Zupa z soczewicy to wspomnienie moich włoskich podróży. Symbol szczęścia, dobrobytu ,ale co najważniejsze ,to zupa bogata w wartości odżywcze. Kształt soczewicy przypomina monety , dlatego soczewica
Z Kuchni Do KuchniPrzepis autorski (mój). Czy można zjeść pyszny obiad przygotowany w zaledwie 15 minut? Oczywiście, że tak i przyznam, że nawet w wersji nieco luksusowej, czyli z ekskluzywnych składników o dobrej jakości. Warto zrobić sobie taką ekspresową ucztę! Prezentowane danie jest naprawdę rewelacyjne i doskonale nadaje się na jesienne dni, ale i nie tylko. Ależ ono kusi swym niepowtarzalnym aromatem(...)dyniowego (280g) Dodatkowo: makaron pappardelle Opcjonalnie: natka pietruszki do posypania Umytą i osuszoną pierś z kurczaka pokroić w kostkę i wymieszać z odrobiną soli, pieprzu oraz słodkiej papryki. Mięso podsmażyć na maśle truflowym - do momentu aż będzie delikatnie rumiane. W międzyczasie w osolonej wodzie ugotować makaron - powinien być al dente. Do kurczaka dodać krem dyniowy oraz kilka łyżek wody
Di gotujeWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 85 MINUT (+ 12 GODZIN MARYNOWANIE) ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 5 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 3-6 Składniki: 6 udek z kurczaka, łyżka oleju
JejKuchniaPrzepyszny gulasz z e schabu to idealny pomysł na codzienny obiad. Gulasz możemy podać jako oddzielne danie w połączeniu z gnocchi, kopytkami, kluskami śląskimi lub jako dodatek np. do placków ziemniaczanych. W każdej postaci gulasz będzie smakował wyśmienicie tworząc przepyszne, i pożywne danie. Gulasz Wieprzowy (ze Schabu) - Składniki: ok. 6 00 g schabu 3 duże ząbki czosnku 4 liście(...)pomidorowego (opcjonalnie) czubata łyżka kwaśnej śmietany 12-18% (opcjonalnie) przyprawy: słodka papryka ostra papryka czosnek w proszku pieprz tymianek ma j eranek sól Gulasz Wieprzowy (ze Schabu) - Sposób przygotowania: Mięso kroimy w niedużą kostkę. W naczyniu mieszamy ok. 4 łyżki oleju z ok. 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, czosnku, pieprzu i soli oraz szczypt ę ostrej papr yki . Marynatę w lewam
Słodka Stronaroladki, które robi się błyskawicznie.... a smak powala :) Można podać je na zimno na desce lub pokroić cieniutko do kanapek, a także można zjeść na ciepło jako mięsko do obiadu :) Roladki idealnie sprawdzą się na świątecznym stole :) Składniki: 3 pojedyncze piersi kurczaka, ok. 50 g SEROWAR PODLASKI - Ser Koryciński Swojski Krystyny Łukaszuk, ok. 4-5 suszonych pomidorów (z oliwy(...)folii aluminiowej, tak by jedna pierś zachodziła na drugą. Na środku układamy kawałki sera korycińskiego (ja użyłam z suszonymi pomidorami, bazylią i czosnkiem) i kawałki suszonego pomidora. Zawijamy mięso w roladę i owijamy ciasno folią aluminiową. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut
Aga w kuchniJesteśmy fanami dalekowschodnich zup w każdej odsłonie. Czy to tom yum khai , czy miso-shiru czy ramen – na jesieni i w zimie to one rządzą na
Karo in the KitchenRozgrzewająca zupa dyniowo-buraczkowa z pastą z kolendry Jako, że „siedzę” w domu i opiekuję się 3 miesięcznym synkiem, to mam trochę czasu na
