Chodźcie na szybki obiad! Latem nie chce się stać przy garach! Pożywny, aromatyczny i zdrowy. Wystarczy 20-30 minut! Co nam trzeba? 200g kaszy bulgur duża pierś z kurczaka 1 łyżka oleju rzepakowego do smażenia przyprawy: po pół łyżeczki: soli, pieprzu ziołowego, curry, papryki słodkiej, papryki ostrej, szczypta kolendry + 1 jajko Wok -u mnie zawsze ukochane Ballarini Robimy! Kaszę gotujemy(...)lekko osolonym wrzątku około 15-18 minut. W tym czasie pierś tniemy na drobną kostkę. Przyprawy roztrzepujemy z jajkiem. Do tego wrzucamy naszą pierś, mieszamy dokładnie, aby mięso „oblepiło” się przyprawami. Odstawiamy na 10minut. Rozgrzewamy w woku łyżkę oleju i wrzucamy mięso. Smażymy na złoto. Ugotowaną, odcedzoną kaszę dorzucamy do usmażonego już kurczaka, mieszamy całość. Gorące wykładamy
Latosiowydomsosie. Ciekawe i bardzo smaczne połączenie schabu z kiszonym ogórkiem, cebulką, czerwoną papryką oraz wędzoną kiełbasą a wszystko to oplecione i zasmażone w cieniutkich plasterkach boczku.Pyszny i bardzo treściwy obiad. Polecam! Składniki: 5 plastrów schabu bez kości 1 ogórek kiszony 1 cebula (użyłam pół białej i pół czerwonej cebuli) 1/3 czerwonej papryki 1 wędzona kiełbasa polska 5 cienkich plastrów boczku(...)paprykę kroimy w słupki *** *** Schab cienko rozbijamy i bardzo delikatnie oprószamy solą oraz pieprzem. Na każdym kotlecie układamy po jednym lub dwóch plasterkach kiełbasy, ogórka, cebuli i papryki *** *** Mięso ciasno zwijamy w ruloniki. Każdą roladkę owijamy plasterkiem wędzonego boczku *** *** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Roladki obsmażamy z każdej strony na mocno rumiany kolor *** *** Następnie całość zalewamy wodą lub bulionem
Blog z ApetytemDzisiaj przedstawiam roladę z indyka na rodzinny obiad. Oczywiście jest to danie również dietetyczne. Jako dodatek do obiadu wybrałam pęczak i puree ziemniaczano – marchewkowe a dodatki jakie Wy wybierzecie zależą wyłącznie od Was. Składniki: na 8 porcji 700 g fileta z indyka 370 g indyka mielonego 1 małe jajko 6 plasterków szynki szwarcwaldzkiej 50 g suszonych pomidorów w oleju ( odsączonych(...)namaczamy w gorącej wodzie aby zmiękły ( najlepiej na godzinę przed ). Filet z indyka kroimy aby uzyskać jak największą powierzchnię do rolady. Rozbijamy przez folię. Staramy się aby nie uszkodzić mięsa. Następnie przyprawiamy solą i pieprzem z obu stron. Do mielonego mięsa dodajemy jajko. Grzyby, pomidory i pietruszkę siekamy. Dodajemy do farszu. Całość przyprawiamy solą i pieprzem. Wyrabiamy na jednolitą masę
Smaki EwyPomysł na obiad lu danie imprezowe. Polecam Piersi kurze jeśli są duże przekroić wzdłuż na pół, rozbić. Doprawić solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką. Ziemniaki obrać i pokroić na kawałki. Ugotować ziemniaki w osolonej wodzie do miękkości. Nie mogą być zbyt miękkie ani rozgotowane. Zostawić na później. Przygotowanie farszu – na patelni roztopić masło i wrzucić rozmrożony i odciśnięty szpinak(...)dodać posiekany czosnek. Smażyć około 3-4 minuty, mieszać co chwilkę. Dodać mozzarellę i wszystko lekko zmiksować. Na przygotowane filety z kurczaka nałożyć farsz na 1 połowę płata mięsa i złożyć na pół. spiąć wykałaczką. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i szybko obsmażyć mięso z dwóch stron na złoty kolor. Zdjąć mięso z patelni i włożyć do żaroodpornego naczynia
