mięso mielone - 23354 przepisów (strona:360/1557)

Gołąbki bez zawijania 840

trzeba odparzać kapusty to też zajmuje trochę czasu. Jednakże w smaku przypominają klasykę. Koniecznie sami spróbujcie!   Gołąbki bez zawijania - składniki: (około 18 sztuk) Masa na gołąbki: 500g mięsa mielonego 500g kapusty 100g ryżu 1 jajko 1-2 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku (płaska) 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej sól , pieprz Dodatkowo: 1 łyżka oleju Ponadto: kilka liści z kapusty

Di gotuje
Klopsiki nie do końca zwyczajne 291

dipem jogurtowym, do którego tym razem dodałam trochę migdałów. Ich drobinki fajnie chrupią, pasują też do indyka. Klopsiki z indyka i ziemniaków składniki: 400 g ziemniaków 500 g mielonego mięsa z indyka 1 cebula 1 jajko 1 łyżka masła sól, pieprz natka pietruszki ( może też być kolendra lub trybula) olej do smażenia mąka  400 ml jogurtu naturalnego(...)gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy je i przepuszczamy przez praskę tak by uzyskać pure. Dodajemy do jeszcze gorącego pure masło. Do ziemniaków dodajemy mielone mięso, posiekaną i podsmażoną wcześniej cebulkę, jajko, sporą ilość natki pietruszki oraz sól i pieprz do smaku. Wyrabiamy wszystko na jednolitą masę. Następnie formujemy małe, najlepiej wielkości śliwki, klopsiki. Masa

Przysmaki Karolki
Pulpeciki z płatkami owsianymi 127

podane z sosem pomidorowym, śmietanowym, koperkowym lub też pieczarkowym to zawsze będą smakowały naprawdę pysznie! Polecam. Pulpeciki z płatkami owsianymi - składniki: (około 8-9 sztuk) Pulpeciki: 250-300g mięsa mielonego 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku 5 łyżek płatków owsianych (płaskich) 1/2 łyżeczki papryki słodkiej (u mnie wędzona) ulubione zioła sól, pieprz Dodatkowo: 2 listki laurowe 2 ziarenka ziela

Di gotuje
Gotowane klopsy z marchewką i groszkiem 218

wywaru, dodać również listki laurowe, ziele angielskie i połowę cebuli. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować na małym ogniu 3 minuty. W międzyczasie przygotować klopsy. Do mielonego mięsa dodać posiekaną małą cebulkę, majeranek, wyciśnięty przez praskę czosnek, jajko i bułkę tartą. Wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Formować małe okrągłe klopsy. Do gotującego się sosu wrzucić

Kuchnia Pokoleń
Kopytka a/la gnocchi z pulpecikami w sosie porowo-paprykowym 188

Ciąć na małe części 2,5 cm i widelcem od góry odgniatać jego pazurki :) Całość gotować w wodzie osolonej od wypłynięcia 2-3 minuty. Pulpety: ok. 40 dag mięsa mielonego wieprzowego cebula 2-3 łyżki bułki tartej 1 jajko Cebulkę drobno pokroić i wszystkie składniki ze sobą połączyć , aby powstała jednolita masa. Doprawić do smaku pieprzem i solą. Formować

Różne smaki w kuchni
Mielone z grilla 193

nowego spróbować. Mielone na patyku okazały się hitem ostatniego grilla i ... obiadu. Bo można je zrobić zarówno na grillu jak i w piekarniku. Składniki: ok 500 g mięsa mielonego - najlepiej wieprzowina z łopatki, mięso nie może być za chude 1 jajko 1 mała cebulka natka pietruszki tymianek słodka mielona papryka szczypta mielonej papryki ostrej sól(...)pieprz Mięso ze wszystkimi dodatkami dokładnie wymieszać.  Formować wałeczki i nabijać na patyczki od szaszłyków. W zależności od tego czy będą pieczone w piekarniku czy na grillu należy formować cieńsze lub grubsze wałeczki. Do piekarnika robiłam trochę grubsze, na grilla robiłam cieńsze.  Na grillu najlepiej piec na tacce, w wysokiej temperaturze. Jeśli będą długo leżały bezpośrednio na ruszcie

Ze smakiem bez glutenu
Ekspresowe kotlety drobiowe(z majonezem i żółtym serem) 154

zrobienia – wystarczy pokroić mięso, zetrzeć trochę sera, wymieszać wszystkie składniki i usmażyć na patelni. To bardzo smaczne i soczyste danie. Jest świetną alternatywą dla zwykłych kotletów z mięsa mielonego. Świetnie pasują do ziemniaków gotowanych lub pieczonych, purée ziemniaczanego oraz ryżu. Polecam Składniki: 1 filet z kurczaka (ok. 300 g) 1 łyżka majonezu 1 jajko 50 g żółtego sera(...)śmietanie             Na obiad polecam też… – Fasolkę po bretońsku – Makaron z boczkiem i twarogiem – Pizzę KORONA – Pielmienie z mięsem – Tartę z cukinią

Kulinarne S.O.S.
Pulpeciki z indyka z pieczoną dynią 141

ponieważ wtedy można je podzielić na odpowiednie porcje i zamrozić. To u kogo w najbliższym czasie pojawią się pulpeciki z indyka z pieczoną dynią? (około 8 sztuk) 300g mięsa mielonego z indyka (użyłam gulaszowego; może być dowolne) 3 łyżki puree z pieczonej dyni (przepis tu - klik ) 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1 szczypta tymianku (solidna) 1 szczypta

