Pogoda wciąż nie najgorsza ale definitywnie chłodniej niż było tydzień temu. Przyjemnie jest gotować obiad i co i rusz wychodzić na świeże powietrze. Przyrządziłam dzisiaj grillowane skrzydełka i papryczki padron. Grillowane skrzydełka lubię dopiero od jakiegoś czasu. Zawsze mi się wydawało, że w nich mało mięsa, a więcej skóry. Gotowane w ogóle do mnie przemawiają ale grillowane skrzydełka jak najbardziej(...)będę grillować skrzydełka. Zawsze staram się marynować mięso przez noc aby dobrze przeszło przyprawami, ale dwie godziny też wystarczą. Pewnie by się nic nie stało jakbym zaczekała do rana…Ale wiadomo rano w sobotę leżę dłużej w łóżku, a potem zaraz trening, więc nie dane mi pamiętać co mam przygotować na obiad . Lubicie papryczki padron? Nie są to papryczki
codojedzeniasię ostatnio poskładało na blogu, że macie więcej wegańskich przepisów. Ale spokojnie! Daleko mi jednak do całkowitego "przejścia" na weganizm i obawiam się, że o ile bez mięsa mogłabym żyć, tak bez mleka, jajek i ogólnie nabiału, już niekoniecznie. Rozumiem jednak potrzeby innych i domyślam się, że nie zawsze diety są czyimś "wymysłem", a koniecznością, z którą dla własnego(...)laktozy i glutenu! Wielkie źródło inspiracji i pomysłów na śniadanie, obiad, kolację i deser. Kolorowo, zdrowo i pokuszę się o stwierdzenie, że na każdą kieszeń. Najfajniejsze w tym wszystkim jest to, że wcale nie musisz być na diecie, by z tych przepisów skorzystać. Jeden dzień bez mięsa, sera czy pszennego chleba jeszcze nikomu nie zaszkodził ;) A może masz
Kuchnia w czekoladziekilka minut z każdej strony, kilkakrotnie przewracając je. Mięso nie powinno się mocno spiec, gdyż będzie suche. Trzeba wyczuć ten moment, wówczas będzie super soczyste wewnątrz. Ja smażyłam na tackach, można również smażyć w korytku aluminiowym, wówczas będzie bledsze, ale jeszcze bardziej soczyste. Do tego miska sałaty i pyszny obiad gotowy. Smacznego
Smaczne Zdrowejakiegoś czasu są dostępne w sklepach różnego rodzaju mieszanki kasz z ziarnami, z warzywami, z ryżem czy z makaronem. To bardzo fajny pomysł na zróżnicowany obiad. Bardzo je lubię i dosyć często goszczą na moim stole w wersji mięsnej lub wegańskiej. Mieszanki te są sprzedawane w porcjach zamkniętych w woreczkach foliowych. Nie gotujcie kasz w woreczkach, po co potem jeść(...)uznacie, że jest za duży można go przekroić wzdłuż na pół. Na talerzu układamy sałaty, obok kaszę i paprykę. Mięso kroimy w paski, układamy na wierzchu, posypujemy kiełkami. Na koniec wszystko skrapiamy oliwa i sokiem oraz posypujemy przyprawami. Nasz obiad możemy jeść na ciepło, ale także doskonale smakuje na zimno. Jest idealny do lunchboxu
Kulinarne przygody GatityDrób pieczony w naczyniu żaroodpornym czy we folii to jeden z moich ulubionych rodzajów obiadów :) Przepis na tego kurczaka pochodzi stąd. Zatem zapraszam!Składniki:4 podudzia z kurczaka6-7 średnich ziemniakówsuszony tymianeksól morskaostra papryka w proszkugranulowany czosnek1 łyżeczka miodupół łyżeczki soku z cytrynykilkanaście świeżych igiełek rozmarynuolejSposób przygotowania:1. Ziemniaki obrać, pokroić w cienkie plasterki, wyłożyć na dno naczynia żaroodpornego(...)posypać tymiankiem.2. Zrobić marynatę: kilka łyżek oleju wymieszać z miodem, sokiem z cytryny, solą, papryką i czosnkiem. Kurczaka wysmarować marynatą. Mięso wyłożyć na ziemniaki, posypać igiełkami rozmarynu i całość odstawić na około 15 minut.3. Całość piec przez około 90 minut w 170 st. C. Z kurczaka wycieknie tłuszcz, który spłynie potem na ziemniaki. Moje podudzia były całkiem chude i tego
