mięso mielone - 23354 przepisów (strona:355/1557)

Nadziewana kalarepa 215

razu łykowate i zdrewniałe. Nie przeszkodziło to jednak, by wykorzystać je na obiad, obrałam, wykroiłam zdrewniałe części, krótko obgotowałam i były już gotowe do nadziewania farszem z mięsa mielonego, marchewki i natki pietruszki. Wydrążone części kalarepki zamroziłam, wykorzystam je do zupy. Podczas duszenia kalarepek powstał delikatny sos, doprawiony, zagęszczony i posypany świeżym koperkiem idealnie dopełnił danie z kalarepą. Całość(...)lekko ugotowane. Wyjąć z bulionu łyżką cedzakową. Cebulę i czosnek pokroić w kosteczkę, zeszklić na łyżce masła i łyżce oliwy. Dodać startą na tarce marchewkę, chwilkę podsmażyć.  Do mięsa dodać jajko, posiekaną natkę pietruszki, bułkę tartą, ostudzone warzywa z patelni, doprawić farsz solą i pieprzem. Kalarepki nadziać farszem, przykryć kapeluszami, przełożyć do rondla, zalać bulionem, w którym wcześniej się

na moim stole...
Klopsiki w sosie pomidorowym na polencie 221

pomidorowym na polencie   Drukuj Prep time 30 min Cook time 1 godzina 15 min Total time 1 godzina 45 min   Serves: 5 Ingredients KLOPSIKI 1 kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 2 posiekane ząbki czosnku garść posiekanej natki pietruszki 100 g sera z niebieską pleśnią sól, pieprz tłuszcz do smażenia (olej, smalec) SOS: 1 duża cebula 4 ząbki(...)albo ok 500 g pomidorów siekanych w zalewie) garść kaparów POLENTA ½ litra rosołu ½ litra mleka 200 g kaszki kukurydzianej sól do smaku 60 g masła 70 g parmezanu Instructions Mięso przełożyć do miski, dodać czosnek i posiekaną natką, sól i pieprz i wyrobić ręką. Ser pokruszyć albo pokroić na drobne kawałki, dodać do mięsa wymieszać. Uformować pulpeciki. Na patelni rozgrzać

Cooking for Emily
Gołąbki z włoskiej kapusty z marchewką, papryką i kukurydzą 184

polana gęstym sosem pomidorowym z cebulką - wyszło przepysznie. SKŁADNIKI: (na ok 15 gołąbków) 1 główka kapusty włoskiej 1 szkl ryżu (lub trochę mniej, według upodobania) 0,5 kg mięsa mielonego (u mnie z szynki) 2 jajka 2 cebule 2 marchewki 1/2 czerwonej papryki 2 ząbki czosnku 1 pęczek koperku kilka łyżek kukurydzy  1 łyżka majeranku 1 łyżeczka soli(...)Cebulę posiekać drobno, zeszklić na maśle, posolić i udusić. 4. Marchewki zetrzeć na tartce o dużych oczkach, paprykę pokroić drobno, udusić. 5. Czosnek przecisnąć przez praskę. Koperek posiekać. 6. Mięso wymieszać z jajkami, cebulą, marchewką, papryką, czosnkiem, koperkiem i ryżem. Doprawić do smaku. 7. Duży garnek wyłożyć pozostawionymi liśćmi (zapobiegnie to ewentualnemu przypaleniu się gołąbków). Farsz zawijać w obgotowane liście

Kto ugości moich gości?
Kalafior faszerowany mięsem 236

wodą i gotujemy (bez przykrycia) al dente. Wyjmujemy i studzimy. Cebulę kroimy w kostkę i przesmażamy na niedużej ilości oleju. Kajzerkę moczymy w mleku, odciskamy i dodajemy do mięsa mielonego. Kolejno (kolejność dowolna) dodajemy jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i paprykę. Masę dokładnie wyrabiamy. Kalafior kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Delikatnie rozchylamy różyczki i wypełniamy(...)wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC na ok. 50 minut. Na 10 minut przed końcem zdejmujemy z papier do pieczenia i dopiekamy, aż szynka się zrumieni. Kalafior faszerowany mięsem można podać jako danie samodzielne lub, np. z dodatkiem pieczonych ziemniaków – na obiad… i nie tylko. Tym razem ekspozycja z przymrużeniem oka, w nastroju Halloween. Odrobina humoru w kuchni nikomu

mojewypiekiinietylko
PYSZNE GOŁĄBKI Z SOSEM POMIDOROWYM 184

dodać przepis. Bardziej nam smakują gołąbki zapiekane w piekarniku. Są bardziej wyraziste w smaku i sos jest smaczniejszy .   Zapraszam na przepis :)  WYKONANIE Składniki: Farsz: 1 kg mięsa mielonego wieprzowego (u mnie z łopatka i karczek) 250g -300g ryżu 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 jajko olej sól do smaku,pieprz do smaku Sos pomidorowy: 1 cebula(...)pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Na patelni rozgrzać 3-4 łyżki oleju i podsmażyć na złoto cebulę. Pod koniec dodać czosnek. Całość razem z tłuszczem wlać do mięsa. Dodać ostudzony ryż, jajko  i wymieszać na jednolitą masę. Ewentualnie dosolić do smaku. Z liści wyciąć zgrubiały nerw. Na każdy liść nakładać porcję farszu i zwijać roladki

