mięso na obiad - 10554 przepisów (strona:415/704)

Zupa gulaszowa z papryką 281

Koniec lata, wrzesień to niestety już chłodne dni i noce w naszej strefie klimatycznej. Potrzebujemy wtedy dania, które nasz rozgrzeją. Proponuję na rozgrzewkę przygotować najlepszą w

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Barszcz czerwony z warzywami. 154

     Pyszna, aromatyczna, sycąca, zdrowa, gęsta zupa w sam raz na wiosnę. Trochę przypomina barszcz ukraiński, tyle tylko, że bez fasoli i kapusty

Rozpustne gotowanie
Gołąbki z młodej kapusty z ryżem 203

Tradycyjne gołąbki robi się z kaszą, ja zrobiłam z ryżem.  Zawinięte w liście młodej kapusty. Są pyszne i mięciutki, uwielbiamy je wszyscy:)  Sos pomidorowy

Takie tam pichcenie
Francuska tarta z brokułami i serem Camembert 269

Przyznam szczerze, że to był mój pierwszy raz z ciastem francuskim. Widziałam już tyyyyle tysięcy rozmaitych przepisów na dania i smakołyki z jego wykorzystaniem, że postanowiłam

Kuchnia Ellie
Sałatka hawajska 218

Dziś mam totalny kryzys w przeziębieniu, miniona noc była katastrofą, na uczelni mój mózg w ogóle nie funkcjonował, teraz jest lepiej dlatego postanowiłam zrobić, sałatkę, która

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Wołowina w sosie teriyaki z makaronem razowym 225

  SKŁADNIKI:  800 g łopatki wołowej 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyzeczka oregano 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego świeżo mielony pieprz 10 pieczarek 1 duża

ClauditteMissCooking
Grillowanie 124

Ostatnio otworzyłam u siebie sezon grillowy. Zaczęłam go od tradycyjnego kurczaka(4 duże udka), boczku(plastry 300g) i karkówki(bez kości, plastry 400g) :) Przygotowanie

ClauditteMissCooking
Kotlety z kaszanki 245

Ostatnio dowiedziałam się z hejterskiego komentarza, że wpierdalamy kaszanę, jemy tłusto i nie zdrowo. Tak przyznaję się wpierdalamy kaszankę, ale nie taką zwykłą we flaku, ale

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pierogi ruskie 278

Pamiętam, że kiedyś pierogami można mnie było wygonić z domu. Dziś jednak wściekam się za nimi, i gdyby nie to, że są dość pracochłonne w przygotowaniu

W mojej holenderskiej kuchni
Lunchbox: Zdrowy obiad z kurczakiem, ziemniakami i szparagami 759

Codziennie myślę o tym, co przygotować na następny dzień do pracy. Stawiam na szybkie do przygotowania posiłki, które jednocześnie są w miarę zdrowe. Tym razem przedstawiam

Pasja Smaku
Podudzia z kurczaka w sosie miodowo-musztardowym z goździkami i kminkiem 203

ziołowe, aromatyczne w sosie miodowo-musztardowym. Lekko chrupiące z zewnątrz, soczyste w środku. Piekłam je pod przykryciem, polewając od czasu do czasu powstającym coraz bardziej aromatycznym sosem. Idealne na obiad, do ziemniaków, ryżu, kasz. Nawet nie potrzeba żadnej surówki / sałatki. Ale ja zawsze jakieś warzywo dodaję. Polecam mizerię, buraczki, colesław. Ale wierzę, że sprytnie i smacznie dobierzecie sobie do nich(...)wody łyżka musztardy łyżka miodu 6 goździków płaska łyżeczka estragonu pół łyżeczki całego kminku łyżeczka papryki słodkiej łyżeczka suszonego czosnku (lub 1 duży rozgnieciony świeży ząbek) sól, pieprz Przygotowanie: Mięso układam w naczyniu żaroodpornym, mieszamy wszystkie przyprawy z musztardą i miodem. Polewamy mięso olejem, wodą, sosem miodowo-musztardowym z przyprawami, mieszamy dokładnie rękoma, tak by przyprawy znalazły się na każdej

