podanych niżej składników wyszło mi 20 gołąbków. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Gołąbki w sosie własnym – Składniki: Składniki na farsz na gołąbki z mięsem i ryżem: 1 kg mięsa mielonego (nam najbardziej smakuje wieprzowe – u mnie szynka, ale może być też łopatka) 1 woreczek ryżu – 100g 2 średnie cebule – ok. 200g 2 łyżeczki oliwy 2 łyżeczki masła(...)własnym): Ugotować ryż wg przepisy na opakowaniu. Ostudzić. Cebulę obrać, pokroić w drobną kosteczkę. Na rozgrzanej patelni roztopić masło wraz z oliwą. Podsmażyć cebule do czasu aż się zeszkli. Mięso włożyć do dużej miski, dodać ugotowany i ostudzony ryż, podsmażoną cebulkę, jedno jajko oraz sól i pieprz do smaku (u mnie 2 łyżeczki soli i 1 łyżeczka pieprzu). Za pomocą
Kulinarne Przebojepulpety. Przedtem miałam je nadziane na widelec z 10 lat temu, ale przechodziłam wtedy swój wegetarianizm. Tym razem chciałam sama je przygotować. Ulepiłam i usmażyłam pulpety z mięsa mielonego z przepisu mojej Mamy, a do tego podałam pieczone ziemniaki. Pyszności! Teraz […] Artykuł Pulpety z pieczonymi ziemniakami pochodzi z serwisu Pink Envelope
Pink Envelopezupie, którą znalazłam tu, użyłam blendera i zmiksowałam warzywa, by powstał krem. Tym razem do zupy pieczarkowej wrzuciłam kilka pulpecików z tego przepisu, tylko tym razem postawiłam na mięso mielone z indyka. Sam zapach zwiastował, że będzie kolejna dokładka zupy :) Składniki300 […] Artykuł Zupa pieczarkowa z pulpecikami pochodzi z serwisu Pink Envelope
Pink Envelopepieprz Ponadto: 2 szklanki suchego ryżu średniej wielkości marchew 150 g sera żółtego ok. 850-900 ml bulionu drobiowego lub warzywnego 2 łyżeczki musztardy kurkuma, pieprz, sól Przygotowanie Mięso mielone mieszamy z jajkiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, bułką tartą, natką pietruszki i przyprawami. Całość wyrabiamy na gładką masę i formujemy pulpeciki. Ryż mieszamy ze starą na tarce marchewką
e-PrzepisyKulinarnepozbawiamy pestek. Imbir, czosnek i papryczkę drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i wszystko podsmażamy 1-2 min. Zestawiamy z ognia. Kolendrę płuczemy i również drobno siekamy. Mięso mielimy w maszynce (lub blenderze/rozdrabniaczu) i przekładamy do sporej miski. Dodajemy imbir, czosnek, papryczkę i kolendrę, a także łyżkę zimnej wody, jajko i sezam oraz sól. Całość wyrabiamy ręką na jednolitą(...)naczyniu żaroodpornym i wstawiamy do piekarnika na ok. 30 min. (lub aż warzywa będą miękkie i ładnie przypieczone). Kiedy nasze oszukane frytki się dopiekają, zajmujemy się burgerami. Z mięsa formujemy równiutkie, dość grube (moje miały ok. 2 cm) kotlety. Smażymy na suchej patelni (płaskiej lub grilowej albo na grillu elektrycznym) ok. 5-6 minut z jednej i ok. 4 minuty
Ratunku obiadZeszłorocznych, ale jakże aromatycznych. Można użyć świeżych, ale te nie zawsze są pod ręką.Na pierwsze jesienne dni taki obiad pasuje idealnie.Składniki masy mięsnej:pół kg. mięsa mielonego (ja użyłam karkówki),3 łyżki zimnej wody,2 łyżki bułki tartej,1 jajko,1 średni pomidor - obrany ze skóry i posiekany drobniutko,1 łyżka musztardy francuskiej,1 łyżeczka ziół
Codzienna kuchnia niecodziennapierogi meksykańskie Ciasto: 2 szklanki (300 g) mąki pszennej 1 jajko 1 / 2 szklanki ciepłej przegotowanej wody 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka soli Nadzienie: 350 g mięsa (z rosołu lub mielonego) 1 / 2 puszki kukurydzy 1 / 2 puszki czerwonej fasoli 1 / 2 puszki białej fasoli 1 ugotowana marchewka 1 ugotowana pietruszka 1 / 2 łyżeczki nasion kminku 1 łyżeczka suszonej(...)tymianku sól i pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Nadzienie: Fasolę oraz kukurydzę odcedzić i wypłukać. Mięso z rosołu pokroić na małe kawałki, a ugotowane warzywa zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Zamiast mięsa z rosołu można użyć wcześniej usmażonego mięsa mielonego. Do miski wsypać mięso, pietruszkę, marchew, fasole, kukurydzę i przyprawy. Wszystko wymieszać i doprawić do smaku
