Pierś kurczaka faszerowana grzybami, serem i jarmużem. Tydzień temu podjęliśmy wyzwanie Ramy – smaż jak szef kuchni „100 pomysłów na…” Bardzo lubimy kulinarne
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSmaczny gulasz z idealnie kruchą polędwicą wieprzową, marchewką, papryką oraz pieczarkami na jasnym piwie z dodatkiem sosu pomidorowego. Proste danie do przygotowania na obiad dla całej rodziny, które świetnie komponuje się z kaszą gryczaną i ogórkiem kiszonym. Standardowe połączenie łatwo dostępnych składników w jedno, pyszne danie. Składniki (na 4 porcje): 500 gram polędwicy wieprzowej 500 gram pieczarek(...)soli 2 łyżki oleju rzepakowego do podania: kasza gryczana, ogórki kiszone W dużym garnku rozgrzewam olej rzepakowy i smażę na nim posiekaną cebulę oraz czosnek. Dodaję pokrojone w kostkę mięso oraz przyprawy i całość smażę na dużym ogniu 3-4 minuty. Następnie dodaję pokrojoną paprykę w kostkę, pieczarki w ćwiartki oraz marchew w plastry. Całość smażę kilka minut
Mango Papajazajęcia. Dzisiejsze danie, które chcę Wam zaprezentować robiłam już dwa razy. Podsmażone bitki z łopatki udusiłam w piekarniku razem z sosem pomidorowym z warzywami i makaronem. Całość stanowi cały obiad. Potrawa jest przepyszna, sycąca i aromatyczna. Bardzo nam smakowała i pewnie jeszcze ją kiedyś powtórzę. Serdecznie zachęcam do skorzystania z przepisu! DUSZONA ŁOPATKA Z KOLOROWĄ PAPRYKĄ I MAKARONEM(...)sól pieprz czarny pieprz cayenne 1 łyżeczka ziół prowansalskich 2 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe Sposób przyrządzania: Mięso z łopatki lekko rozbić, posypać solą i pieprzem, odstawić. Cebulę obrać i posiekać. Czosnek obrać i drobno posiekać. Marchew obrać i pokroić w cienkie krążki. Paprykę umyć, oczyścić z gniazd
Zakątek rozkoszy kulinarnychJak wiecie uwielbiam makarony i dziś znów znów zapraszam Was na makaronową ucztę! Mam dla Was przepis na fantastycznym makaron ( u mnie wstążki z pełnego ziarna
Ostra na SłodkoPrzepis autorski (mój). Planowałam szybki obiad, więc padło na spaghetti bolognese, a że od dawna chodziły za mną naleśniki... zrobiłam duuużo sosu. Pierwszego dnia ekspresowo ugotowałam makaron, a następnego - bawiłam się z plackami. Przez cały dzień zajadałam się takim daniem i przyznam, że będzie powtórka i to baaardzo szybko. Zapewniam, że taka wersja każdemu przypadnie do gustu! Polecam! Placki naleśnikowe(...)było bardziej po włosku) 1 szklanka wody (*) 3/4 szklanki mleka 2 jajka 1/4 łyżeczki soli 1 szczypta sody oczyszczonej (solidna; opcjonalnie) 2 łyżki oliwy Sos bolognese: 400g mięsa mielonego (najlepiej dobrej jakości, mieszanego, np. wołowo-wieprzowego) 1 cebula (duża) 3 ząbki czosnku 1 słoiczek pomidorów w sosie własnym (polecam ten - klik ) (**) 1/2 łyżeczki papryki w proszku bazylia
Di gotujeUznałam, że w końcu warto by pojawił się tu jakiś przepis. Nawet mój Mąż, który kiedyś ganił mnie za zbytnie zaangażowanie w tę pisaninę stwierdził ostatnio
Kuchnia po mojemuDanie dla miłośników gołąbków domowych! Nazywamy je najprostszymi z uwagi na fakt, iż nie zawijamy je w liście kapusty, a ta czynność pochłania trochę czasu i
kgwjanczewoPierwszy poniedziałek Nowego Roku. Aby tradycji stało się zadość przez cały rok będziemy starały się publikować właśnie z początkiem tygodnia przepisy lekkie i smaczne. Dzisiaj
