WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 13 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2-4 Składniki: 200 g makaronu spaghetti, 30-40 dag mięsa mielonego, kawałek pora, 1/2 średniej marchewki, 200 ml bulionu warzywnego (może być z kostki), 200 g pomidorów krojonych z puszki, łyżka mascarpone (opcjonalnie, ale warto dodać), sól do smaku, mniejsza papryczka chili - czerwona, łyżka(...)Przygotowanie: Makaron gotuję al dente. Pora kroję w krążki, marchewkę w cienkie paseczki, paprykę wydrążam z ziaren (lub nie - zależy od Waszych upodobań) i drobno siekam. Na patelni podsmażam mięso z papryczką oraz dodatkiem przypraw - soli, oregano i bazylii. Po okołu 7 minutach dodaję warzywa, smażę dalej przez kolejne 5 minut często mieszając. Do mięsa wlewam bulion, zagotowuję. Gotuję
JejKuchniamożesz odpocząć. Czasu poświecisz naprawdę niewiele, gdyż większość sama się robi w piekarniku a zapewniam że efekt smakowy będzie wspaniały! Składniki (ok 16 sztuk): 500 g mięsa mielonego wieprzowego (u mnie z szynki) 1 małą/średnia kapusta pekińska 1 cebula 2 łyżki oleju pół szklanki kaszy manny pół szklanki ryżu 2 jajka sól, świeżo mielony pieprz(...)smaku, u mnie obficie: papryka słodka, oregano, kminek mielony, szczypta cayenne olej do smażenia gołąbków SOS: 2 puszki pomidorów, 2 łyżeczki przecieru pomidorowego, 1 łyżka oregano, sól, pieprz, łyżeczka cukru, szklanka wody Cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na 2 łyżkach oleju. Kapustę pekińską drobno posiekać. Połączyć dokładnie mięso, kapustę, cebulę, mannę, ryż, jajka, rozgnieciony czosnek i przyprawy. Jeśli
Mój pomysł namnie) nijakiego smaku plusuje niską kalorycznoacią. Sam smak dodadzą jej dodatki, a jako "wypełniacz" obiadowy aprawdza się świetnie :) Skladniki: 400g mięsa mielonego z indyka Puszka pomidorów, lub 4 świeże Puszka czerwonej fasoli, zamiast niej może byc 1 czerwona papryka 1 duża cebula 1 średnia marchewka 2 zabki czosnku(...)ostre potrawy) Sól Kasza bulgur. Można ją zastąpić kaszą jaglaną, kuskusem- na pewno nie makaronem! Chyba, że podajemy obiad mężowi :) Mięso wrzucamy do garnka, cebulę siekamy bardzo drobno - lub wrzucamy do blendera razem z pomidorami i czosnkiem. Dorzucamy do mięsa i zaczynamy dusić. Marchewkę scieramy
Mamuśka wraca do formymięsem, który napisali specjalnie dla Was moi rodzice:) Choć nie jest to potrawa Wigilijna, to na Święta polecam ich zrobienie. składniki: farsz: 0.6 kg mięsa mielonego, wołowo-wieprzowe (podobnie jak na kotlety mielone) 2 średnie cebule 1 jako Bułka tarta Sól i pieprz wykonanie: Na rozgrzaną wysoką patelnię wlewamy około 2 łyżek oleju wrzucamy uprzednio pokrojoną cebulę(...)dusimy ją około 2-3 minut następnie mieszamy ją z dodanym mięsem. Wszystko razem dusimy do miękkości pod przykryciem od czasu do czasu mieszając aby uniknąć przypalenia. Pod konie duszenia dodaję jajko, sól i pieprz. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji (czynność tą wykonujemy intensywnie co pozwoli na połączenie się składników) Po wystudzeniu dodajemy bułkę tartą w ilości potrzebnej do uzyskania
Ania i Marcin gotujągłówne z sosem tatarskim SKŁADNIKI 600-700g mięsa mielonego 8 jajek 250g szpinaku mrożonego rozdrobnionego bułka namoczona w mleku lub wodzie sól,pieprz olej do smażenia bułka tarta WYKONANIE Mrożony szpinak wrzucamy na patelnię,odparowujemy wodę i studzimy.Jedno jajko zostawiamy surowe pozostałe gotujemy na twardo.Obieramy ze skorupek.Mięso mielone wrzucamy do miski dodajemy surowe jajko wystudzony(...)połączenia się składników.Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Następnie bierzemy po kawałku naszej masy rozpłaszczamy jak do kotletów na środku kładziemy obrane jajko na twardo i oblepiamy je mięsem,obtaczamy w bułce tartej i smażmy na patelni na oleju ze wszystkich stron.Można smażyć np.na głębokim oleju ale ja wlewam na patelnię trochę więcej oleju i też się usmażą
Mała w garnku mieszatradycyjne gołąbki? zapraszam do mojego przepisu na gołąbki z dzikim ryżem, wołowiną oraz sosem pomidorowym z chili. Niby znajomy smak a jednak bardziej podkręcony :)Składniki:1 kg mięsa mielonego wołowego1 woreczek ryżu białego2 woreczki ryżu dzikiego2 litry warzywnego bulionu1 cebula1 jajkosól, pieprzkapusta włoskapasta pomidorowa w kartoniku1 papryczka chili1 łyżeczka słodkiej papryki1 łyżka mąki olej do smażenia suszona(...)bazylia i oregano Ryż gotujemy wg polecenia producenta na półtwardo, później studzimy go. Następnie mieszamy z mięsem, jajkiem i solą i pieprzem, tak, aby farsz był ścisły. Kapustę wkładamy do garnka gotujemy przez około 10 minut. Następnie wyjmujemy ją z garnka i delikatnie oddzielamy liście od głąba. Jeśli sprawia nam to trudność, kapusta musi jeszcze się pogotować. Na liściu układamy
Bon Appetit Małgorzatyaromatycznym sosie własnym. Mniam <3 Zapraszam do przygotowań! Składniki na pulpeciki: olej do smażenia 1 cebula, drobno posiekana 1 mała marchewka, starta na małych oczkach 500 g mięsa mielonego wieprzowego 1 czerstwa bułka namoczona w mleku, odsączona 1 jajko 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki sól, świeżo mielony pieprz mąka do obtaczania pulpecików Dodatkowo(...)łyżeczki mąki ziemniaczanej sól, świeżo mielony pieprz CZAS PRZYGOTOWANIA: POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju. Cebulkę smażymy na średnim ogniu przez 5 minut, aż zmięknie. Dodajemy marchewkę, mieszamy, smażymy kolejne 5 minut. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia. 2. W misce mieszamy podsmażoną cebulkę i marchewkę, mięso, odsączoną bułkę, jajko, doprawiamy papryką, solą
My Culinary Artpiekarniku sprawdzi się na pyszny lunch-box do pracy – jedzenie z domu przyniesione przypomina o serdeczności, staraniu bliskich i domowym ognisku. Pracować się chce:-) SKŁADNIKI: 500 g mięsa mielonego z indyka 5 pieczarek startych na tarce o dużych oczkach 1 cebula drobno posiekana 2 jajka 3 łyżki bułki tartej 2 ząbki czosnku drobno posiekane 1/3 szklanki bulionu(...)wody gazowanej, u mnie bulion warzywny olej do smażenia + bułka tarta do obtoczenia kotletów sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: W misce mieszam mięso, jajka, 3 łyżki bułki tartej, wlewam bulion, wyrabiam masę ręką. Na niewielkiej ilości oleju przesmażam cebulę z czosnkiem, gdy się zeszkli dodaję starte na tarce o dużych oczkach pieczarki. Gdy się przesmażą dodaję do masy mięsnej, wyrabiam kilka chwil
Zasmakuj Kuchnilimonką , danie bardzo szybkie i zupełnie inne od dotychczasowych klopsików, a to zrekompensowało nam brak przewidzianego na dzisiaj gulaszu. Składniki na klopsy z oliwkami i limonką 350 g mięsa mielonego 1 / 2 małej cebuli 1 jajko 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki 15 czarnych oliwek 2 kopiaste łyżki bułki tartej sok z 1 / 2 limonki sól, pieprz do smaku olej
niecodziennikparySkładniki: 1 woreczek białej kaszy gryczanej ( 100g ), 1 nieduża główka kapusty włoskiej, 1/2 większej cebuli, 500g mięsa mielonego, 1-2 łyżki masła, majeranek, sól, pieprz, 6 ziarenek ziela angielskiego, 3 listki laurowe, świeży koperek ( może być mrożony ), mała śmietana 18% ( może być inna, nadająca się do sosów ), 2 płaskie łyżki mąki pszennej. Przygotowanie
W kuchni u MonikiSkładniki: 4 bułki do burgerów 0,5 kg mięso mielonego wieprzowo-wołowego 1 jajko sos pikantny z sambalem Fanex sól dodatki: sałata lodowa 2 pomidory szczypiorek sos amerykański Fanex prażona cebulka Fanex … Czytaj dalej Burgery z frytkami
czarrna od kuchnikolejną wersję klasycznej lazanii. Z aromatyczną bazylią i lekko zapieczonym serem. Pyszny i prosty obiad Co nam trzeba? opakowanie makaronu do lazanii-płaty sos mięsny: 500g mięsa mielonego np. z szynki, łopatki 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii olej rzepakowy sól i pieprz czarny sos beszamelowy: 3 pełne łyżki masła 4 pełne łyżki mąki(...)szklanki mleka płaska łyżeczka gałki muszkatołowej szczypta soli suszona bazylia do posypania: 2 łyżki 2 kulki mozzarelli Robimy! Mięso podsmażamy na oleju i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajmy koncentrat pomidorowy. Dusimy jeszcze kilka minut, aby mięso nie było surowe, dodajemy bazylię. Makaron do lazanii wkładam na 2-3 minuty do wrzątku. Wyjmuję i studzę. Sos beszamelowy: Do garnka
Latosiowydomtakie zestawienie zadowoli chyba najbardziej wymagających. Przygotowuję ich zawsze sporo, żeby mieć obiad na 2 dni z głowy, bo wszyscy je bardzo lubimy :) Składniki:500 g mięsa mielonego (u mnie z piersi indyka)2 łyżki bułki tartej1 jajkoliść laurowyziele angielskie250 g pieczarek1 cebula2 łyżki mąkisól, pieprzsłodka i ostra papryka1 marchewka2 łyżki olejukoperekśmietana 18%50g startej mozzarelliWykonanie(...)Zmielone mięso wymieszać z jajkiem, bułką tartą, solą,pieprzem i paprykami. Rękami zwilżonymi wodą uformować niezbyt duże pulpety, w środku każdego umieszczając trochę startego seraNa talerzyk wsypać mąkę i obtoczyć w niej klopsiki. Zagotować wodę, wrzucić do niej liść laurowy, ziele angielskie, marchewkę (ja do smaku dorzuciłam jeszcze pietruszkę i kawałek selera naciowego), ew. kostkę rosołową. Chwile pogotować
Walijskie Pichcenie