Dwie ryby na świecie (póki co) mogłabym jeść nieustannie - łososia i pstrąga. Lubię je zwłaszcza w wersji "na parze" bądź, jak w przypadku pstrąga, "gotowanej". Przygotowuje
Życie zamknięte w smakuDziś w kuchni festiwal kuchni arabskiej :) W moich poszukiwaniach często inspiruję się dokonaniami autorki bloga Filozofia Smaku . Połączenie własnych doświadczeń i praktycznych rad koleżanki po fachu
Chocolate Muffin BlogKolejne danie, które w innym miejscu , niż dom nigdy jeszcze mi nie smakowało. Najlepsze i jedyne, to te duszone w sosie pomidorowym na mięsnym bulionie
Kuchenna KontrrewolucyaI zagadka rozwiązana ;) nikt nie wpadł na makrelę ? ;) muszę przyznać, że miałam lekkie obawy wcielając ten pomysł w życie, nie wiedziałam jak zachowają się te kulki
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćNa burgery ostatnio zapanowała moda. W moim mieście knajpek które serwują je w wersji slow mnoży sie jak grzyby po deszczu, a w każdej z nich
Lubczyk i WaniliaSpaghetti jadłam wieki temu, bo nawet nie pamiętam. Ogromną miałam na nie ochotę, więc dla chcącego nic trudnego. Specjalnym dodatkiem jest młoda i świeżutka cukinia, która
Truskawkowa FiestaSkładniki: 1 kg wołowiny 3 cebule 1 koncentrat pomidorowy 2 duże marchewki 1 pietruszka seler por 300 g pieczarek 3 ząbki czosnku sól, pieprz, ziele
kgwjanczewoBardzo lubię kaszę i staram się, aby pojawiała się ona na naszym stole jak najczęściej i to w różnych wersjach. Dziś wersja warzywno-pieczarkowa
Walijskie PichcenieGdy tylko pojawiają się młode ziemniaki to bardzo często piekę je w piekarniku. Podam Wam świetny i prosty przepis jak przygotować smaczne, pieczone młode ziemniaki z
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięKotlety mielone, pulpeciki czy może klopsiki? Mogą być koszmarem, jak te, które pamiętam ze stołówki w podstawówce, ale mogą być naprawdę pyszne. Wystarczy szczypta fantazji i
Ratunku obiadMam kaczkę i nie zawaham się jej upiec. Ale najpierw kaczucha musi się wyluzować tzn. ja pomogę i ją wyluzuję :D A potem niech się wypcha
Smaczna Pyzaminusów, tylko tiki albo plusy- taka forma mini nagrody. Ja bym tam wolała tabliczkę czekolady, ale co ja tam wiem. W takim razie dziś wstawiamy plusik obok hasła "obiad". Są takie przepisy, które towarzyszą nam od naszej kuchennej kołyski. Pewniaki, które robiliśmy jako pierwsze kulinarne eksperymenty i od tej pory zawsze wychodzą. Dla mnie jednymi z takich przepisów są: ciasto(...)łyżeczek curry ryż (miałam 2 worki 100g ryżu parboiled- jest super bo się nie klei) Do dużego garnka, na rozgrzaną oliwę wrzucamy pokrojone w średniej wielkości kostki mięso- podsmażamy. W międzyczasie obieramy dynię- można ją wcześniej zapiec w piekarniku, wtedy sztywna skóra lepiej odchodzi. Ja kroiłam swoją dynię w plastry jak arbuza i usuwałam skórkę z poszczególnych kawałków, potem kroiłam
les mirabellesŚwiątecznych smakowitości ciąg dalszy! Dziś przedstawię Wam przepis na danie, które idealnie sprawdzi się jako wielkanocny, rodzinny obiad. Do przygotowanie kotletów najlepiej użyć jaj przepiórczych lub małych kurzych. Będą one wtedy dość zgrabne i niewielkie. Sam sos przygotowałam na bazie chrzanu ze słoiczka ale zachęcam by zrobić go na świeżym. Ma wtedy zupełnie inny smak i aromat. Zaraz po zupie(...)chrzanowej to chyba moje drugie ulubione świąteczne danie Składniki (na 2 porcje): 4 jajka kurze (małe), ugotowane na twardo 80 dkg mielone mięsa wieprzowo – wołowego 1 cebulka, posiekana i przesmażona bułka tarta jajko surowe sól, pieprz, majeranek suszony olej do smażenia sos: 1 łyżka masła, 2 łyżeczki maki, szklanka wywaru jarzynowego, 3 łyżki chrzanu, szklanka śmietanki 18%, sól, pieprz
Życie ze smakiemziarnach, ziele angielskie, liść laurowy. Można dosypać jeszcze suszonego tymianku. Gotować pod przykryciem na wolnym ogniu ok 30-40 minut - czas gotowania należy dostosować do wielkości kawałków mięsa . Marchewkę oskrobać i pokroić w grubsze plasterki. Dołożyć do gulaszu i dusić całość jeszcze na wolnym ogniu pod przykryciem kolejne 30 minut, aż marchewka zmięknie. Pod koniec można(...)zieleninę w pęczku. Gulasz najlepiej smakuje następnego dnia, gdy zawartość nabierze głębszego aromatu. Podawać z kopytkami lub kluskami śląskimi. Nie potrzeba tu już serwować jarzynki do obiadu, bo ilość gotowanej marchewki w gulaszu jest całkiem słuszna i służy jako dodatek obiadowy
Grunt to przepis!Witajcie! Dziś przepis na tradycyjny obiad, znany w każdym polskim domu. Są to schabowe podane z ziemniakami posypanymi koperkiem, a do tego mizeria z ogórków oraz rzodkiewki ze śmietaną! Czy są osoby, które tego dania nie lubi? Chyba mało kto... :) Składniki: (na 4 porcje) 4 plastry schabu sól pieprz papryka słodka bułka tarta 1-2 jajko mąka olej(...)Mizeria: 1 ogórek 3 rzodkiewki sól pieprz śmietana Dodatkowo: ziemniaki koperek Przygotowanie: Mięso myjemy, rozbijamy tłuczkiem. Przyprawiamy z dwóch stron solą, pieprzem i papryką słodką. Tak przygotowane kotlety obtaczamy w mące, w jajku i w bułce tartej, a następnie smażymy na rozgrzanym oleju na patelni. Postępujemy tak ze wszystkimi kotletami. Mizeria: Ogórka obieramy, kroimy na cienkie plasterki, rzodkiewkę kroimy
Gotuj z Mąką