tych, którzy ją jadają mam fajną propozycję. Coś jakby gęsta zupa grzybowa z mięsem ale my mówimy na to flaczki. Dlatego, że pokrojone długie kawałki kani bardzo je przypominają. W ostatnich dniach był u nas wysyp taki, że w jednym miejscu było ponad sto więc taki obiad był obowiązkowy. Najlepsze "flaczki z kani" robi moja Mama i to jej przepis
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniazdrowej kaszy jaglanej do naszego obiadu. Z podanej porcji wychodzi dość duża miska klusek, która spokojnie powinna wystarczyć na obiad dla 4 osób. Kopytka jaglane można jeść na słodko np. z jogurtem i cukrem lub na słono z sosem i mięsem albo podsmażone z cebulką i wędzonym boczkiem. Polecam! Składniki: 1 kg ziemniaków 200g kaszy jaglanej (ważona przed(...)Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu. Ziemniaki gotujemy do miękkości i jeszcze gorące razem z ugotowaną kaszą jaglaną przepuszczamy przez praskę do ziemniaków (lub np. przez maszynkę do mielenia mięsa) i odstawiamy do przestudzenia *** *** Do ciepłej ale już nie gorącej masy dodajemy mąki oraz jajko i szybko wyrabiamy ciasto *** *** Na podsypanym mąką blacie formujemy wałeczki z ciasta i kroimy kluski
Blog z Apetytemznaczyło, gdybym podjęłam naszych gości obiadem, który oni znają. Dlatego chciałam zrobić coś innego, nowego i przy okazji mieć dla Was ciekawą propozycję na smaczny obiad. Może nawet na obiad świąteczny... Składniki: 1250 g filetu z indyka 1 łyżka masła 2 łyżki oleju 1 listek laurowy 2 goździki sól pieprz świeżo zmielony ½ łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka(...)dodawałam. Cała potrawa miała doskonały smak. Mięso odwinęłam ze sznurka i pokroiłam na porcje. Obok mięsa rozłożyłam bakalie i całość polałam sosem. Pysznie smakowało i ładnie wyglądało. To jest zdanie naszych przyjaciół, których poczęstowaliśmy tym smacznym obiadem. Do tego dania najbardziej pasuje ryż ugotowany na sypko. Wyborne danie, które serdecznie polecam nawet na elegancki obiad
Kuchnia u Krysipowiem wam ze od tego czasu inaczej już nie robię. Ten dawno zapomniany sposób jest genialny. Dzięki temu mięso jest jędrniejsze a sam kotlet nie jest wysuszony. Do tego dobra metoda panierowania i smażenia i mamy najpyszniejszy polski obiad pod słońcem. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikmożna przygotować do mięsa z mrożonek? Ja proponuję groszek z dodatkiem dyni i marchwi. Celowo dałam więcej groszku, by ten dodatek do obiadu nie był za słodki. Polecam do pieczonych, duszonych czy smażonych mięs lub ryby. Składniki: 1 opakowanie mrożonego groszku po pół opakowania mrożonej marchewki i dyni 1 łyżka mąki przyprawa warzywna bez glutaminianu sodu - ok. 1 płaskiej
Czerwień i błękitnamoczoną suchą kajzerką. Do połowy wsypujemy ryż. Kapustę parzymy we wrzątku - w ten sposób odrywamy kolejno liście. Te największe układamy na dnie garnka (w tym przypadku garnków) Porcje mięsa (kulki) zawijamy w liście. W jednym garze układamy gołąbki z ryżem, w drugim z bułką. Przykrywamy warstwą liści. Podlewamy wodą. Do każdego gara wrzucamy kostkę wołową. Gotujemy na wolnym ogniu(...)siekanego kopru do smaku. Mama gar kapusty ryżowej zaprawiła domowej produkcji przecierem bo lubi bardziej delikatne smaki. Tydzień obiadów z głowy i to dla dwóch rodzin ;) Oczywiście produkcja gołąbków na dwa garnki to moje "widzi-mi-sie". Po prostu ja wolę mięso wyrabiane z bułką, a nie z ryżem. To już wszystko kwestia smaku. Uwaga: ilość jak dla pułku wojska
