się z Wami super przepisem tak aby micha studenta znów nie była pusta!!! Przepis na ok 4 porcje, cena za porcję nie przekracza 6 zł :)!!! Składniki: 500 gram mięsa mielonego ( u mnie wieprzowo-wołowe ) puszka pomidorów w puszcze krojonych 1 cebula 3-4 ząbki czosnku 5 łyżeczek koncentratu pomidorowego 1 łyżka oregano 1 łyżka bazylii sól i pieprz(...)smaku natka pietruszki dowolny ugotowany makaron odrobina startego ulubionego sera Przygotowanie: pokrojone w kostkę cebulę i czosnek podsmażamy na patelni, następnie dodajemy mięso gotujemy makaron wg przepisu na opakowaniu do podsmażonego mięsa dodajemy pomidory w puszcze, koncentrat pomidorowy, oregano i bazylię, całość chwilę podsmażamy przyprawiamy do smaku sola i pieprzem, posypujemy natką pietruszki Smacznego
Studencka Michasię z Wami super przepisem tak aby micha studenta znów nie była pusta!!! Przepis na ok 4 porcje, cena za porcję nie przekracza 6 zł :)!!! Składniki: 500 gram mięsa mielonego ( u mnie wieprzowo-wołowe ) puszka pomidorów w puszcze krojonych 1 cebula 3-4 ząbki czosnku 5 łyżeczek koncentratu pomidorowego 1 łyżka oregano 1 łyżka bazylii sól i pieprz(...)smaku natka pietruszki dowolny ugotowany makaron odrobina startego ulubionego sera Przygotowanie: pokrojone w kostkę cebulę i czosnek podsmażamy na patelni, następnie dodajemy mięso gotujemy makaron wg przepisu na opakowaniu do podsmażonego mięsa dodajemy pomidory w puszcze, koncentrat pomidorowy, oregano i bazylię, całość chwilę podsmażamy przyprawiamy do smaku sola i pieprzem, posypujemy natką pietruszki Smacznego
Studencka Michałopatki 2 garście szczawiu 1,5 szklanki wody 0,5 szklanki śmietanki 30% 2 listki laurowe pół bułki kajzerki namoczonej w mleku sól,pieprz 2 łyżki mąki pszennej Do mięsa mielonego dodać odciśniętą bułkę oraz sól i pieprz. Masę dobrze wyrobić. Do niedużego garnka wlać wodę, dodać listki laurowe i zagotować. Z mięsnej masy uformować małe kulki i wrzucać
Monia miesza i gotujePomysł na to danie zaczerpnęłam z bloga Kuchnia Broni . Lekko go zmodyfikowałam według własnego smaku. Składniki: Kulki mięsne: 400g mięsa mielonego, 1 jajko, 1/2 cebuli, 1 łyżka musztardy, 2 płaskie łyżki bułki tartej, 2 łyżki mleka, sól, pieprz, majeranek. Sos śmietanowy: 500ml śmietanki 30%, 250ml zimnej wody, 2 łyżki śmietany 18%, 2 łyżki majonezu, 2 łyżki ketchupu
W kuchni u Monikipodawać z makaronem lub same jako gęstą zupę. Z doświadczenia wiem, że na drugi dzień kiedy wszystkie składniki się przegryzą jest jeszcze smaczniejsze :) Potrzebujemy: 0,5 kg mięsa mielonego 1 dużo paprykę 1 cebule 0,5 kg pieczarek 1 puszkę kukurydzy 1 puszkę czerwonej fasoli 1 duży przecier pomidorowy 2 liście laurowe 2 ziela angielskie majeranek zioła prowansalskie papryka(...)ostra chili - pieprz cayenne sól i pieprz Przygotowujemy jedną dużą i głęboką patelnie. Jeżeli nie posiadamy takowej to robimy w garnku :) Na rozgrzanym oleju smażymy mięso i przyprawiamy je majerankiem, solą i pieprzem. Kiedy mięso będzie już lekko podsmażone dodajemy paprykę i cebule pokrojoną w kostkę. Chwilkę smażymy aż cebula się zeszkli i zalewamy wodą, tak aby przykryć wszystkie składniki
Kolejny blog o gotowaniumielonego wołowo-wieprzowego 80g kaszki kuskus 1/2 puszki czerwonej fasoli 1/2 puszki kukurydzy 1 papryczka chili 100g przecieru pomidorowego sól, pieprz, kmin rzymski oliwa/olej do smażenia PRZYGOTOWANIE Kaszkę kuskus wsypujemy do miski, zalewamy wrzątkiem, solimy, przykrywamy i odstawiamy na minimum 5 minut. Na rozgrzanym tłuszczu smażymy posiekany czosnek z cebulą pokrojoną w kostkę. Dodajemy mięso mielone
