mąka ziemniaczana 2 łyżki, sól 1 łyżeczka, woda - ile potrzeba, sól 2 łyżeczki, olej rzepakowy 1 łyżka, cebula podsmażona - w opisie ugotowane, wystudzone mączyste ziemniaki zmielić w maszynce do mięsa na drobnym sitku, ziemniaki zmielone w misce łyzką wygładzić, podzielić na cztery części, jedną wyjąć na wierzch ziemniaków i w to miejsce po zimniakach wsypać mąkę tortową, dodać makę ziemniaczaną(...)krótko opłukać zimną wodą 5 cebul na oleju rzepakowym podsmażyć na złocisto, dodać ciut cukru i doprawić kucharkiem, pieprzem mielonym, łyżką majeranku podawać kopytka z cebulą - są smaczne na obiad i sycące, można podawać same kopytka do sosu czy gulaszu..........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięCiasto francuskie daje nieograniczone pole do popisu i za to je kochamy. U mnie dziś szybkie sakiewki, idealne na imprezę, kolację czy obiad. A żeby nie było zbyt nudno zrobiłam je z dwoma różnymi farszami: rybnym i mięsnym, z warzywami i ciągnącą się mozzarellą. Pycha <3 Składniki: - płat ciasta francuskiego - mozzarella - jajko - sól, pieprz - sezam do dekoracji - masło(...)bardzo drobną kostkę, na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy posiekany czosnek, po minucie wrzucamy kawałki kurczaka, przyprawiamy solą i pieprzem i smażymy wszystko na mocnym ogniu do momentu aż mięso przestanie być surowe. II. Pora kroimy na półkrążki, na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy pora i dusimy pod przykryciem do miękkości. Gdy po będzie miękki zdejmujemy pokrywkę, aby woda odparowała
Cook&LoveObiad w 15 minut ? To możliwe. Niezwykle szybki makaron, to danie, którym zaskoczycie rodzinę lub niespodziewanych znajomych. Robi się migiem, a smakuje niczym wytworne danie. I wcale nie trzeba być mistrzem patelni, żeby je przygotować. Myślę, że laik z dwiema lewymi rękami, tez da sobie radę ;) Do mojego dania podałam wodę Sanpellegrino z limitowanej edycji z etykietą Real Foodie(...)czerpania inspiracji kulinarnych. Wodę Sanpellegrino oraz szeroki asortyment produktów z krajów śródziemnomorskich możecie kupić w delikatesach online Smaki Południa. Składniki: 300 g makaronu świderki lub innego 300 g mięsa z piersi indyka 3-4 plasterki szynki dojrzewającej 4-5 suszonych pomidorów z oleju 6-8 oliwek 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku 50 ml śmietanki 30% oliwa z oliwek
kolorowotorcikowoMały obiad, duża przekąska... na każdą porę dnia, pyszna gorąca kaczka. :) Smażona bez tłuszczu, podana na gryczanym wytrawnym naleśniku z konfiturą rabarbarowo-porzeczkową. <3 Prosto, szybko i efektownie, a wszystko z jednej patelni. :) 2 porcje: 1 podwójna pierś kaczki kilka łyżek konfitury rabarbarowo-porzeczkowej z cynamonem 2 łyżeczki miodu pszczelego łyżeczka octu balsamicznego sól, pieprz świeżo mielone 2 nieduże(...)kaczki delikatnie pozbawiamy skóry i kroimy w cieniutkie plasterki. W misce mieszamy składniki marynaty, doprawiając dobrze solą i świeżo mielonym pieprzem. Wkładamy do niej plasterki kaczki i mieszamy, by mięso dobrze zostało pokryte marynatą. Odstawiamy na około pół godziny. Ciasto naleśnikowe robimy identycznie jak przy klasycznym przepisie, jednak dodajemy do niego zmiażdżony lub starty czosnek. Smażymy na niedużej patelni
