Chrupiąca panierka z soczystym mięsem rybnym w środku. Alternatywa, dla tradycyjnej ryby w bułce. Podajemy ją z ulubionymi surówkami i ziemniakami w dowolnej postaci (od frytek
Słodka StronaBoczek upieczony z młodymi ziemniaczkami i kapustą kiszoną, to pomysłna pyszny obiad.Składniki:-ok. 1 kg surowego boczku-ok. 1,2 kg małych młodych
Maminek kulinarnyMacie ochotę na tartę pełnoziarnistą?.Można ją szybko zrobić i podać na obiad lub kolację. Soczewica jest dostępna w delikatesach ze zdrową żywnością, lub w sklepach
Apetyczna babeczkaPrzepis jest wielką wariacją jeżeli chodzi o steki, za zwyczaj grilluję samo mięso i doprawiam je pysznymi sosami jednak dzisiaj marynowałam i to nie krótko. Długo
Niezły MłynekZapraszam serdecznie na krokiety Smazymy nalesniki. Na drugiej patelnie smazymy mieso mielone(500 gr ). Doprawiamy.Obgotowujemy kapuste I grzyby.Na woku obsmazylam kapuste z grzybami, dodajemy sol I
Smaki EdytyZapiekanka pasterza-jest daniem pochodzącym z kuchni angielskiej- z jagnięciny lub mięsa baraniego. Amerykanie robia zapiekankę z wolowiny.Zapiekanka pasterza jest też nazywana wiejską zapiekanką.Co
Smaki EdytySkładniki ( na ok. 20 w zależności od wielkości sajgonek) : 450-500g mięsa mielonego 1 mała cukinia lub pół dużej 2 marchewki kapusta pekińska makaron ryżowy
Pudełko rozmaitościAmur to delikatna ryba słodkowodna z rodziny karpiowatych. Jego mięso jest białe, soczyste i smakuje znacznie lepiej niż karp. Podałam go z gorącą kaszą jaglaną ze słodkim batatem i suszonymi pomidorami. Sałatka z kaszy jaglanej mogłaby stanowić samodzielny, wegetariański posiłek. Taki mógłby mi wystarczyć, ale większość moich domowników to mężczyźni, więksi i mniejsi, więc musiałam danie trochę „wzmocnić(...)Strzał padł na Amura. Lubię go za smak i nazwę, w której najchętniej zmieniłabym jedną literkę. Wtedy wszystko byłoby jasne :) Chłopaki zjedli obiad ze smakiem co mnie cieszy, bo podałam im nie tylko smaczne danie, ale bardzo zdrowe. 4 filety z amura 1 szklanka kaszy jaglanej 2 szklanki wody 1 słodki ziemniak batat 1/2 słoiczka suszonych pomidorów 2 łyżki posiekanej
https:KKuchniaMniamobiad. Wyszło całkiem smacznie. Polecam! Składniki: 4 udka - był dość duże więc przekroiłam je na pół sól, pieprz zioła prowansalskie słodka mielona papryka 2-3 ząbki czosnku 2 łyżki majonezu 2 łyżki keczupu bułka tarta Sposób przygotowania: 1. Umyte i osuszone udka natrzeć zmiażdżonymi ząbkami czosnku. Następnie oprószyć ziołami prowansalskimi, solą, pieprzem i słodką mieloną papryką. Mięso schłodzić w lodówce
Kuchnia domowa Anidanie na szczególne okazje lub niedzielny obiad. Wyjątkowo smakuje ze smażonymi jabłkami i sosem z czerwonego wina. Uczta dla podniebienia… Składniki:2 piersi z kaczki2 średnie czerwone cebule2 twarde jabłka2 ząbki czosnku3/4 szklanki wytrawnego czerwonego wina1 płaska łyżeczka miodu100 g masłasólpieprzolej do smażeniaPrzygotowanie: Skórę na piersi kaczki nacinamy w kratkę ( nie naciąć mięsa). Doprawiamy solą i pieprzem. Piersi kładziemy
