Kolejny debiut w kuchni :D Dzięki któremu jeszcze bardziej uświadamiam innym a nawet sobie, że potrawy bez mięsa, a wykonane wyłącznie z roślin mogą być smaczne! Wiem, że na pewno będę kombinować w przyszłości z tym przepisem, urozmaicać i modyfikować. Jednak jak na pierwszy raz jestem zadowolona :) Kotlety mają miękką strukturę w środku, natomiast z wierzchu są dość mocno przypieczone(...)spalone! Wykonane zostały z fasoli czerwonej, cebuli i marchewki, która nadała im delikatnie słodkiego smaku. Można wyczuć nutkę pikanterii za sprawą chilli. Kotlety z fasoli mogą być ciekawym urozmaiceniem obiadu, a w towarzystwie surówki i kaszy stanowić pełnowartościowy posiłek :) Składniki: 100 g fasoli czerwonej redkinley (Targroch) 1 marchewka 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka oleju 2 łyżki siemienia
Zdrowie na języku :PCzęsto się zastanawiamy co tu zrobić pysznego na obiad , ja dzisiaj proponuję Wam taką oto zapiekankę po chłopsku , sycącą , z warzywami oraz pyszną Kwaszoną kapustą firmy Orzech . Zapiekankę podałam na talerzu porcelanowym Bogucice z kolekcji Jesień Autumn . Zapraszam :) Składniki : Około 1 kg karkówki 2 duże cebule(...)Vegeta , pieprz do smaku ,szczypta rozmarynu 1 łyżka papryki słodkiej 1 płaska łyżka ziół prowansalskich 4 łyżki oliwy około 5 ziemniaków 1 szklanka dowolnego bulionu Wykonanie : Mięso umyć osuszyć ręczniczkiem papierowym i pokroić w grubą kostkę. Dodać przyprawy i wymieszać. W rondlu rozgrzać oliwę , wrzucić mięso i cebulę pokrojoną w piórka , chwilkę podsmażyć, następnie wlać bulion
Sama słodycz i szczypta chilipotraw w płynie 2 łyżki, majeranek 1 łyżka, woda 1/2 szklanki mieloną łopatkę dobrze wyrobić z kucharkiem, pieprzem jajkiem, tartą bułką, wodą na zwartą masę zrobić placek z mięsa i posmarować musztardą, nałożyć plasterek boczku, kawałek kiszonego ogórka, kawałek cebuli nakryć drugim plackiem i zlepić dokładnie, zraz mielony owinąć boczkiem na patelni na oleju zrumienić z każdej strony i przekładać(...)dodać kiszoną kapustę i wymieszać, wlać wodę, przyprawę w płynie, majeranek wsypać, na kapuście ułożyć zrazy i pod przykryciem dusić z 40 minut na mniejszym ogniu można podać na obiad z ziemniakami lub na kolację do pieczywa..............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiępanierce. Po tak długiej przerwie postanowiłam wrócić do smaków z dzieciństwa i patisona zrobić nieźle nadzianego :) Na początku chciałam go zrobić z tradycyjnym Ratatuj ale, że z obiadu został mi kurczak i ziemniaki więc także je wykorzystałam. Tradycyjne Ratatuj to jarska potrawa. Danie to opiera się przede wszystkim na: bakłażanach, cukinii, papryce, cebuli i pomidorach(...)ustach dodałam jeszcze papryczki chili. Wyszło super danie :) Składniki na 1 porcję:1 równomierny, średni patison1 pierś z kurczaka (ale wieprzowina też się sprawdzi tak jak brak jakiegokolwiek mięsa)2 pomidory bez skórkipół małej cukiniipół czerwonej papryki1 mała cebulakawałek pora3 pieczarkimałą garść fasolki szparagowej1-2 papryczki chili (można pominąć) 3 małe ziemniaki1 plaster sera do zapieczeniaszczypioreknatka pietruszkitymianekrozmarynsłodka