moj przepis naSkładniki: 2 piersi kurczaka, umyte, oczyszczone i osuszone czosnek granulowany pieprz cytrynowy chili w proszku sól i pieprz olej do posmarowania papieru i patelni papier do
Kulinarny PamiętnikCharakterystyczny smak tego jednogarnkowego dania to zasługa kompozycji podsmażonych warzyw, oliwek oraz ziół prowansalskich. Składniki: 700 g wołowiny gulaszowej, 1 bakłażan, 1 czerwona papryka, 1 cukinia
Nie tylko w kuchniNo i dopadło mnie jakieś choróbsko. Zwijam się w kłębek na kanapie i otulam szczelnie kocem. Nie ma siły, która ruszyłaby mnie z łóżka. Oglądam w
Życie zamknięte w smakukażdego coś miłego. Receptura Teściowej, którą w końcu wypróbowałam. Przepis przypomniany niedawno przez samą Autorkę. A przeze mnie wykonany tylko dlatego, że makaronu ugotowanego zostało a innego pomysłu na obiad zabrakło ;). Dlaczego smak zakochania? Ciekawych zapraszam do lektury. Składniki: dwie garście makaronu penne ugotowanego al dente 1/2 opakowania mieszanki warzyw chińskich (mrożonka) 1/2 piersi kurczaka ser żółty tarty (duużo(...)Odstawiamy na pewien czas. Podsmażamy lekko na oliwie. Warzywa smażymy do miękkości na oleju ryżowym bądź maśle. Doprawiamy przyprawami orientalnymi. Miękkie warzywa podlewamy odrobiną wody z gotowania makaronu. Dodajemy mięso. Mieszamy. W wysmarowanym naczyniu układamy kolejno warstwy: makaronu i warzyw z mięsem. Każdą warstwę posypujemy tartym serem. Zapiekamy w piekarniku ok 30 minut w temperaturze 180 stopni. Na ostatnie
Kuchnia po mojemuDziś na obiad proponuję pyszne flaczki z żołądków drobiowych. Smakiem nie odbiegają od tradycyjnych flaczków. To doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. SKŁADNIKI: 50 dag żołądków z kurczaka, 6 skrzydełek z kurczaka, 1 cebula, ½ marchewki, ½ pietruszki, 2 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 1,5 łyżki masła, 1 łyżka mąki, majeranek, gałka muszkatołowa, sól, pieprz(...)laurowe oraz ziele angielskie. Gotuję na małym ogniu około 20 minut. Do wywaru dodaję pokrojoną marchewkę, pietruszkę oraz cebulę. Gotuję kolejne 45 minut. Skrzydełka wyjmuję i obieram z kości. Mięso dodaję do wywaru. Ugotowane żołądki kroję w paski i także dodaję do wywaru. Zagotowuję. Do wywaru dodaję koncentrat pomidorowy. Z masła i mąki przygotowuję zasmażkę. Dodaję do flaczków. Chwilę gotuję
Tradycyjna kuchnia KasiSmaczny i niemalże ekspresowy obiad :) Idealna propozycja dla ludzi zapracowanych, którzy nie mają ochoty zbyt długo stać w kuchni przy garach po ciężkim dniu...Składniki:500 g ud z kurcząt (waga bez kości)200 g bobu (użyłam mrożonego)200 g mini marchewek (użyłam mrożonej)4 łyżki oleju rzepakowego2 duże cebule1,5 łyżeczki kurkumy 2 łyżeczki ziół prowansalskich (opcjonalnie)sól, pieprzUdka(...)kurkumą. Smażyć na rozgrzanym oleju na rumiano z każdej strony. Następnie dodać cebulę pokrojoną w plasterki smażyć kilka minut. Dalej całość dusić ok. 25-35 minut, do momentu, aż mięso będzie miękkie. W międzyczasie odmrożony bób obrać ze skórki. Na patelni pogrzać olej, wrzucić odmrożoną marchewkę i dusić ok. 5 minut. Następnie dodać bób i smażyć przez kolejne 5 minut
