mięso na obiad - 10554 przepisów (strona:444/704)

Drobiowe steki w serowych sakiewkach z goframi z fasoli. 176

Dumałam, dumałam i w końcu wydumałam. Nie będę ukrywała, że jest to przepis czysto konkursowy. Bardzo mi zależy na mikserze planetarnym. Mój stary poczciwy robot jest

Malinowe Pocałunki
Pojemniki Sistema Microwave 191

Jakiś czas temu dzięki uprzejmości redcoon.pl dostałam zestaw pojemników SISTEMA-Microwave. W skład tego zestawu wchodzą dwa kubki..  dwa talerze..

Moje domowe kucharzenie
Piersi z kurczaka z szynką parmeńską, szparagami w sosie z zielonego pesto 224

danie bardzo mnie zaciekawiło, gdyż jest kombinacją wszystkich moich ukochanych smaków. Oczywiście wyszło rewelacyjne, a co najważniejsze jego przyrządzenie jest banalne, potrzebujecie jedynie 15 minut i obiad gotowy. Idealna propozycja również na lunch w pracy. Piersi z kurczaka z szynką parmeńską, szparagami w sosie z zielonego pesto Składniki: 2 pojedyncze piersi z kurczaka (nie za duże) około 5-6 plasterków szynki(...)kupionego lub z tego przepisu ) 3-4 łyżki śmietany 18% Przygotowanie: Jeśli chcemy zrobić samemu Pesto rozpoczynamy pracę od jego wykonania. Piersi kurczaka myjemy oraz oczyszczamy. Kroimy mięso w poprzek na cieńsze filety, z jednej piersi wychodzą mniej więcej 3 mniejsze kawałki. Mięso doprawić solą (uważajcie z jej ilością, bo szynka jest słona), pieprzem, ziołami oraz nacieramy czosnkiem

Mania Gotowania
Domowy kebab z kurczaka 381

swoją wersję tego fast food ‘a. Nieskromnie muszę przyznać, że uzyskałam efekt lepszy niż się spodziewałam, a moi mężczyźni przez cały wieczór mi przypominali, jakie cudo jedli na obiad. Dobra, starczy tego samo zachwalania! Choć, teraz wiem, czym ich przekupić:P Recepturę tego dania stworzyłam sama, na podstawie wersji jaką jadam w ulubionej budce. Z ciekawości dziś w trakcie pisania(...)Moja pita nadziana jest dwiema prostymi surówkami. Pierwsza jest zrobiona na bazie białej kapusty, a druga ma sałatę lodową, którą możecie także zastąpić kapustą pekińską. Całość doskonale dopełnia aromatycznie mięso. Kupiłam podudzia z kurczaka, które pozbawiłam kości i usmażyłam z gotową mieszanką przypraw. Na koniec, kompozycji dodaje smaku lekki sos czosnkowy. Oczywiście, możecie zrobić wersję ostrą, ale tym razem miałam

Fabryka pomysłów
Kartacze (cepeliny) w sosie ze świeżych grzybów leśnych. 183

kluski śląskie, pyzy, pierogi lub (niestety rzadziej) knedle. Do tego obowiązkowo sos mięsny lub grzybowy i surówka, ostatnio najczęściej z kiszonej kapusty ;) I tak było wczoraj i dzisiaj. Na obiad były kartacze, czyli cepeliny, czyli większe pyzy o charakterystycznym owalnym kształcie. Danie wywodzi się z kuchni litewskiej (cepeliny) a spolszczona wersja to właśnie kartacze. Rzekomo oryginalna wersja jest przygotowywana(...)tarce o drobnych oczkach 1 jajko 2 łyżki mąki ziemniaczanej 150 g (około 1 szklanki) mąki pszennej sól NADZIENIE: 2 duże cebule 200 g drobno pokrojonej wędliny lub podsmażonego mięsa mielonego 200-250 g grzybów (ja użyłam mrożonych podgrzybków i prawdziwków- część drobno posiekana część w większych kawałkach) oliwa rozmaryn sól pieprz SOS: 200 g śmietany 30 % 2 łyżki mąki

