Jesienne sałatki mogą być kolorowe i smaczne! Tym razem połączyłam roszponkę z gruszką i camembertem, a całość skropiłam delikatnym dressingiem na bazie oleju rzepakowego i
Moja smaczna kuchniaSą takie połączenia w kuchni śródziemnomorskiej, obok których ciężko przejść obojętnie. Te dorady po zawinięciu w cieniutkie plastry bekonu wylądowały w piekarniku, na podkładzie z blanszowanych
Karo in the KitchenSKŁADNIKI: 6 podudzi z kurczaka 4 łyżki miodu (ja użyłam lipowego) 3 łyżki sosu sojowego 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę sól - do smaku świeżo mielony
ClauditteMissCookingPapryk mam w tym roku pod dostatkiem, zatem przedstawiam kolejną odsłonę papryk faszerowanych. Do tej pory przygotowywałam papryki w wersjach wegańskich, dziś coś dla miłośników mięsiwa
Weekendy w domu i ogrodziePonieważ pogoda w końcu rozpieszcza i zdecydowanie sprzyja grillowaniu opowiem Wam szybciutko o ziemniakach z grilla, które bez zbędnych przygotowań możecie zrobić w ten dla niektórych
Kuchnia po mojemuOd zeszłego piątku chodził za mną pasztet;p Nie zdecydowałabym się na kupno gotowego, bo jestem w pełni świadoma jakie mieszanki niezidentyfikowanego pochodzenia się w nim
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćDziś z okazji zbliżającego się długiego weekendu będzie, krótko i na temat. Przedstawiam przepis na curry z soczewicą i papryką. Ja podaję go
Lubczyk i WaniliaSkładniki: 1 królik 3-4 fileta z kurczaka 1 puszka groszku konserwowego 2 jajka 2 łyżki maki ziemniaczanej przyprawy do królika: 2 ząbki czosnku, majeranek, tymianek
kgwjanczewoSkładniki: 0,5 kg polędwicy wieprzowej kilka suszonych podgrzybków 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka mąki masło sól, pieprz Polędwicę opłukać, pokroić na
Konrad GotujeCo decyduje o wykwintności dania? Użyte składniki? Wygląd? Dodatki? A może smak? Moim zdaniem, to wszystko, nawet i jeszcze więcej. Czy proponowane przeze mnie danie jest
mojewypiekiinietylkoNie mogłam się powstrzymać, żeby jej nie przygotować…. Naprawdę… Wymyśliłam sobie taką sałatkę z pieczoną dynią i za nic nie chciała mi wyjść z
UgotujmyTo.plKto z nas nie zna smaku bigosu? Tradycyjna potrawa przyrządzana w większości domów. Jedyne co ją różni to sposób w jaki ją wykonujemy
Malinowe PocałunkiSkładniki:1 opakowanie makaronu Pappardelle Lubella600 g filetu z indyka200 ml śmietanki słodkiej 18%100 ml wina białego wytrawnego3 łyżeczki kaparów 2 łyżki oliwy z oliwek3
kolorowotorcikowoSiekane kotleciki drobiowe z majonezem i papryką Bardzo smaczne, soczyste, kolorowe i chrupiące kotleciki to pomysł na ciekawy obiad, który zachwyci dzieci i dorosłych. Możemy podać je z ziemniaczkami, ryżem czy kaszą, a także w bułce w formie burgerów. Te złociste drobiowo-warzywne placuszki zachwycą każdego. Polecam! Składniki: 1 pojedynczy filet z kurczaka 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka musztardy(...)czerwonej) 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki majeranku olej do smażenia *** Filet z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kosteczkę *** *** Mięso mieszamy z majonezem, musztardą, jajkiem, mąką oraz przyprawami *** *** Paprykę, pietruszkę oraz ser kroimy w kosteczkę *** *** Warzywa i ser dodajemy do mięsa i dokładnie mieszamy. Całość przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki
