mięso na obiad - 10554 przepisów (strona:430/704)

Fasolka szparagowa na zimę - kiszona i konserwowa 188

Wami przepisem.  "Sztuka fermentacji" to dość unikatowa pozycja na polskim rynku wydawniczym i zarazem chyba najobszerniejsze kompendium wiedzy na temat tej metody konserwacji żywności w tym także mięsa, jajek, nasion, orzechów, fasoli i wielu, wielu innych produktów. Poniższy opis w całości pochodzi z książki "Sztuka fermentacji" (str. 193) Świeża zielona (lub żółta albo fioletowa) fasolka zakonserwowana z koprem znana(...)dorastaniem. Jadałem ją chętnie w dzieciństwie i dziś, zawsze gdy odwiedzam ojca, stawia on na stole słoik fasolki i obaj delektujemy się chrupiącym kwaśnym i lekkim przysmakiem, czekając na obiad. Ojciec przyrządza to danie, wkładając fasolkę do szerokiego naczynia wraz z koprem, czosnkiem, papryką chili, solą i nasionami selera. Następnie zalewa wszystko gorącym roztworem wody z octem w proporcjach pół

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Schab w cieście francuskim (plastry) 220

się Wam tradycyjne schabowe? A może nie macie pomysłu na kawałek schabu? Takie mięsko w ciecie francuskim to doskonała alternatywa dla zwykłego kotleta. Świetnie sprawdzi się na przekąskę lub obiad - podany z zestawem surówek. Dodatkowo danie jest proste w przygotowaniu i możecie przygotować je wg własnego smaku. Ja użyłam tylko cebuli, ale w tym przypadku można puścić wodze fantazji(...)słodka) sól, pieprz Dodatkowo: 1 płat ciasta francuskiego (duży) 2 czerwone cebule (średnie) 1 jajko  Plastry schabu dokładnie natrzeć przyprawami i odstawić do lodówki - minimum na 30 minut. (Mięso pokroiłam na grubość około 3 mm, ale można grubiej i następnie delikatnie rozklepać je za pomocą tłuczka do mięsa.) Po tym czasie płat ciasta francuskiego przeciąć na pół. Na jednym

Di gotuje
Wołowina a la Stroganow 117

Pyszny obiad, idealny na niedzielny obiad. Rodzina będzie zachwycona. Wlać olej na rozgrzaną patelnię, wrzucić obrane cebulki i smażyć mieszając, aż cebulki lekko nabiorą złotego koloru. Jeśli cebulki będą większe to przekroić je na pół. Pieczarki umyć pokroić w plasterki i dodać do cebulek. Smażyć chwilkę, doprawić solą. Polędwiczkę wołową pokroić na cienkie paski, doprawić solą,musztardą, białym pieprzem, papryką(...)słodką i ostrą, wymieszać. Wrzucić polędwiczkę na patelnię i smażyć, mieszając aż straci kolor surowizny. Dodać plasterki ogórków. Wlać wywar warzywny i uzupełnić wodą. Mięso powinno być zalane do 1/2 wysokości. Wymieszać i doprawić do smaku. Gotować na małym ogniu około 10 minut. Jeśli użyjecie innego mięsa wołowego trzeba gotować dłużej. Do momentu, aż mięso będzie miękkie. Oczywiście trzeba podlewać

Kuchnia Pokoleń
Dietetyczna roladka ze schabu ze szpinakiem, kiełbaską i kozim serem 177

Dzisiaj na obiad coś dietetycznego, lekkiego, a zarazem coś czym można się najeść i może być bardzo smaczne :) Mój przepis bierze udział w akcji "Sokołów - dla zdrowia seniora" Dania dla osób starszych powinny być proste w przygotowaniu, nie za drogie oraz pozbawione zbędnych tłuszczy nasyconych. W takich daniach powinno się "przemycić" zdrowe warzywa czy owoce. Dlatego od razu na myśl(...)przyszedł mi schab gotowany na parze, który bardzo lubię, żeby danie trochę urozmaicić zrobiłam roladkę ze szpinakiem, kiełbasą i kozim serem. Mięso podałam z mini marcheweczkami i kaszą jaglaną. Koszt jednej porcji to ok. 8 zł. Więcej przepisów możecie znaleźć na stronie smakidobregożycia Składniki: 500 g schabu bez kości Sokołów , kawałek kiełbasy z babcinej spiżarni Sokołów , 300 g szpinaku

