mięso na obiad - 10554 przepisów (strona:413/704)

KLOPSY ROŚLINNE W SOSIE Z MARCHEWKĄ I GROSZKIEM 233

groszkiem z roślinnymi klopsami. Aby sos nie był mdły w smaku, należy go dobrze doprawić i dodać soku z cytryny. Wystarczy tylko 15 minut, aby otrzymać pyszny i pożywny obiad bezmięsny. Marchewka z groszkiem podana w sosie śmietanowym to ponadczasowe danie, które kojarzy mi się z dzieciństwem. W latach 90-tych pojawiała się na stołach bardzo często przy różnych okazjach(...)Dobra Kaloria.  I tak połączyłam tradycję z nowoczesnością 😉 Kilka słów o klopsach... Dobra Kaloria wprowadziła na rynek 100% roślinny produkt, który pod względem wyglądu wygląda jak prawdziwe mięso, bazując na kiełkach słonecznika, pszenicy i nasionach roślin strączkowych. Zamienniki mięsa oparte na kiełkach zawierają 25% białka i są naturalnym źródłem błonnika, magnezu, żelaza, potasu oraz witaminy B1. Nie zawierają

Kuchnia MagdaLeny
Kluski ziemniaczane z mięsem 151

Zamarzyły nam się na obiad kluski, takie zwyczajne, z mięsnym farszem. Składniki 1 kg ziemniaków 300 g mąki ziemniaczanej 300 g kapusty włoskiej 1 cebula 1 łyżka masła 100 ml bulionu warzywnego 250 g mielonej szynki wieprzowej kminek mielony sól, pieprz Przygotowanie Ziemniaki gotujemy studzimy. Cebulę siekamy i szklimy na maśle. Następnie dodajemy szatkowaną kapustę, podlewamy bulionem i dusimy(...)przykryciem. Następnie nadmiar płynu odparowujemy, kapustę doprawiamy solą, pieprzem i kminkiem. Mielimy (duże oczka). Do kapusty dodajemy mięso, składniki łączymy, doprawiamy wg uznania solą i pieprzem. Wystudzone ziemniaki mielimy, dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto na gładko. Z ciasta formujemy kulki dowolnej wielkości. Najważniejsze by nie były zbyt małe, by móc upchnąć farsz. Każdą kulkę spłaszczamy, układamy farsz na środku

R'n'G Kitchen
Pulpeciki jaglane z batatem i botwinką (FIT, bez glutenu) 171

Pulpeciki jaglane z batatem i botwinką polecam na obiad wszystkim wielbicielom tytułowych składników, osobom na diecie odchudzającej lub bezglutenowej i rodzicom gotującym dla swoich dzieci. Propozycja jest prosta do przygotowania i bardzo smaczna. Batat i botwinka nadają całości słodyczy, dlatego szczególnie upodobały sobie to danie moje dziewczynki (i polecam wszystkim dzieciom), ale ja - jako jaglany kaszożerca ;) i wielbiciel zarówno batata(...)botwinki także zjadłam z apetytem. Bardzo udany eksperyment, który przyszedł do głowy spontanicznie na hasło Zuzi "ugotuj pulpeciki", a mięsa nie było... (tzn. była pierś z kurczaka, ale zamrożona, a dzieci głodne na już). Do sosu możesz dodać siekany koperek - ja nim oprószyłam już na talerzach, bo Zuzia ubóstwia koperek i do wszystkiego by go dała ;) a tu akurat rzeczywiście

Kolorowy Przepisownik
Polędwiczki w pikantnym sosie pieczarkowym i "Wszystko przez ten Nowy Jork" 211

Ostatnio publikowałam przepisy na bezmięsne różności, więc dziś podaję Wam propozycję na niedzielny obiad - aromatyczny i dobrze doprawiony, a przy tym nie wymaga dużo pracy i długiego czasu przygotowania. Składniki : polędwiczka wieprzowa (ok. 30 dg) 250 g małych pieczarek średnia cebula 50 g sera z niebieską pleśnią kopiasta łyżeczka ostrej papryki w proszku pół łyżeczki suszonego cząbru pół łyżeczki mielonego(...)kminku szczypta soli natka pietruszki olej do smażenia Polędwiczkę pokroić wszerz na 8 kawałków ok. 2 cm grubości. Pieczarki oczyścić i pokroić na ćwiartki. Każdy kawałek mięsa roztłuc delikatnie młotkiem z obu stron i obsmażyć na rozgrzanym oleju po obu stronach. Wyjąć na mięso na talerzyk. Na patelnię (nie mytą po mięsie!) przerzucić pieczarki. Trzymać je na palniku o średniej