Delicious Titbitsserwowany z pesto z czosnku niedźwiedziego na razowej grzancew towarzystwie pikantnej sałatki truskawkowo-arbuzowejZgłoszenie w konkursie (II miejsce) Składniki:Schab 4 plastry (grubość ok
SzczyptaSmaQczęsto coś podobnego. Używam wieprzowiny zamiast wołowiny z prostego powodu- szybciej się gotuje i co tu ukrywać jest tańsza. Gotuję z reguły większą ilość ( jak mam kogoś dodatkowo na obiedzie -a z reguły jest to w sobotę).Jak zostanie to mrożę i z przyjemnością odgrzewam. Czas: 2 godziny Składniki: 1 paczka makaronu spaghetti ( 1/2 kg) 1/2 kg łopatki bez kości(...)pieprz mielony do smaku papryka mielona słodka do smaku przyprawa do zup i sosów do smaku 5 dag ostrego sera żółtego ( używam Parmezan lub Dziugas) 3 szklanki wody Umyte mięso pokroić i zmielić ( ja rozdrabniam w malakserze).Zmielone wyrobić z łyżką oleju. W garnku o grubym dnie rozgrzać pozostały olej. Wrzucić mięso i smażyć mieszając aż się zrumieni i rozpadnie
Buniabaje w kuchniPrzyznam się Wam, że trochę mnie te Walentynki wkurzają. Atakujące ze wszystkich stron serduszka, serca, serducha doprowadzają mnie do szału już na kilka dni przed tym
Smaczna Pyzagłód Was dociska i nie możecie dłużej czekać, możecie rozmrozić gotowane danie, np. zupę, podgrzewając w garnku z zamiarem skonsumowania zaraz po odgrzaniu. Zobacz nasz przewodnik o zasadach przechowywania mięsa, w którym znajdziesz m.in. informację, jak długo można przetrzymywać rosół w pokojowej temperaturze. Piątek – Stir fry z krewetkami i pomidorami Ostatnie danie z naszego tygodniowego menu było szybkie jak fast(...)sezamowy. Przepis na stir fry znajdziecie na blogu w piątek. Jak przygotowywaliśmy dania na cały tydzień Jak zawsze punktem wyjścia do planowania menu na cały roboczy tydzień był niedzielny obiad. Ponieważ do hamburgerów chcieliśmy zjeść pyszne pieczone frytki, było wiadomo, że będziemy odpalali piekarnik. Zawsze, gdy to robimy, zależy nam na jak najlepszym jego wykorzystaniu, by nie marnować energii elektrycznej
Niedzielny kucharzDziś zapraszam Was na kolejną szybką, sytą i smaczną sałatkę. Makaronowa sałatka z wędzonym kurczakiem i sosem jogurtowo-mardziarskim idealnie nadaje się na obiad, do pracy, na szybkie danie itd. Przygotowanie jest naprawdę proste, a efekt pyszny. Spróbujcie. Do przygotowania sosu wykorzystałam pyszny i charakterystyczny w smaku sos madziarów Folwark . Składniki: 1 sitko ugotowanego makaronu kokardki 1 wędzona ćwiartka(...)zapraszam do zakupów na Frisco.pl Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W małej miseczce mieszamy jogurt z sosem madziarów. Do miski przekładamy pokrojone (w paseczki lub kostkę) mięso z wędzonej ćwiartki z kurczaka. Dodajemy kukurydzę, drobno pokrojony por, a następnie ugotowany makaron kokardki. Na koniec do naszych składników dodajemy przygotowany wcześniej sos (ja wykorzystuję około 2 łyżki
