mięso mielone - 22854 przepisów (strona:398/1524)

Pieczeń z kaszą jaglaną 81

Składniki : ok.50 dag mielonego mięsa wieprzowego szklanka ugotowanej kaszy jaglanej 1 duża cebula, 2-3 ząbki czosnku 2 jajka pieprz, gałka muszkatołowa, sól, mielona czerwona, ostra papryka łyżeczka cukru rozpuszczona w kilku łyżkach wody smalec do smażenia cebuli Przygotowanie : Pokrojoną drobno cebulę oraz pokrojony czosnek przesmażyć na smalcu, wystudzić Do mięsa dodać kaszę, przestudzona cebulę i czosnek oraz

Proste Potrawy
Zupa pieczarkowa i spaghetti bezglutenowe 189

pieprz mielony przyprawa w płynie Bio   śmietana makaron bezglutenowy KLIK Pieczarki obieram, przepłukuję i smażę na maśle klarowanym, zalewam gorącym bulionem ( kostki warzywne Bio, rozpuszczam we wrzątku). Gotuję jakieś 20 minut, na koniec zabielam śmietaną i doprawiam do smaku. Podaję z ugotowanym osobno, bezglutenowym makaronem. Spaghetti bolognese:  Makaron spaghetti bezglutenowy KLIK Mięso mielone ( dowolne, ulubione(...)suszonej włoszczyzny ( zmielona)  Łyżka papryki słodkiej 1/2 łyżeczka chilli zioła prowansalskie ( łyżeczka) 1 łyżka skrobi kukurydzianej sól do smaku( około łyżeczki) pieprz czarny mielony do smaku ( ¼ - ½ łyżeczki) --------------------------- Na patelni rozgrzewam olej, przekładam mięso i smażę około 5 minut. W między czasie gotuję makaron, 9 minut i jest al dente.  Przygotowuję sos. Do garnuszka wlewam 500 ml soku

Takie tam pichcenie
Drobiowe spaghetti. 118

Składniki(około 2-3 porcje): 1 cebula 1 ząbek czosnku 250 g mięsa mielonego z indyka 400 g pomidorów krojonych z puszki oregano, bazylia, sól, papryka ostra mielona(...)Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na odrobinie oliwy, następnie dodajemy do niej czosnek przeciśnięty przez praskę lub posiekany i mięso - posypujemy papryką. Smażymy do momentu kiedy mięso nam się zarumieni i dodajemy pomidory, przyprawiamy solą i papryką ostrą mieloną oraz OBFICIE oregano i bazylią - podgrzewamy do chwili wyparowania większości wody z pomidorów. Makaron przygotowujemy według przepisu na opakowaniu.U

Moje-pitraszenie
Kebab ormiański 238

kebab gdyz jest to naprawdę pyszny dodatek - nie lubię surowej cebuli a w tym połaczeniu z mięsem ugrillowanym lub upieczonym jest rewelacyjna! Kebab ormiański   500 g mięsa mielonego wołowego (może być baranina) 3 cebule mieszanka ziół ormianskich do mięsa (można dodać tymianek i paprykę słodką) sól, pieprz lawasz pół pęczka pietruszki sos typu adżuka lub w wersji łagodniej(...)można użyć np ajwaru ( domowy ajwar ). Jedną cebulę ścieramy na tarce o drobnych oczkach i mieszamy z miesem mielonym i przyprawami. Pozostałe cebule kroimy w bardzo cienkie talarki i mieszamy z poszatkowaną pietruszką. Ostawiamy na minum 30 minut. Z miesa formujemy wałeczki grubości ok 2 cm i dowolnej długości (zależy jakie mamy kawałki lawaszu). Tak przygotowane mieso albo smażymy

sierotka maRysia w kuchni
Pielmieni 88

Składniki na ciasto: 500 g mąki pszennej np. typ 500, 250 ml gorącej wody, 50 ml oleju, pół łyżeczki soli. Farsz: 300 g mielonej wołowiny (np. zrazowa dolna), 300 g mielonej wieprzowiny (np. łopatki wieprzowej), ½  średniej cebuli, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki oleju (np. rzepakowego), 1 żółtko jajka, 50 ml bulionu, płaska łyżeczka soli, płaska łyżeczka(...)łyżki oleju. Wrzucić poszatkowaną cebulę oraz czosnek. Całość podsmażyć na średnim ogniu przez około 5 minut, tylko do lekkiego zeszklenia się cebuli. Zawartość patelni dodać do mieszanki mielonego mięsa. Dodać też jedno żółtko jajka oraz po płaskiej łyżeczce soli i pieprzu. Do miski wlać 50 ml dowolnego bulionu.  Bardzo dokładnie wymieszać składniki farszu (przez minimum 5 minut). Farsz