Di gotuje
Niedziela: Zapiekanka mac and cheese 161

wersji light My proponujemy wersję light i tak już odchudzonego mac and cheese, autorstwa nieżyjącego już szefa Pierre’a Franeya z 1991 r. W zapiekance są warzywa i mielone mięso, jest więc treściwa i sycąca. Dodatkowo zmniejszyliśmy ilość sera o połowę (do jednej szklanki). Tyle wystarczy, żeby było pysznie! W mac and cheese obowiązuje zasada, że stosunek sera(...)Odcedź i przelej zimną wodą. Krok 2 Rozgrzej w rondlu 2 łyżki oleju. Wsyp paprykę, seler, cebulę i czosnek. Zamieszaj i smaż, aż warzywa zmiękną. Włóż do rondla mięso, smaż rozdrabniając mielone drewnianą szpatułką na małe kawałki. Kiedy mięso zbrązowieje posól je do smaku, dodaj bazylię, oregano, pomidory z puszki i sól. Mieszaj i duś 5 minut. Dodaj

Niedzielny kucharz
Cukinia faszerowana "Bolognese" pod beszamelem 233

beszamelowy tego przepisu parmezan oregano, mięta Wykonanie: cukinie przekroić wzdłuż na pół. Wybrać lyżką  gąbczasty miąższ z pestkami. Delikatnie posolić środek cukinii łódeczki cukiniowe wypełnić przygotowanym mięsem mielonym "bolognese". Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i zalać przygotowanym sosem beszamelowym, posypać startym parmezanem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 200`C 20-25 minut podawać z ulubionymi dodatkami. Podałam

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kotlety drobiowe 193

mała bułka do namoczenia sol , pieprz do smaku 1 łyżka masła klarowanego olej do smażenia WYKONANIE Mięso z udźca  mielimy na gęstej siatce. Pierś płuczemy, osuszamy. Kroimy w dużą kostkę i dodajemy do mięsa mielonego. Pieczarki płuczemy obieramy, kroimy w dużą kostkę, dodajemy do mięsa, wsypujemy stary ser.  Dojadamy jajka, namoczoną bułkę, oraz podsmażoną na maśle cebulkę

W kuchennym oknie Ewy
Gulasz amerykański (American Goulash) 77

rodziny. Nieskomplikowany i szybki w wykonaniu. Składa się z zaledwie kilku ogólnodostępnych składników, zawsze wychodzi. Każdy spokojnie poradzi sobie z tym przepisem. Polecam!     Składniki: 0,5kg mielonego mięsa wołowego 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 1 puszka krojonych pomidorów 1,5 szklanki pssaty pomidorowej 1,5 szklanki wody lub bulionu 2 łyżki koncentratu pomidorowego 200g makaronu kolanka

Blog z Apetytem
Lasagne – przepis idealny 80

Składniki płaty makaronu do lasagne 200 g tartego parmezanu Sos boloński oliwa 1 cebula 1,5 łodygi selera naciowego 1 duża marchewka 200 g boczku wędzonego 500 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego 1 szklanka białego wina 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 puszka pokrojonych pomidorów 1 szklanka gorącego bulionu 400 g passaty pomidorowej Sos beszamelowy 4 łyżki masła 3 łyżki

MojaQchnia.pl
Turecka zupa z mielonym miesem 113

wykonaniu. Przepis pochodzi z bloga Turczynki Duygu, która obecnie mieszka w Polsce - Tureckie przepisy. Ja przepis znalazłam u Amber , dzięki za inspiracje. Kıymalı şehriye çorbasi - Turecka zupa z mielonym mięsem. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Chili z czerwoną fasolą i chorizo 118

pół godziny. Składniki: 150 g kiełbasy chorizo (najlepiej pikantnej) 500 g mielonej wołowiny 2 puszki krojonych pomidorów w puszce 1 puszka czerwonej fasoli 4 łyżki słodkiego sosu chili 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki mielonych ziaren kolendry 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu 1/4 łyżeczki płatków chili (opcjonalnie) sól do smaku świeża(...)mniej więcej półcentymetrowe plasterki. Wrzuć na głębszą, rozgrzaną patelnię bez dodatku oleju, albowiem dużo tłuszczu wytopi się z samej kiełbasy. Podsmażaj, aż kawałki staną się chrupkie. Dodaj mielone mięso wołowe i smaż przez kolejne 5 minut, mieszając całość drewnianą łyżką lub inną szpatułką. Najlepiej, jeśli mięso będzie w temperaturze pokojowej, aby nie zmniejszyć stopnia rozgrzania tłuszczu. Fasolkę odcedź

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Krokiety ziemniaczane bolognese 128

przekąski imprezowej. Dodatkowo możemy jeść beż używania sztućców :) Jak dla mnie bomba! Porcja 12 krokietów Składniki 1 kg ziemniaków  2 jajka 2 łyżki mąki  300 g mięsa mielonego (użyłam mięsa wołowego)  400 g świeżych pomidorów (mogą być z puszki)  2 ząbki czosnku 1 czerwona cebula sól i pieprz, chili do smaku garść świeżej bazylii

Niezły Młynek
Taco ziemniak 138

ziemniak nadziewany ostrym farszem mięsnym z mielonej wołowiny oraz świeżymi warzywami - pomidorami i sałatą lodową (pasuje też awokado), a to wszystko polane kwaśną śmietaną i posypane świeżą kolendrą. Pyszne danie inspirowane kuchnią meksykańską, przygotowane na wzór taco, z tą różnicą, że tutaj ziemniak zastępuje tortillę.  Farsz mięsny przygotowany jest z mielonej wołowiny z dodatkiem cebuli czerwonej, czosnku(...)Lekko studzimy. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojoną cebulę oraz czosnek. Podsmażamy do zeszklenia i dodajemy mielone mięso wołowe. Przyprawiamy przyprawą warzywną Vegeta Natur i smażymy do momentu, aż mięso nie będzie surowe.  Następnie dodajemy sos taco lub inny sos chili oraz kukurydzę i fasolę