Mała w garnku miesza
Spaghetti dla diabetyka #talerzdiabetyka 303

cienkie paski. Na przykład w jednym z moich przepisów przygotowałam makaron z cukinii na surowo , i zrobiłam go za pomocą obieraczki do warzyw. Składniki na 4 porcje : 400g mięsa mielonego wołowego 400g pokrojonych pomidorów (mogą być z puszki) cebula ząbek czosnku posiekane liście bazylii 2 liście laurowe sól i pieprz łyżka oliwy średniej wielkości cukinia duża marchewka 80g makaronu(...)light (opcjonalnie) Cebulę obrać i drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Na dużej patelni rozgrzać łyżkę oliwy, zeszklić na niej cebulę, po chwili dodać też czosnek. Do warzyw dodać mięso i przesmażyć go na dość dużym ogniu, do czasu aż zmieni kolor (z czerwonego na brązowo-szary). Doprawić niewielką ilością soli i pieprzu, dodać pokrojone w kostkę pomidory i liście

Dietolog
Gołąbki w sosie dyniowym 201

pomidorowego, a zarazem delikatnie słodkiego. Wbrew pozorom, puree z dyni idealnie pasuje do sosu pomidorowego. Składniki na porcję dla 4-6 osób: główka białej kapusty* 0,5 kg mięsa mielonego, np. z łopatki 1/2 szklanki surowego ryżu + 1 szklanka wody około 3 szklanki wody do gotowania gołąbków 200 g upieczonej dyni hokkaido kilka łyżeczek koncentratu pomidorowego 1 sucha kajzerka(...)ognia i garnek przykryć pokrywkę. Pod wpływem ciepła ryż zmięknie. Suchą bułkę zalać wrzącą wodą. Cebulę obrać i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej i przesmażyć cebulę. Ostudzić. Mięso przyprawić solą oraz pieprzem. Wbić jajko, dodać podsmażoną cebulkę, miękką bułkę i ugotowany ryż. Całość bardzo dokładnie wymieszać.  Zaparzanie kapusty W międzyczasie do dużego garnka wlać wodę, zagotować i włożyć

Ugotować
Gołąbki w sosie pomidorowym 215

liście (na tzw. kopertę, ukrywając boki kapusty) i podsmażyć surowe gołąbki. Bez  obwiązywania sznurkiem. Składniki na porcję dla 4-6 osób: główka białej kapusty* 0,5 kg mięsa mielonego, np. z łopatki 1/2 szklanki surowego ryżu + 1 szklanka wody około 3 szklanki wody do gotowania gołąbków 1 sucha kajzerka 1 cebula 1 jajko sól, pieprz kilka łyżeczek(...)ognia i garnek przykryć pokrywkę. Pod wpływem ciepła ryż zmięknie. Suchą bułkę zalać wrzącą wody. Cebulę obrać i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej i przesmażyć cebulę. Ostudzić. Mięso przyprawić solą oraz pieprzem. Wbić jajko, dodać podsmażoną cebulkę, miękką bułkę i ugotowany ryż. Całość bardzo dokładnie wymieszać. Ewentualnie posmakować i mocniej doprawić. Najlepiej, aby mięso przez co najmniej 1 godzinę

Ugotować
Szaszłyki z klopsików z jogurtem koperkowym 193

zaczerpnęłam z książki “Smaczna i zdrowa kuchnia włoska” Gino d’Acampo. A książkę polecam każdemu) Szaszłyki z klopsików z jogurtem koperkowym Skałdniki na 4 porcje szaszłyków: 700 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego 1/3 cebuli, drobno posiekanej 1 mały ząbek czosnku, przepuszczony przez praskę 1 jajko 4 łyżki startego parmezanu 2 łyżki tartej bułki skórkę z ½ cytryny bio sól/pieprz(...)mała cebulka pomidorki koktajlowe( ilość zależy od długości szaszłykowych patyczków) sos jogurtowy 250 ml gęstego jogurtu( u mnie grecki) 1 łyżeczka suszonego lub świeżego koperku i mięty sól/pieprz Mięso mielone wkładamy do miski, dodajemy jajko, bułkę tartą, parmezan, cebulę, czosnek, miętę, bazylię i skórkę z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko mieszamy; najlepiej wyrobić rękami) Z mięsa