Rozpustne gotowanie
Pierś indycza faszerowana daktylami 138

osób, które gotują od podstaw. To nie są dania typu instant, że wlewasz wodę i masz obiad. To po prostu taki jakby zagęszczony sos, taki podkręcacz smaku do obiadu. Osobiście nie widzimy nic złego w stosowaniu takiego czegoś. Przejdźmy zatem do przepisu.  Dzisiaj mamy dla was wspomnianą wcześniej indyczą pierś faszerowaną daktylami w towarzystwie puree ziemniaczanego z dodatkiem chrzanu(...)moreli W ładnej i kształtnej piersi spiczastym nożem robimy kilkanaście krótkich, ale głębokich nacięć. W każde nacięcie wciskamy duszone daktyle. Składniki marynaty łączymy ze sobą i ostrożnie obtaczamy nią mięso. Wkładamy do szczelnie zamykanego pojemnika i marynujemy przez noc w lodówce. Następnego dnia całość przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy i pieczemy około 1 godzinę w 180 stopniach. Następnie zdejmujemy przykrywkę

Marder&Marder Manufacture
Domowy smalec z cebulką 422

Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam taki domowy smalczyk na świeżej pajdzie chleba. Co prawda nie jest to jedzenie na co dzień lecz od czasu

Niezły Młynek
Nabiał jeść czy unikać? 144

Spożywanie nabiału to dość kontrowersyjny temat gdyż zdania są bardzo podzielone. Jedni całkowicie eliminują go ze swojej diety i są krytykowani, a druga część populacji uważa

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Surowa kiełbasa w cieście francuskim 136

Świetne danie. Możemy taką zapieczoną kiełbasę podać na ciepło jako część obiadu, możemy podać jako przystawkę z sałatą. Smaczne i na ciepło i na zimno. A przy tym efektowne - bardzo polecam! Inspiracja  tutaj Składniki ok 240 g - 2 wieprzowe surowe białe kiełbaski, obrane z flaka 1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego lekko podprażone i roztarte w moździerzu szczypta płatków chili(...)łyżka musztardy pełnoziarnistej (dałam z czosnkiem niedźwiedzim) 1 żółtko do posmarowania sezam lub mak, do posypania Przygotowanie Rozgrzać piekarnik do 200 st C. Wymieszać mięso z kiełbasy z  przyprawami i pietruszką. Rozwinąć ciasto, ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować  po środku,  wzdłuż, musztardą. Na musztardzie ułożyć wałek z mięsa .  Po obu stronach mięsnego

Stare Gary
Zrazy wołowe z cebulą, ogórkiem i boczkiem 137

Dzisiaj tradycyjny obiad kuchni polskiej. Zrazy wołowe z cebulą, ogórkiem i boczkiem. Tego dania nie trzeba nikomu przedstawiać. Zna każdy, lubi wielu. Idealne na danie niedzielne i dzień powszedni. Składniki: 6 kotletów z wołowiny sól i pieprz do smaku 6 łyżeczek musztardy delikatesowej 3 małe ogórki kiszone 2 duże cebule 200 g boczku surowego, wędzonego olej do podsmażenia zrazów(...)czosnku 2 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 1 czubata łyżka mąki pszennej 3 łyżki śmietany 30% Wykonanie: Planując zrobić zrazy, zawsze w sklepie proszę o ukrojenie tylu płatów mięsa, ile zrazów chcę zrobić. W zależności od szerokości wołowiny, za każdym razem jest to inna wagowo ilość mięsa. Ostatnio mięso ważyło ponad kilogram. Przygotowujemy dużą patelnię z pokrywką. Zrazy podczas