Kuchnia po mojemuByczki - ziemniaczane pierogi, a właściwie coś pomiędzy pierogami a kluskami/pyzami z mięsem. W smaku - rewelacja! Mój "byczek" był po prostu zachwycony i z wielkim entuzjazmem przyjął informację, że jeszcze dużo zostało więc następnego dnia na obiad będzie to samo. Trzeciego dnia dostał już coś innego a czwartego pytał, kiedy znów będą byczki :) SKŁADNIKI: (ok 40 szt dość dużych byczków czyli
Kto ugości moich gości?wielkanocnymi. Pieczeń rzymska jest prosta w przygotowaniu i niedroga, może ona posłużyć nie tylko jako danie główne do obiadu na ciepło, ale także jako wędlina na zimno. Dla lepszych walorów wizualnych wkładamy do pieczeni jajka. Składniki na pieczeń rzymską 1 kg mięsa mielonego z łopatki 1 cebula 3 ząbki czosnku 8 łyżek bułki tartej 4-5 jajek gotowanych 2 jajka
Kuchennyviral.plowinięcia poledwiczek Polędwiczki płuczemy, osuszamy i oczyszczamy z błon i tłuszczu. Każdą nacinamy wzdłuż do połowy głębokości. Każdy nacięty kawałek ponownie nacinamy do połowy głębokości (nacięca ułatwią nam rozbicie mięsa). Polędwiczki rozbijamy pomiędzy dwoma kawałkami folii spożywczej (ja używam rozciętych 3 litrowychworeczków do mrożonek – są mocniejsze) nadając kształt prostokąta. Do pojemnika blendera wkładamy pokrojone w kostkę filety drobiowe, czosnek, pokrojony(...)ryż, kluski śląskie). Pokrojone w cienkie plastry będą wspaniałą wędliną do kanapek. Miękkie, soczyste i bardzo aromatyczne. Na niedzielny obiad, kolację… i nie tylko. Smacznego. Moje Polędwiczki wieprzowe faszerowane musem drobiowym wygrały MEGA KONKURS na „Najlepiej podane danie z mięsem faszerowanym” zorganizowany Na Fb przez administrację Grupy Gotowanie na wesoło . Nagrodą w konkursie był zestaw noży kuchennych (zdjęcie poniżej). Wydrukuj
mojewypiekiinietylkotortowymi kiedyś eksperymentowałam na różne sposoby. Było już mięso mielone, pieczarki - przeróżne wersje wytrawne. Szkoda, że wtedy nie robiłam zdjęć... Jednak nic straconego, wkrótce zrobię małą powtórkę, żebyście mogli sami się przekonać - jakie pyszności można wyczarować z prostego wafla. Teraz przedstawiam puree ziemniaczane. Jest rewelacyjne i oprócz idealnego dodatku do obiadu - sprawdzi się jako samoistna przekąska. Na drugi dzień taką
Di gotujemojego dziecka, które bardzo rzadko jada dania łączone... Dla niej najlepiej, by wszystko było osobno lub choćby mięso nie dotykało warzyw, lub warzywa kaszy, ryżu, itp. A tu proszę miła niespodzianka, po degustacji i zjedzeniu dość solidnej porcji Dziecię stwierdziło, że taki obiad może być codziennie... Jakże gusta bywają zmienne ;-)) Tylko się cieszyć, oby już jej tak pozostało... ;-) A risotto
Smaczne Zdroweprzygotować wcześniej i wstawić do piekarnika wtedy, kiedy nam pasuje. Poza tym to świetne danie na obiad albo kolację. Składniki: - ciasto: 300 g mąki 150 g masła ½ łyżeczki soli 3 łyżki zimnej wody - farsz: 3 cebule 2 ząbki czosnku ½ mielonego mięsa 2 papryki 1 puszka pomidorów 1 jajko 5 łyżek śmietany sól pieprz oregano tymianek papryka słodka papryka ostra starty
Mama Gotujeszpinakiem. Są mięciutkie, aromatyczne i zdrowe. Mąż ubolewał nad tym, że nie mają w sobie mięsa, ale tylko do chwili gdy spróbował, okazały się bowiem bardzo, bardzo smaczne. Ja podałam je na kolację bez żadnych dodatków, jeśli zamierzacie je podać na obiad polecam zwiększyć ilość śmietanki do sosu i podać je na szerokich wstążkach makaronu. Pycha! Składniki na kotlety
Rozpustne gotowaniePoliczki wołowe są przepyszne. Długo duszone mięso jest kleiste i tak mięciutkie że potrawę z przyjemnością jemy. Dziś zrobiłam policzki w sosie koperkowym. Delicje! Potrzebujemy: Czytaj
Tylko pysznieMakarony to zawsze świetny wybór na smaczny i szybki obiad. Tym razem zrobiłam makaron w serowo-brokułowym sosie. Smakowało bardzo dobrze i z chęcią powtórzę jeszcze
Smaki Na Talerzu