mięso mielone - 22854 przepisów (strona:401/1524)

Mielone z płatkami owsianymi 149

smacznego zrobić na jutrzejszy obiad między wiosennymi porządkami, to spieszę z pomocą. Kotlety mielone w odmienionym składzie, polecają się na obiad! Składniki: Na 8 kotlecików: 25dkg mięsa mielonego z szynki 1/2 szklanki granulatu sojowego 1 jajko 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 3/4 szklanki płatków owsianych 1 łyżka mąki pszennej sól, pieprz do smaku(...)łyżeczki) bułka tarta do panierowania olej do smażenia Sposób przygotowania: Granulat sojowy wrzucamy na wrzącą wodę i gotujemy ok 3 minuty. Odcedzamy na sitku i pozostawiamy do lekkiego przestudzenia. Mięso przekładamy do miski. Dodajemy posiekaną cebulę i czosnek oraz jajko. Wsypujemy przestudzony granulat oraz płatki owsiane. Dosypujemy łyżkę mąki i przyprawy. Mieszamy. Z gotowej masy tworzymy średniej wielkości kotlety

Kuchnia w czekoladzie
Pokuczaj 96

Pokuczaj to warmińskie danie regionalne. Mięso mielone formowane w kulki z różnymi dodatkami. Składniki:     750 g wieprzowiny   2 małe cebule   3 jajka   250g bułki wrocławskiej   4 łyżki smalcu   sól   pieprz  Przygotowanie: Mięso umyłem, zmieliłem, wymieszałem z posiekaną cebulą oraz z dwoma jajkami. Doprawiłem solą i pieprzem. Obrałem bułkę

R'n'G Kitchen
Klopsiki zapiekane z makaronem w sosie porowo śmietanowym 526

makaronu 30 dag mielonego z kurczaka 1 duży por 3 szklanki mleka 1 szklanka śmietany 30% spora garść tartego żółtego sera 1 jajko pęczek natki pietruszki 1 kopiata łyżka masła Sól, pieprz   Białą część pora pokroić na plasterki. W garnuszku rozgrzać masło, dodać pora i smażyć aż zmięknie i stanie się   lekko szklisty, na końcu dodać(...)łyżkę mąki i mieszać przez około minutę. Na samym końcu dodać mleko i śmietanę, stale mieszając doprowadzić do zagotowania, następnie przestudzić, dodać starty ser i wymieszać.   Do mięsa mielonego dodać jajko i przyprawy, energicznie wyrabiać tak aby mięso się związało. Uformować sześć pulpecików.   Do niewielkiego naczynia żaroodpornego wsypać suchy makaron, zalać go sosem i ułożyć

Jadło i czytadło
Delikatne pulpeciki z kurczaka w sosie pomidorowym 114

domowy przecier  tutaj ) 1/2 kapusty pekińskiej 1 jajko 2 łyżki kaszy manny 4 ząbki czosnku 2 łyżki oregano sól pieprz ziołowy 1/2 łyżeczki cukru natka pietruszki Sposób wykonania: Mięso mielimy. Wbijamy do niego jajko, dodajemy kaszę manną oraz zmiażdżony czosnek i oregano. Doprawiamy solą i pieprzem. Wyrabiamy mięso na jednolitą masę a następnie zwilżonymi w zimnej wodzie dłońmi formujemy

Qchnia po prostu
Kotlety Mielone Nadziewane Kiełbaską, Serem I Cebulką 180

mielone to zawsze proszę męża aby je zrobił, ale tym razem ja przejęłam pałeczkę i nadziałam nasze mielone kiełbaską, serem oraz podduszona cebulką :) Spróbujcie takich nadziewanych mielonych...;) Składniki na około 10-12 kotletów 500 gr mięsa mielonego np. z łopatki 1/2  cebulki startej na tarce na najmniejszych oczkach 1 całe jajko 1 mała(...)kosteczkę (kiełbaska dowolna, wasza ulubiona) 1/2 cebuli pokrojonej w kostkę i zeszklonej na oleju (cebule możemy pominąć, ja tak czasami robię) około 80 gr sera pokrojonego w kostkę 1. Mięso mieszamy razem z namoczona bułką, starta cebulką, jajkiem, natka pietruszki oraz solą i pieprzem. Wyrabiamy je dotąd aż nie będzie przywierać do dłoni. 2. Odrywamy po kawałku mięsa i rozpłaszczamy

Gotowanie...to proste !
Mielone z pieczarkami z dodatkiem soli himalajskiej Swojska Piwniczka. 124

propozycję pysznych kotletów mielonych z pieczarkami. Do kotletów użyłam soli himalajskiej Swojskiej Piwniczki , zainteresowanych ekologicznymi produktami zapraszam do https://swojskapiwniczka.pl/ Składniki na kotlety: 1 kg dobrego mięsa mielonego np: z szynki 1 duża cebula 2 jajka 2 namoczone w wodzie kajzerki pieprz i sól do smaku   Farsz:   12  pieczarek pieprz do smaku sól himalajska Swojska(...)masła 1 duża cebula 1 ząbek czosnku olej do smażenia około 1, 5 szklanki bułki tartej do obtoczenia kotletów Wykonanie : Namoczone bułki odcisnąć z wody i zmielić, dodać do mięsa. Jedną cebulę zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach, czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do mięsa. Jajka roztrzepać i również dodać do mięsa, jeśli mas mięsna wyda Wam się

Sama słodycz i szczypta chili
Chilli Con Carne 111

Podstawowy przepis na tradycyjne meksykańskie Chilli Con Carne z mielonego mięsa, fasoli i czerwonej papryki. Sycące i rozgrzewające danie jednogarnkowe doprawione kminem rzymskim, oregano i chilli. Podajemy je z ryżem i/lub nachosami. Składniki: 500 g mielonej wołowiny 2 łyżki oliwy cebula 3 ząbki czosnku czerwona papryka puszka czerwonej fasoli 500 ml passaty pomidorowej lub pomidorów z puszki(...)czosnek posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić na niej cebulę, a następnie dodać czosnek i przyprawy: kmin, oregano i chilli. Mieszając smażyć przez minutę. Dodać wołowinę i smażyć, aż mięso się zrumieni. Wlać passatę pomidorową i pokrojoną w kostkę paprykę. Wymieszać i dusić około 20 minut. Na koniec dodać fasolę i dusić kolejne kilka minut.  Doprawić do smaku solą

wyzwania kuchenne
Wieprzowy klops w boczku 196

Klopsy z mięsa mielonego czy też klasyczne pieczenie rzymskie są świetną propozycją na obiad czy też jako ciepła kolacja. Dzisiejsza propozycja jest bardzo prosta i smaczna, przygotowałam ją z pikantnym sosem meksykańskim Kielecki , który świetnie nadała smaku całości. Boczek, którym otuliłam mięso pysznie się przyrumienił i był idealnie chrupki. Koniecznie skuście się i przygotujcie to danie w swojej kuchni(...)łyżki oleju 3-4 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki sosu meksykańskiego Kielecki  sól morska pieprz kolorowy świeżo mielony papryka słodka do smaku Przygotowanie: Cebulę i czosnek obieramy, siekamy zarumieniamy na rozgrzanym oleju. Do miski przekładamy mięso, dodajemy odciśniętą czerstwą bułkę, wbijamy jajko, dodajemy natkę pietruszki, podsmażoną cebulę z czosnkiem, pieprz, sól, paprykę oraz sos meksykański Kielecki . Całość

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Mielonka z szynkowaru 121

wyczucie..a czasem to mąż doprawia dodatkowo po swojemu.. mięso mielone 1 -2 łyżeczki żelatyny [ niekoniecznie] przyprawa  Rozkoszna około 50 ml wody Do mięsa mielonego dodać przyprawy i wodę, wyrobić mięso dłonią,aż mięso wchłonie wodę.Przełożyć do szynkowaru i zamknąć.Odstawić do lodówki na 2-3 dni.Szynkowar wstawić do garnka wyłożonego ściereczką, zalać

Moje domowe kucharzenie
Pierogi z mięsem z rosołu 111

podsypania 1 jajko sól i pieprz Składniki na farsz: ok. 0,5 kg gotowanego mięsa z rosołu (u mnie udka z kurczaka, plaster wołowiny, żołądki drobiowe) 1 cebula 1-2 ząbki czosnku ok 100ml rosołu 1 łyżka masła ok. 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej 1 płaska łyżka majeranku po szczypcie słodkiej(...)było problemu ze sklejaniem pierogów. Gotowe ciasto zawijamy w folię i na czas przygotowania farszu wkładamy do lodówki *** *** Przygotowujemy farsz: cebulkę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle. Gotowane mięso mielimy lub blendujemy razem z podsmażoną cebulką, przeciśniętym czosnkiem oraz rosołem *** *** Do zmielonego mięsa dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy. Farsz powinien być dość wyrazisty w smaku, więc w razie potrzeby