Zasmakuj Kuchni
Zupa ze szpinakiem i klopsikami 174

dobrego dziś na obiad? To chyba dość często zadawane pytanie. Każdemu nudzą się klasyki, które powtarza w swojej kuchni, asekurując się tym, że wszystkim zawsze smakuje i  Składniki: 500 g mielonego fileta z indyka świeży tymianek 1 sucha bułka pszenna 1 jajko pół szklanki mleka 1 duża cebula puszka mleka kokosowego (400 ml) 2 - 3 ziemniaki opakowanie szpinaku "baby(...)sól, pieprz, czosnek granulowany gałka muszkatołowa Przygotowanie: Suchą bułkę pszenną moczymy w mleku, tak aby zmiękła. Mięso mielone doprawiamy tymiankiem, solą, odciśniętą bułą, czosnkiem i wbijamy jajko. Wyrabiamy masę. By pulpeciki się nam dobrze wyrabiały, polecam formować je mokrymi dłońmi. W docelowym garnku przesmażamy cebulkę i przyprawy. Wlewamy mleko kokosowe i dolewamy drugie tyle przegotowanej wody. Do gotującego się mleka

Karczma Honorietty
Pieczeń wieprzowo-wołowa z boczkiem 145

Niby pieczeń jak każda inna, ale dodatek chrupiącego boczku nadaje jej nowych walorów smakowych, a wygląda również nietuzinkowo. To doskonały pomysł na obiad, kiedy podaję ją na gorąco z sosem pieczarkowym. Również doskonale się spisuje podawana na zimno na kanapki z ogórkiem konserwowym. Składniki: • 250 g łopatki wieprzowej • 250 g wołowiny(...)słodkie papryki • sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku Wykonanie: • Boczek pokroić w kostkę i przesmażyć. • Dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę, posolić i zeszklić. • Mięso zmielić przez maszynkę. • Bułkę namoczyć w ciepłej wodzie, mocno odcisnąć i pokroić w kostkę. • Mięso wymieszać z boczkiem, cebulą, bułką i jajkami. • Dodać przyprawy

To co kocham
Kopytka z zasmażaną śmietaną 155

Dziś wytrawna strona bloga. W zasadzie wpis zawdzięczam mojemu mężowi, który podsunął mi pomysł na obiad. Klasyczne małe kluseczki - kopytka z zasmażaną śmietanką kremówką. Dla niektórych zapewne będzie to podróż do czasów dzieciństwa, więc nie będę już się rozpisywać a raczej zaproszę was do wspólnego gotowania.  Składniki :  1,5 kg surowych ziemniaków  sól  1 jajko(...)mąki ziemniaczanej dodatkowa mąka do podsypania  330 ml śmietanki kremówki 30% Ziemniaki ugotować w mundurkach w słonej wodzie, następnie przestudzić i przepuścić przez praskę lub maszynkę do mielenia mięsa. Masę ziemniaczaną w misce dzielimy na 4 części, jedną wyjmujemy i odkładamy na pozostałe natomiast w puste miejsce wbijamy jajko, dodajemy mąkę i sól i zagniatamy dość luźne ciasto

vaniliowoczekoladowa
Polędwiczka w sosie musztardowym 336

piękną wrześniową niedzielę przedstawiam Wam prosty, a nawet powiedziałabym bardzo prosty przepis na polędwiczkę wieprzową w sosie musztardowym . Smacznie, prosto i przede wszystkim szybko, bo czas zrobienia obiadu, to czas gotowania się ziemniaków. A więc do dzieła :-) Składniki: 1 cała polędwiczka wieprzowa sól pieprz 330 ml kwaśnej śmietany 18% 2 czubate łyżeczki musztardy stołowej lub sarepskiej 2 łyżeczki musztardy dijon(...)błon. Następnie kroimy na dosyć cienkie plasterki - u mnie do max. 0.5 cm. Rozkładamy plasterek przy plasterku na desce do krojenia i ułożoną ręką w piąstkę delikatnie tłuczemy mięso. Następnie solimy i doprawiamy pieprzem z jednej strony. Na rozgrzaną patelnię (średni gaz) wlewamy olej i po chwili kładziemy polędwiczki. Smażymy krótko, inaczej mięso będzie twarde, ale musi jednak całe się

Anielska Kuchnia Ani