Oryginalny smakDziczyzna kojarzy mi się ze świętami, moja mama przygotowywała duszonego jelenia na obiad w pierwszy dzień świąt. Pachniało w całym domu, a babcia opowiadała jak wiele lat temu dziadek chodził na polowania i jakie rarytasy trafiały na stół. Dla nas święta zawsze były okresem, który dawał nam możliwość spędzenia ze sobą czasu, ale też chwilami, które dają nam możliwość(...)poczucie ważnej chwili, wyjątkowości tego dnia. Pozwólmy sobie pokochać dziczyznę w święta, a z pewnością zagości częściej na naszych stołach! Dziczyzna jest o wiele zdrowsza od mięsa hodowlanego, zawiera przede wszystkim znacznie mniejszą ilość tłuszczu, poza tym zawiera mioglobiny (dzięki niej mięso ma mocno czerwony kolor), która jest świetnie przyswajalnym źródłem żelaza. Takie mięso jest wolne od antybiotyków
Plate of Joyzagospodarować pozostałego z obiadu pieczonego kurczaka. Mamy długi weekend, a to oznacza, że wielu z nas piecze i grilluje. Czasem z takiego kurczaka zostają nam na przykład kawałki piersi. Jeśli nie zjemy tego od razu, to najczęściej ląduje w lodówce, a potem przekładane jest z kąta w kąt, aż do wyrzucenia. A można pozostałe mięso użyć do przygotowania pysznej gorącej(...)wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Chleb przesmarować czosnkowym majonezem, na niego ułożyć mięso. Na mięsie dowolne dodatki - ja ułożyłam plastry pomidora i posiekaną dymkę ze szczypiorem. Całość przykryć drugą kromką posmarowanego majonezem chleba. Jeśli ktoś lubi może tez dodać ketchup. Taka kanapka może zastąpić obiad. Jest bardzo sycąca i smaczna. Dzieci na pewno będą zachwycone takim domowym fast foodem
Codzienna kuchnia niecodziennasuszonego tymianku,2 łyżeczek cukru,oliwy,soli,czarnego świeżo mielonego pieprzu.Przygotowanie perliczki zacząłem wcześnie rano od zamarynowania mięsa, które powinno przesiąknąć tymiankowo - czosnkowym aromatem, a w tym celu natarte marynatą musi spędzić co najmniej dwie godziny w lodówce. Zaznaczę, iż dzisiejszy obiad przeznaczony był na większą ilość osób, stąd też na niektórych zdjęciach widać dwie perliczki, jednak przygotowałem je dokładnie(...)czasie umieściłem wyjąłem perliczkę z lodówki. Pomarańczę przekroiłem na ćwiartki i jedną ćwiartkę umieściłem we wnętrzu perliczki. Następnie owinąłem dokładnie ptaka plasterkami parzonego boczku, co zapobiega nadmiernemu wysychaniu mięsa podczas pieczenia i umieściłem go w delikatnie natłuszczonym naczyniu do zapiekania (użyłem tak zwanej gęślarki, lecz może być również naczynie żaroodporne). W naczyniu umieściłem również pozostałe cząstki pomarańczy, przykryłem
Wyprawy kulinarneDolewamy rosół wołowy. I dusimy ok 1,5 h -2 h na małym gazie, lub momentu gdy mięso będzie miękkie.Dodajemy pokrojoną marchewkę I pieczarki , gotujemy ok 20 min. Doprawiamy do smaku. Teraz tez możemy dodac śmietanę do smaku.I obiad gotowy , prawda że bylo prosto I łatwo :) ? Gulasz podałam z duszonymi ziemniakami z koperkiem.Smacznego
Smaki Edytyłyżki dobrego, aromatycznego majeranku (lub dowolnie) - mielony czosnek (u mnie kilka przekręceń młynkiem) Mielone mięso (u mnie samodzielnie mielona łopatka i/lub karkówka, można również użyć dowolne inne mięso) umieścić w misce, wbić jajko, dodać majeranek, sól, świeżo mielony pieprz i mielony czosnek (u mnie kilka przekręceń, niezbyt dużo) i dokładnie wymieszać. W misie miksera wymieszać mąkę z solą. Do kubeczka(...)zamrażarki. Gdy najdzie nas ochota na domowe pierogi, po prostu wrzucam zamrożone do wrzącej wody, zagotowuję i odstawiam, by się rozmroziły i zagrzały wewnątrz. Po kilku minutach pyszny, domowy obiad gotowy... :-) Smacznego
Smaczne Zdrowe