Kuchnia MagdaLeny
Taco ziemniak 138

ziemniak nadziewany ostrym farszem mięsnym z mielonej wołowiny oraz świeżymi warzywami - pomidorami i sałatą lodową (pasuje też awokado), a to wszystko polane kwaśną śmietaną i posypane świeżą kolendrą. Pyszne danie inspirowane kuchnią meksykańską, przygotowane na wzór taco, z tą różnicą, że tutaj ziemniak zastępuje tortillę.  Farsz mięsny przygotowany jest z mielonej wołowiny z dodatkiem cebuli czerwonej, czosnku(...)Lekko studzimy. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojoną cebulę oraz czosnek. Podsmażamy do zeszklenia i dodajemy mielone mięso wołowe. Przyprawiamy przyprawą warzywną Vegeta Natur i smażymy do momentu, aż mięso nie będzie surowe.  Następnie dodajemy sos taco lub inny sos chili oraz kukurydzę i fasolę

Kuchnia MagdaLeny
PIKANTNE LECZO Z PULPECIKAMI Z SZYNKI 151

ząbki czosnku 1 puszka pomidorów w sosie własnym (wcześniej zblendowanych) sól pieprz ziele angielskie liść laurowy ketchup pikantny ostra i słodka papryka koncentrat pomidorowy Na pulpeciki: 1 kg mielonego mięsa (u mnie od szynki) 2 jajka 3 łyżki kaszy manny olej do smażenia sól pieprz majeranek Wykonanie: Mięso przełożyć do miski, dodać jajko, przyprawy i kaszę manną. Wilgotnymi dłońmi

Walijskie Pichcenie
Drobiowe kotleciki z jajkiem 138

Drobiowe kotleciki z jajkiem Smakowite kotlety z mielonego mięsa a w środku omlet. Można również zrobić np.  z jajecznicą. Składniki: ·        1 filet z kurczaka ·        1/3 papryki czerwonej ·        1/3 papryki zielonej ·        4 jajka

Kulinarna Chwila
Zapiekane naleśniki gryczane bolognese na bogato 97

200ml mleka + 100ml wody) – 100g mąki gryczanej Incola – 2 jajka – 15g oleju Składniki na sos boloński: – 1 łyżka oliwy – 1 cebula – 3 łodygi selera naciowego – 1 marchew – 400g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego – 1 szklanka wina białego, wytrawnego – 1 szklanki bulionu – 3 łyżki koncentratu pomidorowego – 500g przecieru pomidorowego – 1/2 łyżeczki oregano – 1/2 łyżeczki papryki ostrej – 1/2 łyżeczki papryki słodkiej

Be Fit Be Strong
Jaki robot kuchenny wybrać? Poradnik 120

siekania, mieszania czy rozdrabniania.   Jak pisałem powyżej roboty kuchenne w zależności od ceny i wyposażenia mogą pełnić różne dodatkowe funkcje.   blendera sokowirówki maszynki do makaronu maszynki do mielenia mięsa rozdrabniarki   Warto zatem zwrócić uwagę, co oferuje nam producent w podstawowym wyposażeniu i w razie czego co można do konkretnego modelu dokupić.   Kluczowe parametry   MOC . Jednym(...)Robot kuchenny z wyjątkowo mocnym silnikiem 1000 W. Sencor STM 4460GG zaskoczy Cię bardzo szerokim dodatkiem akcesoriów. Przystawka do sałatek zastępuje wszystkie funkcje miksera stołowego, młynek do mięsa do mielenia grubego i drobnego ma również dodatek do napełniania przekąsek. W zestawie znajdziesz 3 rozszerzenia do wyrabiania, ubijania i mieszania lekkich ciast. Idealny dla osób które chcą mieć prawie wszystkie akcesoria

kuron.com.pl
Bigos cygański. Klopsiki po cygańsku. 148

Bigos cygański, czyli inaczej klopsiki po cygańsku w pysznym sosie pomidorowym z duszonymi warzywami. Danie to, podobnie jak tradycyjny bigos, smakuje coraz lepiej z każdym dniem

Kulinarne Przeboje
SMACZNY PASZTET Z KURCZAKA + FILMIK 118

Cebulę i pieczarki kroimy na mniejsze kawałki, podpiekamy na odrobinie oleju, łącznie z wątróbką aż wszystko zmięknie i płyny odparują. Doprawiamy podczas smażenia solą.  Maszynką do mięsa wszystko mielimy, mięso z jarzyną, namoczoną, odciśniętą bułkę i pieczarki z wątróbką. Wsypujemy do masy całe przyprawy, przeciśnięty czosnek i wlewamy olej. Wszystko mieszamy. Do naoliwionych foremek wkładamy pasztet, można po wierzchu

Kulinarne Fantazje Marioli
Klopsy gotowane w sosie szparagowym 156

Pyszny obiadek. Bardzo smakowity dla maluszków i dorosłych. Polecam. Wykonanie klopsów – do miski wrzucić mielone mięso, posiekaną drobno cebulkę, jajko, majeranek, bułkę tartą, śmietanę. Dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Formować małe klopsy. Gdyby klopsy się rozpadały dodać odrobinę więcej bułki tartej. Gotowanie – szparagi oskrobać i oderwać zdrewniałe końcówki. Odciąć końcówki szparag

Kuchnia Pokoleń
Pulpety z cukinią w pomidorowym sosie z wolnowaru 140

Pulpety z mielonego mięsa pojawiają się na blogu co jakiś czas. Tym razem zrobiłam pulpety z cukinią. Ugotowałam je w wolnowarze. Dzięki dodaniu cukinii, pulpety, mimo że robione z chudej wieprzowiny, nie są suche. Szynkę można oczywiście zastąpić nieco tłustszym kawałkiem mięsa