Mia Cucina Sofieta
Kurczak faszerowany mięsem mielonym i pieczarkami 457

natarcia kurczaka: 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/3 łyżeczki kuminu 4 ząbki czosnku sok z cytryny Farsz: 500 g pieczarek 300 g mięsa mielonego (u mnie wieprzowo-wołowe) mały pęczek pietruszki 1 czerstwa bułka mleko sól, pieprz, vegeta 1 jajko Kurczaka umyć i dokładnie osuszyć. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Wymieszać z pozostałymi(...)cytryny i wstawić go do lodówki na czas przygotowania farszu. Farsz: Pieczarki obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach i przesmażamy. Czerstwą bułkę namaczamy w mleku. Do miski wkładamy mięso, dodajemy wystudzone pieczarki, posiekaną pietruszkę, jajko oraz odciśniętą z mleka bułkę. Dosypujemy sól, pieprz i odrobinę vegety. Całość dokładnie wyrabiamy za pomocą dłoni przez kilka minut aż masa dokładnie się

My simple kitchen
Kokosowy sos z papryką i mielonym mięsem drobiowym na bazie sosu pomidorowego podany z makaronem 131

mięsa drobiowego mielonego  1 cebula  1 ząbek czosnku  2 cm imbiru  1 papryczka chili  łyżka oleju do smażenia  przyprawy dodatkowe: szczypta cynamonu, mielonej papryki wędzonej, kuminu  sos sojowy do smaku  syrop klonowy do smaku 1 papryka czerwona  1 marchew natka pietruszki  garść pomidorków koktajlowych 1/2 szklanki bulionu(...)passaty pomidorowej 1/2 szklanki mleka kokosowego  Makaron ugotuj wg przepisu na opakowaniu. Na oleju rzepakowym podsmaż posiekaną drobno cebulę, czosnek, imbir oraz chili. Gdy składniki zarumienią się dodaj mięso mielone i smaż produkty kilka minut. Doprw pozostałymi przyprawami, czyli cynamonem, mieloną papryką i kuminem. Dodaj pokrojoną w kostkę marchew oraz paprykę. Smaż składniki 5 minut. Wlej

Mango Papaja
Lasagne 129

Lasagne bolognese, na które potocznie w Polsce mówimy krótko Lazania, to pyszne makaronowe danie z piekarnika. Jest to Mięso mielone z sosem bolońskim przekładane płatami makaronu i uzupełnione sosem beszamelowym. Gorąco polecam wypróbować mój przepi The post Lasagne appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Rolada gołąbkowa 9001

Rolada gołąbkowa to alternatywa dla naszych polskich gołąbków. Jak dla mnie jest przy niej mniej pracy niż przy zawijaniu gołąbków. Pyszne wydanie połączenia ryżu, mięsa mielonego i kapusty. Na moim blogu możecie znaleźć również zapiekankę gołąbkową, która jest również prosta do wykonania. Sami oceńcie, który przepis bardziej Wam pasuje. Przy jednym i przy drugim nie … Czytaj dalej Rolada

Pieprzyć z Fantazją
Kartacze z mięsem drobiowym – tanie danie na sycący obiad 80

kurczaka wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości mięsa. Udka wyjmujemy z wody i odstawiamy do wystudzenia. Następnie mięso obieramy ze skóry i kości. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle na złoty kolor. Mięso z kurczaka mielimy razem z cebulą w maszynce do mięsa na drobnych oczkach. Do masy dodajemy sól i pieprz(...)polewamy okrasą z podsmażonego boczku wędzonego i cebuli pokrojonych w kostkę. Kartacze z mięsem drobiowym – tanie danie na sycący obiad Zobacz inne przepisy na kluski ziemniaczane: Ziemniaczane kluski kładzione – miękkie i leciutkie jak chmurka Kluski śląskie – prosty i tani pomysł na obiad Knedle z mięsem mielonym – przepis na domowe kluski z ziemniaków Kluski z ziemniaków gotowanych i surowych

e-PrzepisyKulinarne
Zapiekanka makaronowa z bakłażanem i sosem pomidorowym 122

może się rozpadać. Zapiekanka makaronowa z bakłażanem i sosem pomidorowym Składniki: 4 średnie bakłażany 4 łyżki oliwy 400 g makaronu rurki 2 łyżki oliwy 1 cebula 250 g mięsa mielonego 2 ząbki czosnku 500 ml passaty pomidorowej 1 łyżeczka oregano 250 g mozzarelli sól, pieprz do smaku pomidor do podania Bakłażana pokroić na cienkie plastry. Każdy plaster lekko posolić(...)temperaturze 190 stopni. Można też usmażyć na patelni grillowej. Makaron ugotować al dente. Czosnek i cebulę posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę z czosnkiem, chwilę podsmażyć i dodać mięso. Smażyć ok 10 minut, mieszając i rozdrabniając mięso. Dodać passatę pomidorową i oregano, gotować 10 minut, lekko przestudzić. Tortownicę z wyjmowanym brzegiem wyłożyć papierem do pieczenia

Smaczny zeszyt