Moje Kuchenne Rewelacjeząbków czosnku majeranek suszony przyprawa ziołowa do mięsa mielonego pieprz czarny mielony sól kminek mielony kminek cały papryka czerwona mielona 1 - 2 błony wieprzowe ( opcjonalnie ) Sposób wykonania : M ięso kroimy na mniejsze kawałki mielimy. Bułkę moczymy w rosole, mielimy razem z mięsem. Ja zmieliłem 1/3 mięsa na średnich oczkach, 2/3 na dużych(...)posiekany czosnek ( można też przecisnąć przez praskę ), jajka, sól ( można dać 1 łyżkę peklosoli ). Mięso bardzo dokładnie wyrabiamy ręką . Masę dzielimy na 2 równe części. Mięso wykładamy do wcześniej wysmarowanych smalcem keksówek ( 30x11x7 cm ). Podczas wykładania dokładnie ubijamy mięso palcami, aby nie było pęcherzyków powietrza. Mięso w foremkach ugniatamy palcami z góry tak, aby na środku było wyżej
Przepisy i porady kulinarneintensywny w smaku obiad dla całe rodziny. Czas przygotowania: 25 minut Ilość porcji: 4 Składniki: 4 placki do tortilli (można uzyć gotowych lub zrobić według tego przepisu ) 500g mięsa mielonego Puszka czerwonej fasoli Puszka pomidorów w kawałkach 2 cebule (mogą być jasne lub czerwone) 2 ząbki czosnku Papryka Jogurt naturalny Mix sałat Przyprawa do kuchni meksykańskiej Cebule obieramy, przekrajamy(...)przez praskę wprost na patelnie. Paprykę myjemy pod bieżącą wodą i kroimy w paski, dorzucamy do pozostałych składników. Całość chwilę smażymy, uważając by czosnek się nie przypalił. Dodajemy mięso mielone oraz doprawiamy. My dajemy 3 płaskie łyżeczki przyprawy do kuchni meksykańskiej, jednak każdy musi wyczuć ilość przyprawy optymalnej dla niego. Należy pamiętać, że jedząc cały posiłek
Kolizje SmakówSkładniki: 250 gram mięsa mielonego dwie czerwone cebule dwa ząbki czosnku papryczka chili pół puszki kukurydzy papryka czerwona puszka czerwonej fasoli w sosie chili lub pomidorowym 150 ml soku pomidorowego pół szklanki wody sól pieprz odrobina cukru do smaku łyżka masła(...)łyżka oliwy z oliwek nać pietruszki do posypania Na maśle i oliwie z oliwek smażymy pokrojoną w drobną kostkę cebulkę z czosnkiem i chili. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy mięso mielone i całość dokładnie mieszamy. Smażymy kilka minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem (ja często używam jeszcze przyprawy do mięsa mielonego, dosłownie szczyptę). Dodajemy pokrojoną
Mango Papajapasztetu: 100 ml bułki tartej 2 jajka około półtora płaskiej łyżeczki mielonego czarnego pieprzu około pół płaskiej łyżeczki soli 1/3 płaskiej łyżeczki gałki muszkatołowej 2 czubate łyżeczki majeranku 1 czubata łyżeczka siekanej natki pietruszki (świeżej lub mrożonej) około 180 ml wywaru z gotowania mięsa olej do wysmarowania formy Wykonanie: Mięso myjemy. Karkówkę, łopatkę i boczek wkładamy(...)jeszcze 5 minut. Mięso i warzywa wyjmujemy z wywaru. Mięso i wywar odstawiamy do wystygnięcia, warzywa wyrzucamy. Wystudzone mięso mielimy dwukrotnie w maszynce do mięsa. Używamy sitka o drobnych oczkach. Do zmielonego mięsa dodajemy bułkę tartą, jajka, mielony pieprz, sól, gałkę muszkatołową, majeranek, natkę pietruszki. Dolewamy również wywar z gotowania mięsa. Wywaru dajemy tyle, aby masa była wilgotna
Smak mojego domuprzepis na pulpety w sosie koperkowym gotowane na wywarze z warzyw. Można je podawać z kaszą lub ziemniakami. Składniki: 1 marchew 1 pietruszka 1 mały seler 1 kg mięsa mielonego wieprzowego 1 sucha bułka 1 cebula 2 jajka liść laurowy 2 ziela angielskie sól pieprz szczypta imbiru sos koperkowy: pęczek koperku 3 szklanki wywaru spod pulpetów 1 mała śmietana(...)gotować przez co najmniej 30 minut aż warzywa zmiękną. Bułkę zamoczyć w wodzie i zostawić aż zmięknie. Cebulę bardzo drobno posiekać i usmażyć na złoty kolor na oleju. Mięso włożyć do miski, dodać odciśniętą i rozdrobnioną bułkę, cebulę, jajka i doprawić solą i pieprzem. Mięso dokładnie wymieszać. Z mięsa ulepić kulki. Z wywaru wyciągnąć warzywa i doprowadzić do wrzenia. Kulki