Stare Gary
Przedwiosenne danie, czyli domowe pulpety 165

niuansów smakowych, które wprawią nas w lepszy nastrój pod koniec chłodnego przedwiośnia, w oczekiwaniu na ciepłą wiosnę. Pulpety w sosie pomidorowo-marchewkowym Składniki na 8 pulpetów: 300 g mięsa mielonego (np. mięso wieprzowe) 1 mała cebulka pokrojona w drobną kostkę i przesmażona na łyżce oleju 1 małe jajko 2 łyżki bułki tartej (20 g) ¾ łyżeczki soli (5 g) ¾ łyżeczki

KulinarneImpresje.pl
Zupa gołąbkowa z kukurydzą 136

łyżka słodkiej mielonej papryki sól , pieprz do smaku Kapustę szatkujemy cienko . Boczek kroimy w kawałki , podsmażamy na dnie garnka w którym będziemy gotować zupę . Dokładamy do niego mielone mięso . Smażymy chwilę , ciągle mieszając , aż lekko się przypiecze . Następnie kapusta , ponownie smażymy , aż ona także lekko się zarumieni miejscami . Wlewamy pomidory , dodajemy obraną i pokrojoną marchewkę , paprykę

Ogrodnik w podróży
Gołąbki z kaszą w kapuście włoskiej 141

masło do smażenia na sos 500 ml rosołu, 250 g pomidorów z puszki sól, pieprz. przygotowanie Cebule obrać, posiekać, przesmażyć na maśle na zloty kolor. Przygotować farsz: połączyć mielone mięso z kaszami, dodać przesmażoną cebule, posiekany czosnek, pietruszkę, pomidory sól, pieprz. Dokładnie wymieszać. Kapustę opłukać, obrać z wierzchnich liści, liście zachować. Wyciąć głąb. Główkę zalać wrzątkiem, gotować

Stare Gary
Sałatka „Król imprezy” 147

nawet dla najbardziej wymagających gości. Do tego sałatka jest bardzo podzielna. Jeśli nie dysponujecie duużą szklaną misą, polecam od razu rozbić sałatkę na dwie mniejsze. Polecam. 500 g mielonego mięsa (u mnie drobiowe) 3 łyżki koncentratu pomidorowego 500 g pieczarek 2 czerwone cebule 4 łyżki koncentratu pomidorowego pół główki sałaty lodowej 4 pomidory 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej

Smaki Na Talerzu
Faszerowane ziemniaki 148

miękkości. Tylko uważajcie żeby nie rozgotować. Przygotowanie farszu – na patelni rozgrzać olej, wrzucić pokrojoną drobno cebulę. Smażyć aż cebulka zmięknie, następnie dodać posiekany czosnek. Smażyć chwileczkę. Dodać mielone mięso, bazylią,doprawić solą pieprzem, papryką słodką i ostrą. Ja dodałam pastę curry, ale można ją pominąć. Smażyć wszystko około 5 minut. Mięso musi być przesmażone. Doprawić ponownie

Kuchnia Pokoleń
bomba de la Barceloneta 426

jako tapas w Barcelonie, gdzie zostały wymyślone na początku XXw. Banalnie proste i bardzo smaczne. Świetna jako przekąska, albo i danie główne. Składniki: 1/2 kg ziemniaków 250 g mielonego mięsa (może być wołowe, wieprzowe, mieszane – jak komu pasuje) 1 cebula 2 jajka 1 łyżeczka mąki pszennej 1 kieliszek białego wina sól pieprz bułka tarta oliwa olej do głębokiego

stajnia gołębie od kuchni
Hamburgery domowe 137

najmłodszych domownikach ale dorośli też nie pogardzą:) Doskonale smakuje z sosem domowym do hamburgerów tutaj czytaj http://gotuj-ze-mna.pl/sosy/sos-do-hamburgerow/. A tymczasem zapraszam po szczegóły. Składniki 500 g mielonego mięsa ( sama mielę w domu) kilka plasterków parzonego boczku około 10-15 dkg 2 duże cebule 2-3 ząbki czosnku łyżeczka kminu rzymskiego … Czytaj dalej Hamburgery domowe

gotuj ze mną
Papryka w sosie 134

jest ochota, ile przygotować i wydać;) Potrawka a la leczo nie nudzi się u nas nigdy! W naszym domu istnieją wersje (i tak to nie wszystko;) z: mięsem mielonym parówkami mięsem drobiowym, najczęściej piersią z kurczaka lub indyka z ananasem i kurczakiem z grzybami, najczęściej z pieczarkami, sezonowo kurkami z zielonym groszkiem z fasolką szparagową z brokułami lub kalafiorem

Zasmakuj Kuchni
żółta papryka pieczona z mięsem drobiowym z ryżem... 179

ostra 3/4 łyżeczki, koperek 1/2 pęczka papryki żółte przekroić wzdłuż na połowę (papryki były nie za duże i w całości do nadziewania nie pasowały), usunąć pestki, opłukać mielone drobiowe mięso dokładnie wymieszać z ugotowanym, wystudzonym ryżem, koperkiem, jajkiem, kucharkiem, papryką ostrą na kleistą masę na każdą połówkę papryki nałożyć sporą porcję farszu, dobrze przycisnąć farsz i układać(...)formie piekarnik nagrzany na 220C, grzanie góra/dół, piec pod przykryciem z 35 minut, następnie bez przykrycia na termoobiegu piec z 10 minut w 170C - pieczona papryka nadziewana mięsem mielonym drobiowym i ryżem jest bardzo smacznym, sycącym daniem i na obiad i na kolację, smakuje również na zimno, papryka żółta jest bardziej delikatna, słodsza.........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Oszukane przepiórcze udka (vel „gruszki”) 174

przepisami i zdjęciami ,mam nadzieję, lepszej jakości;)) Ciasto: 270-300 g mąki pszennej tortowej 200 ml kefiru 1/2 łyżeczki sody 1 większa szczypta soli Farsz: 350-400 g mielonego mięsa drobiowego 1 cebula 2 ząbki czosnku po 1 łyżce posiekanego koperku i pietruszki sól i pieprz Dodatkowo: paluszki 2-3 jajka bułka tarta olej Cebulę kroimy w drobną kostkę