Weekendy w domu i ogrodzie
Gyros - rodem z Grecji, w wersji polskiej :) 145

jest bardzo łatwe i szybkie , jeśli chodzi o sam proces przygotowania. Można je jeść zarówno w wersji na ciepło , jak i na zimno . Świetnie nadaje się zarówno na obiad , jak i na kolację . Sama nazwa potrawy wywodzi się z Grecji. W samej Grecji podaje się ją jednak w nieco innej wersji. Jednak, Kochani nie ukrywajmy, jesteśmy narodem niezwykle kreatywnym(...)grecku, ani też nikt w Izraelu nie słyszał o karpiu po żydowsku ;) Ale Grecy z pewnością słyszeli i świetnie znają GYROS – potrawę, pod nazwą której skrywa się pita z mięsem, sosem cacyki, plastrami pomidora i frytkami. W Kuchni Smaków w wersji spolszczonej, czyli Gyrosowa sałatka przekładana ;) Składniki: Średnia kapusta pekińska Puszka kukurydzy konserwowej 2 filety z kurczaka Przyprawa Gros

Kuchnia smaków
Skomponuj swój idealny lunch! 192

najchętniej sięgam po pieczywo w postaci moich ulubionych bułek - grahamek, ale jeśli zostaję dłużej poza domem w ramach urozmaicenia wybieram kaszę lub makaron. Zazwyczaj są to pozostałości po poprzednim obiedzie. W taki sposób nic nie marnuję i oszczędzam czas. :) 2. Po drugie - białko Podstawowy element budulcowy organizmu. To właśnie proteiny odpowiedzialne są za prawidłowy przebieg wszystkich procesów metabolicznych. Ich niedostateczna(...)kłopotów z trawieniem. Produkty zawierające białko dzielimy na dwie grupy - pełnobiałkowe, w skład których wchodzą wszystkie niezbędne aminokwasy oraz te, w których brakuje przynajmniej jednego aminokwasu. Produkty pełnobiałkowe to : mięso, ryby, jaja,  mleko i inne produkty mleczne, soja Do drugiej grupy należą: fasola groszek, orzechy ziarna, pestki Więc które z nich najlepiej wybrać?  Jest mnóstwo opcji, m.in : pierś

Kuchnia Ellie
szaszłyki z kurczaka 159

Szaszłyki to sposób na ekspresowy obiad lub kolację. Możemy nadziać wszystko co lubimy i co akurat mamy pod ręką. Ja zrobiłam je w klasycznej wersji z papryką, kiełbasą i pieczarkami i upiekłam w piekarniku. W sezonie letnim można je upiec na grillu, będą także pyszne.  Składniki: duży filet z kurczaka 2 kiełbaski czerwona papryka żółta papryka 150 g pieczarek(...)łyżki oleju sól pieprz przyprawa do kurczaka ząbek czosnku Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z olejem i przyprawami. Mięso pokroić na duże kostki i natrzeć mieszanką przypraw, odstawić do lodówki na pół godziny. Kiełbaski pokroić na grube plastry, paprykę na kwadraty. Pieczarki obgotować w osolonym wrzątku (można także nadziewać surowe, ja takich nie lubię). Na patyczki do szaszłyków nadziewać wszystkie

