chociaż pierwsze dni tygodnia starczy. W tym tygodniu były to kotlety mielone na przemian z klopsami - jedna robota, a obiad na trzy dni. Nic specjalnego niby, ale ułatwienie ogromne. Składniki (na 7 kotletów i 7 klopsów): 70-80 dag mięsa mielonego 1 jajko 1 sucha kajzerka 3-4 małe młode cebulki garść szczypioru siekanego garść siekanego kopru sól, pieprz(...)bułka tarta do obtoczenia olej do smażenia Przygotowanie: Mięso mielimy wraz z cebulą i namoczoną bułką. Wyrabiamy z całym jajkiem na jednolitą masę. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dodajemy siekany szczypior. Formujemy kotlety i klopsy - kotlety większe, a klopsiki małe. Obtaczamy w bułce tartej. Klopsy obsmażamy na oleju i wrzucamy do garnka z wrzącą wodą
Kuchnia po mojemupowiecie na pyszne gołąbki z kaszą jaglaną i mięsem ? Ostatnio dostałam do testowania kaszę jaglaną od firmy Eco Blik i postanowiłam zrobić z niej gołąbki . Jak moja rodzinka przyszła do domu i podałam je na obiad to nie mogli się nimi najeść , córka stwierdziła że są lepsze od takich z ryżem . Do gołąbków użyłam przypraw od firmy
Sama słodycz i szczypta chiliDoskonały i szybki sposób nie tylko na niedzielny, ale również na codzienny obiad. Potrawka jest bardzo aromatyczna i świetnie smakuje. Ja ją lubię jednak najbardziej za tempo przygotowania :) mało roboty, a potrawa bardzo sycąca :) Składniki: 1 duża pierś z kurczaka 1 por 1 cebula 1 duża papryka 2 garście mrożonki marchew z groszkiem 2 garście mrożonki wiosennej (brokuł, kalafior, fasolka(...)łyżki oliwy z oliwek do smaku: sól i pieprz Sposób przygotowania: Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, obsmażamy w głębokiej patelni na oliwie z oliwek i posypujemy pieprzem. Gdy mięso się zetnie, zrzucamy je na jedną stronę patelni, a na drugiej szklimy posiekaną cebulę i por pokrojony w pół talarki. Następnie wrzucamy pokrojoną w paseczki paprykę i mrożonki. Podlewamy
Kolorowy Przepisownikuzyskanie lekko wędzonego smaku zupy. Nasz wywar lekko solimy i gotujemy do miękkości warzyw i mięsa. Kiedy zawartość garnka jest już miękka wyjmujemy wszystko na talerzyk a do wywaru wlewamy sok z kiszonej kapusty. Ja zazwyczaj gotując kapustę jako dodatek do obiadu, albo gotując bigos odlewam sobie sok, a następnego dnia przyrządzam z niego zupę. Wywar z sokiem gotujemy
Walijskie Pichceniezamroź. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do bulionów, gulaszów, sosów itp. 7. Nie wyrzucaj mięsa Z ugotowanego wcześniej mięsa możemy przygotować również: pasztety, pasty do kanapek czy mięsny farsz do np. klusek. 8. Nie wyrzucaj ziemniaków Ziemniaki, które pozostały nam z obiadu przydadzą się do przygotowania klusek śląskich, kopytek czy zapiekanki ziemniaczanej. 9. Nie wyrzucaj warzyw Z wcześniej ugotowanych warzyw(...)odpowiednim momencie, gdy są jeszcze świeże). 12. Zamrażamy zupy i sosy Zostało zbyt dużo zupy grzybowej, grochówki czy sosów? Śmiało możemy je zamrozić w mniejszych pojemniczkach i wykorzystać na obiad w inne dni :) 13. Na ratunek rybce Karp, pstrąg, łosoś... Ryba wiedzie prym na wigilijnym stole. Często jednak spora jejczęść zostaje. Co z nią zrobić? Najlepiej zamrozić
Tradycyjna Kuchniaczasu. Wstawiam wtedy wodę na makaron, a między czasie podsmażam mięso z warzywami i ziołami. Całość ze sobą mieszam i tak powstaje szybki i wartościowy posiłek do pracy. Nie wyobrażam sobie wziąć ze sobą byle czego. Przyzwyczaiłam swój organizm, że zjada normalny obiad w trakcie dnia i lekką kolację. Dzięki temu unikniecie wieczornego pochłaniania jedzenia, bo organizm ma cały czas
Fabryka pomysłówmenu, zmieniając obiadowe plany. Święta już minęły, ale może skusicie się na gęsinę na noworoczny obiad? Gorąco polecam, bo danie jest pyszne, a wszystko robi się samo. Chwila smażenia, potem wszystko przykrywamy i do piekarnika. A tam pod przykryciem dzieją się rzeczy niezwykłe. Mięso staje się miękkie i samo odchodzi od kości, a kapusta nabiera rewelacyjnego smaku z owoców