Kuchnia domowa Anibloga ;) Robiłam je w wersji zielonej z herbatą matcha , w wersji słonej z mięsem , a dziś mam dla Was zupełnie na słodko, z truskawkami. Dzieciaki dość je lubią, a ja mogłabym jeść je w dużych ilościach. Tylko M. oczywiście poszkodowany, bo on nie uznaje obiadów z owocami... U niego żadne pierogi, kluski, racuchy itp nie przejdą. Podobnie naleśniki
Kuchnia w czekoladzieDelikatne piersi kurczaka nadziewane jagodami goji i orzechami nerkowca, które nadają mięsu nutkę słodyczy oraz aromatycznym szafranowym purée z kalafiora. Połączenie tych smaków okazało się strzałem w dziesiątkę Danie możecie przygotować na niedzielny obiad lub zbliżające się Święta. Polecam Składniki: Kieszonki z piersi kurczaka: 2 pojedyncze piersi z kurczaka 3 łyżki jagód goji 2 łyżki orzechów nerkowca 1 łyżka wody(...)Wymieszać. Piersi kurczaka oczyścić z błonek i kostek. Ostrym i cienkim nożem zrobić kieszonkę w połowie wysokości fileta, uważając aby nie przeciąć boków. Wypełnić farszem i spiąć szpikulcami do mięsa lub wykałaczkami. Gotowe kieszonki wysmarować olejem i doprawić solą i pieprzem. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 190°C przez około 25 minut. Purée
Oryginalny smakskładników. Dodajemy do smaku sól, pieprz i paprykę - mieszamy. Dzielimy mięso na 10 równych kulek, formujemy placki, układamy jajko I zalepiamy je. Obtaczamy w mące, usówamy nadmiar mąki I smażymy na średnim gazie ze wszystkich stron. Gotowe. :) Jajka po szkocku podajemy jako przystawkę- przekąskę imprezową, świąteczny obiad np z sosem chrzanowym lub obiad z ziemniakmi, sosem
Smaki EdytyBardzo proste i pyszne danie, nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Sos bolognese może być podawany z makaronem nitki jak i tagliatelle. Cebulę i czosnek obrać i
Kuchnia Pokoleńoleju podsmażamy pokrojoną w kostkę połówkę cebuli i mięso mielone. Kiedy będzie już podsmażone, dodajemy pieczarki i przyprawy: ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę), pieprz ziołowy, sól, przyprawę do mięsa mielonego, słodką paprykę.Na drugiej patelni na oleju podsmażamy drugą połówkę pokrojonej w kostkę cebuli i pomidory z puszki i przyprawy: sól, oregano. Podlewamy wodą i dusimy.Całość łączymy na jednej(...)Teraz czas na ugotowanie makaronu: w tym przypadku kolorowy makaron wstążki :) Czyli nie takie zwykłe spaghetti :)Ser żółty ścieramy na tarce.Makaron polewamy sosem, posypujemy serem i ziołami dalmatyńskimi. Obiad - palce lizać
Lawendowe Nieboczekam aż sos zgęstnieje, a nie będzie mączny. Jeśli będzie zbyt gęsty można dodać odrobinę wody. Tak przygotowane mięso podaję z ziemniakami i dowolnym dodatkiem, u mnie pieczarkami. Mój mąż po zjedzeniu tej potrawy stwierdził, że szkoda, że obiad się już skończył. Życzę smacznego