Kuchenna Kontrrewolucyasuchy rok skąpi nam obfitości grzybów w lesie, zrobiłam wprawdzie kilka wypadów, ale niestety wróciłam z pustym koszykiem :(. Tak więc moje dzisiejsze kurki sklepowe - no co zrobić?. Obiad zniknął w kilka chwil, wyszło wyśmienicie. Podejrzewam, że i drugie tyle znikło by bez trudu, dzieciaki domagają się powtórki, a czyja to zasługa? jak myślicie?, może makaronu Malma, a może kurczaka(...)salami z przyprawami lub z pieprzem, lub inny o ostrym zdecydowanym smaku sól pieprz 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczka carry 1. Makaron gotujemy wg. przepisu na opakowaniu. 2. Mięso drobiowe kroimy na cienkie małe plastry i obsmażamy na oleju, przyprawiamy solą, pieprzem i carry, podałam 1/2 łyżeczki ale i więcej można sypnąć jeśli lubicie. 3. Na głębokiej patelni obsmażamy
Apetyczna babeczkaPamiętam, że bitki wołowe bywały na obiedzie jak przyjeżdżaliśmy w odwiedziny do teścia. Nie były one wprawdzie w winie, ale były w klasycznym sosie. Pamiętam też że mi smakowały, mimo iż było to już parę lat temu. Dzisiaj proponuję wołowinę w winie, oczywiście jest smaczna. Wybieramy taki kawałek aby można go pokroić na plastry ( mogą być różnej wielkości ). Składniki: Dowolna(...)śmietany 18 % słodkiej 2 łyżeczki mąki Wykonanie: Wołowinę kroimy na plastry, rozbijamy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Pozostawiamy na 30 minut do zamarynowania. Na rozgrzanej wysokiej patelni obsmażmy mięso, podlewamy winem. Dusimy pod przykryciem do miękkości mięsa. Po uduszeniu zlewamy sos przez sito, dodajemy do niego śmietanę z rozprowadzoną mąką. Doprawiamy, zagotowujemy i ponownie wlewamy do mięsa. Podajemy z ziemniakami, kaszą
Smaki Ewyzrobieniem tych tymbalików zbierałam się dość długo. Ale jako że akurat idą święta to jest to idealna przystawka na świąteczny obiad. Zachwyca nie tylko smakiem, ale również wyglądem. Czerwień żurawiny idealnie komponuje się z blaskiem choinki. Przygotowanie zajmie nam jakieś 1,5 godziny, a potem reszta zrobi się sama w lodówce. Do przygotowania 6 tymbalików (wielkości kokilek do suflecików) potrzebujemy(...)żurawiny (mrożonej lub świeżej) 25 g żelatyny w proszku Warzywa obieramy, zalewamy wodą, dodajemy przyprawy i gotujemy na wolnym ogniu aż będą miękkie. Potem dodajemy do bulionu mięso i gotujemy dalej jakieś 20 minut. Po tym czasie mięso wyjmujemy, studzimy i kroimy w średniej wielkości kostkę. Bulion przelewamy przez sito, rozpuszczamy w nim żelatynę i studzimy. Układamy mięso i żurawinę
Marder&Marder Manufactureniedojedzonymi ziemniakami), to taka jej wersja z ziemniakami jest dla mnie idealna! Do swojego garnka wrzuciłam ziemniaki, w towarzystwie marchewki, cebuli i poru, wpasowały się w idealny wiosenny obiad:) A więc na zdrowie i miłego dnia! Składniki 1 kg ziemniaków 2 duże marchewki 2 duże cebule 3 ząbki czosnku 1 por przyprawy prowansalskie, sól, pieprz Sposób przygotowania Umyte ziemniaki pokroić(...)piec ok 40 min pod przykryciem. Sprawdzić czy ziemniaki są miękkie, odkryć górę i piec ok 15 min do zarumienia się ziemniaków. Gotowe! Podać same lub z ulubionym mięsem
pink envelopedobrze myślał. Chociaż początkowo wielkiego ptaka planowaliśmy mieć na świąteczny obiad, to mała obsuwa logistyczna przesunęła jego spożycie na weekend. Przekopałam setki blogów kulinarnych, aby dowiedzieć się czegoś więcej o przyrządzeniu tego ptaszyska. Wspólnymi siłami, bo tym razem zaangażowałam Misia do dźwigania ;) wyszło nam cosik takiego... Zanim przejdę do przepisu nadmienię, iż przygotowanie indyka to nie lada wyzwanie logistyczne oraz(...)razu zaznaczę, nie podaję źródeł, z których korzystałam, bo było ich tyle, że już ich nawet nie pamiętam ;) Pieczony indyk w całości solankaindyk (ok. 6,5kg)300g mięsa mielonegogarść rodzynek1 jajkobułka tarta1/2 cebuli1/4 startej brukwi1 główka czosnku1 pomarańcza2 marchewkiprzyprawy (zioła prowansalskie, majeranek, słodka i ostra papryka)oliwa Solanka (tudzież marynata)Można się bez niej obyć i po prostu