Pełny talerzciapkapustą , ale również dobrze smakuje z kluskami śląskimi, kasza czy ziemniakami. Pyszne żeberka polecają się na obiad. Składniki: 1 kg żeberek 2 liście laurowe 4-5 ziaren ziela angielskiego 2 cebule 3 ząbki czosnku 1 łyżka mąki smalec do smażenia sól, pieprz Wykonanie: Mięso umyć, pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w półksiężyce. Na patelni rozgrzac tluszcz, obsmażyć żeberka
magiczna kuchnia KasiPowoli zaczynamy myśleć o świątecznym menu, od tego wpisu postaram się publikować cykl świątecznych przepisów…. Delikatne mięso w klasycznej ziołowej marynacie, pieczone w rękawie i delikatny sos śmietanowo-grzybowy. To moja propozycja na świąteczny lub niedzielny obiad. Wprost rozpływa się w ustach. Przepis jest prosty i myślę że zachęci do zrobienia. Polecam! Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa 1 opakowanie marynaty(...)smaku Jak wykonać ? Polędwiczkę myję, osuszam ręcznikiem papierowym, wkładam do podłużnego woreczka do pieczenia ryb, wsypuję mieszankę marynaty klasycznej, wlewam oliwę, woreczek zakręcam i potrząsam z każdej strony mięso, tak aby marynata równomiernie rozeszła się po mięsie. Wkładam na całą noc do lodówki. Następnego dnia, mięso z woreczkiem układam w naczyniu żaroodpornym piekę około 40 minut w temp
Wanilia i Kardamonobiad było dla mnie ogromnym wyzwaniem. Na szczęście obiad posmakował i cały znikał w zastraszającym tempie z talerza. Może i Wam posmakuje taka odmiana.Zapraszam po przepis! Składniki :* 4 plastry schabu* 2 cebule* 2 ząbki czosnku* pół litra wody* sól, pieprz, majeranek, czerwona słodka papryka* łyżeczka ziół prowansalskich bądź przyprawy do mięsa wieprzowego Przygotowanie :Schab delikatnie rozbić, ja wybrałam mięso(...)czosnek. Przyprawić papryką mieloną oraz ziołami prowansalskimi. Całość dusić około 40 minut, aż do miękkości mięsa. Przyprawić majerankiem. Można dodać łyżeczkę mąki pełnoziarnistej, ale podczas gotowania woda się zredukuje i powstanie gęsty sosik. Podawać z ziemniakami i ogórkiem kiszonym.Także i tradycyjny, polski obiad możemy odchudzić tak, by był i pyszny i lekki. Przepis dodaję do akcji GOTUJ
Magiczne Życie Martypatelnię. Ogromną zaletą confitu jest bowiem długie przechowywanie w oleju gotowego mięsa w chłodzie i możliwość szybkiego wykończenia dania, czyli podgrzania, zarumienienia i zrobienia chrupiącej skórki (metodą podsmażenia na patelni lub podpieczenia w piekarniku większej ilości) w momencie, kiedy mamy na to ochotę (na obiad w kolejnych dniach, czy na kolację podczas imprezy). W przypadku wysuszonego i przepieczonego confitu
Moja Delicjaorzechowym i cynamonem. Tak przygotowany krem rozsmarowuję na usmażonym wcześniej omlecie i układam ulubione owoce. OBIAD Na obiad wykorzystałam po raz kolejny wcześniej ugotowaną pierś z kurczaka. Pokroiłam ją w plastry i namoczyłam w mleku, żółtku i najróżniejszych przyprawach. Następnie obtoczyłam kawałki mięsa w mące ryżowej i usmażyłam z obu stron na oleju kokosowym. Podałam z gotowanymi brokułami, pomidorkami cherry
Kuchnia Elliemnie idealna lekko ostro-słodka surówka pasuje do pieczonych czy smażonych mięs, szczególnie drobiu. Surówka z pora z dodatkiem jabłek wzbogacona smakiem prawdziwego i pysznego majonezu. Wspaniała do obiadu lub dań z grilla. Podałam ją do smażonego kurczaka w sosie ze słodkiej śmietanki i pieczonych ziemniaków. Obiad w tygodniu idealny! SMACZNEGO Składniki: 2 spore pory, tylko jasna część 3 duże
Zasmakuj Kuchnipietruszkę oraz czosnek niedźwiedzi. Smak ponownie mnie nie zawiódł, bo kotlety wyszły bardzo smaczne. Świetnie nadają się jako dodatek do obiadu. Dla zainteresowanych w tle znajdują się upieczone ziemniaki z cukinią 😉 Składniki (ok. 8 sztuk): 500 g mięsa mielonego z indyka 250 g cukinii 150 g marchewki 3-4 łyżki natki pietruszki 1 łyżka oleju kokosowego
Zdrowie na języku :PPyszne i aromatyczne mięso mam dziś dla Was. Mięso natarte kurkumą ma jedyny i niepowtarzalny smak. Dodatek warzyw wzbogaca doznania smakowe. Polecam gorąco na letni obiad. Polędwiczka wieprzowa w kurkumowej skorupce. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanie