mięsa, pieczarek i ugotowanej kaszy gryczanej, mogą być dobrym początkiem na zaprzyjaźnienie się z „królową” kasz. Jest ona obecna w daniu, ale nie dominuje ona tutaj swym smakiem, więc z powodzeniem w tej formie możemy wpleść ją do naszej diety. Mięso kurczaka najpierw kroję w kostkę, potem przesmażam na patelni, a następnie przepuszczam przez maszynkę do mielenia(...)się zeszkli, dodajemy pieczarki. Smażymy razem do zrumienienia. Odstawiamy na bok. Na patelnię wlewamy 1-2 łyżki oleju, gdy się rozgrzeje, dodajemy mięso kurczaka. Smażymy. Odstawiamy do przestudzenia, po czym przepuszczamy mięso przez maszynkę do mielenia razem z połową pieczarek. Farsz drobiowo-pieczarkowy mieszamy z ugotowaną kaszą (gdyby farsz wydawał się zbyt suchy, można podlać go kilkoma łyżkami rosołu/bulionu
Smaki Na TalerzuKolejna szybka propozycja na kotlety mielone. Przygotowanie ich zajmuje niewiele czasu co jest ich atutem. Wybór mięsa jest dowolny bo cały urok tkwi w panierce, a raczej w dodatku jaki w niej(...)się znajduje. Nasza propozycja to klasyczne kotleciki mielone wieprzowe z dużą ilością czosnku panierowane w zmielonych serowych natchosach... Mielone w natchosach Składniki : 500 g mięsa mielonego (mielona łopatka) 1 jajko 1 czerstwa kajzerka 2 łyżki bułki tartej 3-4 ząbki czosnku sól, pieprz do smaku do panierowania: nachos bułka tarta do smażenia
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkipopitych dużą ilością kawy. To miało prowadzić do poprawy działania systemu trawiennego i lepszego wchłaniania składników odżywczych. Nie chcę sobie wyobrażać jak bardzo ci biedni wojacy mieli zakwaszone i odwodnione organizmy… Mięso mielone (ja korzystam z indyczego, możecie kupić mieloną wołowinę, albo wołowinę wymieszać 1:1 z indykiem) ogrzewamy do temperatury pokojowej. Mieszamy je z płatkami owsianymi(...)czosnkiem i cebulą, sosem Worcestershire i sosem sojowym. Masę wyrabiamy ręcznie – dodajemy wodę i zagniatamy mięso z dodatkami do sklejenia, około 4-6 minut. Dzielimy mięso na 6 równych porcji i formujemy spore, dosyć płaskie kotlety – większe i bardziej płaskie niż nasze swojskie mielone. Otaczamy je lekko w tartej bułce i wykładamy na deskę, też lekko posypaną tartą
Karo in the Kitchenkiszonej kapusty i ciemny ryż. Wyjadłyśmy już widelcowo połowę porcji mielonych i nie jest nam z tym źle. Nawet zupełnie bez niczego są super. Składniki: 500 g mięsa mielonego (ja użyłam mięsa z łopatki wieprzowej) pół szklanki kaszy manny 1 cebula 2 ząbki czosnku 1/3 szklanki zimnej wody 1 łyżeczka suszonego oregano pół pęczka natki pietruszki 1 jajko(...)passatę i doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Z mięsa formujemy kotlety i smażymy do lekkiego zrumienienia. Na dno naczynia do zapiekania wylewamy sos, następnie kładziemy na sos zrumienione kotlety. Pieczemy pod folią aluminiową w piekarniku, około 30 minut w 180 stopniach. Ostatnie parę minut można piec bez przykrycia. Artykuł Mielone pieczone w sosie pomidorowym pochodzi z serwisu