Świat Domowej Kuchni
Gruzińskie pierożki Chinkali 126

Gruzińska specjalność Pierożki chinkali z mięsem. Pierogi w kształcie sakiewki wypełnione mięsem i bulionem podane z dużą ilością grubo mielonego świeżego pieprzu. ok 20-25 pierożków chinkali Ciasto 500-600 gramów mąki pszennej 1 jajko szczypta soli ok. 300 ml gorącej wody 5 łyżek roztopionego masła Farsz 400-500 gramów mielonego mięsa z łopatki  1 duży(...)wody 250 ml. 1 mała cebula 1 ząbek czosnku sól pieprz opcjonalnie odrobina majeranku Mięso przełożyć do miski dodać przyprawy, pokrojoną w kosteczkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość dokładnie wymieszać. Następnie dodać posiekaną pietruszkę wlać wodę i wyrabiać masę mięsną do momentu aż mięso wchłonie cały płyn. Odstawiamy aby smaki się przegryzły. Mąkę przesiać do miski dodać jajko

Andzia Pichci
Chili con carne 105

powodzeniem może stanowić posiłek do pracy. Składniki: 50 dkg mielonego mięsa wołowo – wieprzowego puszka czerwonej fasoli konserwowej puszka fasoli konserwowej 1 cebula, posiekana w drobną kostkę 1-2 papryczki chili posiekane w drobną kostkę 3/4 szklanki bulionu wołowego puszka pomidorów pieprz cayenne, sól, mielone płatki chili, suszone płatki pomidorów oliwa do smażenia Przygotowanie: Na patelni rozgrzewamy(...)oliwę i wrzucamy mięso, doprawiamy je solą oraz pieprzem i smażymy. Przekładamy je do garnka a na patelni szklimy cebulkę. Do garnka z mięsem dokładamy cebulę, fasolę, kukurydzę, papryczkę chili oraz pomidory z puszki. Całość podlewamy co chwilę bulionem i gotujemy tak aby mięso nie było surowe. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem cayenne, suszonymi pomidorami oraz chili. Chili podajemy

Życie ze smakiem
Pieczarki faszerowane 92

większych pieczarek(jak widać moje były nieco małe) 20 dak.mięsa mielonego 2 jajka przyprawy:sól,pieprz,majeranek,cebula pokrojona w drobną kostkę,czosnek przeciśnięty przez praskę- według uznania bułka tarta do panierowania, masło klarowane lub olej do smażenia WYKONANIE: pieczarki czyścimy,odcinamy korzonki,myjemy, mięso mielone przyprawiamy i mieszamy z jednym jajkiem, kapelusze pieczarek wypełniamy mięsem

Kuchnia Beaty
Wyśmienite spaghetti bolognese. 218

stworzyć dobre spaghetti bolognese musimy mieć mięso oraz warzywa najwyższej jakości, bo takie właśnie sięgnęłam! Składniki: 300-350 g makaronu spaghetti zwykłego lub pełnoziarnistego  800 g mięsa mielonego, wieprzowo-wołowego 800 g pomidorów pelati, pokrojonych w mniejsze kawałki, wraz z sosem 200 g świeżego szpinaku, delikatnie posiekanego 7-8 ząbków czosnku 1 ½ cebuli, pokrojonej w drobną kostkę(...)spaghetti gotujemy al dente w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy z oliwek (ok. 10 ml), następnie przelewamy go zimną wodą. Na patelnię wylewamy oliwę z oliwek (ok. 25 ml). Mięso mielone smażymy na patelni (mięso musi być dobrze przysmażone). 2 ząbki czosnku drobno siekamy, dodajemy do mięsa, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Mięso nie może być pozbijane

Brzuszki Łakomczuszki
Klopsiki w sosie śmietanowo-serowym 107

sosie serowo-śmietanowym. Jest to tzw. danie jednogarnkowe, ponieważ ziemniaki zapiekamy razem z mięsem i bezpośrednio po upieczeniu możemy podawać na stół. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 500 g mielonego mięsa wieprzowego 700 g ziemniaków 200 g selera 500 g śmietanki 36% 1 kajzerka 1 cebula 1 jajko 100 g serka topionego 100 g sera pleśniowego mleko do namoczenia kajzerki