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Buraczki z czerwoną papryką. Buraczki na zimę 185

właśnie buraczków z dodatkiem czerwonej papryki, których w żadnym wypadku nie może zabraknąć zimą w naszej spiżarni. Są pyszne i  jak dla nas to idealne buraczki do obiadu:) Na 15 słoiczków (średnio 500 ml) 6 kg buraków 1 kg papryki czerwonej 8 średniej wielkości cebul - ok. 80dkg Zalewa: 2 szklanki octu 10 % 2 szklanki wody 1,5 szklanki(...)obrać. Zetrzeć na małe wiórki. Składniki zalewy zagotować. Z papryki usunąć gniazda nasienne, umyć pod bieżącą wodą. Cebulę obrać i umyć. Razem z papryką zmielić w maszynce do mięsa. Dodać do zalewy i zagotować. Połączyć wszystko ze startymi buraczkami, zagotować i  trzymać na małym ogniu jeszcze ok. 5 min ciągle mieszając. Gorące przekładać do wyparzonych słoików. Zakręcać

Maślane ciasteczko
Kluski śląskie z gulaszem 190

obiadu zostaną mi ziemniaki, to na drugi dzień robię oto takie kluseczki śląskie.  Gulasz z kluskam  podałam na talerzu z kolekcji Scania  - Porcelana Bogucice Kluski śląskie z gulaszem Składniki: gulasz łopatka - 60 dag cebula - 1 szt liść laurowy tłuszcz do smażenia mąka - 2 dag sól i pieprz ziele angielskie kluski śląskie : ziemniaki po ugotowaniu - 1 kg jajko(...)mąka ziemniaczana 1/4 części sól Sposób przygotowania: gulasz  Cebulę obrać, posiekać , przesmażyć na tłuszczu.  Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, przesmażyć na tłuszczu.  Przełożyć mięso razem z cebulą do rondla, zalać wodą tak by przykryła mięso, dodać przyprawy, dusić do miękkości mięsa.  Gdy mięso jest już miękkie, do mąki dodać odrobinę wody, dobrze rozmieszać, wlać

Kuchnia Danusi
Karkówka po cygańsku kluskami śląskimi 2533

aromatem i kruchością, dla smakoszy mięs w sosie, wprost idealne, no i dodatek w postaci klusek śląskich czyni z tego dania bardzo efektowny pomysł na niedzielny, a nawet uroczysty obiad... Składniki: 1,5 kg karkówki( można również użyć schabu) 5 cebul papryka wędzona słodka, papryka ostra, rozmaryn, suszony czosnek, tymianek, gałka muszkatołowa sól, świeżo zmielony pieprz Sos 1 ząbek czosnku(...)łyżeczce papryki mielonej słodkiej oraz ostrej 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego 1 szklanka ketchupu Wykonanie: Karkówkę myjemy , kroimy na plastry grubości 1 cm. ( nie rozbijamy) posypujemy przyprawami do mięsa i odstawiamy na chwilę. Następnie obsmażamy na oliwie po czym układamy w naczyniu żaroodpornym, obkładamy cebulą pokrojoną w plasterki . Do rondla dodajemy wszystkie składniki na sos i zagotowujemy. Mięso zalewamy gorącym sosem

kgwjanczewo
Zapiekanka warzywna z naturalnym ryżem grillowanym kurczakiem z sosem porzeczkowym. 158

aurę za oknem i perspektywę poświątecznego tygodnia, spędzonego od 8 do 23 w pracy, nie zdążyłem w ogóle odpocząć, ani nacieszyć się tym czasem. Mówi się trudno, a i obiad trzeba zrobić. Czego potrzebujemy? -200 gram ryżu naturalnego -10 pieczarek -pół papryki -pół cukini -świeży tymianek -łyżka oliwy -pierś z kurczaka -jogurt naturalny -dżem porzeczkowy -ząbek czosnku -majonez -sól, pieprz(...)podsmażamy pieczarki posiekane, solimy i pieprzymy je. Dorzucamy pokrojoną w paski paprykę, dodajemy tymianek. Gdy pieczarki i papryka będą na ząb dorzucamy cukinie. Podsmażamy kilka minut. Zdejmujemy z ognia. Mięso kroimy w małą kostkę, solimy, pieprzymy i doprawiamy sporą ilością papryki, wrzucamy na dwie minuty na wysoki ogień na patelnię grillową. Przekładamy do warzyw, mieszamy. Ryż gotujemy z łyżką oliwy