Kardamonovygruzinki. Dzięki Tamuna za tą piękną kulinarną podróż. SKŁADNIKI: ciasto: 1 kg. mąki np. tortowa 1 jajko 1 łyżeczka soli około 2 szkl. zimnej wody farsz: 1 kg. mięsa mielonego np. karkówki(mięso ma być tłuste i świeże) 1 pęczek świeżej kolendry 3 cebule średnie około szklanki wody sól, pieprz świeżo mielony WYKONANIE: mieszamy produkty na ciasto(...)długo wyrabiamy, aby było elastyczne, mięso mieszamy z drobno posiekaną cebulą oraz posiekaną kolendrą, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy wodę i dokładnie mieszamy, płynu dolewamy tyle, aby mięso ładnie wchłonęło, ale nie pływało, odrywamy po kawałku ciasto, formujemy kulki, wałkujemy na cienkie placki wielkości dłoni, nakładamy po łyżce farszu, zawijamy i mocno zaciskamy, gotujemy we wrzącej, mocno posolonej wodzie około
Kuchnia BeatyPrzepis pochodzi z gazetki Mielone na naszym stole z Biblioteczki Poradnika Domowego (nr 5/2012). Przepis trochę zmodyfikowałam. Polecam - fajna odmiana mielonego.Składniki:500 g mięsa mielonego (u mnie wołowo-wieprzowe)3 szalotki10 dag ostrego żółtego seraczerstwa kajzerka2 łyżki musztardy1 jajkoocet winnyolejsól, pieprzSposób wykonania:1. Bułkę namoczyć w wodzie lub mleku, odcisnąć.2. Do mięsa dodać jajko sól
Kuchnia domowa AniJuż dawno, w czeluściach mojego mózgu, siedział pomysł na mielone z musztardą. Misja wykonana. Musicie, MUSICIE koniecznie je zrobić. Mielone z musztardą są bardzo aromatyczne, pulchne, soczyste, no idealne. Niedługo zrobię je moim mięsożercom, w postaci hamburgerów, niech znają moje dobre serce. Dzisiejsze mielone podałam standardowo z ziemniakami i burakami. Chyba lepszego zestawienia(...)Mięso wkładamy do miski, dodajemy do niego pokrojoną w bardzo drobną kostkę cebulę, rozdrobniony czosnek, jajko, musztardę, sól, świeżo zmielony pieprz i odciśniętą bułkę. Wszystko dokładnie wyrabiamy. Dodajemy wodę i wyrabiamy tak długo, aż mięso przestanie nam się kleić do dłoni. Formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na średnim ogniu z obu stron, do zrumienia. Artykuł Mielone
Kardamonovyjuż nieco ostygnie wyrabiamy je aż stanie się jednolite. Tak przygotowane ciasto na pierogi wkładamy do folii i odstawiamy na 20 minut, aby gluten się uaktywnił. Pierogi z mięsem mielonym nie obejdą się bez mięsa. Mięso obieramy od kości, ja zostawiam również skórki, żeby farsz nie był suchy. Cebulkę kroimy w półplasterki i podsmażamy razem z pieczarkami pokrojonymi(...)części. Mięso, cebulę i pieczarki mielimy w maszynce. Farsz doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Ciasto na pierogi wałkujemy na placek o grubości około 2 mm i wycinamy z niego kółka, następnie na każde nakładamy po łyżeczce farszu i zlepiamy boki. Gotujemy w osolonym wrzątku, około 3 minuty po wypłynięciu na powierzchnię. Boczek kroimy w kosteczkę i podsmażamy
MamaOskarkastrąków papryczek chili, 1200 ml lodowatej wody, 10m naturalnych osłonek - jelita wieprzowe przygotowanie Przygotować jelita * Przygotować farsz mięsny. Mięsa umyć, pokroić na mniejsze kawałki, zmielić w maszynce do mielenia mięsa, stosując do mielenia sitka o średnicy otworów jak w spisie składników. Wołowinę pozostawić osobno. Włożyć ją do malaksera i przy pomocy noża, dodając część lodowatej wody, zmielić