Danka Pichci
Kiełbasa Serdeczna 161

g/kg -czosnek świeży 7 g/kg -pieprz czarny drobno mielony 2 g/kg -chilli jalepeno grys czerwone 1 g/kg -gorczyca ziarno 3 g/kg -pieprz ziołowy białowieski 1 g/kg -pieprz zielony cały 2 g/kg -jelita wołowe wiankowe -woda 300 ml dodana podczas dodawania przypraw i 100 ml przed nabijaniem w jelita WYKONANIE Kupione mięso myjemy pod bieżącą wodą. Tniemy w większe kawałki(...)szynkę i słoninę tniemy już w kostkę na gotowo. Mięso peklujemy dwa dni natomiast serca kupujemy później najlepiej w ten dzień kiedy będziemy dodawać przyprawy. Po peklowaniu czas na mielenie mięsa i mieszanie aż mięso będzie się dobrze kleić . Następnie przyprawiamy wszystkimi przyprawami,dodajemy także wodę. Pieprz zielony moczymy w letniej wodzie około 30 min. Teraz też parzymy serca

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Tacos z wołowiną 198

chili, świeżej kolendry oraz soku z limonki. Tacos możemy podawać z słynnym meksykańskim sosem guacamole, który zrobiony jest na bazie awokado - uwielbiam! Składniki: muszle do tacos 6 szt, wołowina mielona 250 g, cebula pół szt, koncentrat 2 łyżki, majeranek pół łyżeczki, czosnek 1 ząbek, chili pół szt, s ó l i pieprz do smaku, olej do smażenia, salsa: pomidory(...)warzywną salsę, aby podczas smażenia mięsa smaki salsy się przegryzły. Wi ę c pierwsze kroimy pomidory w kostkę, dodajemy  wyciśnięty przez praskę czosnek, drobno posiekaną cebulkę i kolendrę. Dodajemy sok z limonki i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, Odstawiamy. Następnie przygotowujemy mięso.  Cebulkę drobno siekamy i podsmażamy na oleju, dodajemy mielone mięso, posiekane chili

kulinarne odsłony pati
Kotlety mielone z otrębami owsianymi 283

czasu wprowadzić taką drobną modyfikacje :) Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego z indyka około 100g otrębów owsianych 1cebula 1 jajko 50g margaryny Sól, świeżo mielony pieprz W misce umieszczamy mięso mielone, dodajemy jajko oraz bardzo drobno pokrojoną cebulkę. Dorzucamy 3 łyżki otrębów. Solimy oraz posypujemy pieprzem do smaku. Całość dokładnie mieszamy. Patelnie ustawiamy na średnim gazie(...)rozgrzewamy tłuszcz. Z przygotowanego mięsa formujemy kotlety oraz obtaczamy w pozostałych otrębach. Smażymy na rozgrzanej patelni z obu stron na złoty kolor. Ważne jest by patelnia nie była zbyt rozgrzana wówczas kotlety się nie przypalą.  Podajemy na ciepło z dowolnymi dodatkami np. ziemniakami i tartą marchewką z jabłkiem . Smacznego

Kolizje Smaków
Hamburgery GIGANTY z wołowiny. 245

Hamburgery GIGANTY! Hamburgery GIGANTY, domowe z własnej roboty kotletami z mielonej wołowiny... Tylko, że tak są obładowane warzywkami, że nie ma widu ;) Buły giganty z piekarni... Choroba mnie dopadła, to już nie miałam siły na domowe bułki :( Na jednego hamburgera potrzebne będą: bułka 250 g antrykotu(...)plastry sera cebula pomidor ogórek (taki jaki lubimy) sałata lodowa lub pekinka zielona pietruszka  sól, pieprz Sos hamburgerowy: łyżka majonezu łyżka musztardy łyżka ketchupu (wystarczy połączyć składniki) Mięso mielimy, pół cebulki kroimy w drobną kosteczkę dodajemy do mięsa, natkę drobno siekamy dodajemy do mięsa, mięso doprawiamy pieprzem i wyrabiamy. Przygotowujemy dodatki, Sałatę szatkujemy, cebulkę kroimy w piórka, pomidory

Pelusiowa Kuchnia

Proponowane wyszukiwania