Mama GotujeDoskonała alternatywa dla pieczarkowych kotletów mielonych. Proste i smaczne danie, które może być również idealną imprezową przekąską. Właśnie po raz pierwszy poczęstowano mnie tym przysmakiem na małym przyjęciu dziwiąc się, że nigdy wcześniej nie jadłam faszerowanych pieczarek. Rzeczywiście muszę przyznać, że choć(...)pieczarki faszerowane są bardzo popularne, dla mnie są nowością i zrobiłam je po raz pierwszy. Składniki: 10-12 pieczarek średniej wielkości 300 g mięsa mielonego /wieprzowe/ 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko 3 -4 łyżki bułki tartej ½ łyżeczki słodkiej papryk 1/2 łyżeczki oregano 2 łyżeczki posiekanej zielonej pietruszki sól i pieprz
Zakamarki mojej kuchnismakach zrobić zapiekanki grzybowe w kamionkach . 1 szkl ryżu 2 łyżki suszonych grzybów utłuczonych szczypta oregano szczypta bazylii 1 łyżeczka soli 2 łyżki oleju 300 g mięsa mielonego 1 jajko 1 łyżeczka pieprzu ziołowego staropolskiego sos grzybowy na bazie beszamelu pół cebuli 1 łyżka masła 2 łyżki sproszkowanych grzybów sól pieprz szczypta estragonu oregano 200 ml śmietany(...)wody na ryż, dodać grzyby, olej i przyprawy, ryż przepłukać, wrzucić na wrzątek i gotować mieszając aż wchłonie cały płyn. Przykryć i odstawić na ok 30. Wystudzić. Dodać mięso i jajko, doprawić do smaku solą i pieprzem. sos: w rondelku przyrumienić na maśle cebulkę. Mąkę wymieszać z mlekiem i śmietaną. Powoli wlewać do przyrumienionej cebulki
Gotowanie jest łatwemama, że coś lekkiego i dzieci, że w końcu coś z sosikiem :P Inspirację na ten przepis znalazłam w ostatnim numerze magazynu Sól i Pieprz. Składniki: 400 g mięsa mielonego 3/4 szklanki kaszy jaglanej 100 g świeżego szpinaku 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1 jajko sól, pieprz bułka tarta do obtoczenia Kaszę jaglaną opłukać przez dłuższą chwilę(...)sitku, po czym ugotować w 1,5 szklanki wody. Wystudzić. Mięso przełożyć do miski. Cebulę obrać, drobno posiekać i zeszklić na patelni. Dodać do mięsa. Szpinak wrzucić na patelnię, na której smażyła się cebula. Chwilkę poddusić aż zmniejszy swoją objętość (jeśli wolimy mniejsze kawałki szpinaku możemy go wcześniej posiekać na mniejsze kawałki). Również dodać do mięsa. Wbić jajko, dodać przeciśnięty
My simple kitchenpolędwiczki i rozbijamy jak najcieniej. Fileta doprawiamy solą i pieprzem. Do mięsa mielonego dodajemy namoczoną wcześniej i odciśnięta bułkę, jajko i mieszamy. Dodajemy drobno posiekaną papryczkę chili , szpinak i doprawiamy solą, pieprzem, całość mieszamy do połączenia wszystkich składników. Na całym plastrze kurczaka rozsmarowujemy mięso mielone, na długości dodajemy w jednej linii serek Almette. Całość zwijamy(...)roladę, która przekładamy na natłuszczoną oliwą folię aluminiową. Folię zwijamy jak cukierek (końcówki skręcamy). Czynność tą powtarzamy z drugą częścią mięsa. Otrzymane w ten sposób dwie rolady gotujemy ok. 30 min. na parze. Kuskus mieszamy z 1 łyżką oliwy i gotujemy na parze. Dzięki temu będzie sypki. Możemy również przygotować go zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Ziarna
Moniki SmakołykiSyty i wydajny obiad dla tych, którzy lubią ziemniaki. Składniki ok. 1 kg ziemniaków 0,5 kg mięsa mielonego 0,5 kg pieczarek 2 duże cebule 1 puszka krojonych pomidorów 100 ml … Czytaj dalej Zapiekanka ziemniaczana
czarrna od kuchni