Stare Garymało angażująca w przygotowaniu. Soczewica która jest doskonałym źródłem łatwo przyswajalnego białka i ma niski indeks glikemiczny sprawia, że pieczeń jest zdrowa i niskokaloryczna. Składniki: 500g mięsa mielonego z szynki 400g czarnej soczewicy z puszki lub 200g suchej 2 jajka 3 łyżki bułki tartej 2 białe cebule 2 ząbki czosnku masło klarowane do smażenia sól, czarny pieprz, gałka(...)Wykonanie: Mięso myjemy i mielimy na dużych oczkach. Na patelni rozgrzewamy masło klarowne. Cebule drobno siekamy i szklimy na przygotowanej patelni. Wyciskamy ząbki czosnku i przesmażamy z cebulą. Soczewicę odsączamy z zalewy. Jeśli dysponujemy soczewicą sucha gotujemy ją w osolonym wrzątku. Łączymy mięso z soczewicą, cebulką, jajkami i bułką tartą. Doprawiamy do smaku solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem, gałką
Pyry na GazChili con carne to tradycyjna potrawa kuchni amerykańskiej, spotykana często jako fastfood w amerykańskich barach. Główne składniki to różnego rodzaju papryka chili, cebula, czosnek, pomidory i mielone lub drobno siekane mięso. Taki oto opis tego dania znalazłam w Wikipedii . Zaskakujące prawda? Okazuje się, że meksykańskie chili con carne to potrawa amerykańska. Tak czy owak to bardzo aromatyczne, szybkie(...)przygotowania i sycące danie jednogarnkowe , które podaję zazwyczaj z ryżem. Moje chili con carne przyrządzam zawsze z mielonej wołowiny, nie wyobrażam sobie dodać innego rodzaju mięsa. Dodaję również sporą ilość czerwonej fasoli, bo zwyczajnie ją lubię. Potrawa powinna być ostra, ale moja wersja jest dość wyważona. Jeżeli lubicie ogień to dodajcie więcej chili :). CHILI CON CARNE
Pieguskowa KuchniaOrzech http://www.orzech.com.pl/ , zapraszam również do wypróbowania tych produktów bo są naprawdę godne polecenia . Składniki : 1 słoik Sosu pieczarkowego firmy Orzech 1 kg mięsa mielonego z szynki 1 duże jajko 1 cebula około 5 łyżek bułki tartej do mięsa 1/2 szklanka bułki tartej do obtoczenia kotlecików sól , pieprz do smaku 1 duży(...)ząbek czosnku 1 łyżka ziół prowansalskich około 1/2 szklanki wody ( niepełnej ) 1/2 szklanki oliwy do smażenia Wykonanie : Mięso z szynki mielimy , dodajemy startą na tarce jarzynowej cebulę oraz przeciśnięty czosnek. Dodajemy około 5 łyżek bułki tartej, jajko , wodą regulujemy gęstość mięsa Wszystkie składniki mieszamy , na końcu przyprawiamy do smaku , sola , pieprzem i ziołami . Dobrze wyrabiamy. Z mięsa formujemy
Sama słodycz i szczypta chiliĆwiartki, marchew i cebulę wyjmujemy z rosołu a następnie, po wystudzeniu oddzielamy mięso od kości. Do mięsa z kurczaka dodajemy 25-30 dkg wieprzowego mięsa mielonego. Jedno i drugie mięso oraz marchew i cebulę mielimy przez maszynkę. Dodajemy jedno jajko, sól, pieprz, ewentualnie warzywko i wyrabiamy na jednolitą masę. Przygotowane wcześniej ciasto rozwałkowujemy na cienki
Maminek kulinarnywszystko razem dokładnie mieszamy i wkładamy do lodówki na 48 godzin. Po tym czasie wyciągamy mięso w lodówki i mielimy na dużych oczkach w maszynce do mięsa. Połowę zmielonego mięsa mielimy jeszcze raz na małych oczkach. Obieramy czosnek przeciskamy przez praskę i wraz z resztą przypraw dodajemy do mięsa, całość porządnie mieszamy i przy okazji wyrabiamy na jednolitą masę ręką
Kuchnia na wzgórzubyło około 2 l. zupy w całości), zagotować Zrobić na łyżce masła klarowanego zasmażkę z mąki, dodać kilka kropel maggi, posypać natką. Składniki na pulpeciki : około 30 dag mielonego mięsa wieprzowego 1 jajko bułka tarta, sól, pieprz czarny mielony Przygotowanie : Do mięsa dodać jajko, sól i pieprz oraz bułkę tartą w takiej ilości by uzyskać konsystencje mięsa
Proste Potrawy