Bon Appetit MałgorzatyJedno danie na obiad, czyli kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach.Potrzebujemy:-3-4 żeberka mięsne-0,5 kg kiszonej kapusty-liść laurowy-ziele angielskie-majeranek-warzywko lub sól i cukier do smaku Do garnka wlewamy ok. 2,5 l zimnej wody.Wrzucamy kilka ziaren ziela angielskiego, 2-3 liście laurowe i wkładamy żeberka.Zagotowujemy, zbieramy "szum(...)następnie dokładamy kiszoną kapustę. Gotujemy na wolnym ogniu do miękkości żeberek ( ok. 1 godz.). Wyławiamy żeberka i obieramy z mięsa.Mięso dzielimy na małe cząstki i dodajemy je do garnka z kapustą.To jest moment, kiedy doprawiamy do smaku, czyli dodajemy warzywko lub sól i cukiera także majeranek.Chwilę gotujemy i gotowe. Kapuśniak możemy
Maminek kulinarnychilli, vegetę, tartą bułkę i wszystko dobrze wymieszać na patelni, zostawić do wystudzenia umyte i suszone ręcznikiem papierowym 2 całe piersi włożyć do worka i rozbić na 2 płaty mięsa na mięsie ułożyć farsz i ser żółty, ciasno zwinąć i spiąć wykałaczkami lub nitką obsypane mąką na gorącym oleju zrumienić roladki z każdej strony pozostały farsz jeśli został to dodać(...)mniejszym ogniu roladki wyjąć z rondla na talerz i do wywaru wlać śmietanę 12% słodką wymieszaną z mąką i mieszając zagęścić sos i dodać natkę pietruszki przed podaniem na obiad usunąć wykałaczki......SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięmojego ulubionego bloga jakim jest Kwestia Smaku. Trochę zmodyfikowałam przepis pod mojego syna. Ostro wyszło, ale bez przesady w ostrości smaku. Nie miałam dziś zbyt wiele czasu na gotowanie obiadu, dzień przyjemny, pełen miłych niespodzianek, ale w biegu, więc sięgnęłam po mieszankę warzyw Iglotex i gotowe placki tortilli. Dlaczego akurat te mrożonki? Bo mieszanki warzyw nie zawierają żadnych przypraw(...)zjadł aż dwie :) Danie wbrew pozorom ekspresowe. Składniki: tortille ( u mnie było 2 sztuki, farszu wychodzi na co najmniej drugie tyle) 2 łyżki oliwy z oliwek 500 g mięsa mielonego 1 puszka pomidorów w kawałkach w zalewie pomidorowej 3 łyżki ketchupu pikantnego 1 opakowanie warzyw Mieszanka meksykańska Iglotex (450 g) (marchew, fasola czerwona, groszek zielony, papryka czerwona, cebula, kukurydza
Blondynka Gotujerękach tego nie mieli. O próbowaniu nie wspominając... Przed nami zatem jeszcze dwie esencje do spróbowania (w sumie pięć), a tymczasem zapraszamy na niesamowity schab z kością. Takim obiadem nikt by nie pogardził. Potrzebujemy: 1,5 kg schabu z kością esencja do sosu pieczeniowego jasnego Knorr Marynata: 1 duża cebula 2 ząbki czosnku sok z 1/2 cytryny 1/4 szklanki oleju(...)cytryny, a zioła tłuczemy w moździerzu. Wszystkie składniki marynaty łączymy ze sobą i dokładnie obtaczamy nią schab. Wkładamy w pojemniku do lodówki na noc lub na dłużej. U nas mięso marynowało się 24h. Po tym czasie mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego i bez przykrycia pieczemy około 70-80 minut w 200 stopniach. W połowie czasu mięso odwracamy na drugą stronę