niecodziennikparyodmienne niż tłuczenie mięsa na kotlety. Kilka dni wcześniej zaopatrzyłam się w niezbędne produkty i dziś z samego rana naszykowałam farsz i surówkę. Składniki: * papier ryżowy * 20 dkg mięsa mielonego * niewielka garść makaronu sojowego * sos sojowy - 2 łyżki * 1 nieduża marchewka * 1 nieduża cebulka * dwa liście kapusty pekińskiej * garść suszonych grzybków mun * sól, pieprz Makaron sojowy przygotowałam zgodnie
Pieprzyć z Fantazjąnależy do dań najpiękniejszych, ale na pewno do najsmaczniejszych. Warto spróbować! :) Lasagne przygotowałam w naczyniu o wymiarach 31 x 21 x 6 cm. Sos boloński: 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego ok. 150 g boczku wędzonego parzonego pokrojonego w kostkę (może być także pancetta) 1 cebula pokrojona w kosteczkę 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę 3 łodygi selera(...)używacie). Smażymy wszystko, tak by warzywa zmiękły. Warzywa przekładamy do miseczki, do rondelka wrzucamy zaś boczek. Podsmażamy go aż nabierze koloru, dorzucamy warzywa i wszystko mieszamy. Następnie dodajemy mięso w 3 turach za każdym razem pozwalając mu nabrać odpowiedniego koloru. Wszystko smażymy do momentu, gdy cały płyn odparuje, a wszystko będzie lekko chrupiące. Wlewamy wino, zagotowujemy i gotujemy
Cooking Monsterpracy, który można też zjeść na zimno. Klopsiki z fetą na sałatce z kuskusu Klopsiki: 2 łyżki oliwy 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko 1/2 kg mięsa mielonego ( mieszanka wołowo-wieprzowego albo wieprzowe) 70 g pokruszonej fety 100 g bułki tartej 1/2 łyżeczki zmielonego kminu rzymskiego 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki 2 łyżki śmietany kwaśnej skórka(...)smaku Przygotowanie: Klopsiki: Rozgrzać na patelni oliwę, cebulę posiekać i wrzucić na patelnię, podsmażyć na rumiano, na koniec dodać posiekany drobno czosnek i smażyć minutę, odstawić. Do miski dodać mięso, przestudzoną cebulę, rozkłócone jajko , pokruszona fetę, posiekane zioła, sok i skórkę z cytryny, śmietanę i przyprawy - całość dobrze wymieszać ręką. Z masy uformować małe klopsiki. Piekarnik nagrzać do 180 stopni
Smaczny zeszyttamten kunszt kulinarny, ale po to by przypomnieć sobie tamte czasy. Składniki: Na gołąbki: 1 główka młodej kapusty 1 woreczek kaszy bulgur (lub tradycyjnie woreczek białego ryżu) 500g mięsa mielonego np. z łopatki Cebula Łyżka oleju Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól, majeranek, oregano Na sos: 2 szklanki bulionu (można zastąpić wodą) 500ml przecieru pomidorowego(...)kartonika 3 łyżki mąki pszennej Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól, słodka papryka, oregano Koperek Nastawiamy duży garnek z lekko osoloną wodą i doprowadzamy do wrzenia. Głąb (czyli środek) z kapusty lekko ścinamy. W garnku z wrzątkiem umieszczamy kapustę głębem do dołu i gotujemy około 4 minut, przewracamy i gotujemy jeszcze około dwóch minut. Wyjmujemy i odstawiamy
Kolizje Smakówmożecie sobie sami wybrać, tak jak kto lubi. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić pokrojoną w piórka cebulkę, drobno pokrojony czosnek. Smażyć aż cebulka straci kolor surowizny. Teraz dodać mięso mielone, doprawić solą, pieprzem i chili. Smażyć aż mięsko lekko się zarumieni, ale nie smażyć zbyt mocno. Wlać pomidory z puszki, dodać pokrojone w kostkę papryki, odcedzoną kukurydzę. Dodać
Kuchnia Pokoleńmega sycące. Jeżeli korzystamy z gotowych bułek, najwięcej czasu zajmuje przygotowanie kotletów, reszta to już układanie góry z dodatków :) Składniki (na ok. 5 szt. burgerów)5 bułek400 g mięsa mielonego wieprzowego1 cebula2 ząbki czosnkunatka pietruszkisólpieprz1/2 łyżeczki […] Artykuł Domowe burgery pochodzi z serwisu Pink Envelope
Pink Envelopedelikatne, ale takie właśnie mu smakowały😏 Składniki na 8 sztuk: 600g mielonego, drobiowego mięsa 1 jajko 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 3 łyżki bułki tartej+ plus bułka do obtoczenia szaszłyków 2 ząbki czosnku olej rzepakowy do smażenia Na owocową salsę: 1 melon połowa granatu Sposób przygotowania: Mięso mielone łączymy z 1 łyżeczką oleju rzepakowego np. z dodatkiem
Kuchnia w czekoladzie