Smaki Na Talerzu
Gołąbki z kaszą jaglaną i mięsem mielonym 179

Bardzo smaczne te gołąbki, zrobione w bardzo tradycyjny sposób. Tylko zamieniłam ryż na kaszę jaglaną. Polecam. Przygotowanie nadzienia – Kaszę ugotować jak pisze na opakowaniu, odcedzić. Mięso mielone wrzucić do miski, dodać posiekaną cebulkę, kaszę, majeranek. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Wykonanie gołąbków – w dużym garnku zagotować zagotować wodę. Dosolić do smaku. Włożyć kapustę

Kuchnia Pokoleń
Gołąbki z kapustą włoską bez zawijania 178

jakieś trzy piętra "kotlecików". Bardzo smaczne i sycące danie - na drugi dzień oczywiście jeszcze smaczniejsze . Ogromnie polecam :-) Danie jest z natury swej bezglutenowe. * * * Składniki na gołąbki: 500 g mielonego mięsa 2 cebule 1 szklanka suchego ryżu długoziarnistego 1/2 główki kapusty włoskiej 1 jajko 2 łyżki tartego sera typu grana padano sól, pieprz, majeranek, kmin rzymski tłuszcz do smażenia

Kawa z mlekiem
MIELONE Z PIECZARKAMI. Z PIEKARNIKA. 255

wstawienie ziemniaków 😊 Prosto i  szybko. I nie obawiajcie się : także i smacznie. Mielone przygotowane w ten sposób są bardzo soczyste i aromatyczne. Oczywiście jeśli nie lubimy (lub nasze pociechy) dodatku pieczarek spokojnie pomijamy ten składnik.  Składniki: 500 g mielonego mięsa (najlepiej mieszanego wieprzowo-wołowego lub drobiowo-wieprzowego) 200g pieczarek 2 cebule 2 jajka 3 ząbki

Walijskie Pichcenie
Drobiowe klopsiki zapiekane z makaronem z cukinii 157

Takie danie może stanowić pyszny obiad, lunch do pracy czy nawet ciepłe danie na spotkaniu z przyjaciółmi. Składniki: 4 cukinie średniej wielkości sok z połowy cytryny 1/2 kg mielonego drobiowego mięsa 1 cebula, pokrojona w drobna kostkę i podsmażona na patelni 2 ząbki czosnku, pokrojonego w cieniutkie plasterki 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 10 dag fety 2 łyżki(...)koperku jajko 2 łyżki tartej bułki pomidory z puszki – krojone sól, świeżo zmielony czarny pieprz, pół łyżeczki kminku, łyżeczka wędzonej papryki masło do wysmarowania naczynia Przygotowanie: Przygotowujemy klopsiki. Mięso mielone przekładamy do dużej miski. Dodajemy do niego jajko, bułkę tartą, czosnek przeciśnięty przez praskę, kminek, szczyptę soli oraz pieprzy. Masę dokładnie wyrabiamy i formujemy z niej maleńkie

Życie ze smakiem
Klopsiki w delikatnym sosie z porem i selerem naciowym 154

maleńkich klopsików, które wraz z sosem tworzą niesamowicie zgrany duet. Jeśli lubicie takie dania to od razu przygotujcie je na dwa dni bo jest pyszne! Składniki: Klopsiki: 700g mielonego mięsa wieprzowego, 2 łyżki bułki tartej, jajko, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, sól, pieprz, olej do smażenia Sos: 500 ml wywaru jarzynowego, pół szklanki śmietanki 12%, duży por pokrojony

Życie ze smakiem
Gołąbki z kapustą włoską bez zawijania 187

jakieś trzy piętra "kotlecików". Bardzo smaczne i sycące danie - na drugi dzień oczywiście jeszcze smaczniejsze . Ogromnie polecam :-) Danie jest z natury swej bezglutenowe. * * * Składniki na gołąbki: 500 g mielonego mięsa 2 cebule 1 szklanka suchego ryżu długoziarnistego 1/2 główki kapusty włoskiej 1 jajko 2 łyżki tartego sera typu grana padano sól, pieprz, majeranek, kmin rzymski tłuszcz do smażenia

Kawa z mlekiem
Lasange, zapiekanka z cukinii 155

płaty makaronowe zastąpiłam naszą Polską pyszną cukinią co w rezultacie sprawiło, że obiad był palce lizać. Składniki na dużą formę do zapiekania 22x30 cm. Sos boloński: - 50 dag mięsa mielonego, dałam mięso z indyka - 400 g pomidorowej passaty - 1 cebula - 1 marchewka - 1 pietruszka - 3 łyżeczki dobrego koncentratu pomidorowego - 2 świeże pomidory - kawałek selera, ok 1/4 - 2 gałązki liści

Apetyczna babeczka
Faszerowana cukinia w sosie beszamelowym 142

pyszną propozycją jest cukinia nadziewana farszem mięsno-ryżowym :) Tak podana cukinia zachwyca smakiem i jest bardzo sycącym daniem.  Składniki: dla 4 osób 4 cukinie cebula 60 dag mielonego mięsa 30 dag ryżu 300 ml bulionu 2 pomidory 2  łyżki masła i 2 łyżki mąki  ok 2 szkl. mleka gałka muszkatołowa sól i pieprz olej Sposób wykonania