BaRepas
Poniedziałkowy "fit" - Potrawka z kurczaka 41659

wpisało się już do Naszego menu na stałe. Ja nazywam to danie gulaszem, choć wiadomo, że prawdziwy gulasz z kurczakiem niewiele ma wspólnego więc nazwijmy potrawką. Polecam na szybki obiad i to w wersji "fit". Potrawka z kurczaka   SKŁADNIKI: 1 kg filetu z kurczaka  3 cebule  2 ząbki czosnku 1 łyżka przyprawy do kurczaka 1 łyżeczka przyprawy(...)podsmażamy na niewielkiej ilości rozgrzanej oliwy. Dodajemy do niej przeciśnięty przez praskę czosnek i posypujemy uniwersalną przyprawą. Filet z kurczaka kroimy w kostkę i obsypujemy przyprawą do kurczaka. Mięso przekładamy na patelnię i podsmażamy mieszając, aż nie będzie surowe. Dolewamy pół szklanki wody i dusimy ok 15 minut pod przykryciem. Dodajemy pietruszkę oraz jogurt, mieszamy i zagotowujemy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Kasza jaglana po meksykańsku 218

znowu kasza jaglana w roli głównej. :-) Bardzo pasuje do meksykańskich smaków i szczerze polecam ją w takim wydaniu. Dodatkowo jest to pomysł na szybki obiad, produkty z puszki nie wymagają długiej obróbki termicznej. 200g kaszy jaglanej 2 filety z kurczaka 2 duże czerwone cebule 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy 4 średniej wielkości pomidory lub puszka pomidorów krojonych(...)oregano 1/2 łyżeczki czosnku 1 łyżeczka chilli   sól, olej 1. Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu. 2. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy do momentu aż się zeszkli. Mięso kroimy, obsypujemy solą, papryką słodką, papryka chilli, oregano i czosnkiem, przekładamy na patelnię. Smażymy do zarumienienia. 3. Dodajemy odcedzoną fasolę i kukurydzę oraz pomidory (w przypadku świeżych obrane i pokrojone

Szefowa kuchni
Rolada schabowa z żurawiną w sosie chrzanowym 205

Idealna propozycja na niedzielny, świąteczny obiad. Na przygotowanie tego dania potrzebujemy troszkę więcej czasu niż zwykle. Ale warto - danie robi wrażenie :)Składnik:1,5 kg schabu1 słoiczek chrzanu śmietankowego albo żurawinowego1 słoiczek żurawiny 30 dag szynki parmeńskiej (albo boczku)duża garść suszonej żurawinypęczek natki pietruszki sól pieprzSkładniki na sos:1 słoiczek chrzanu tartegodobrej jakości śmietana (u mnie(...)połowy cytrynyzioła prowansalskiekoperek cukier do smakusólPonadto: sznurek do związania mięsarękaw do pieczeniaSchab rozcinamy na 1 duży płat, by następnie móc zwinąć go w roladę. Mięso solimy i pieprzymy (z obu stron), następnie smarujemy chrzanem śmietankowym . W tym czasie na schabie układamy plastry szynki parmeńskiej (albo podsmażamy plastry boczku i potem układamy je na schabie). Następnie na boczku smarujemy żurawiną

Bon Appetit Małgorzaty
KOTLECIKI ZIEMNIACZANE 189

Zamiast tradycyjnych ziemniaków do obiadu, możemy zrobić kotleciki ziemniaczane. Tanie, szybkie i proste :) Super smakują z sosem pieczarkowym albo pomidorowym, ale tez spokojnie można jeść je na zimno w zestawieniu z ketchupem albo po prostu z ogórkiem kiszonym :)Składniki:1 kg ziemniaków1  jajkomąkasól i pieprzbułka tartaolej do smażeniaWykonanie:Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na złoty kolor(...)oleju. Ziemniaki gotujemy lub wykorzystujemy pozostałe z poprzedniego dnia, mielimy w maszynce do mięsa,przepuszczamy przez praskę lub tłuczemy  zwykłym tłuczkiem do ziemniaków. Do tak przygotowanych ziemniaków dodajemy cebulkę,jajko,przyprawy. Całość mieszamy. Dodajemy mąkę. Niektórzy dodają na 1kg ziemniaków 3 łyżki, inni 2 szklanki. Dużo zależy od gatunków naszych ziemniaków. Musimy obserwować jakie jest ciasto, i jeśli będzie

Walijskie Pichcenie