Słodkie okruszkibardzo żeby mój blog był prosty, a przez to dostępny dla wszystkich. A makaron ten jest prosty. Zapraszam więc do czytania i zaraz potem do samodzielnego wypróbowania :) 500 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej wrzucamy na patelnie razem z drobno posiekaną w kosteczkę czerwoną cebulą i dwoma ząbkami czosnku przepuszczonymi przez praskę. Jak już się trochę podsmaży to dodajemy puszkę(...)reszty. Doprawiamy słodką papryką, solą i świeżą bazylią. Podajemy z ulubionym makaronem i posypujemy tartym parmezanem. Jak już wspominałem parę razy Madzia lubi hurtowe ilości tak więc i tego obiadu wyszło dość sporo :) Bardzo dobrze, będzie i na jutro. --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój
Marder&Marder ManufactureFantastyczny, szybki i smaczny obiad! Pierś kurczaka zawsze smakuje świetnie, a w tym zestawieniu jest dość wyjątkowa i niecodzienna... , chyba, że każdego dnia używacie curry. ;) U mnie ta przyprawa gości rzadko, a jednak zawsze nam smakuje. 700g filetu z piersi kurczaka 1 duży por 1 kubek (330ml) słodkiej śmietanki 30% kawałek żółtego sera MARYNATA: 2 łyżki przyprawy curry(...)kardamonu mielonego 1 łyżka słodkiej papryki w proszku szczypta pieprzu cayenne Piersi przepłukujemy pod bieżącą wodą i osuszamy. Kroimy je w niezbyt drobną kostkę i odkładamy do miski. Oprószamy mięso dobrze solą oraz pieprzem każdej strony i mieszamy, by każdy kawałek został przyprawiony. Składniki marynaty poza solą i pieprzem łączymy ze sobą i zalewamy nią posolone mięso. Gotowe pozostawiamy
Kuchenna KontrrewolucyaGizmo. Serduszko jak zawsze przyniosło mi szczęście.I dla Stwórcy. Bo to w końcu dla niego gotowane było.Grunt to rodzinka! :*:*A nagły przypływ pozytywnych emocji upust w obiedzie znalazł. No, bo gdzieżby indziej?Improwizowałam. Wieloryb po islandzku. Ichni bigos. Z wyglądu podobne zupełnie do niczego. W smaku oszczędne. Dlatego doprawione. I teraz to jeść mooożna(...)taka kulinarna ironia ;)Dlatego dziś mega prosto. Po islandzku. Z lekką nutą bastaleny. W postaci swojskiego oleju rzepakowego. Konkursowego z resztą. I znowu.Wieloryb po islandzku0,5 kg mięsa z wieloryba3 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimnomała cebulałyżka sosu sojowego3 łyżki mieszanki przypraw do mięsa pieczonego2 duże ziemniaki1 duża marchewkaszczypta imbirupieprz do smakuMięso opłukałam. Przełożyłam do naczynia żaroodpornego. Wsypałam
bastalenaPoczątki zawsze są trudne. Wie to każdy, kto chociaż raz próbował coś zmienić. Przede wszystkim trzeba wyznaczyć sobie odpowiedni cel/motywację. Jeżeli będzie wystarczająco silna to
All My Fit Lifesprawia, ze znow ubralam sie zbyt lekko i znow zmarzlam.Trzeba sie czyms rozgrzac. Moze herbata jasminowa zakupiona w czasie ostatniego wypadu do Brugge? O tak, to wspanialy pomysl.A na obiad bedzie danie z piekarnika by dogrzac mieszkanie.Choc tej zimy moje kaloryfery sa zimne jak lod w domu jest dosc cieplo. To chyba dzieki sasiadom, ktorzy mocno dogrzewaja swoje mieszkania. Jednak(...)garsciepuszka pomidorow1 cebula2 zabki czosnkusol, pieprz czarny swiezomielonypieprz cayennewykonanie:Papryki nalezy umyc, przekroic na pol i usunac z nich gniazda nasienne.Na patelni podsmazamy posiekana cebulke i czosnek. Dodajemy mieso mielone i smazymy do chwili az zrobia sie grudki. Dodajemy do miesa seler naciowy oraz marchewke pokrojone w plasterki. Dodajemy tez pomidory z puszki oraz mrozony groszek.Dusimy wszystko do chwili
Przysmaki Karolki