Różne smaki w kuchni
Bezmięsne kotlety jajeczne 163

Smaczne kotlety, które przygotowuje się podobnie do kotletów z mięsa mielonego, tylko mięso zastępuje się w nich jajkami ugotowanymi na twardo

Przepisy Kulinarne
Zapiekane cukinie 153

Hej! Moim wielkim przeoczeniem jest brak wpisu o zapiekanej cukinii. Dlatego szybko naprawiam błąd i podaję przepis, może nie wyjątkowy, ale bardzo prosty i smaczny. Dodatkowo

Tylko pysznie
Kasza jaglana w botwince 274

Lekkie, smaczne i zdrowe dzięki kaszy jaglanej. Można je podać z sosem pomidorowym lub po prostu z ketchupem. 3/4 szklanki kaszy jaglanej 1 1/2 szklanki wody 300 g mięsa drobiowego mielonego 1/4 szklanki przecieru pomidorowego 2-3 dymki szczypior 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1 łyżka musztardy sól pieprz czarny duże liście botwinki Kaszę jaglaną parę razy wypłukać w zimnej(...)tuż przed gotowaniem. Wodę zagotować i wrzucić sparzoną kaszę jaglaną. Garnek przykryć pokrywką i gotować na małym ogniu, aż będzie miękka, co zwykle trwa 10-15 min. Odstawić. Mielone mięso podsmażyć krótko na patelni i dodać posiekaną cebulę. Chwilę poddusić. Dodać przecier, musztardę i pieprz ziołowy. Wymieszać z kaszą jaglaną. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać posiekany

https:KKuchniaMniam
Krokiety ziemniaczane bolognese 227

przekąski imprezowej. Dodatkowo możemy jeść beż używania sztućców :) Jak dla mnie bomba! Porcja 12 krokietów Składniki 1 kg ziemniaków  2 jajka 2 łyżki mąki  300 g mięsa mielonego (użyłam mięsa wołowego)  400 g świeżych pomidorów (mogą być z puszki)  2 ząbki czosnku 1 czerwona cebula sól i pieprz, chili do smaku garść świeżej bazylii

Niezły Młynek
CHILI CON CARNE Z KUKURYDZĄ I SZPARAGAMI 144

wodą, odłamujemy końce (same pękną w odpowiednim miejscu) i kroimy na 2-3 cm kawałki.  Na patelni lub w szerokim rondlu rozgrzewamy 1 łyżkę oleju. Partiami dodajemy mielone mięso i podsmażamy na dużym ogniu, kolejną porcję dodajemy, gdy poprzednia zmieni kolor z surowego na brązowy. Dodajemy startą na tarce cebulę i czosnek oraz pokrojoną papryczkę chili

cool and minty
Koreańskie pierogi z ostrym sosem Krwawa Mary 180

latem ze świeżych pomidorów, a zawsze możecie skorzystać z dobrej jakości soku pomidorowego Hortex. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 0,5 łyżeczki soli 3/4 szklanki wody ok. 300g mielonego mięsa wieprzowego (najlepiej kupić kawałek i zmielić samemu) 3cm kawałek imbiru 1 łyżka posiekanej szałwii 1 łyżka posiekanego szczypioru 1 białko 2 szklanki soku pomidorowego Hortex ok. 3-4 oleju

Pociąg Do Kuchni
Faszerowana cukinia. 247

Wydrążam środek , zostawiając cienkie dno. Plastry układam jeden na drugim oddzielając pergaminem lub folią, mrożę.  Składniki - 4 plastry cukinii - szklanka ugotowanej kaszy orkiszowej ( może być inna) - 400g mielonego mięsa - 1 cebula - sól, pieprz, do smaku - woda Sos - 3 łyżki koncentratu pomidorowego - 1 szklanka wody - oregano ,sól, pieprz  - odrobina cukru ( opcjonalnie) Wykonanie - Kaszę mięso,pokrojoną w drobną kostkę

Eli Gotowanie
Wołowe ragu z makaronem 283

minuty). Dodajemy łyżkę oliwy i dorzucamy rozdrobnioną marchewkę i seler naciowy. Wyciskamy ząbek czosnku. Podsmażamy, co jakiś czas mieszając, przez ok. 3 minuty i dodajmy mielone mięso wołowe. Smażymy często mieszając i rozdrabniając łopatką duże kawałki mięsa do czasu, aż wołowina zmieni kolor z różowego na brązowy. Solimy i pieprzymy całość. Zalewamy winem (im lepsze, tym smaczniejszy

Poezja smaku
Rolada serowa z mięsem mielonym i jajkiem 1403

Składniki: Masa serowa: 250g startego sera żółtego, 3 jajka, 1/4 szklanki majonezu ( szklanka o pojemności 250ml ), troszkę posiekanego koperku ( może być mrożony ). Masa mięsna: 1 cebula, 500g mielonego mięsa, 1 jajko, masło - niedużo, do podsmażenia cebuli, majeranek, pieprz, sól, 1 czubata łyżeczka ostrej musztardy, 1 łyżka bułki tartej, 60ml mleka. Ponadto: 4 jajka, posiekana natka pietruszki ( opcjonalnie, do dekoracji

W kuchni u Moniki
Pyszne mięsne paszteciki z francuskim akcentem 152

mnie już na samą myśl o nich ślinka cieknie! :D Paszteciki z indykiem i morelami w cieście francuskim Potrzebujesz: 450g mielonego mięsa z indyka 1 gałązka świeżego rozmarynu / 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu 2 łyżki siekanej natki pietruszki 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu 10 szt. suszonych moreli 3 łyżeczki bułki tartej 2,5 łyżeczki musztardy 1 opakowanie ciasta francuskiego