Blog z Apetytemulubionymi przyprawami w marynacie zawsze sprawdzi się jako szybki i smaczny posiłek. Postanowiłam dodać do niego frytki z ukochanych batatów - chrupiące, lekko ostre i mega zdrowe. Zapraszam na fit obiad! :) Marynata do kurczaka: 0,5 k piersi z kurczaka 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1 łyżeczka ziół prowansalskich pół łyżeczki chilli sok wyciśnięty z połowy cytryny(...)dokładnie mieszamy. Kurczaka myjemy, oczyszczamy z wszelkich błonek, chrząstek i tłuszczu. Dzielimy na pożądanej wielkości kawałki, lekko ubijamy dłonią i wrzucamy do pojemnika z marynatą. Dokładnie obtaczamy w niej mięso i odstawiamy je do lodówki na co najmniej 3 h lub najlepiej na całą noc. Pierś z kurczaka wyjmujemy z lodówki na co najmniej 30 minut przed przyrządzaniem. Rozgrzewamy grill
Cooking MonsterJednym z najbardziej klasycznych polskich obiadów podawanych na co dzień są klopsiki w sosie pomidorowym z tłuczonymi ziemniakami. Danie banalne, ale jednocześnie bardzo smaczne. Przygotowanie delikatnych, miękkich klopsików jest bardzo proste, ale z pewnością znajdą się osoby, które ich nie robiły, albo takie, które nie były zadowolone z efektu gotowania. Dlatego dzisiaj na blogu przepis na domowe klopsiki w sosie(...)beszamelu. Przede wszystkim klopsiki podawane w sosie będą delikatniejsze i lżejsze, a przy okazji mniej kaloryczne, jeśli zamiast je smażyć, ugotujemy je w bulionie. Gotowanie powinno trwać krótko, żeby mięso pozostało zwarte i nie straciło swojego smaku. Drugą kwestią, która ma wpływ na konsystencję klopsików, jest bułka tarta, a konkretnie jej brak. Do mięsa wystarczy dodać jajko oraz namoczoną
Trzeci talerzkolejna propozycja kanapki z pastrami. Tego typu kanapki są bardzo treściwe i u mnie pojawiają się na obiad. Taki lepszy "fast food". Przegryzanie takiej kanapki plasterkami zimnego ogórka kiszonego jest naprawdę niezłe. Nie będę się tu rozpisywać, po prostu musicie tego kiedyś spróbować! Składniki: kilka kromek żytniego jasnego chleba ( ja piekłam sama, ale możecie też kupić gotowy) kilkanaście plasterków pastrami(...)nazwa jest linkiem do przepisu) Wykonanie: Gotowe pastrami możecie zamówić od chłopaków z Pastrami Del i. Jak już je mamy, to w garnku do gotowania na parze musimy odparować mięso, czyli na małym ogniu gotujemy na parze przez 3 godziny (w połowie czasu należy uzupełnić wodę w garnku, żeby się nie przypalił). Odparowane pastrami musi odpocząć 30 minut, wtedy soki
Blondynka GotujeMłodą kapustkę uwielbiam. Mogłabym ją jeść nawet codziennie ;) Dzisiaj na obiad był bigosik. Pyszny i delikatny w smaku. Można go podać z młodymi ziemniaczkami lub pieczywem. Jak kto woli. Dodatkową zaletą jet to, że szybko się go przygotowuje. Bigosik podałam w miseczce Porcelana Bogucice "Agawa Platin" . większa główka młodej kapusty 1 udko z kurczaka 1 filet z kurczaka(...)łyżki masła 2 łyżki śmietany łyżeczka kucharka sól, pieprz łyżeczka przyprawy do dań z kapusty 3 łyżki koncentratu pomidorowego Kapustę poszatkować. Wlać tyle wody aby sięgała poniżej poziomu kapusty. Mięso umyć i pokroić na mniejsze części, dodać do kapusty. Doprawić do smaku przyprawami. Całość gotować do miękkości. Cebulkę, szczypior i koperek posiekać. Szczypiorek i cebulkę dodać w połowie gotowania
Smakołyki AsiDziś na obiad powiało u nas..orientem. Jako, że pogoda pozostawia dużo do życzenia, z nosa kapie...postanowiłam nas wszystkich porządnie rozgrzać. Moje dzieci na szczęście kochają takie smaki. Zrobiłam esencjonalną i pyszna, gęstą zupę. Składniki -porcja rosołowa -ryż z groszkiem i marchewką SYS -curry- u mnie naturalna gęsta przyprawa w słoiczku, idealnie wyważona, wystarczyło tylko pół łyżeczki(...)całość, by danie było pysznie rozgrzewające . -cebula -czosnek -seler -nać sól i pieprz do smaku Porcję rosołową opłukaj i zalej wodą, dodaj cebulę, czosnek, nać selera. Ugotuj rosół, wyjmij mięso. Ponownie zagotuj wywar i wsyp Danie Babci Zosi. Doprowadz do wrzenia i gotuj tak w rosole aż ryż zmięknie. Dodaj curry. Posól i dosmacz pieprzem. Oczyść kości z mięsa, dodaj