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiSezon letni kojarzy mi się z grillowaniem i przyznać się muszę, że z wielką niecierpliwością na niego czekam. Karkówka, oprócz tradycyjnej kiełbasy jest moją ulubioną potrawą
W kuchni u MonikiSkładniki : ( 2 sztuki ) 2 pełnoziarniste tortille, serek śmietankowy - tyle by posmarować placek tortilli (ja użyłam philadelphia light), 1/2 pomidora, 6 rzodkiewek, kawałek świeżego pomidora, 4 liście
W kuchni u MonikiSałatka z ciecierzycą po turecku (Nohut Salatası) Prawie cały sierpień spędziliśmy na walizkach. Dzisiaj w końcu zawitaliśmy do domu. Najwyższy czas, w końcu jutro trzeba Młodego
Pełny talerzZdrowy i pożywny obiad poszukiwany? Tadammm! Już podaję! Przepyszne tortille pełne zdrowych i chrupiących warzyw podane z zieloną herbatą od Soti Natural. Herbata zaparzona z liści gyokuro, bez dodatku cukru, słodzików czy konserwantów. Przygotowana w taki sposób, że zawiera aż 340 mg antyoksydantów, działa orzeźwiająco na organizm, ponadto usprawnia metabolizm. Więcej info na www.sotinatural.pl SKŁADNIKI: - 2 szt tortilli - ogórek zielony(...)kurczaka + przyprawa harissa - czarnuszka Gotowe tortille smarujemy sosem tatarskim, układamy pokrojone warzywa. Pierś z kurczaka grillujemy w przyprawach, lub smażymy na maśle z harissą. Układamy kawałki gotowego mięsa na warzywach i rolujemy. To wszytko! Łatwo, zdrowo i przyjemnie! ;-))) Smacznego! Zapraszam na Facebooka SmykWkuchni i na Instagram Smyk_W_Kuchni Do Zobaczenia! Pięknego dnia
SMYKWKUCHNImogłabym jeszcze ją tak nazwać, dlatego nazywam ją moim imieniem :). Znajdują się w niej wszystkie składniki jakie lubię, a przyznaję, jestem trochę wybredna. Tak więc, dzisiaj proponuję lekką wersję obiadu. Z sałatkami to jest tak, że każdy lubi składniki rozłożone w różnych proporcjach. Dlatego jedynie sugeruję jak mogłyby one wyglądać, gdyż zawsze robię to na oko i dodaję(...)dałam kapusty) - łyżka startego Parmezanu - zioła do kurczaka - masło zwykłe do pieczarek i czosnkowe do grzanek Sos light: - 60g jogurtu naturalnego - pół ząbka czosnku lub pół łyżeczki granulowanego Mięso myjemy, usuwamy "brzydkie kawałki" i gotujemy, najlepiej w wywarze warzywnym. Po ugotowaniu obsypujemy delikatnie ziołami. Liście sałaty i rukolę obmywamy. Pieczarki kroimy na małe kawałki i podsmażamy na masełku
Be Fit Be Strongwywodzące się z kuchni włoskiej. Smaczne i sycące, a zarazem z łatwo dostępnych składników i możliwe do przyrządzenia dosłownie w pół godziny. Dlatego dobrze nada się zarówno na szybki obiad jak i kolację w dowolny dzień tygodnia. Pomimo swej prostoty ma zresztą w sobie coś co sprawia, że podane w estetyczny sposób i z dobrym białym winem nosi nawet znamiona(...)cebuli dymki + trochę dodatkowo do dekoracji 2 ząbki czosnku 5 łyżek soku z cytryny 0,5 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka soli 1 czubata łyżeczka tymianku 2 łyżki oliwy Instrukcje Mięso kroimy w cienkie (ok. 3mm) plasterki. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Szczypior tniemy na ok. 5mm kawałki. Oliwę rozgrzewamy na patelni na średnim ogniu po czym kładziemy na niej mięso
Kulinarna PokusaZauważyłam, że przepisy na wykorzystanie lodówkowych resztek cieszą się wielką popularnością. Pewnie dlatego, że coraz więcej z nas stara się nie wyrzucać jedzenia. Wzrasta nasza świadomość
Codzienna kuchnia niecodzienna