Karkówka w lekko słodkim wydaniu, z posmakiem jałowca! .Idealna do kanapek lub do obiadu z sosem miodowo - żurawinowym. Polecam. Składniki: 1,2 kg karkówki 5-7 ziaren jałowca garść suszonej żurawiny 4 ząbki czosnku wyciśniętego przez praskę pieprz biały sól gruba 2 liście laurowe kilka łyżek oliwy Karkówkę myjemy, osuszamy i nakłuwamy widelcem. Wkładamy do miski i nacieramy(...)godziny, odkładamy do lodówki. Zamarynowaną karkówkę przekładamy do rękawa do pieczenia, na wierzch możemy jeszcze dołożyć żurawiny. Czas pieczenia ok 90 minut, w tem 180C-190C, im większy kawałek mięsa tym dłuższy czas pieczenia. Po upieczeniu wyjmujemy mięso na półmisek i odstawiamy do ostygnięcia. Sos, który się wytopił możemy przełożyć do rondelka, podlać wodą, przyprawić i dołożyć śmietany z mąką
Apetyczna babeczkadanie jest przepyszne, całkiem proste w przygotowaniu. To taki fajny, kolejny, jednogarnkowiec, który zabierzecie na obiad do pracy i po odgrzaniu nadal będzie pysznie smakował. Świetnie będzie tutaj pasował czosnkowy dipu na bazie jogurtu. Do przygotowania potrzebujemy (4 porcje): 500 g mięsa mielonego 2 czerwone cebule 1 filiżankę ryżu mrożony, rozdrobniony szpinak (u mnie 800 g) ok 400 ml bulionu
Szybko Tanio Smaczniemięsa. Tym samym też zaczęłam więcej eksperymentować z kuchnią wegetariańską. Ostatnimi czasy rozkochałam się w tajskich specjałach, w ich prostocie, smaku, sposobie przyrządzania dań a przede wszystkim w wyraźnym wpływie dwóch moich ulubionych sztuk kulinarnych: indyjskiej oraz chińskiej, które to stanowią bazową tajskich potraw. Tajskie czerwone curry z warzywami to moja propozycja na szybki, przesmaczny, syty i zdrowy obiad, którego
upichconaSmaczna pieczeń z szynki z wyrazistym sosem. Sprawdzi się i na świąteczny obiad, i na zimno jako wędlina. Szynka była soczysta i dosyć delikatna a sam sos, o zdecydowanym sojowym smaku. Nam, bardzo smakowało.Przepis znaleziony w grudniowym numerze miesięcznika "Kuchnia" 2014r.składniki1 kg szynki wieprzowejmłotkowany czarny pieprz i zielony pieprz1 drobno posiekana papryczka chili50(...)angielskiego2 liście laurowe1/2 szklanki białego wina100 ml sosu sojowego ciemnego2 -3 ząbki czosnku - rozgniecione1-2 gałązki rozmarynuprzygotowanieMięso umyć, osuszyć, związać sznurkiem.W głębokim naczyniu połączyć składniki marynaty.Włożyć mięso i dokładnie natrzeć marynatą ze wszystkich stron. Przykryć i włożyć do lodówki na co najmniej 4 godziny, najlepiej na całą noc. W tym czasie dobrze jest mięso odwrócić.Wyciągnąć szynkę
Stare Garyblogu w końcu jakieś mięsko, a konkretnie nasz dzisiejszy obiad :) Kurczak wcale nie musi być nudny - wystarczy kilka przypraw, trochę cierpliwości i mamy zwykłe danie w zupełnie nowej odsłonie. Ja zdecydowałam się na wersję słodko - ostrą :) Składniki: 2 ćwiartki z kurczaka 2 łyżki miodu 6 łyżek keczupu sól, pieprz 2 łyżeczki ostrej papryki 3 łyżki przyprawy do kurczaka 1/4 łyżeczki(...)ostre) Składniki marynaty mieszamy ze sobą. Kurczaka myjemy, osuszamy delikatnie papierowym ręcznikiem i wkładamy do woreczka. Zalewamy go przygotowaną marynatą i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Następnie wyjmujemy mięso i wkładamy do naczynia żaroodpornego, strząsając nadmiar marynaty. Kurczaka pieczemy w temperaturze 180 stopni przez godzinę od czasu do czasu podlewając go powstałym w naczyniu sosem. Źródło: ( klik
My simple kitchenjest - fajna pyszna mięsna rolada z dodatkiem szpinaku i jajek. Można jeść na ciepło do obiadu, jak i na zimno pokrojoną w plasterki do pieczywa. Ładnie też prezentowałaby się na świątecznym stole, więc warto zachować przepis :-) Składniki (na dwie aluminiowe keksówki 20x7cm): Mięso: 1 kg mięsa mielonego 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 sucha kajzerka + mleko do namoczenia 1 surowe