Kuchnia Pokoleńprzepyszny z dodatkiem masła i soku z cytryny. Jeżeli zastanawiacie się czy warto kupić homara, powiem Wam, że warto, jednak na pewno homar nie sprawdzi się na rodzinnych imprezach, obiadach, ale będzie doskonały na kolacje we dwoje w zaciszu własnego domu. Mimo tego, że gotowanie homara jest stosunkowo szybkie, „rozbieranie” go na części wymaga trochę wysiłku oraz łatwo(...)serwetek. Przyda Wam się także zestaw sztućców do jedzenia homara. Jeden mrożony homar, którego kupicie w sklepie wystarczy na jedną osobę – to taka porcja, aby się najeść. Najwięcej mięsa homara jest w szczypcach oraz ogonie. Pamiętajcie także, że wodę oraz skorupy pozostałe po homarze możecie wykorzystać do przygotowania wywaru pod zupę rybną. Wybierając wszelkie owoce morza oraz ryby, zwracajcie
Kuchnia BazyliiSkrzydełka, skrzydełka dla Brasileiro najsmaczniejsza część kurczaka. Mogą być serwowane jako przystawka, przegryzka czy jako część obiadu. Przepis prosty a rezultat przepyszny. Co potrzebujemy?Po pierwsze i najważniejsze skrzydełka - powiedzmy 1 kgSzczyptę soli, gdyż w pierwszej kolejności skrzydełka trzeba posolićSok z cytryny (tylko z cytryny, nie koncentrat) którą skropimy naszego kurczakaPo drugie sos - będzie to zmiksowana papryka zielona(...)kostka rosołowaPo trzecie trochę koncentratu pomidorowego (2 łyżki) którym smarujemy skrzydełkaNaszym zmiksowanym sosem o którym mowa powyżej nacieramy skrzydełka, kładziemy w brytfankę i pozwalamy "odpocząć" na godzinkę tak by mięso przesiąknęło sosem.Pieczemy w piekarniku w zależności od rodzaju piekarnika około godziny i w temperaturze 200 C.Proste? Jasne że prosteSmacznego
Smaki BrazyliiFatteh ciecierzyca z jogurtem i chlebem pita przepis na wegetariańskie śniadanie Fatteh - ciecierzyca z jogurtem i chlebem pita to popularne w Egipcie, Jordanii, Palestynie, Libanie
Cztery FajerySkładniki 3 kotlety karczku dwie cebule 3 ząbki czosnku kilkanaście pieczarek sól, pieprz papryka słodka, kminek, gorczyca biała kolendra, tymianek, majeranek, cząber, rozmaryn ziele angielskie, listki
Gaździnka warzyTo danie najlepiej podać z ryżem, kopytkami lub makaronem. Idealne danie na imprezy, łatwo się go serwuje i pysznie smakuje. Schab pokroić w plasterki o grubości
Kuchnia PokoleńJesienne sałatki mogą być kolorowe i smaczne! Tym razem połączyłam roszponkę z gruszką i camembertem, a całość skropiłam delikatnym dressingiem na bazie oleju rzepakowego i
Moja smaczna kuchniaSą takie połączenia w kuchni śródziemnomorskiej, obok których ciężko przejść obojętnie. Te dorady po zawinięciu w cieniutkie plastry bekonu wylądowały w piekarniku, na podkładzie z blanszowanych
Karo in the KitchenSKŁADNIKI: 6 podudzi z kurczaka 4 łyżki miodu (ja użyłam lipowego) 3 łyżki sosu sojowego 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę sól - do smaku świeżo mielony
ClauditteMissCookingPapryk mam w tym roku pod dostatkiem, zatem przedstawiam kolejną odsłonę papryk faszerowanych. Do tej pory przygotowywałam papryki w wersjach wegańskich, dziś coś dla miłośników mięsiwa
Weekendy w domu i ogrodziePonieważ pogoda w końcu rozpieszcza i zdecydowanie sprzyja grillowaniu opowiem Wam szybciutko o ziemniakach z grilla, które bez zbędnych przygotowań możecie zrobić w ten dla niektórych
Kuchnia po mojemuOd zeszłego piątku chodził za mną pasztet;p Nie zdecydowałabym się na kupno gotowego, bo jestem w pełni świadoma jakie mieszanki niezidentyfikowanego pochodzenia się w nim
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość