wyczucie..a czasem to mąż doprawia dodatkowo po swojemu.. mięso mielone 1 -2 łyżeczki żelatyny [ niekoniecznie] przyprawa Rozkoszna około 50 ml wody Do mięsa mielonego dodać przyprawy i wodę, wyrobić mięso dłonią,aż mięso wchłonie wodę.Przełożyć do szynkowaru i zamknąć.Odstawić do lodówki na 2-3 dni.Szynkowar wstawić do garnka wyłożonego ściereczką, zalać
Moje domowe kucharzeniepodsypania 1 jajko sól i pieprz Składniki na farsz: ok. 0,5 kg gotowanego mięsa z rosołu (u mnie udka z kurczaka, plaster wołowiny, żołądki drobiowe) 1 cebula 1-2 ząbki czosnku ok 100ml rosołu 1 łyżka masła ok. 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej 1 płaska łyżka majeranku po szczypcie słodkiej(...)było problemu ze sklejaniem pierogów. Gotowe ciasto zawijamy w folię i na czas przygotowania farszu wkładamy do lodówki *** *** Przygotowujemy farsz: cebulkę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle. Gotowane mięso mielimy lub blendujemy razem z podsmażoną cebulką, przeciśniętym czosnkiem oraz rosołem *** *** Do zmielonego mięsa dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy. Farsz powinien być dość wyrazisty w smaku, więc w razie potrzeby
Blog z Apetytemchwilę wykorzystałabym ją pewnie w kutii, ale to jeszcze trochę czasu ;) Do tego cała reszta jak do klasycznych kotletów mielonych. Wyszło lepiej niż się spodziewałam! Składniki: 500 g mięsa mielonego (wieprzowego lub wołowo-wieprzowego) 1szklanka ugotowanej kaszy jęczmiennej pęczak 1 jajko ok. 3 łyżki bułki tartej ½ szklanki ciepłego mleka (lub wody) 1 nieduża cebula(...)wystudzenia. Cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę (można ją lekko podsmażyć, ja dodaję surową). W tym czasie tartą bułkę namaczamy w ciepłym mleku. W większej plastikowej misce mieszamy: mięso, ugotowaną kaszę, posiekaną cebulę, namoczoną tartą bułkę, starty ząbek czosnku oraz zioła. Całość dokładnie mieszamy (za pomocą ręki lub drewnianej łyżki) i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. W rękach
bistro mamafarsz nie był suchy wraz z mięsem zmieliłam warzywa z rosołu. Doprawiłam wszystko mocno cebulką, czosnkiem oraz dużą ilością pieprzu. Jeszcze gorące, prosto z patelni z kubkiem gorącego barszczyku są po prostu pyszne. W przepisie przypominam również przepis na idealne naleśniki do krokietów, które nie pękają. Z podanych proporcji będziemy mieli 14-15 dużych pysznych krokietów. P.s. jako dodatek polecam(...)patelni (już bez oleju) smażyć z obu stron cienkie naleśniki. Tak przygotowane naleśniki nie będą pękać przy zwijaniu. Mięso z kurczaka obrać z kości i przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa wraz z warzywami. Można je też rozdrobnić za pomocą elektrycznego rozdrabniacza lub malaksera. Cebulę posiekać, dodać do mięsa. Do mięsa dodać również przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę pietruszki
Krylowa Kuchniagłówka kapusty (miałam taką o wadze ok ponad 1,5 po odjęciu liści niepotrzebnych i środka zostało ok 1 kg 1 kg mielonego 7 łyżek ryżu 6 łyżek kaszki manna 6 jaj 0,5 kg marchwi 1 korzeń pietruszki 1 mały seler 2 cebule pieprz do smaku sól(...)drobno, pokrojoną solimy i odstawiamy aż puści sok i zmięknie - włoszczyznę oczyszczamy i zetrzemy na tarce warzywnej na grubych oczkach - cebulę kroimy w kostkę i zeszklimy ją na patelni - mięso mielone doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem - do mięsa dodajemy naszą włoszczyznę, wyciśniętą z soków kapustę, cebulę oraz resztę składników - dokładnie wyrabiamy, mieszamy całość - z gotowego mięsa