Aga w kuchni
Obiad w orientalnym stylu. Makaronowe muszelki ryżowe w mięsno-grzybowym sosie. 170

Bardzo lubię eksperymentować w kuchni i dodawać do tradycyjnych smaków te lekko orientalne. Dziś zapraszam Was na makaronowe muszelki ryżowe w mięsno-grzybowym sosie. Szybki obiad w orientalnym stylu. Spróbujcie, bo smak jest naprawdę rewelacyjny. Składniki: (na 1 dużą lub 2 mniejsze porcje) 1/2 piersi z kurczaka 2 łyżki soli ziołowej około 1 łyżki masła 60 g makaronu ryżowe muszelki(...)OLEOFARM 1/3 szklanki wody 2 łyżeczki mąki pieprz i sól Przygotowanie: Połowę piersi kroimy w paski, a następnie te kroimy na pół. Na patelni rozgrzewamy masło. Układamy nasze kawałki mięsa i posypujemy je dokładnie solą ziołową. Mieszamy tak, aby każdy kawałek mięsa był obtoczony w przyprawie. Kurczaka smażymy na małym ogniu, co jakiś czas obracając. Usmażonego kurczaka zdejmujemy z patelni

Słodkie okruszki
Risotto z grzybami leśnymi 136

Risotto, dobrze zrobione, nie rozgotowane jest super przystawką, czy obiadem a i kolacją, choć bardzo syte. Generalnie zasada przy przygotowaniu jest taka, że ryż od momentu wrzucenia go do gara powinien z niego wyjść nie później niż po 18- 20 minutach. Druga zasada to taka,że ryż powinien być krótki i owalny, idealny do risotto. DLA 4 osób(...)ryżu - 1 lub 1,5 kg grzybów leśnych - 1 duża cebula - 2 ząbki czosnku - garść natki pietruszki - sól, pieprz - 4 liście laurowe - 1 litr wywaru z warzyw lub mięsa ( z braku laku przegotowana i osolona woda) - i parmezan w ilości takiej jakiej lubisz - tłuszcz do smażenia (3 łyżki) - 1 łyżka masła Cebulę posiekaj z czosnkiem na drobno, zeszklij w garnku

Pasje Jolki
Schabowe z serem i pieczerkami 170

Kolejna propozycja na obiad. Kotlety mają na zewnątrz chrupiącą panierkę a w  środku są soczyste a nie suche jak to czasami mi wychodzi. W końcu jak sama nazwa mojego bloga mówi jestem amatorką a nie profesjonalistką i uczę się na błędach. :) Wracając do schabowym dodałam do nich podsmażone pieczarki po prostu mniam.  Składniki:     4 schabowe(...)łyżki mleka     sól     pieprz    2 łyżki startego sera cheddar    2-3 łyżki mąki Przygotowanie:    Mięso rozbijamy na cienkie kotlety. Oprószamy solą i pieprzem z obu stron i każdy kotlet kroimy na pól. Bierzemy 3 talerze, do jednego dajemy mąkę, do drugiego, bułkę tartą wymieszaną z startym serem

Amatorka kuchenna
Stripsy Rybne 181

Odrobinę zdrowsza wersja popularnych stripsów. Stripsy rybne idealnie nadają się jako przekąska lub dodatek do obiadu. Możemy je podawać jako odrębną przystawkę lub jako danie obiadowe wraz z ziemniakami i surówkami - w obu wersjach smakują wyśmienicie. Stripsy Rybne - Składniki:3-4 filety z białej ryby (mintaj, morszczuk, dorsz)przyprawa do rybysłodka papryka w proszkupieprzok. 1/2 szklanki mąki(...)pieprzStripsy Rybne - Sposób przygotowania:Rybę kroimy na niewielkie podłużne kawałki. Następnie dodajemy wszystkie przyprawy i dokładnie mieszamy, tak aby pokryły każdy kawałek mięsa rybiego.Przygotowujemy ciasto: Do wysokiego naczynia wsypujemy mąkę, dodajemy odrobinę mleka, wbijamy jajko i doprawiamy niewielka ilością soli i pieprzu. Całość mieszamy za pomocą miksera przez

