Brakuje Wam pomysłu na szybki obiad? Jeśli tak, to zupa kalafiorowa z dodatkiem marchewki, pora, pietruszki, selera i koperku to świetny pomysł na lekki, a zarazem błyskawiczny do przygotowania obiad. Aby zupa była bardziej sycąca to możecie podać ją z drobnym makaronem lub zacierkami. Obowiązkowo przed podaniem, zupę kalafiorową należy posypać posiekanym koperkiem. Składniki na porcje dla 4 osób(...)ostra papryka słodka sól, pieprz posiekany koperek do dekoracji Do garnka wlać wodę. Włożyć umyte piersi oraz liście laurowe i ziele angielskie. Zagotować. Za pomocą łyżki cedzakowej usunąć szumowinę. Mięso gotować kilka minut. Gdy piersi zmienią kolor to dodać włoszczyznę. Całość przyprawić solą, pieprzem, ostrą oraz słodką papryką. Gotować kilka minut na małym ogniu. W międzyczasie kalafiora umyć, usunąć
Ugotowaćgóry przepraszam. Znalazłem chwilę, żeby dodać nowy przepis na danie pyszne, aromatyczne i jak zwykle autorskie. Tak więc przygotowane, w specyficzny sposób, żeberka jako idealna baza do każdego obiadu - do waszego wyboru pozostają dodatki takie jak sałatka czy jak ja to mówię "zapychacz" - czyli jakieś zapiekane ziemniaki, puree z selera lub marchewek z chilli. Do przygotowania dania potrzebne będą(...)ząbki czosnku 1-2 szalotki lub dymki papryka słodka suszona papryka ostra czosnek niedźwiedzi suszony Na sam początek żeberka porcjujemy i myjemy. Na rozgrzanej patelni układamy mięso, największy gaz i dajemy mu chwilę żeby się przypiekło. Po około 20 minutach mamy ładnie zrumienione mięso - to odpowiedni moment na dodanie rozkrojonych w pół pieczarek, cebuli pokrojonej w grube kawałki, zgniecionego
Kuba Gotujemiłośników sera żółtego bardzo dobrym rozwiązaniem na obiad jest kotlet devolay. Ja dziś zrobiłam je z piersi kurczaka i już żałuję, że jestem po obiedzie. Chciałabym cofnąć czas do momentu gdy przekroiłam devolaya i wypłynął mi mój ulubiony ser żółty... Składniki: filety z piersi kurczaka - ilość w zależności na ile osób się robi. Ja zrobiłam cztery kotlety, czyli potrzebowałam dwie(...)małej kostce masła i sera żółtego, posypać posiekaną natką pietruszki. Zawinąć. Jajka w talerzu roztrzepać, dodać troszkę soli i pieprzu. Na osobnym talerzu przygotować bułkę tartą. Zawinięte mięso maczamy w jajku i bułce tartej, ja tą czynność powtarzam dwa razy. Wyłożyć na rozgrzany tłuszcz i smażyć na średnim ogniu - tak by się za szybko nie przypiekły. Smażyć
W kuchni u MonikiPiersi z kurczaka w sosie musztardowym to pomysł na szybki i bardzo smaczny obiad. Do tego dania nada się prawie każdy rodzaj musztardy (z wyjątkiem francuskiej). Jeżeli danie chcecie podać dzieciom to dodajcie musztardy sarepskiej, a gdy lubicie ostre smaki - dodajcie musztardę z dodatkiem chili lub pieprzem cayenne. Piersi kurczaka w sosie musztardowym możecie przelać do słoika i zapakować(...)szklanki mleka 50 g masła 3 łyżki mąki sól, pieprz 3-4 łyżeczki musztardy, np. z dodatkiem chili Piersi umyć, osuszyć i pokroić w średniej wielkości kostkę. Mięso przyprawić solą oraz pieprzem. Na dno garnka wylać odrobinę oleju. Gdy zacznie wrzeć to dodać mięso. Kawałki piersi kurczaka przesmażyć na lekko złoty kolor. Następnie wyjąć je i do tego samego garnka
UgotowaćSkrzydełka faszerowane z sosem pieczarkowym to świetna propozycja na rodzinny obiad. Nie polecam początkującym i zaczynającym swoją przygodę w kuchni, bo trzeba mieć pewną wprawę, lecz samo wyjmowanie kości ze skrzydła nie jest wbrew pozorom skomplikowane. Ja nie luzowałam całych skrzydełek – tylko ich najgrubszą część, którą wypełniłam prostym, mięsnym farszem. Jak już zrobicie jedno skrzydełko, następne zajmie wam dwie(...)pieczarkowy z mascarpone. Ja podałam danie z kaszą gryczaną niepaloną – pasowała idealnie, ale można też podać z ziemniakami. Skrzydełka faszerowane: 10-12 skrzydełek z kurczaka 500 g mielonego mięsa (drobiowego / wieprzowego / cielęcego) 1 cebula 1 jajko 2 ząbki czosnku 1/2 pęczka natki pietruszki 1 łyżka oliwy z oliwek sól morska, świeżo mielony pieprz Sos pieczarkowy z mascarpone