Z Kuchni Do KuchniDzisiaj ekspresowy pomysł na obiad :) Indyjski Kurczak - Masala Bombay SKŁADNIKI: 440 g filetów z udźca kurcząt 1 duża cebula 1 papryka czerwona 2 łyżki oliwy z oliwek 200 ml mleka kokosowego 2 cienkie plasterki imbiru 1/3 łyżeczki gałki muszkatałowej 1/2 łyżeczki kolendry 1/3 łyżeczki kardamonu 1/2 łyżeczki kozieradki 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne szczypta cynamonu ząbek(...)smaku sok z połowy cytryny 1 łyżka curku Cebulę, paprykę kroimy w kostkę - szklimy na oliwie z oliwek, następnie dodajemy pokrojone kawałki kurczaka, czosnek, oraz przyprawy. Po ścięciu mięsa dodajemy mleko kokosowe, cytrynę i cukier. Podajemy z ryżem lub makaronem ryżowym. Życzę smacznego
dlaSmaQKolejna szybka i pyszna sałatka, którą można przygotować z tego, co nam zostało po obiedzie ;) Wystarczy kawałek pieczonego kurczaka, trochę warzyw, sos czosnkowy i gotowe! SKŁADNIKI (2 porcje) 2 kawałki pieczonego kurczaka (u mnie dwa podudzia) 8 suszonych pomidorów 1 dojrzałe awokado 1 pomidor malinowy 1/2 czerwonej cebuli sok z 1/4 cytryny 1 łyżeczka czarnuszki sos 2 łyżki jogurtu greckiego(...)bazylii 1 łyżeczka sosu worchestershire sól pieprz SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Czosnek przciskamy przez praskę, bazylię drobno siekamy i łączymy z jogurtem oraz pozostałymi składnikami sosu. Odstawiamy aby sos się przegryzł. Mięso kurczaka oddzielamy od kości i kroimy w kostkę. Suszone pomidory kroimy w cienkie paski. Awokado przekrajamy na pół, usuwamy pestkę. Delikatnie nacinamy od strony miąższu, tworząc kratkę. Oddzielamy miąższ
DefinicjaSmakuOstatnimi czasem staramy się jeść zdrowiej i mniej kalorycznie. Zatem dziś na obiad były kotleciki mielone w wersji light. Kleik w postaci bułki tartej zastąpiłam zdrowym siemieniem lnianym, mąką owsianą, płatkami jaglanymi, otrębami i kaszą manną. Należy ich dodać tyle aby otrzymana masa miała odpowiednią lepkość i dało się z niej formować kotleciki o odpowiednim kształcie. Jeżeli nie mamy wszystkich(...)dodać więcej siemienia lnianego i otrębów i obtoczyć w kaszy mannie (albo na odwrót). Dodatkowo zamiast usmażyć na tłuszczu, upiekłam je w piekarniku. Wyszły pycha! Składniki: 40 dag mięsa mielonego (ja użyłam łopatki wołowej) 2 jajka 4 ząbki czosnku 1 cebula 1 łyżka mąki owsianej 3-4 łyżki otrębów owsianych 2 łyżki kaszy manny 2 łyżki płatków jaglanych 3 łyżki
Tradycyjna Kuchniawiem czy interesują Was przepisy na mega szybkie obiady, ale myślę, że czasami każdemu zależy na czymś szybkim i smacznym. Dzisiejsza propozycja właśnie taka jest! Soczysta pierś kurczaka oraz pyszna i super zdrowa sałatka z zielonych warzyw, pycha! Składniki: pojedyncza pierś kurczaka, masło klarowane, 2-3 gałązki świeżego tymianku, kilka listków świeżej szałwii, 1/4 cytryny kilka zielonych szparagów, garść(...)cytryny, oliwa z oliwek, sól, świeżo zmielony czarny pieprz Pierś kurczaka należy umyć i oczyścić, wysuszyć i przyprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane, wkładamy mięso i przesmażamy z każdej strony po kilka minut do uzyskania ładnego zrumienienia. W międzyczasie wrzucamy na patelnię świeże listki tymianku i szałwii. Na koniec smażenia dodajemy sok z cytryny. Pierś przekładamy