Słodka Strona
Ognisty gulasz 210

Dziś na obiad do nas zawitał Gulasz, a że kocham ostre potrawy to i ta jest bardzo ognista ;) Składniki: ( 1 porcja lub 2 małe) 250 gram szynki 1 szklanka (250 ml.) przecieru pomidorowego 1 papryczka chilli 1 ogórek kiszony 1/4 cukinii 2 pieczarki 4 ząbki czosnku przyprawy: pieprz ziarnisty, papryka słodka, papryka ostra, pieprz ziołowy ja dałam około 1/2 łyżeczki(...)łyżki masła Na rozgrzaną patelnie dodaję rozdrobniony czosnek oraz chilli, pokrojoną w paseczki cukinię oraz masło i posiekane w kostkę mięso...Podsmażam około 5 min. na średnim ogniu Gdy już mięso się lekko zarumieni dodaje przecier pomidorowy, przyprawy, pokrojone w plasterki pieczarki oraz ogórka kiszonego, wszystko duszę pod przykryciem około 10 min. następnie zwiększamy ogień i już bez pokrywki smażę

NaKońcuJęzyka
Paella de verduras (wegetariańska) 217

warzywami (zwana u nas wegetariańską), to kolejna po gazpacho andaluz potrawa, którą skosztowałam po raz pierwszy w czasie mojej podróży do Hiszpanii. Można powiedzieć, że jest to przeciwieństwo pełnej mięsa paelli valenciana. Jest lekka, pełna różnorodnych smaków i można do niej wykorzystać warzywa, które akurat są w sezonie. Ja przygotowałam letnią wersję z cukinią, groszkiem i fasolką szparagową, także pojawiający(...)moja pierwsza w życiu paella - paella de verduras. Obowiązkowo ze szklaneczką sangrii. Choć czytałam, że paellę powinno jadać się na posiłek w połowie dnia, my jak zwykle jedliśmy obiad ok. 22.00:) Pozostałe zdjęcia zostały zrobione w Madrycie.  Od dziecka fascynowały mnie dzieła architektoniczne Antonio Gaudiego. Zobaczenie na żywo La Sagrada Familia było jednym z moich marzeń - czy ten kościół

Chilli Czosnek i Oliwa
Polędwiczka pod zieloną kruszonką 290

minut (w zależności od grubości) – polędwiczka powinna być lekko różowa (nie może być krwista, ale nie powinna też być szara). Po upieczeniu odczekujemy ok. 5 minut zanim pokroimy mięso. Gdy polędwiczka odpocznie, kroimy ją w grube plastry. Ja danie podałam z karmelizowanymi marchewkami baby (można też pokroić na połówki lub ćwiartki zwykłe marchewki). Aby je wykonać, gotujemy marchewki przez(...)pieczone ziemniaki z piekarnika czy kaszę, ale ja lubię puree, bo można przygotować je wcześniej, a potem tylko odgrzać. Zobacz także: Szaszłyki hawajskie Dziś polecam coś na lekki obiad. Szaszłyki hawajskie - ze sł... Łosoś w maku z ryżem bazyliowym Łosoś w maku? Słyszałam już o tej propozycji nie jeden raz i... Roladki z indyka w sosie serowym Roladki z indyka

Poezja smaku
Najprostszy sos z karkówki 141

Rozgrzewające danie na jesienne chłody. Bardzo prosty i pyszny sos, który pasuje do wszystkiego: do makaronu, ryżu, ziemniaków, klusek. Ja podałam ze spaghetti, ponieważ jego klejąca

MamaOskarka
Pełnoziarnisty makaron z kurczakiem i dynią 213

Obiecałam Wam więcej dyniowych przepisów - bo dynia jest zdrowa i niskokaloryczna ( TUTAJ  kilka słów o właściwościach dyni).  Tym razem świetny makaron razowy w towarzystwie

Moje Kuchenne Rewelacje
Cukinia z mięsem mielonym i mozzarellą 163

https://www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com Tak przygotowana cukinia jest po prostu... przeeepyszna. Częstą ją przyrządzam i za każdym razem nie możemy się nią najeść

Di gotuje
Warkocz z kurczakiem i warzywami 163

  Składniki ciasto francuskie, 1 opak filet z kurczaka, 500g marchewka, 2 średnie szt brokuł, 200g cebula, 1 średnia szt por, 1/2 małej szt ser żółty

Gotowanie moimi oczami