Marder&Marder Manufactureposiłek. Po weekendzie zwykle nie jest to trudne, ale w tygodniu pracy wieczorem liczy się dla mnie szczególnie czas ich przygotowania. Dziś mam dla Was 5 pysznych pomysłów, a obiady do pracy przegotowane z sosami i pastami Patak’s. Znacie już zapewne tą markę, wiecie także że współpracujemy przy tworzeniu nowych pysznych receptur kulinarnych. Mam dziś dla Was zupę(...)jajko – 3 łyżki oleju – 1 słoik sosu Patak’s Tikka Masala – ryż basmati lub jaśminowy – świeża kolendra do podania Przygotowanie : Do blendera dodaj mięso z indyka, pastę tikka masala, jajko i świeżą pietruszkę. Zblenduj całość na jednolitą masę. Jeśli masa będzie zbyt klejąca możesz dodać nieco bułki tartej. Na patelni rozgrzej olej, z masy formuj
nietylkopasta.plsztuki tych ziemniaków. Z jednego zrobiłam zupę krem tutaj , która bardzo posmakowała domownikom. Pozostałe dwa bataty postanowiłam upiec. By ustrzec się przed wyrzuceniem do kosza nieudanego obiadu podpytywałam, oglądałam i czytałam. Na podstawie właśnie takich zgłębionych tajemnic tych ziemniaków przystąpiłam do ich pieczenia. Może najpierw podzielę się refleksją dotyczącą nadzienia. Tu nie ma co sztywno trzymać się przepisu(...)jest konieczne. W pieczeniu najważniejsze jest by dobrze je upiec przed wydrążeniem. Takie przynajmniej jest moje zdanie. To co włożymy do środka to już jest nasza wyobraźnia. Grzyby, mięso, szpinak, cebulka a może nawet jajko. Moje pierwsze pieczone bataty nafaszerowałam mięsem mielonym. Składniki: * 2 większe bataty * 50 dkg mięsa mielonego * cebula * 3 ząbki czosnku * 1/2 szklanki przecieru pomidorowego * żółty tarty
Pieprzyć z FantazjąWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 80 MINUT (+ 12 GODZIN MARYNOWANIE) ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 10 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2-3 Składniki podstawowe: 60-70 dag żeberek
JejKuchniaTarta rybna na francuskim spodzie to idealna potrawa dla osób, które uwielbiają ryby ale przeszkadzają im ości. Ponieważ ja należę do grona takich osób stałam się
Pieguskowa KuchniaZdarza się Wam czasem, że jesteście nadzwyczaj zajęci, nie macie czasu, ale gdy przyjdzie co do czego, to nie potraficie powiedzieć co Was tak zajmuje
Gotuj z Blue RavenJeszcze raz o botwince, tym razem ugotowanej na solidnym bulionie wołowym z dodatkiem ryżu. Zupa jest syta i w zupełności może nasycić Twój brzuszek w porze obiadu. Botwinka z ryżem i wkładką mięsną 1 pęczek botwinki 1,5 litr rosołu wołowego gotowane mięso z rosołu 8 łyżek ugotowanego ryżu sól, pieprz do smaku 1 łyżeczka(...)garnka. Zalej bulionem, dodaj pieprz ziołowy i gotuj do miękkości. Dopraw zupę solą i pieprzem, Dodaj sok z cytryny i miód. Gotowane mięso pokrój w paski. Wyłóż mieso i ryż na talerze. Zalej goracą zupą. podawaj od razu
Gotuj Sam!Zwykle, kiedy nie mamy akurat czasu na gotowanie i potrzebujemy zjeść szybki obiad, decydujemy się na chińszczyznę. Mieliśmy swoją ulubioną restaurację, gdzie podawali wyśmienitego kurczaka Gong Bao. Niedawno okazało się, że "nasza" knajpka zmieniła lokalizację i mamy do niej po prostu za daleko. Dlatego też postanowiliśmy odtworzyć przepis na to fantastyczne danie w domu. Okazało się, że przyrządzenie go jest(...)niezwykle szybkie, a składniki potrzebne, nie są wcale takie drogie, jakby się mogło wydawać. Przeglądając różne przepisy krążące w internecie, okazało się, że prawie w każdym użyte mięso to filet z kurczaka. Otóż, w oryginalnej wersji kurczaka Gong Bao używa się mięsa z udek, ze względu na fakt, że nie są takie suche jak pierś. Drugą ważną rzeczą jest ryż
Kuchnia od dwojga