku, jaką dane mi było poznać. Tak sobie myślę, że powinnam wprowadzić podwieczorki do naszego menu... Przeszkadza tylko fakt, że C. pracuje popołudniami i w czasie podwieczorku zazwyczaj(...)interesujący posiłek, bo tak naprawdę obejmuje niezwykle szeroką gamę dań: od wypchanych po brzegi sandwichy, poprzez wyjątkowe kanapki z galaretką jedzone nożem i widelcem, zapiekanki, omlety, pieczone lub smażone mięsa z ziemniakami, dania z ryżu, makaronu, sałatki lub tarty... Nieograniczone możliwości. Zazwyczaj frokost jadam w pracy, przygotowany przez naszych wspaniałych kucharzy. Wczoraj jednak umówiłam się na lunch
Pożeraczka, czyli raz adobrzemiejsce jest na prawdę niemal mikroskopijne, ale było pyyysznie! Niesiona pozytywnymi wspomnieniami cudownych smaków postanowiłam dzisiaj wykorzystać zapasy orientalnych składników, jakie udało mi się ostatnio zgromadzić i na obiad przyrządziłam makaron ryżowy z kurczakiem i warzywami z zieloną pastą curry oraz mlekiem kokosowym. Nam smakowało, sprawdźcie sami :) Składniki: pół piersi kurczaka (czyli pojedyncza pierś) cukinia kilka pieczarek(...)grube słupki. Brokuł rozdzielamy na mniejsze różyczki. Pieczarki jeśli są małe kroimy w ćwiartki. A cebulę i czosnek w plasterki. Pierś kurczaka myjemy, pozbywamy się tłuszczu i błonek, jakie mięso na sobie ma, a następnie kroimy w spore plasterki w poprzek włókien. Następnie na głębokiej patelki lub w garnku rozgrzewamy pastę curry, dodajemy mięso, marchew, cebulę i czosnek, smażymy
Taste Of My DayTagliatelle z pieczarkami i cukinią z dodatkiem oliwy z białych trufli Tarta z cukinią, brokułami i sezamem Cukinia zapiekana z pomidorową passatą i mozzarellą Mini penne
Moja smaczna kuchniaBędąc w innym kraju zawsze brakuje nam rodzimych smaków. Wybierając się tutaj, zaopatrzyliśmy się w zupy w proszku (bleeeee!), których wykonanie tutaj wydawało mi z cudem
bastalenaPrzepis autorstwa Pascala prosto z kuchni Lidla, od razy przypadł mi do gustu. Okazał się niezwykle smaczny, idealny na niedzielny obiad. Doskonały również kiedy musimy przygotować coś dla większej ilości osób. Alternatywa dla tradycyjnej pieczeni. Polecam ! Pieczeń a'la Orloff Składniki: około 0,5 kg schabu 5 plastry sera żółtego 5 plastrów boczku w plastrach pieprz 2 łyżki sosu sojowego(...)około szklanka mleka szczypta gałki muszkatołowej sól pieprz Przygotowanie: Schab doprawiamy sosem sojowym, pieprzem, papryką, ziołami oraz nacieramy czosnkiem. Smażymy z każdej strony na niewielkiej ilości rozgrzanej oleju. Wysmażone mięso odkładamy aby wystygło. Przygotowujemy sosy. Pieczarki obieramy i kroimy w cienkie talarki. Cebulę siekamy w drobną kosteczkę. Rozgrzewamy na patelni olej. Smażymy pieczarki oraz cebulę, na końcu doprawiamy solą
Mania GotowaniaNa sos typu chutney natknąłem się jakiś czas temu podczas przeglądania kulinarnej blogosfery. Zaintrygowała mnie jego nazwa. Chutney (czatnej) jest to używany w kuchni indyjskiej gęsty
Gotuj z MisiemKolejny pomysł na wykorzystanie pomidorów. Tym razem dodałam trochę kolorowej papryki. Jeżeli macie dostęp do smacznych, mocno aromatycznych i słodkich pomidorów to koniecznie zrobicie ten sos
