obieraczka do warzyw łyżka talerz głeboki/miseczka Wniosek: Nie tak źle może sama umyje te naczynia i nikogo nie trzeba wykorzystywać... Sposób wykonania: 1. Do garnka nalać wody. Wrzucić mięso,ziele angielskie i liście laurowe. Jeżeli masz-dodaj suszonego grzybka.Zagotować. 2.Zebrać szumowiny. Dodać posiekane warzywa(wszystkie prócz kapusty). 3.Gotuj do miękkości ziemniaków lub ziemniaki gotuj w osobnym garnku(...)bogato dodaj: podsmażoną cebulkę i boczek. 6.Nakładaj na talerz i podziel się ze znajomymi,którym gadałaś/łeś o zupie przez cały dzień.A nóż widelec się odwdzięczą obiadem(choć prawdopodobniejsze jest piwo/wino/kawa) 7.Zupy wychodzi na tyle by jeść ją przez 3-4 dni. Czyli pół tygodnia obiadów z głowy... Smacznego
Fiolka w kuchniSzukacie pomysłu na szybki i lekki obiad ? Dzisiaj proponujemy szaszłyki drobiowe z czarnuszką, które zostały przygotowane na parze. Próbowaliście takiego połączenia ? Czarne ziarno zwane również czarnym sezamem mimo, że malutkich rozmiarów posiada w sobie wiele cennych składników i wartości. Koniecznie włączcie ją do swojej diety. Drobiowe szaszłyki z czarnuszką przygotowane na parze SKŁADNIKI : 1 filet z kurczaka sól(...)słodka i ostra do smaku czarnuszka do podania: roszpunka pomidorki koktajlowe fasolka szparagowa z marcheweczkami - ugotowane na parze PRZYGOTOWANIE : Filet z kurczaka myjemy, a następnie kroimy w paski. Mięso oprószamy solą oraz papryką mieloną. Następnie mięso nabijamy na patyczki do szaszłyków. Tak przygotowane szaszłyki oprószamy czarnuszką. Przekładamy do parowara i gotujemy przez 20 minut. Szaszłyki
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiNazwa "pulpet" pochodzi z języka włoskiego "polpetta od polpa", co w tłumaczeniu oznacza - miazga. Jest to gotowana potrawa z mięsa, z dodatkiem jaj, bułki tartej oraz przypraw. Ja tym razem zmieliłam wątróbkę z parówkami. Pulpeciki wyszły pyszne. Składniki: 25 dag wątróbek drobiowych 25 dag parówek dobrej jakości (najlepiej z szynki) 1 cebula 2 jajka 20 dag kaszy manny(...)wszystko razem zmielić w maszynce, następnie wymieszać z resztą składników, przyprawić do smaku i formować okrągłe pulpety. Gotować 5 minut w osolonej wodzie i podawać z dowolnym sosem do obiadu
Tradycyjna Kuchniadzisiejszy obiad polecam pyszny gulasz paprykowy z wołowiną. Do przygotowania gulaszu użyłam przyprawy Czubrica czerwona, którą otrzymałam od sklepu SKWORCU . SKŁADNIKI: 60 dag pręgi wołowej, 1 cebula, 1 papryka czerwona, 1/2 papryczki chilli, 2 łyżki masła, 2 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, 2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej, 2 łyżeczki papryki ostrej mielonej, szczypta pieprzu cayenne, 1 łyżeczka majeranku, 1 łyżeczka(...)czubricy czerwonej ze sklepu SKWORCU , 1/2 łyżki mąki, sól, pieprz czarny. PRZYGOTOWANIE: 1. Pręgę wołową kroję w grubszą kostkę. Oprószam mąką. Na maśle podsmażam mięso. 2. Do mięsa wlewam 1,5 litra wody. Dodaję liście laurowe, ziele, paprykę mieloną oraz przyprawę uniwersalną. Gotuję ma małym ogniu godzinę. 3. Paprykę kroję w kostkę. Papryczkę chilli drobno siekam. Cebulę kroję
Tradycyjna kuchnia Kasimusi odbywać się z wielkimi podchodami. Prowadzę w domu niemal całą kampanie marketingową i reklamową, by przekonać go do, chociaż wypróbowania, nowych smaków. Jedliśmy z Żoną Mą na sobotni obiad drugą część mojej lazanii . Nie było mowy, by bąbel zjadł, więc z góry przekonany o porażce zrobiłem mu na szybko hamburgera. Czego użyłem? -bułka pszenna -ser żółty -pomidor bez skóry(...)wyciągnął zanim dotknął bułki -sos, czyli majonez i ketchup zmieszany razem w proporcji 1:1 Filecik delikatnie rozbijamy, solimy i pieprzymy do smaku. Białko roztrzepujemy z łyżeczką śmietany. Mięso obtaczamy w tartym pieczywie, w białku ze śmietaną i znowu w pieczywie. Smażymy z każdej stronie bez tłuszczu (na patelni nieceramicznej z tłuszczem), po 2-3 minuty z każdej strony
BaRepasdodajemy mielonej piersi z kurczaka. Domielamy kilka ząbkow czosnku. Mięso z czosnkiem wkąłdamy do miski, wsypujemy parmezan, wbiajmy jaja, dodajemy trochę bułki tartej, soli i pieprzu. Mieszamy rękami. Konsystencja mięsa powinna przypominać pasztet. Formujemy kulki, obtaczamy w bułce i ...albo smazymy na złoty kolor- przyciskamy widelcem z góry i nadajemy kulkom bardziej płaskiego kształtu, albo gotujemy w wysokim garnku wszystkie(...)ziemniaków i dziecko bardzo chętnie je zje. Dorosłemu podaję w ten sposób, z ziemniakami i z czym mam aktualnie, nie zapominam o ziarnach od Ziarenkowa, gdyż nadaja charakteru zwykłym obiadom. Ja skusiłam się jeszcze na dodatek serka delikatnego ,słonego. Smacznego ! Jeśli potrzebujesz ziarenek prażonych, najwyższej jakości , doskonale wyważonych smakowo i idelalnie skomponowanych, w każdej ilości to zadzwoń pod nr.tel