Smak mojego domu
KOTLET SCHABOWY 176

Składniki: schab jajko sol pieprz olej lub smalec do smażenia Przygotowanie: 1. Schab myjemy i kroimy na plastry.    2. Kazdy plaster rozbijamy z obu stron, tłuczkiem do mięsa.  3. Solimy i pieprzymy.  4. Przygotowujemy 2 głębokie talerze. a) do jednego wbijamy sparzone wcześniej jajko, które później. za pomocą widelca, mieszamy tak by żółtko połączyło się(...)stron, w bułce tartej.  6. Kładziemy na rozgrzany wcześniej tłuszcz i obsmażamy, z obu stron,,,  do jasno brązowej skorki. 7. Wyjmujemy na talerz. Podajemy ciepłym do obiadu, a w zimnej wersji, idealnie nada się, do sycącej kanapki. SMACZNEGO

Kulinarnie z Polką na Kresach
Rumunska zupa na zakwasie, z klopsikami lub bez czyli Zupowy Wtorek odc.70 144

jest zupowa pięknością, nie jest też fotogeniczna, zachwyca za to bogactwem smaku. Bardzo treściwa, idealna zupa na jesienne i zimowe obiady.  Dla mięsożerców ale myślę, że wersję bezmięsna tez udało by się skomponować :) przepis pochodzi z listopadowej KUCHNI. Rumuńska zupa na zakwasie, z klopsikami lub nie zakwas do zupy: 25 g zakwasu żytniego 200 ml ciepłej wody(...)lubczyku (pominęłam) Zakwas żytni mieszamy z wodą, mąką, zgniecionym czosnkiem w łupinach i resztą składników. Zostawiamy pod przykryciem (ściereczka), w cieple na 3 dni, codziennie mieszamy. klopsiki: 300 g mięsa wołowo-wieprzowego 1/2 posiekanej cebuli 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki ryżu sól, pieprz i posiekany lubczyk do smaku (u mnie natka pietruszki) Wszystkie składniki klopsików mieszamy, doprawiamy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Sałatka z kurczakiem, mozzarellą i prażonymi ziarnami siemienia lnianego 172

Sałatka sprawdza się na drugie śniadania, a nawet lekki obiad. Zamiast ziaren siemienia lnianego można do prażenia użyć innych np. słonecznika lub dyni. Polecam podawać z bagietką upieczoną z masłem czosnkowym. Pycha :) Składniki:   1/2 główki sałaty lodowej   50 g ziaren siemienia lnianego   1 pojedyncza pierś z kurczaka  1 ogórek gruntowy 4-5 pomidorków koktajlowych(...)łyżka oleju   słodka papryka, kolendra, czosnek, chili, oregano, tymianek Przygotowanie: Filet z kurczaka kroimy w 1 cm kostkę. Przygotowujemy marynatę z oleju, soli oraz ziół, obtaczamy w niej mięso i odkładamy do lodówki na 30 minut. Mocno rozgrzewamy suchą patelnie, zmniejszamy ogień i wrzucamy ziarna siemienia lnianego, prażymy cały czas mieszając. Ziarna przekładamy na talerz do ostygnięcia. Nagrzaną patelnię

Symfonia smakowa
Kurczak w sosie brokułowym / Chicken in broccoli sauce 320

Danie to jest dobrym rozwiązaniem, gdy musimy zrobić coś z niczego. Połączenie brokułu i kurczaka daje nam pyszną i aromatyczną potrawę na codzienny obiad. Składniki - 4 udka z kurczaka - 1 brokuł - 20 dag pieczarek - 0,5 l bulionu drobiowego - szklanka śmietany 18% - 2 łyżki mąki - olej - sól, pieprz Drogi internauto - jeżeli przepisy znalezione na tym blogu uważasz za przydatne(...)klikniesz na którąś z reklam - wystarczy tylko tyle i aż tyle :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Z góry dziękuję. Wykonanie Brokuł podzielić na różyczki, obgotować 6 minut we wrzącej wodzie, odsączyć. Mięso umyć, osuszyć, przyprawić solą i pieprzem, obsmażyć na patelni z obu stron na złoto. Przełożyć do garnka. Na tym samym tłuszczu podsmażyć pokrojone w ćwiarki pieczarki. Usmażone przełożyć do mięsa

Świat Smaku