Blog z Apetytem
Kotleciki mielone z pęczakiem 197

chwilę wykorzystałabym ją pewnie w kutii, ale to jeszcze trochę czasu ;) Do tego cała reszta jak do klasycznych kotletów mielonych. Wyszło lepiej niż się spodziewałam! Składniki: 500 g mięsa mielonego (wieprzowego lub wołowo-wieprzowego) 1szklanka ugotowanej kaszy jęczmiennej pęczak  1 jajko ok. 3 łyżki bułki tartej   ½ szklanki ciepłego mleka (lub wody) 1 nieduża cebula(...)wystudzenia. Cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę (można ją lekko podsmażyć, ja dodaję surową). W tym czasie tartą bułkę namaczamy w ciepłym mleku. W większej plastikowej misce mieszamy: mięso, ugotowaną kaszę, posiekaną cebulę, namoczoną tartą bułkę, starty ząbek czosnku oraz zioła. Całość dokładnie mieszamy (za pomocą ręki lub drewnianej łyżki) i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.  W rękach

bistro mama
Krokiety z mięsem z rosołu 120

farsz nie był suchy wraz z mięsem zmieliłam warzywa z rosołu. Doprawiłam wszystko mocno cebulką, czosnkiem oraz dużą ilością pieprzu. Jeszcze gorące, prosto z patelni z kubkiem gorącego barszczyku są po prostu pyszne. W przepisie przypominam również przepis na idealne naleśniki do krokietów, które nie pękają. Z podanych proporcji będziemy mieli 14-15 dużych pysznych krokietów. P.s. jako dodatek polecam(...)patelni (już bez oleju) smażyć z obu stron cienkie naleśniki. Tak przygotowane naleśniki nie będą pękać przy zwijaniu. Mięso z kurczaka obrać z kości i przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa wraz z warzywami. Można je też rozdrobnić za pomocą elektrycznego rozdrabniacza lub malaksera. Cebulę posiekać, dodać do mięsa. Do mięsa dodać również przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę pietruszki

Krylowa Kuchnia
Gołąbki bez zawijania 370

główka kapusty (miałam taką o wadze ok ponad 1,5 po odjęciu liści niepotrzebnych i środka zostało ok 1 kg  1 kg mielonego  7 łyżek ryżu   6 łyżek kaszki manna  6 jaj  0,5 kg marchwi  1 korzeń pietruszki  1 mały seler  2 cebule  pieprz do smaku  sól(...)drobno, pokrojoną solimy i odstawiamy aż puści sok i zmięknie - włoszczyznę oczyszczamy i zetrzemy na tarce warzywnej na grubych oczkach - cebulę kroimy w kostkę i zeszklimy ją na patelni - mięso mielone doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem - do mięsa dodajemy naszą włoszczyznę, wyciśniętą z soków kapustę, cebulę oraz resztę składników - dokładnie wyrabiamy, mieszamy całość - z gotowego mięsa

Basia w kuchni
Zapiekanka ze szpinakiem i indykiem w sosie pomidorowym, może i lasagne 140

wiem, dziś mam ich na tony, ale też mało czasu na realizację, a poza tym kto to zje? No to startuję! ;) Składniki (na około 3-4 porcje): 500g mielonej piersi z indyka puszka pomidorów 200g koncentratu pomidorowego jajko 200g serka wiejskiego lekkiego 450g mrożonego szpinaku w liściach ząbek czosnku sól, pieprz wg smaku zioła prowansalskie odrobina oleju rzepakowego(...)teflonowej patelni rozgrzewamy odrobię oleju, a następnie wrzucamy rozgnieciony ząbek czosnku dodajemy szpinak i smażymy, aż się rozmrozi, a woda wyparuje przyprawiamy szpinak wg. smaku na drugą patelnię wrzucamy mięso mielone, mieszamy i smażymy, aż przestanie być surowe do mięsa dodajemy pomidory i koncentrat mięso smażymy, aż sos pomidorowy zgęstnieje, przyprawiamy ziołami oraz solą i pieprzem na spód

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Pasztet z królika 156

lecz wilgotny, smaku dodają mu zioła, a wątróbka odpowiada za konsystencję. Praktycznie robi się sam, bo w kuchni powoli gotuje się królik, a następnego dnia mieli się wystudzone składniki, miesza z jajkami i bułką, i piecze. Mój pasztet zawsze zbiera dużo  komplementów od każdego, kto go skosztuje. Mam nadzieję(...)wolnym ogniu. • Pod koniec gotowania dodać wątróbki, zagotować, wyłączyć ogień i wystudzić całość. • Wystudzone mięso królika oddzielić od kości. • Zmielić w maszynce do mielenia mięso królika, boczek, wątróbki i warzywa oraz namoczone wcześniej i odciśnięte z wody kajzerki. • Do masy mięsno-warzynej wlać bulion z gotowania, oliwę, dodać jajka

To co kocham

Proponowane wyszukiwania