Z Kuchni Do KuchniDomowy rosół kojarzy mi się z niedzielnym obiadem w gronie najbliższych, leczeniem zatruć pokarmowych czy kaca po dobrej imprezie. Prosta i szybka zupa. Poniżej przedstawiam listę produktów i przepis jak go wykonać. Składniki: 1 tuszka kurczaka 1 szponder 3 szt. marchewki 1 mała por 1 mała cebula 1 mały seler 1 mała pietruszka korzeń Sól Pieprz Ziele angielskie wedle uznania(...)się na opakowaniu Obierz warzywa i dobrze je umyj, marchewkę pokrój w talarki o grubości około 2-3 cm Cebule obierz i nabij na widelec, przypal na ogniu Gdy mięso będzie po wstępnej obróbce dodaj warzywa, ziele angielskie, liść laurowy sól i pieprz do smaku, wszystko gotuj na wolnym ogniu przez około 2-3 godziny. Makaron rozłóż do miseczek
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!suszonych moreli- 1 czerwona papryka- 1 żółta papryka- 3 cebule (biała i czerwona)- ok. 100g boczku wędzonego- patyczki do szaszłyków- oliwa w sprayu Wieczorem (dzień wcześniej) trzeba zamarynować mięso oraz namoczyć w wodzie patyczki do szaszłyków. Umyte i osuszone piersi drobiowe przekrajamy wzdłuż, na dwie części. Kroimy na ok. 2cm kawałki – przekładamy do pojemnika. Dodajemy składniki marynaty: 3 łyżki(...)Morele złagodziły ostrość marynaty i jednocześnie nadały szaszłykom wspaniałego smaku. Szaszłyki drobiowe z morelami podałam z dodatkiem ryżu jaśminowego. Zanim zaczniecie grillowanie spróbujcie pieczonych w piekarniku. Na obiad, czy kolację są prze-pysz-ne. Smacznego. Wydrukuj przepisThe post Szaszłyki drobiowe z morelami appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkoWielu osobom wydaje się, że samą zupą nie da rady się najeść. Zainspirowani przepisem na innym blogu w tym wpisie postaram się pokazać Wam jak przygotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Bigos wegetariański z kiszonej kapusty z żurawiną z dodatkiem przetartych pomidorów, pieczarek i przypraw. To jest to co lubię zjeść wracając do domu w jesienno-zimowe
Zasmakuj KuchniSzybkie i proste danie. Idealne z kluseczkami makaronem czy ryżem. Schab pokroić w cienkie paski, doprawić solą, pieprzem, papryką słodką, ostrą i wędzoną. Na patelni rozgrzać
Kuchnia PokoleńTrochę więcej pracy niż zwykle i można wyczarować pyszne mięsko na niedzielny obiad. Jedliśmy takiego indyka na Noworocznym obiedzie u Mamy Sławka. Zawsze nas zaskoczy jakimś nietuzinkowym rozwiązaniem kulinarnym. Indyk wchodzi więc do naszego menu. Mój też był smaczny! Składniki: • filet z indyka ok 1 kg • sól, pieprz, zioła prowansalskie Farsz(...)smaku • 2 łyżki oleju Polewa • 1 łyżka miodu • 1 łyżeczka słodkiej, mielonej papryki • 1 łyżka oleju Wykonanie: • Filet umyć, naciąć w środku kieszeń uważając, aby nie przeciąć mięsa na wylot. • Polać 2 łyżkami soku z cytryny, wetrzeć sól, pieprz, zioła prowansalskie i odstawić do lodówki na 2 godziny. • Pieczarki umyć i pokroić
To co kochamQuesadilla (czyt. kesadija) to jedno z najpopularniejszych dań kuchni meksykańskiej. Tradycyjna jej wersja bazowała jedynie na dwóch tortillach kukurydzianych, pomiędzy którymi znajdowała się warstwa roztopionego sera
Jacob TastesOpis: Lasagne to rodzaj włoskiego makaronu, który jest krojony w szerokie płaty. Potrawa polega na układaniu warstwowo makaronu, sosu bolognese lub pomidorowego, startego sera oraz beszamelu
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneBardzo lekkie, pieczone, siekane kotlety drobiowe polecają się na obiad. :-) Odgrzane również smakują dobrze, co sprawdziłam zabierając je do pracy. Smakowały nam bardzo a dodatek warzyw jest dowolny, w moim przypadku była to cukinia, marchewka i koperek. 500g filetów z kurczaka 1/2 pęczka koperku 3 duże marchewki 1 duża cukinia 1 cebula 1 jajko L 3-4 łyżki bułki tartej(...)papryka ostra 1. Marchew i cukinię ścieramy na tarce. Koperek siekamy, cebulę kroimy w kostkę. 2. Filety siekamy. Kroimy najpierw w kostkę, później w mniejszą kostkę, coraz drobniej aż mięso będzie bardzo klejące. Dodajemy warzywa, jajko, bułkę tartą i przyprawy. 3. Z powstałej masy formujemy niewielkie kotlety. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez
Szefowa kuchni