Poezja smakuKurczak w pomidorach i fasolką. Idealny na obiad dla kilku osób. Moim dzieciom bardzo posmakował. Podawaliśmy go jednego dnia z kaszą, drugiego z ryżem i obydwa dodatki pasowały. Myślę, że spokojnie można też podać do niego chleb. Danie przygotowałam razem Edytką , która znalazła ten przepis. Składniki: 8 kawałków kurczaka (u mnie ćwiartki(...)przecieru pomidorowego lub przetartych pomidorów sól, pieprz, słodka czerwona papryka, cukier olej Wykonanie: Umytego i osuszonego kurczaka doprawić solą i pieprzem. Podsmażyć na oleju. Mięso zdjąć z patelni. Na ten sam tłuszcz położyć posiekaną cebulę, marchewkę w plastrach, boczek w kawałkach i podsmażać. Po chwili dodać posiekany czosnek i razem przez chwilę podsmażać
Sto kolorów kuchnizemleć przez maszynkę. Bułkę namoczyć w zimnej wodzie, tak aby cała nią nasiąkła. Następnie wyjąć ją z wody i mocno wycisnąć. wyciśniętą bułkę zemleć w maszynce o średnich oczkach. Mięso pokroić na kawałki , zemleć w maszynce o średnich oczkach. Czosnek obrać i drobniutko posiekać. Natkę pietruszki opłukać i także posiekać na desce do krojenia. Wszystkie składniki wsypać do miski, dodać(...)wcześniej tłuszczu. Smażymy na złoty kolor z obu stron. Zaraz po usmażeniu podajemy na stół, aby nie ostygły. Możemy je polać sosem pieczarkowym. Są pyszne ! Dzisiaj zrobiłem je na obiad. :-) Smacznego
Przepisy i porady kulinarneNiedawno byłam przejazdem na Węgrzech, gdzie podczas obiadu w restauracji zainteresowało mnie danie sąsiada. Kawałek wołowiny na grzance, a na nim grillowany ser. Nie wiem jaka to była część krowy, jaki ser ani jak smakowało, ale obraz tej kompozycji pozostał mi w pamięci. Nie byłabym sobą gdybym nie zrobiła sobie tego dania skoro już tak za mną chodziło(...)moją pikantną ogródkową rukolą. Wybrałam ładny kawałek wołowiny – rostbef. Inspiracją do sposobu jego przygotowania był przepis* (na antrykot akurat) z książki Hanny Szymanderskiej „Kanon Tradycyjnej Kuchni Polskiej. Mięso”. Książka ta jest bogata nie tylko w piękne ilustracje, ale i w naprawdę ciekawe przepisy. 82 przepisy. Na razie wypróbowałam jeden i jestem zadowolona. Na drugi ogień pójdzie
OstryKęsGrzyby od zawsze kojarzą nam się z Polską Złotą Jesienią. Ich aromat zawsze zniewala, a smak powala. Dzisiaj postanowiliśmy zrobić z nich pożywną zupę. Składniki 1
R'n'G KitchenBardzo stary przepis, znalazłam go w moim zeszycie z datą marzec 1994 rok. Trochę to odległe czasy, ha ha Słoninę lub boczek pokroić w drobną kostkę
Kuchnia PokoleńCieniutko rozbity kotlet cielęcy lub opcjonalnie drobiowy (wówczas będzie to kotlet a'la wiedeński) smażony w panierce na dużej ilości klarowanego masła. Soczysty w środku, chrupiący
cool and mintyadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jak wszyscy wiemy, nadszedł gorący okres przedświąteczny, a co za tym idzie nie mamy czasu myśleć o jakimś czasochłonnym obiedzie. Dlatego w takiej sytuacji zupy są najlepsze. Dzisiaj szybka zupa z brukselką. Składniki: -ćwiartka z kurczaka bez skóry -włoszczyzna bez kapusty -1/2 kg brukselki -papryczka chili -sól, pieprz -olej rzepakowy -dwa ziela angielskie -dwa liście(...)ogniu przez 40 minut. W tym czasie brukselkę dobrze płuczemy i obieramy ewentualnie z wierzchnich, pożółkłych liści. Zalewamy wodą i gotujemy 10 minut. Z rosołowego wywaru wyciągamy warzywa i mięso. Wrzucamy natomiast odgotowaną i odcedzoną brukselkę i pokrojone mięso kurczaka, oddzielone od kości. Chwilę jeszcze gotujemy. Papryczkę chili oczyszczamy z gniazda nasiennego, kroimy w krążki i podsmażamy krótko na rozgrzanym
Kulinarne przemysleniaWitajcie:) zostają Wam czasami ziemniaki z obiadu ? bo mi często. Dzisiaj mam dla Was propozycję pysznych kulek z kurczakiem, topionym serkiem i do tego sos czosnkowy. Jeśli chodzi o pieczenie to mam dwie wersje, jedna smażone na oleju druga pieczone w piekarniku, ja upiekłam w piekarniku bez dodatku tłuszczu, wyszły pyszne.Z dodatkiem dowolnej sałatki lub sosu smakują wyśmienicie. Przepis dołączam(...)ugotowanych ziemniaków przeciśniętych przez praskę 2 jajka 1 łyżka mąki domowa vegeta do smaku pieprz i szczypta chili do smaku 1 duża ugotowana pierś z kurczaka może być mięso z rosołu 1 duża cebula 1 łyżka masła 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka buła tarta do obtoczenia kulek 1 opakowanie serka śmietankowego topionego hochland Wykonanie : Cebulę obieramy i kroimy
Sama słodycz i szczypta chiliJuż przekonywałam o walorach smakowych gruszki z makaronem, a teraz czas na gruszkę z ryżem. Połączenie jak najbardziej trafione i godne polecenia. duża twarda gruszka
Dieta moja pasjapierś podwójna z kurczaka 1 sztuka cytryna 1 sztuka ząbek czosnku sok z połówki cytryny tymianek posiekany 1 łyżeczka szafran
AZgotuj!