bastalenamięso i pomidory, bazylia i oregano (to nie są główne przyprawy jakie używa się we Włoszech!), podstawą tego sosu jest warzywne ragout, czerwone wino i mleko, które sprawi, że mięso będzie delikatniejsze, sos boloński gotujemy powoli i długo, wtedy uzyska się rewelacyjny aromat, pełnię smaku, aby dokończyć dzieło, danie posypujemy obficie parmezanem. Mój przepis różni się nieco od przepisu oryginalnego(...)drugi trzecie miejsce, najwyższe jak do tej pory w tych mistrzostwach. Taka mała ciekawostka :-). A teraz zapraszam po przepis, wybierzcie się na zakupy i przygotujcie to danie na najbliższy obiad. Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćPolewamy całą pierś olejem z bazylią i obtaczamy ją dokładnie, żeby cała była dobrze,równomiernie pokryta. Przyprawiamy pieprzem czarnym, curry i świeżym lubczykiem, który myjemy i kroimy wcześniej. Odstawiamy mięso na 2 godziny w chłodne miejsce. Po tym czasie pierś układamy na folii aluminiowej na 1 poziomie parowaru. 4 łyżki ziarna amarantusa, czyli jednej z najstarszych roślin uprawnych na świecie(...)ziarna amarantusa odcedzamy na sitku z małymi oczkami i nakładamy na talerz. Ozdabiamy 6 szt żurawiny, którą wcześniej odłożyliśmy. Pierś z kurczaka również przekładamy i można już zasiąść do obiadu. Czekam na wasze komentarze i uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis, z chęcią się dowiem czy Ci smakowało i jak się udało. Pozdrawiam i smacznego. Adam
Parowar FacetaMacie ochotę na gulasz z karkówki? Ja miałam na niego chętkę od dawna. Przyrządziłam gulasz z karkówki trochę inaczej niż zazwyczaj, bo ugotowałam go z ziemniakami
codojedzeniaIle domów tyle oryginalnych przepisów na rosół i ulubionych wersji tej zupy. Ja tradycyjnie dodaję odrobinę wołowiny oraz drobiu w postaci kurczaka. Taki rosół lubię najbardziej
nietylkopasta.plDomowy fast food w 15 minut, no może 30? Tak to możliwe. W dodatku zdrowy, bo bez gotowych mieszanek przyprawowych czy dań z torebki, który można
Bernika - moj kulinarny pamietnikMusaka z indykiem 500 g piersi indyka 2 ząbki czosnku 0,5 pora (150 g) 1 bakłażan 1 papryka 1 kg ziemniaków 1 puszka krojonych pomidorów
Pij soki wyciskaneLubię takie makaronowe zapiekanki, ale nie przygotowuję ich często, bo Mąż akurat zwolennikiem takowych nie jest. Raz na jakiś czas nie ma jednak wyjścia i jak
Kuchnia w czekoladzieWieprzowina z bakłażanem, cukinią i porem Składniki: 400 g wieprzowiny (ja dałam schab) 2 bakłażany 1 cukinia 1 mały por 1 cebula 3 ząbki czosnku sól
nietadietaWakacje nad morzem, wbrew pozorom nie kojarzą mi się z parawanami na plaży a ze smażoną rybą. Uwielbiam! W tym roku udało mi się wyrwać na
pieprzny smaczekI kolejny fantastyczny przepis na rybkę – tym razem niech będzie to dorada. Jest przeze mnie mniej lubiana niż pstrąg , ale od czasu do czasu , dla
Ostra na SłodkoSKŁADNIKI: 4 plastry boczku surowego, ja kupiłam gotowe na grilla (te bez panierki) 2 pomidory malinowe 500 g bobu 2 łyżki domowej mieszanki przypraw BARBECUE- czosnek
ClauditteMissCookingPierwsze siedzenie w kuchni w nowym mieszkaniu. Jeszcze nawet nie wszystko rozpakowane jest (i w sumie prawdopodobnie już nie będzie, bo jednak głęboko wierzę w
Marder&Marder ManufactureŁazanki do danie dla wszystkich miłośników kapusty kiszonej oraz jej połączenia z makaronem. Nie wszyscy wiedzą, ale nazwa dania pochodzi od... nazwy makaronu, z którego jest
Kitchens Alphabet