moj przepis namąka ziemniaczana 2 łyżki, sól 1 łyżeczka, woda - ile potrzeba, sól 2 łyżeczki, olej rzepakowy 1 łyżka, cebula podsmażona - w opisie ugotowane, wystudzone mączyste ziemniaki zmielić w maszynce do mięsa na drobnym sitku, ziemniaki zmielone w misce łyzką wygładzić, podzielić na cztery części, jedną wyjąć na wierzch ziemniaków i w to miejsce po zimniakach wsypać mąkę tortową, dodać makę ziemniaczaną(...)krótko opłukać zimną wodą 5 cebul na oleju rzepakowym podsmażyć na złocisto, dodać ciut cukru i doprawić kucharkiem, pieprzem mielonym, łyżką majeranku podawać kopytka z cebulą - są smaczne na obiad i sycące, można podawać same kopytka do sosu czy gulaszu..........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięCiasto francuskie daje nieograniczone pole do popisu i za to je kochamy. U mnie dziś szybkie sakiewki, idealne na imprezę, kolację czy obiad. A żeby nie było zbyt nudno zrobiłam je z dwoma różnymi farszami: rybnym i mięsnym, z warzywami i ciągnącą się mozzarellą. Pycha <3 Składniki: - płat ciasta francuskiego - mozzarella - jajko - sól, pieprz - sezam do dekoracji - masło(...)bardzo drobną kostkę, na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy posiekany czosnek, po minucie wrzucamy kawałki kurczaka, przyprawiamy solą i pieprzem i smażymy wszystko na mocnym ogniu do momentu aż mięso przestanie być surowe. II. Pora kroimy na półkrążki, na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy pora i dusimy pod przykryciem do miękkości. Gdy po będzie miękki zdejmujemy pokrywkę, aby woda odparowała
Cook&LoveObiad w 15 minut ? To możliwe. Niezwykle szybki makaron, to danie, którym zaskoczycie rodzinę lub niespodziewanych znajomych. Robi się migiem, a smakuje niczym wytworne danie. I wcale nie trzeba być mistrzem patelni, żeby je przygotować. Myślę, że laik z dwiema lewymi rękami, tez da sobie radę ;) Do mojego dania podałam wodę Sanpellegrino z limitowanej edycji z etykietą Real Foodie(...)czerpania inspiracji kulinarnych. Wodę Sanpellegrino oraz szeroki asortyment produktów z krajów śródziemnomorskich możecie kupić w delikatesach online Smaki Południa. Składniki: 300 g makaronu świderki lub innego 300 g mięsa z piersi indyka 3-4 plasterki szynki dojrzewającej 4-5 suszonych pomidorów z oleju 6-8 oliwek 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku 50 ml śmietanki 30% oliwa z oliwek
kolorowotorcikowoMały obiad, duża przekąska... na każdą porę dnia, pyszna gorąca kaczka. :) Smażona bez tłuszczu, podana na gryczanym wytrawnym naleśniku z konfiturą rabarbarowo-porzeczkową. <3 Prosto, szybko i efektownie, a wszystko z jednej patelni. :) 2 porcje: 1 podwójna pierś kaczki kilka łyżek konfitury rabarbarowo-porzeczkowej z cynamonem 2 łyżeczki miodu pszczelego łyżeczka octu balsamicznego sól, pieprz świeżo mielone 2 nieduże(...)kaczki delikatnie pozbawiamy skóry i kroimy w cieniutkie plasterki. W misce mieszamy składniki marynaty, doprawiając dobrze solą i świeżo mielonym pieprzem. Wkładamy do niej plasterki kaczki i mieszamy, by mięso dobrze zostało pokryte marynatą. Odstawiamy na około pół godziny. Ciasto naleśnikowe robimy identycznie jak przy klasycznym przepisie, jednak dodajemy do niego zmiażdżony lub starty czosnek. Smażymy na niedużej patelni
Kuchenna Kontrrewolucyasuchy rok skąpi nam obfitości grzybów w lesie, zrobiłam wprawdzie kilka wypadów, ale niestety wróciłam z pustym koszykiem :(. Tak więc moje dzisiejsze kurki sklepowe - no co zrobić?. Obiad zniknął w kilka chwil, wyszło wyśmienicie. Podejrzewam, że i drugie tyle znikło by bez trudu, dzieciaki domagają się powtórki, a czyja to zasługa? jak myślicie?, może makaronu Malma, a może kurczaka(...)salami z przyprawami lub z pieprzem, lub inny o ostrym zdecydowanym smaku sól pieprz 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczka carry 1. Makaron gotujemy wg. przepisu na opakowaniu. 2. Mięso drobiowe kroimy na cienkie małe plastry i obsmażamy na oleju, przyprawiamy solą, pieprzem i carry, podałam 1/2 łyżeczki ale i więcej można sypnąć jeśli lubicie. 3. Na głębokiej patelni obsmażamy