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Pulpety w sosie pomidorowym 169

takie dobre. Przyznała, że jej nie wychodzą takie dobre ;) Co jest dla mnie super komentarzem. Zapraszam Was do spróbowania. Składniki: (dla 4 osób)  0,5 kg dowolnego mielonego mięsa (polecam z łopatki wieprzowej) 1 cebula  1 ząbek czosnku 1 marchew  1 jajko  3 łyżki bułki tartej  2 łyżki kaszy manny  mąka do obtoczenia

Wołowina od rekina
Szisz kebab: wołowina na grilla! 478

Grill to nie tylko kiełbasa i karkówka! Zaskocz swoich znajomych przygotowując szisz kebab! Proste w przygotowaniu i bardzo smaczne danie. Przygotuj: 1kg. Mielonego mięsa wołowego 1 sucha bułka 4 ząbki czosnku 3-4 łyżki miodu Ok 50g. tartego parmezanu Jedno jajko Świeża mięta, pietruszka i rozmaryn Suszona papryczka chili Jedna duża cebula Przyprawa do grilla (może być gotowa

MarcinChef
PLACKI MIĘSNO-ZIEMNIACZANE 270

Placki mięsno-ziemniaczane to bardzo smaczna wariacja na temat naszych klasycznych placków z ziemniaków.  Starte ziemniaki wzbogacone o mielone mięso ( u mnie mniej więcej proporcje 1/1) są nie tylko smaczne, ale i bardzo pożywne.  Można je zjadać z dodatkiem surówki, sosu czosnkowego czy np.  ketchupu. Można je usmażyć wcześniej w domu, po czym odgrzać

Walijskie Pichcenie
Gołąbki bez zawijania 191

mniej czasu i umiejętności niż te tradycyjne. Składniki: gołąbki: ok. 50 g suszonych grzybów 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 100 g ryżu mała główka kapusty 500 g mielonego mięsa (u mnie wieprzowe) 2 małe jajka lub 1 duże 2 - 3 łyżki bułko tartej sól pieprz majeranek tymianek sos: 500 ml przecieru pomidorowego w kartonie 500 ml bulionu

Mama Gotuje
Dyniowa zapiekanka 153

dekoruje zapiekankę, ale nadaje chrupkości i lekko orzechowego posmaku, przełamując kremową konsystencję dynii. Składniki: 700-8000 g puree z dynii (z tego przepisu ) 2 czerwone papryki 500 g mielonego mięsa 2,5 łyżeczki garam-masala sól, pieprz cayenne 200 ml bulionu 1 żółtko 3 łyżki sezamu 2 łyżki oleju 40 g masła Wykonanie: paprykę umyć, pokroić na ćwiartki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Jaskółcze gniazdeczka 130

mielonego mięsa sól pieprz pół cebuli 1 jajko 1/4 łyżeczki cynamonu 2 łyżki bułki tartej słodka papryka 6 małych jajek Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać. Mięso wymieszać z przyprawami, dodać drobno posiekaną cebulę i bułkę tartą, wybić jajko i dobrze wymieszać masę mięsną. Podzielić na 6 równych części. Każdą wilgotnymi rękami rozpłaszczyć. Jajka otoczyć w słodkiej papryce

Gotowanie jest łatwe
Klops wieprzowy 183

tradycyjne kotlety. Świetny i na ciepło, podany z sosem do obiadu  i jedzony na zimno z kawałkiem chleba. Piekłam w foremce 12x22 cm składniki 600 g mielonego mięsa  wieprzowego (u mnie karkówka) 6 łyżek bułki tartej + 2 do podsypania 150 g (2 szt) cebuli 4 duże ząbki czosnku 1 jajko surowe pęczek szczypiorku 1 łyżka posiekanego estragonu

Stare Gary
Nadziewana papryka 163

papryka od razu zyska na prezencji i smaku. No i przygotowanie zajmie mniej czasu… Spróbujcie…. Składniki: 8 papryk (czerwonych, zielonych lub takich jak lubicie) 700 g mielonego mięsa szklanka ryżu (szklanka przed ugotowaniem :)) 3 średnie cebule sól, pieprz, papryka ostra i słodka przecier pomidorowy lub pomidory z puszki wg uznania 2-3 kostki rosołowe Przygotowanie: Z każdej

Kulinarna Patilogia
Faszerowane Bakłażany 187

różnych zapiekanek, ale tym razem postanowiłam je nafaszerować i upiec. Udały się świetnie i na pewno jeszcze nie raz tak je zaserwuje. Składniki: 2 bakłażany 250 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego 2 małe cebule 2 ząbki czosnku 1 czerwona papryka 1 puszka pomidorów sól pieprz bazylia oregano oliwa Wykonanie: Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę

Mama Gotuje
Kotlety mielone z włoskimi orzechami 204

wiele cennych dla naszego zdrowia właściwości. Jadłam niedawno takie kotleciki i tak mi posmakowały, że zrobiłam je sama. Spróbuj i Ty, są pyszne. Polecam ! Składniki: 500 g mieszanego mielonego mięsa 1 jajko 1 cebula 1 sucha bułka mleko do namoczenia bułki 1/2 szklanki orzechów włoskich bułka tarta do obtoczenia kotletów tłuszcz do smażenia sól, pieprz Wykonanie: mięso wymieszać

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
szynkowar-majerankowa łopatka... 164

ZOBACZ-blender HR1677/90" łopatkę, boczek świeży pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do pojemnika blendera i rozdrobnić pulsacyjnie /krótko miksować,przerwa, miksować itd./ na konsystencje mięsa grubo mielonego mięso przełożyć do miski i dodać wszystkie składniki, ręką wyrabiać tak długo aż mięso będzie kleiste do szynkowara włożyć woreczek i wkładac mięso, lekko ubijać łyżką aby nie było pustych miejsc