Basia w kuchniwiem, dziś mam ich na tony, ale też mało czasu na realizację, a poza tym kto to zje? No to startuję! ;) Składniki (na około 3-4 porcje): 500g mielonej piersi z indyka puszka pomidorów 200g koncentratu pomidorowego jajko 200g serka wiejskiego lekkiego 450g mrożonego szpinaku w liściach ząbek czosnku sól, pieprz wg smaku zioła prowansalskie odrobina oleju rzepakowego(...)teflonowej patelni rozgrzewamy odrobię oleju, a następnie wrzucamy rozgnieciony ząbek czosnku dodajemy szpinak i smażymy, aż się rozmrozi, a woda wyparuje przyprawiamy szpinak wg. smaku na drugą patelnię wrzucamy mięso mielone, mieszamy i smażymy, aż przestanie być surowe do mięsa dodajemy pomidory i koncentrat mięso smażymy, aż sos pomidorowy zgęstnieje, przyprawiamy ziołami oraz solą i pieprzem na spód
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćlecz wilgotny, smaku dodają mu zioła, a wątróbka odpowiada za konsystencję. Praktycznie robi się sam, bo w kuchni powoli gotuje się królik, a następnego dnia mieli się wystudzone składniki, miesza z jajkami i bułką, i piecze. Mój pasztet zawsze zbiera dużo komplementów od każdego, kto go skosztuje. Mam nadzieję(...)wolnym ogniu. • Pod koniec gotowania dodać wątróbki, zagotować, wyłączyć ogień i wystudzić całość. • Wystudzone mięso królika oddzielić od kości. • Zmielić w maszynce do mielenia mięso królika, boczek, wątróbki i warzywa oraz namoczone wcześniej i odciśnięte z wody kajzerki. • Do masy mięsno-warzynej wlać bulion z gotowania, oliwę, dodać jajka
To co kochamlubicie smak curry bardziej pikantny czy łagodny? Ilość porcji: 20 szt. Czas przygotowania: 70 minut Składniki na pulpeciki z indyka w sosie curry: Pulpeciki: 1 kg mielonego mięsa z indyka 1 bułeczka pszenna 100 ml mleka 2 łyżeczki mielonego kuminu 2 łyżeczki kolendry 2 łyżeczki soli 1 jajko 3 ząbki czosnku Dodatkowo: mąka pszenna pełnoziarnista do obtoczenia pulpetów(...)proszku 1/2 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka mielonej kolendry 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki chilli (opcjonalnie) 1/2 łyżeczki cukru sok z 1/2 limonki lub cytryny 4 łyżki oleju do smażenia sól do smaku szczypiorek do podania Jak zrobić pulpeciku z indyka w sosie curry? Bułeczkę rozmoczyć w mleku i dodać do mięsa na pulpety. Czosnek obrać i przecisnąć
Kuchcik gotujewarsztatów zorganizowanych przez Krajową Radę Drobiarstwa w ramach kampanii promującej mięso indycze w Europie "Indyk z Europy - pod skrzydłami jakości” . Ragu Bianco to świetna alternatywa dla typowego ragu w stylu bolońskim. Będziesz potrzebować Składniki na 2 porcje: 200 g makaronu rigatoni 300 g mielonego udźca indyczego 80 ml wytrawnego białego wina 40 g masła extra(...)wywar Z obranych warzyw i szyi indyczej przygotuj ok. 800 ml wywaru. Etap II - mięso na patelni Na dobrze rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy z oliwek podsmaż mielone mięso indycze, aż uzyska ono rumiany kolor. W międzyczasie pokrój w drobną kostkę: selera, marchewkę, cebulę oraz suszone pomidory. Całość dodaj po kolei na patelnię i smaż dalej
Wylizany Rondelwarsztatów zorganizowanych przez Krajową Radę Drobiarstwa w ramach kampanii promującej mięso indycze w Europie "Indyk z Europy - pod skrzydłami jakości” . Ragu Bianco to świetna alternatywa dla typowego ragu w stylu bolońskim. Będziesz potrzebować Składniki na 2 porcje: 200 g makaronu rigatoni 300 g mielonego udźca indyczego 80 ml wytrawnego białego wina 40 g masła extra(...)wywar Z obranych warzyw i szyi indyczej przygotuj ok. 800 ml wywaru. Etap II - mięso na patelni Na dobrze rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy z oliwek podsmaż mielone mięso indycze, aż uzyska ono rumiany kolor. W międzyczasie pokrój w drobną kostkę: selera, marchewkę, cebulę oraz suszone pomidory. Całość dodaj po kolei na patelnię i smaż dalej