Apetyczna babeczkaPamiętam, że bitki wołowe bywały na obiedzie jak przyjeżdżaliśmy w odwiedziny do teścia. Nie były one wprawdzie w winie, ale były w klasycznym sosie. Pamiętam też że mi smakowały, mimo iż było to już parę lat temu. Dzisiaj proponuję wołowinę w winie, oczywiście jest smaczna. Wybieramy taki kawałek aby można go pokroić na plastry ( mogą być różnej wielkości ). Składniki: Dowolna(...)śmietany 18 % słodkiej 2 łyżeczki mąki Wykonanie: Wołowinę kroimy na plastry, rozbijamy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Pozostawiamy na 30 minut do zamarynowania. Na rozgrzanej wysokiej patelni obsmażmy mięso, podlewamy winem. Dusimy pod przykryciem do miękkości mięsa. Po uduszeniu zlewamy sos przez sito, dodajemy do niego śmietanę z rozprowadzoną mąką. Doprawiamy, zagotowujemy i ponownie wlewamy do mięsa. Podajemy z ziemniakami, kaszą
Smaki Ewyzrobieniem tych tymbalików zbierałam się dość długo. Ale jako że akurat idą święta to jest to idealna przystawka na świąteczny obiad. Zachwyca nie tylko smakiem, ale również wyglądem. Czerwień żurawiny idealnie komponuje się z blaskiem choinki. Przygotowanie zajmie nam jakieś 1,5 godziny, a potem reszta zrobi się sama w lodówce. Do przygotowania 6 tymbalików (wielkości kokilek do suflecików) potrzebujemy(...)żurawiny (mrożonej lub świeżej) 25 g żelatyny w proszku Warzywa obieramy, zalewamy wodą, dodajemy przyprawy i gotujemy na wolnym ogniu aż będą miękkie. Potem dodajemy do bulionu mięso i gotujemy dalej jakieś 20 minut. Po tym czasie mięso wyjmujemy, studzimy i kroimy w średniej wielkości kostkę. Bulion przelewamy przez sito, rozpuszczamy w nim żelatynę i studzimy. Układamy mięso i żurawinę
Marder&Marder Manufactureniedojedzonymi ziemniakami), to taka jej wersja z ziemniakami jest dla mnie idealna! Do swojego garnka wrzuciłam ziemniaki, w towarzystwie marchewki, cebuli i poru, wpasowały się w idealny wiosenny obiad:) A więc na zdrowie i miłego dnia! Składniki 1 kg ziemniaków 2 duże marchewki 2 duże cebule 3 ząbki czosnku 1 por przyprawy prowansalskie, sól, pieprz Sposób przygotowania Umyte ziemniaki pokroić(...)piec ok 40 min pod przykryciem. Sprawdzić czy ziemniaki są miękkie, odkryć górę i piec ok 15 min do zarumienia się ziemniaków. Gotowe! Podać same lub z ulubionym mięsem
pink envelopedobrze myślał. Chociaż początkowo wielkiego ptaka planowaliśmy mieć na świąteczny obiad, to mała obsuwa logistyczna przesunęła jego spożycie na weekend. Przekopałam setki blogów kulinarnych, aby dowiedzieć się czegoś więcej o przyrządzeniu tego ptaszyska. Wspólnymi siłami, bo tym razem zaangażowałam Misia do dźwigania ;) wyszło nam cosik takiego... Zanim przejdę do przepisu nadmienię, iż przygotowanie indyka to nie lada wyzwanie logistyczne oraz(...)razu zaznaczę, nie podaję źródeł, z których korzystałam, bo było ich tyle, że już ich nawet nie pamiętam ;) Pieczony indyk w całości solankaindyk (ok. 6,5kg)300g mięsa mielonegogarść rodzynek1 jajkobułka tarta1/2 cebuli1/4 startej brukwi1 główka czosnku1 pomarańcza2 marchewkiprzyprawy (zioła prowansalskie, majeranek, słodka i ostra papryka)oliwa Solanka (tudzież marynata)Można się bez niej obyć i po prostu
bastalena