Plate of Joywpisu. Zła jestem i zawiedziona, więc nie będę kontynuować wątku bo po co się wyzłośliwiać publicznie. Przejdę po prostu do opisania innego dania, które w ostatnich dniach przygotowałam na obiad. Może nie tak fotogeniczne jak nieszczęsny pstrąg (wierzcie lub nie - zdjęcia były super... a jaki smak!) ale także bardzo smaczne było. Składniki: 3-4 kotlety ze schabu środkowego o grubości(...)rozbijamy. Solimy, posypujemy pieprzem. Skrapiamy oliwą i sosem sojowym. Z każdej strony cienko smarujemy musztardą francuską. Posypujemy z wierzchu płatkami chili. Należy z nimi uważać - są bardzo intensywne. Odstawiamy mięso w chłodne miejsce na kilka godzin. Smażymy na rozgrzanej patelni grillowej - kilka minut z obu stron wystarczy. Podajemy z ulubionymi dodatkami. U nas były to pieczone ziemniaczki oraz surówki
Kuchnia po mojemuPolędwica smażona w panierce z czarnuszki jest świetnym pomysłem na urozmaicenie codziennego obiadu. Pomysł na to danie dała mi kuzynka mojego męża. Ja smażyłam wołowinę po 2 minuty z każdej strony - wyszła mi medium. Ważne żeby wołowinę solić na sam koniec, gdy już jest na patelni, bo inaczej wyjdzie twarda. Składniki: polędwica wołowa jajko czarnuszka sól pieprz olej Wykonanie: Jajko(...)Polędwicę przyprawić pieprzem, moczyć w jajku i opanierować w czarnuszce. Olej dobrze rozgrzać na patelni. Polędwicę smażyć z obu stron na stopień wysmażenia jaki lubimy. Posolić dopiero gdy przewrócimy mięso na drugą stronę
Mama Gotujełyżeczki). Z kolejnymi naleśnikami nie powinno już być problemu. Po upieczeniu wszystkich naleśników przyrządzamy nadzienie :) Ugotowane mięso i cebulę mielimy razem maszynką. Następnie dodajemy sól, pieprz i jajka. Jeśli mięso jest zbyt suche możemy dodać do niego trochę rozpuszczonego masła. Naleśniki faszerujemy i składamy w koperty lub roladki. Następnie panierujemy w rozmąconym jajku i bułce tartej, po czym pieczemy(...)bulionem lub same. Dobrze też je zrobić w większej ilości i zamrozić, wówczas możemy je odmrażać, gdy tylko przyjdzie nam na nie ochota lub gdy potrzebujemy coś na szybki obiad :) R E K L A M A google_ad_client = "ca-pub-5566741004431373"; /* video */ google_ad_slot = "1319547379"; google_ad_width = 300; google_ad_height = 250; var linkwithin_site
Smakowy RajTradycje na piątkową rybkę trzeba podtrzymywać :) z rybnych kotletów, które miałam na obiad postanowiłam zrobić fishburgery na kolację :) myślę, że to jest świetny sposób by zachęcić dzieci do jedzenia ryb.Składniki na kotlety rybne:4 filety z morszczuka (kiedyś robiłam także z miruny)3 jajka ( do kotletów i do panierki)pęczek koperkułyżka soku z cytryny1 duża cebulaszczypiorek1 czerstwa bułka(...)pomidorpół zielonego ogórkaparę plasterków żółtego sera (można pominąć)kilka liści sałatyMięso z ryby drobno siekamy tasakiem albo miksujemy przy pomocy blendera. (ja posiekałam tasakiem a potem zmiksowałam blenderem). Mieszamy mięso z jajkiem, bułką namoczoną w mleku, podsmażoną cebulką, solą, pieprzem cytrynowym, koperkiem i szczypiorkiem. Formujemy w dłoniach kotleciki, obtaczamy w mące, jajku oraz bułce tartej, smażymy na rozgrzanym oleju
Bon Appetit Małgorzatywody- zagotować i wsypać na wrzątek przesmażone mięso Z porów odciąć zielone części i umyć tylko białe, pokroić w drobne półpierścienie Wsypać pora do garnka z mięsem, gotować około 30 min. Dodać do smaku sól, pieprz prawdziwy, mielony oraz tymianek - wymieszać Odlać do szklanki trochę ciepłej zupy i rozmieszać w niej pokrojony w drobną kostkę serek (ważne-by się(...)doprawić jeszcze do smaku maggi Zupy starcza dla ...8 osób, dlatego jeśli potrzebujemy upitrasić coś na większą imprezę to w sam raz:), a jak ograniczymy ilość składników będziemy mieć obiad dla dużej rodziny. Ważne, że przyrządzenie zupy jest proste i dość szybkie... A zupka jest syta na maksa
Proste Potrawy