Kuchnia domowa Anischabowe, polecam przepis na tę zapiekankę. Jest pyszna i będzie stanowić miłe urozmaicenie codziennych obiadów. Składniki: 4 plastry schabu cebula 200 g pieczarek 6-7 średnich ziemniaków 200 g śmietany 18% 200 g śmietany 30% jajko musztarda (łagodna) sól, pieprz, papryka wędzona, gałka muszkatołowa Przygotowanie Mięso obficie nacieramy przyprawami. Każdy plaster smarujemy musztardą z obu stron. Odstawiamy na kilka godzin
e-PrzepisyKulinarneKiedy nie mam pomysłu na obiad często robię naleśniki, w które zawijam przeróżne składniki. Jednym razem tworzę naleśniki na słodko, innym na słono – tym razem
Via Gustosposób.Dziś mam dla Was niezwykle smaczny przepis na danie , które zrobi furorę na niejednym obiedzie czy niejednym przyjęciu!Nietypowe połączenie smaków ( kurczak + truskawki ) sprawia , że najbardziej prosta potrawa nabiera iście królewskiego wyrazu. Danie podbije serca nawet najbardziej wybrednych smakoszy! SKŁADNIKI:MIĘSO:- filet z kurczaka – 2 x 150 g-sos sojowy ciemny – 1 łyżka- olej Kujawski bazyliowy
Ostra na Słodkooliwę z oliwek, sól, paprykę w proszku, 2 cebule pieprz do smaku. Wołowina z krewetkami to potrawa idealna na obiad, wykwintną kolację czy wydarzenia okolicznościowe. Jest prosta a zarazem pięknie wygląda. Jest prosta do przygotowania. Należy zacząć od umycia mięsa. Następnie osusz je i natrzeć bardzo starannie oliwą i mocno doprawić. Krewetki należy bardzo starannie oczyścić, umyć i osuszyć. Cebulę(...)należy posiekać i usmażyć na złoty kolor na oliwie z oliwek. Na patelni należy ułożyć krewetki i kotlety. Mięso należy smażyć około 15 minut. Natomiast krewetki krócej około 5 minut. Danie jest gotowe. Wystarczy je teraz odpowiednio ułożyć. Na usmażonej wołowinie poukładaj krewetki, wokół poukładaj ziemniaki i warzywa. Możesz również podać to danie z frytkami lub ryżem. Wedle uznania. Czas
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Pierożki ziemniaczane z mięsem mielonym to bardzo sycące danie obiadowe. Ciasto na pierogi robi się z ugotowanych ziemniaków, więc jeśli macie jakieś resztki z wczorajszego obiadu to można je wykorzystać. W kuchni nic się nie może zmarnować! var metaslider_8795 = function($) { $('#metaslider_8795').nivoSlider({ boxCols:8, boxRows:1, pauseTime:3000, effect(...)Ilość porcji: 12 sztuk (4 – 6 porcji) Składniki: 700 g ziemniaków 3 – 4 łyżki mąki pszennej 3 – 4 łyżki mąki ziemniaczanej 1 jajko ½ łyżeczki soli Farsz: 300 g mięsa mielonego 1 cebula 3 łyżki masła szczypta soli szczypta pieprzu Sos pieczarkowy: 300 g pieczarek 100 ml śmietanki 18 % 2-3 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej szczypta pieprzu szczypta soli Dodatkowo
KuchniaWeDwoje.plPyszne naleśniki z dodatkiem roztopionej w ciepłym mleku czekolady. Smakują zdecydowanie lepiej od tych przygotowanych wyłącznie z dodatkiem kakao. Nie są zbyt słodkie. Gorzki smak równoważy
Smaki Na TalerzuJeśli kiedykolwiek zostanie Ci ziemniaków z obiadu, zrób z nich kotlety! U nas na pozostałe, gotowane ziemniaki mamy kilka sposobów, raczej popularnych
Kolorowy PrzepisownikDzisiaj przygotowałam dla Was inspirujące przepisy na obiady na 7 dni . Kolorowe, smaczne, z sezonowych warzyw. Obiady, które idealnie nadają się jako posiłek do pracy. Szybkie
Moja smaczna kuchniaHej! Polędwiczki wieprzowe to bardzo delikatne mięso. Należy je przyrządzać krótko, wtedy będą miękkie i delikatne. Potrzebujemy: Czytaj więcej »
Tylko pysznie