Wylizany Rondelprzepisy na domowe wyroby. Na mięsne wyroby domowe porwałam się po raz pierwszy, a na pierwszy ogień poszła biała kiełbasa domowa. Zdradzę tajemnicę, że w lodówce już się „przegryza” mięso na kiełbasę długodojrzewającą, a schab czeka w kolejce na swój świąteczny „lifting”. Składniki na ok. 6kg wyrobu: - 2 kg łopatki - 1 kg karkówki - 1 kg boczku - 1 kg podgardla(...)zmielonego - 1 łyżka pieprzu grubo zmielonego - 1 łyżeczka rozmarynu - 1,5 łyżeczki mielonej kolendry - ok. 650ml lodowatej wody - 280g pinhead rusk (dostałam od rzeżnika) - oczyszczone jelita Mięso mielimy maszynką. Idealnie by było – tłuste zmielić na oczkach 4 mm, a chude 8 mm. Usprawniając sobie jednak trochę pracę skorzystałam z uprzejmości (i sugestii) zaprzyjaźnionego rzeźnika Johna (Irlandczyk), który
mojewypiekiinietylkoskrócił, że nie wyrabiam się z niektórymi sprawami.Ale postaram się jakoś nadrobić zaległości..Na początek kotleciki mielone, dzisiaj robione...tym razem zamiast majeranku dałam tymianek. 50 dkg mięsa mielonego 1 cebula czerstwa bułka 1 jajko 1-2 łyżki majonezu około 0,5 szkl. bulionu lub mleka sól pieprz czarny Cykoria wegeta tymianek Cykroia Bułkę moczyć w mleku(...)bulionie przez około 10–15 min. Do mięsa dodać namoczoną i odciśniętą bułkę, majonez, posiekaną cebulę oraz przyprawy. Dokładnie wymieszać. Uformować kotlety i smażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju
Moje domowe kucharzenieskrócił, że nie wyrabiam się z niektórymi sprawami.Ale postaram się jakoś nadrobić zaległości..Na początek kotleciki mielone, dzisiaj robione...tym razem zamiast majeranku dałam tymianek. 50 dkg mięsa mielonego 1 cebula czerstwa bułka 1 jajko 1-2 łyżki majonezu około 0,5 szkl. bulionu lub mleka sól pieprz czarny Cykoria wegeta tymianek Cykroia Bułkę moczyć w mleku(...)bulionie przez około 10–15 min. Do mięsa dodać namoczoną i odciśniętą bułkę, majonez, posiekaną cebulę oraz przyprawy. Dokładnie wymieszać. Uformować kotlety i smażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju
Moje domowe kucharzenieZachciało się nam coś całkowicie zwyczajnego :) Kotlety mielone z mizerią i młodymi ziemniakami SKŁADNIKI: 0,5 kg mięsa mielonego 1 cebula 3 kromki chleba z amarantusem (może być bułka kajzerka) 1 jajko sól, pieprz, bułka tarta, olej ogórki gruntowe świeży koperek jogurt naturalny sól pieprz młode ziemniaki Mój mąż czekał na te kotlety prawie(...)Chleb bez skórki zalać wodą, odstawić do namoczenia na około 10 minut. Do większej miski włożyć zmielone mięso, cebulę pokrojoną w kosteczkę, jajko, sól i pieprz oraz odciśniętym chlebem. Wszystko dobrze wymieszać aż nie będzie przywierać do dłoni. Im dłużej wyrabiamy, tym lepsze kotlety. Uformować kotlety, obtoczyć w bułce tartej i kłaść na dobrze rozgrzany olej na patelni
MarciochaKucharzyindyka kroimy aby uzyskać jak największą powierzchnię do rolady. Rozbijamy przez folię. Staramy się aby nie uszkodzić mięsa. Następnie przyprawiamy solą i pieprzem z obu stron. Do mielonego mięsa dodajemy jajko. Grzyby, pomidory i pietruszkę siekamy. Dodajemy do farszu. Całość przyprawiamy solą i pieprzem. Wyrabiamy na jednolitą masę. Równomiernie wykładamy na rozbitego fileta i zawijamy roladę. W naczyniu
Smaki Ewy