W Mojej Kuchni Lubię
Kotlety mielone z pomidorkami koktajlowymi 168

Kolejny obiad z mielonymi był wyzwaniem. Przerobiłam już tyle przepisów na "inne" mielone, że nie wiedziałam, co zrobić tym razem. Pomysł pojawił się, gdy w lodówce znalazłam pomidorki koktajlowe. I wyszły kotlety z pomidorową niespodzianką.  Smacznego! Składniki: 500 g mielonego mięsa 1 cebula 1 jajko 1 sucha bułka sól, pieprz pieprz ziołowy 1 łyżeczka ziół

Pasja Smaku
Spaghetti bolognese 262

spaghetti. Dzisiaj zrobiłam bardziej tradycyjne z sosem bolognese. Przepis nie jest trudny i można w 30 minut przyrządzić pyszny obiad. Przepis jest dla 5 dorosłych osób. Składniki: ½ kg mielonego mięsa wieprzowego 1 całe opakowanie makaronu spaghetti 125 g koncentratu pomidorowego 2 cebule pokrojone w kostkę 1 gotowy sos bolognese 500 g sól pieprz, majeranek 3 – 4 listki świeżej bazylii

Na słodko lub wytrawnie
Klopsiki zapiekane z makaronem w sosie śmietanowym z porami 386

mielonego mięsa drobiowego (można też użyć wieprzowiny)20 dag makaronu penne1 spory por - biała część2 szklanki mleka1 szklanka śmietanki 18%1/2 szklanki startego żółtego sera1 jajkogarść drobno posiekanej natki pietruszki1 łyżka masła1 łyżka pszennej mąkisólświeżo zmielony czarny pieprzDodatkowo:masło do wysmarowania naczynia żaroodpornegoKlopsiki zapiekane z makaronem w sosie śmietanowym i z porami - to bardzo proste, ale za to efektowne

Świat Domowej Kuchni
Zraziki babci Zuzanny 217

zbijamy je tłuczkiem, podobnie jak schabowe. Solimy i pieprzymy.Pozostałą część karkówki mielimy. Doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy jajko i posiekany drobno szczypiorek.Na rozbite plastry karkówki rozkładamy mielone mięso. Na wierzch układamy kawałki fety. Zawijamy jak zrazy i spinamy wzdłuż dociętym odpowiednio patykiem do szaszłyka lub przewiązujemy nitką bawełnianą.Oprószamy mąką i obsmażamy na oleju

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zapiekanka z młodych ziemniaków z boczkiem, orzechami nerkowca i żurkowym zakwasem 212

bardziej, więc postanowiłam stworzyć coś podobnego.Zapiekanka okazała się bardzo delikatna w smaku i konsystencji, zatem zakwas na żurek będę wykorzystywać częściej :)Składniki:młode ziemniaki,boczek parzony - najlepiej chudy,mielone mięso - użyłam karkówki,niewielka cebula,orzechy nerkowca - prażone i solone - użyłam Kresto,sól, pieprz,gęsta, kwaśna śmietana,odrobina oleju.Cebulę obrać i posiekać na drobną kostkę. Zeszklić na oleju

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kotlety z kaszanki 245

wpierdalamy kaszankę, ale nie taką zwykłą we flaku, ale w dosyć nietypowej postaci, kaszanka jest np. farszem do pierogów z karmelizowaną cebulą, albo podana pod postacią kotletów mielonych.Wystarczy mięso mielone zastąpić kaszanką jak w tradycyjnych kotletach mielonych, aby przygotować pyszne, nietypowe kotlety z kaszanki.Kotlety z kaszanki nie muszą być nudne:Składniki:50 dag kaszanki1 jajko,1 cebula

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
TRADYCYJNE GOŁĄBKI W SOSIE POMIDOROWYM 286

jednak od czasu do czasu, kiedy mam wolny dzień, kuszę się na ich przygotowanie, bo apetyt na nie zwycięża niechęć robienia :-) Składniki: 1 główka kapusty białej 250g  mielonego mięsa ok 250g ryżu 1 jajko 1 cebula do farszu 1 cebula do sosu olej  sól  pieprz  koperek Na sos: bulion  ok 30g masła (najlepiej sklarowane

Walijskie Pichcenie
Gołąbki z mIeloną karkówką i ryżem. 339

Wschodniej.  Kto z nas ich nie jadł. Na obiad podawane z ziemniakami, odgrzewane z bułeczką lub chlebem.  Skąpane w sosie pomidorowym. U mnie klasyk.  Z karkówki, mielonej w domu z dodatkiem ryżu. Przedstawiam Wam przepis jakiego nauczyła mnie moja mama, a ją babcia. Czyli domowo i tradycyjnie. Polecam gorąco. Składniki : większa główka białej kapusty(...)zagotowujemy 2 szkl wody lekko solimy i wrzucamy szklankę ryżu. Przykrywamy doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy płomień do minimum i gotujemy ok 20 min. Odstawiamy do wystudzenia. Karkówkę mielimy w maszynce do mielenia mięsa na mniejszych oczkach razem z 1 cebulą. Doprawiamy do smaku solą, czarnym pieprzem i wkładamy ugotowany i zimny ryż. Wszystko dokładnie ze sobą mieszamy. Z odparzonych liści

Malinowe Pocałunki
Zapiekanka angielska 387

dań jednogarnkowych, sycących, rozgrzewających. Takim daniem jest angielska zapiekanka cottage pie czy shepherd's pie. Wzorując się a nich zrobiłam tak zapiekanek, jednak nie użyłam do niej mięsa mielonego ale mięso gulaszowe z łopatki. Danie zapiekłam w małych naczyniach dzięki czemu każdy mógł swobodnie zjeść swoją porcję. Taki gulasz zapieczony pod ziemniakami wzbogaconymi o dodatek kremowego serka jest

Bernika - moj kulinarny pamietnik