Anielska Kuchnia AniNototenia marmurkowa to RYBKA choć nazwa wskazuje na coś bardziej egzotycznego. Mięso ma jak dla mnie zbyt chude, ale dbających o linię to akurat ucieszy. Ości nie ma za wiele i są one cieniutkie i łamliwe. W smaku przypomina kargulenę.Do nototenii zaserwowana została mizeria. I na koniec ziemniaczki, ale nie byle jakie ;) Teściówka nauczyła mnie, żeby do wody(...)inaczej niż tylko w ten sposób :) nie wiem co zrobimy jak się skończy sezon ziółek na balkonie (bo oczywiście tylko świeże nadają się do użycia w ten sposób).Żeby obiad był jeszcze bardziej wypasiony ziemniaczki zostały polane sosem z zebranych przez nas wczoraj prawdziwków. LATO TRWAJ
Z butelką mleczka w tleMięso z kurczaka można przygotować na wiele sposobów, dzisiaj przepis na udka kurczaka w ketchupie i panierce. Pyszne, bardzo aromatyczne i soczyste mięska są idealne na obiad dla całej rodziny, również na imprezy i większe spotkania. SKŁADNIKI : 5-7 udek z kurczaka 1 szklanka ostrego ketchupu 1 łyżka soli 1 łyżka pieprzu 1 łyżka słodkiej papryki(...)PRZYGOTOWANIE : Udka myjemy, przecinamy na pół. Do Dużej miski wlewamy ketchup, dodajemy całe przyprawy i mieszamy. Wkładamy mięso i dokładnie mieszamy aż pokryje kawałki kurczaka. Zostawiamy na 2-3 godziny aby przeszło przyprawami. Udka panierujmy w rozmąconych jajkach i bułce tartej. Układamy na blaszce i pieczemy w piekarniku 45 minut w temperaturze około 180 % C. Pod koniec pieczenia obracamy
Kulinarne Fantazje MarioliPyszna propozycja na niedzielny obiad - polędwiczki wieprzowe w sosie z podgrzybków, śmietany i białego wina. Mniam <3 Zapraszam do przygotowań! Składniki na 3 porcje: 500 g polędwiczki wieprzowej sól, pieprz, suszony tymianek 1 ząbek czosnku 2 łyżki oleju 1 łyżka masła 1 cebula, drobno posiekana 150 g podgrzybków (mogą być mrożone) 200 ml białego wina 3 gałązki świeżego tymianku(...)niego polędwiczki (zmiażdżony ząbek czosnku odkładamy na później) i obsmażamy ze wszystkich stron do zarumienienia. Przekładamy na talerz, przykrywamy folią aluminiową. 3. Do garnka, w którym smażyło się mięso, dodajemy masło, a następnie wrzucamy cebulę, ząbek czosnku i grzyby. Przesmażamy 4-5 minut. Dodajemy białe wino i świeży tymianek, zwiększamy ogień i odparowujemy połowę. Dodajemy śmietanę i sos sojowy, dokładnie
My Culinary ArtPierś z kurczaka... Jeśli przejadły się Wam kotlety i szukacie jakiegoś innego pomysłu na obiad to ten przepis jest właśnie dla Was. Soczysta w środku z dodatkiem suszonej śliwki, z wierzchu idealnie przyprawiona. To pyszne i proste w przygotowaniu danie obiadowe. Polecam :) Składniki: * pierś z kurczaka (połówki) * śliwki suszone (użyłam śliwek Skworcu) * sól * przyprawa do kurczaka * papryka słodka * papryka(...)solą (celowo nie podałam tu proporcji, ponieważ wszystko zależy od tego ile piersi zamierzacie przygotować). W każdej połówce piersi z kurczaka wyciąć kieszonkę, czyli naciąć otwór wzdłuż długości mięsa, tak by go nie przedziurawić. W każdy otwór powpychać śliwki suszone. Mięso ułożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Silikonowym pędzelkiem nasmarować mięso olejem z przyprawami z obu stron. Piec
Zrób to smacznie