mięso na obiad - 10554 przepisów (strona:423/704)

Paella de verduras (wegetariańska) 245

warzywami (zwana u nas wegetariańską), to kolejna po gazpacho andaluz potrawa, którą skosztowałam po raz pierwszy w czasie mojej podróży do Hiszpanii. Można powiedzieć, że jest to przeciwieństwo pełnej mięsa paelli valenciana. Jest lekka, pełna różnorodnych smaków i można do niej wykorzystać warzywa, które akurat są w sezonie. Ja przygotowałam letnią wersję z cukinią, groszkiem i fasolką szparagową, także pojawiający(...)moja pierwsza w życiu paella - paella de verduras. Obowiązkowo ze szklaneczką sangrii. Choć czytałam, że paellę powinno jadać się na posiłek w połowie dnia, my jak zwykle jedliśmy obiad ok. 22.00:) Pozostałe zdjęcia zostały zrobione w Madrycie.  Od dziecka fascynowały mnie dzieła architektoniczne Antonio Gaudiego. Zobaczenie na żywo La Sagrada Familia było jednym z moich marzeń - czy ten kościół

Chilli Czosnek i Oliwa
Polędwiczka pod zieloną kruszonką 326

minut (w zależności od grubości) – polędwiczka powinna być lekko różowa (nie może być krwista, ale nie powinna też być szara). Po upieczeniu odczekujemy ok. 5 minut zanim pokroimy mięso. Gdy polędwiczka odpocznie, kroimy ją w grube plastry. Ja danie podałam z karmelizowanymi marchewkami baby (można też pokroić na połówki lub ćwiartki zwykłe marchewki). Aby je wykonać, gotujemy marchewki przez(...)pieczone ziemniaki z piekarnika czy kaszę, ale ja lubię puree, bo można przygotować je wcześniej, a potem tylko odgrzać. Zobacz także: Szaszłyki hawajskie Dziś polecam coś na lekki obiad. Szaszłyki hawajskie - ze sł... Łosoś w maku z ryżem bazyliowym Łosoś w maku? Słyszałam już o tej propozycji nie jeden raz i... Roladki z indyka w sosie serowym Roladki z indyka

Poezja smaku
Najprostszy sos z karkówki 173

Rozgrzewające danie na jesienne chłody. Bardzo prosty i pyszny sos, który pasuje do wszystkiego: do makaronu, ryżu, ziemniaków, klusek. Ja podałam ze spaghetti, ponieważ jego klejąca

MamaOskarka
Pełnoziarnisty makaron z kurczakiem i dynią 238

Obiecałam Wam więcej dyniowych przepisów - bo dynia jest zdrowa i niskokaloryczna ( TUTAJ  kilka słów o właściwościach dyni).  Tym razem świetny makaron razowy w towarzystwie

Moje Kuchenne Rewelacje
Cukinia z mięsem mielonym i mozzarellą 199

https://www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com Tak przygotowana cukinia jest po prostu... przeeepyszna. Częstą ją przyrządzam i za każdym razem nie możemy się nią najeść

Di gotuje
Warkocz z kurczakiem i warzywami 191

  Składniki ciasto francuskie, 1 opak filet z kurczaka, 500g marchewka, 2 średnie szt brokuł, 200g cebula, 1 średnia szt por, 1/2 małej szt ser żółty

Gotowanie moimi oczami
Shawarma / shoarma drobiowa 450

Kiedy koleżanka przyjechała z pielgrzymki do Izraela przywiozła mi zestaw różnych przypraw, jedną z nich był mix for shawarma. Shawarma / shoarma najbardziej kojarzy mi się z

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Klasyka indyka, czyli udziec pieczony wg Mamy Hani 156

Postanowiłam przedstawić dziś przepis na totalną klasykę w wykonaniu mojej kochanej Mamy, czyli indyczy udziec pieczony. Prawie każdy pobyt u Mamy jest okazją do przyrządzenia tego

Kuchnia po mojemu
Zrazy po meksykańsku. 185

Na moim stole goszczą co jakiś czas ZRAZY PO MEKSYKAŃSKU muszę powiedzieć, że za każdym razem znajdują swoich zwolenników, których zadziwiają smakiem. Potrawa fajna, bo może

Kuchnia Beaty
Polędwiczki w chrupiącej panierce. Strips a'la KFC 2068

Stripsy w chrupiącej panierce, prawie jak z KFC tylko bardziej doprawione ziołami. Nad skrzydełkami mają tę przewagę, że są bez kości dzięki czemu łatwiej się je

Smaczna Pyza
Najprostszy gulasz wieprzowy 254

Parę dni temu pojawił się na blogu przepis na kluski śląskie. A skoro są kluski śląskie, to nie może zabraknąć przecież gulaszu z gęstym sosem

Kulinarne przygody Gatity
Baba ziemniaczana. 358

Przysmak Podlasia. Babka ziemniaczana.  W naszej rodzinie od pokoleń robiona tradycyjnie, z przepisu przekazywanego z matki na córkę. Bez zbędnych udziwnień - prosta klasyka.  U

Malinowe Pocałunki
Rozgrzewający krem z kalafiora. I o gotowaniu obiadów 184

milion różnych sposób, mniej i bardziej sycące, z najróżniejszymi dodatkami. Aktualnie planuję jakąś z klopsikami, żeby nie było, że chcę go zmienić w wegetarianina...Dzisiaj jednak zupa bez mięsa, za to z serowymi chipsami. Taaaaka dobra! Wyszła po prostu genialna, i nawet jeśli nie macie problemów z gotowaniem, to ją Wam polecam.Kiedy tylko zobaczyłam przepis na blogu Green cookies wiedziałam(...)tymiankiem i chipsami.Smacznego!Ja mam w tym tygodniu wakacje - w duńskich szkołach są ferie jesienne. Nie powiem, idea podoba mi się bardzo.Będzie więcej czasu na wymyślanie obiadów

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Makaron z piersią kurczaka i kurkami 192

Pomysł na szybki do przygotowania obiad - makaron rurki z piersią kurczaka, kurkami i zieloną pietruszką. Danie bardzo smaczne i sycące. Jeżeli szukacie innych dań z dodatkiem kurek to zajrzyjcie TUTAJ .  Składniki na 3-4 porcje: 300 g makaronu, np. rurki 1 podwójna pierś z kurczaka (około 0,4 kg) 200 g kurek 1 mała cebula 2 łyżki masła klarowanego(...)opakowanie śmietany 30% (250 ml) posiekana, zielona pietruszka sól, pieprz ostra papryka Makaron ugotować al dente. Odcedzić. Piersi z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić paski. Mięso przyprawić solą oraz pieprzem. Kurki umyć, oczyścić i osuszyć. Ewentualnie duże kurki przeciąć na 2 części. Cebulę obrać i drobno posiekać. Na patelni rozpuścić 1 łyżkę masła klarowanego. Usmażyć kawałki piersi z kurczaka. Gotowe

Ugotować
Śmietankowe penne z kurczakiem i warzywami 419

Dania z makaronem słyną ze swej prostoty i pysznego smaku. Jest to szybki i smaczny obiad. Fajnego smaku daniu nadają malinowe pomidory. 250 g filetu z piersi kurczaka Przyprawa do kurczaka 1 cebula 1/2 czerwonej papryki 5 pieczarek 2 malinowe pomidory 1 szklanka bulionu 3 łyżki śmietany 18% 1 łyżeczka mąki pszennej 150 g makaronu penne Sól Pieprz Sól czosnkowa(...)piersi kurczaka kroimy w kosteczkę. Przyprawiamy przyprawą do kurczaka.  Cebulę oraz paprykę również kroimy w kostkę, pieczarki w plasterki. Na patelni podsmażamy warzywa. Gdy zmniejszą objętość dokładamy mięso.  Dolewamy bulion wymieszany z mąką i śmietaną, dusimy do miękkości. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory. Całość doprawiamy przyprawami, solą, pieprzem, solą czosnkową, szczyptą chilli, suszonym koperkiem i lubczykiem. Mieszamy

VioletoweKucharzenie