Dzisiaj zapraszam na aromatyczną, pełną smaku wyprawę do Afryki, a konkretnie do Maroka. Polecam przygotowanie kefty marokańskiej z mielonego mięsa wołowego, przyprawionego w charakterystyczny dla Maroka sposób w towarzystwie aromatycznego sosu na bazie pomidorów i selera. Do przygotowania dania użyłem: 500 gram mielonego mięsa wołowego, 2 puszek pomidorów krojonych, selera naciowego, 2 cebul, 4 ząbków czosnku, pęczka świeżej natki kolendry, 150 gram serka koziego, kminku, kminu rzymskiego, cynamonu, papryki słodkiej w proszku, papryki ostrej w proszku, soli, pieprzu, oliwy. Najważniejszą rzeczą w przygotowaniu kefty i w ogóle w kuchni marokańskiej jest odpowiednie przyprawienie mięsa. Pół kilograma wołowego mięsa mielonego przełożyłem
Wyprawy kulinarneLubię czasem na obiad podać danie wegetariańskie. Zazwyczaj cukinię nadziewam mięsem mielonym z dodatkiem ryżu, jednak tym razem zrobiłam inaczej. Dziś na obiad przedstawia się cukinia nadziewana kaszą. Jest lekka w smaku, bardzo zdrowa, nada się jako posiłek dla osoby na diecie o niskim indeksie glikemicznym. Ja zjadłam 1 połówkę a mój małżonek 3 :-p . Cukinia faszerowana może również(...)lipca do września, jednak w sklepach dostępne jest cały rok. Jednym ze sposobów jej przygotowywania jest jej nadziewanie. Cukinie można nadziewać na wiele sposobów, można różnymi rodzajami mięs np. mielonym, kurczakiem, indykiem, ale również kaszami, ryżem bądź samymi warzywami. Cukinia nadziewana kaszą to pomysł na obiad dla osób nie jedzących mięsa. Faszerowana cukinia jest bardzo sycąca, bo zazwyczaj zawiera
To Musisz WiedziećWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 15 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 3-5 Składniki: 35 dag mięsa mielonego, 150-200 g ryżu, łyżka oleju, mała cebula, 2 ząbki czosnku, 1/2 puszki pomidorów krojonych, 1/2 puszki kukurydzy Bonduelle, 1/2 puszki czerwonej fasoli Bonduelle, 1/2 większej papryki czerwonej, szklanka bulionu, większa garść tartego sera żółtego, łyżeczka oregano(...)łyżeczka kminu rzymskiego, łyżeczka papryki słodkiej, łyżeczka papryki ostrej, 1/2 łyżeczki soli, garść posiekanej natki pietruszki. Przygotowanie: Cebulę i czosnek drobno siekam, podsmażam na oliwie. Dodaję mięso i przyprawy, mieszam. Smażę do momentu lekkiego zarumienienia się mięsa co jakiś czas mieszając. Paprykę kroję w średnią kostkę, fasolę i kukurydzę osączam z zalewy. Do mięsa dodaję warzywa, ryż i pomidory, wlewam
JejKuchniajest nieco inny niż zazwyczaj, gdyż podany z pulpecikami. U mnie wieprzowo-wołowymi, jednak śmiało możecie je odchudzić mięsem indyczym. Przepis na 4 porcje, jedna to ok. 685kcal, B: 32,8g, T: 35,5g, W: 55,6g. Składniki: – 400g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego – 300g makaronu spaghetti – 1 cebula – 1 jajko – 1 łyżka bułki tartej(...)koncentrat, sól, pieprz oraz cukier, mieszamy. Makaron dodajemy do sosu razem z posiekanymi liśćmi bazylii i czekamy, aż wchłonie część sosu, ściągamy z ognia. PULPETY: W misce łączymy składniki (mięso, jajko, bułkę tartą, drobno posiekaną cebulę – ja lubię grubo :), przeciśnięty przez praskę czosnek, bazylię, natkę, sól oraz pieprz) i dokładnie wyrabiamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy na nią
Be Fit Be Strongpiwnicy, a kolejnych konfitur jeszcze zrobić nie można, więc posiłkowałam się moim kulinarnym eksperymentem - konfiturą z aronii, jabłek i pigwowców . Składniki (na ok. 20 klopsików): 400 g mięsa mielonego (masa po zmieleniu); dałam z indyka, bo robiłam dla dzieci, ale może być wieprzowe łyżka koperku sól pieprz pół łyżeczki kminku mielonego łyżka konfitury z owoców jagodowych (z brusznicy(...)żurawin; użyłam swojej konfitury z aronii i jabłek ) czubata łyżka śmietany łyżka oleju do smażenia Mięso wymieszać dobrze z koperkiem, solą i pieprzem. Mokrymi rękoma uformować z mięsnej masy malutkie (ok. 2 cm średnicy) klopsiki. Odstawić je na ok. 15 minut do lodówki. W tym czasie można zająć się przygotowaniem surówki. Na patelni rozgrzać olej i smażyć klopsiki z różnych
Weekendy w domu i ogrodziepołowie wołowego mięsa, by kotlety nie wyszły zbyt suche) - połowę czerwonej cebuli - ogórek konserwowy - 2 bułeczki hamburgerowe z sezamem - 6 plasterków cienko pokrojonego wędzonego bekonu - 4 plasterki sera (przeznaczonego do zapiekania) - 2 - 3 listki sałaty lodowej - oliwa z oliwek - ocet winny - musztarda - ketchup - majonez - sos worcester - sól morska - pieprz Mięso mielone dzielimy na równe cześci. Z każdej(...)sosem hamburgerowym. Odstawiamy na bok. Ogórka konserwowego kroimy na cieknie plasterki. Rozgrzewamy patelnię grillową. Wyjmujemy mięso z lodówki. Każdą stronę smarujemy oliwą z oliwek, doprawiamy pieprzem i solą. Smażymy mięso kilka minut z jednej strony. Rozgrzewamy jeszcze jedna patelnię na której smażymy bekon. Mięso przewracamy na drugą stronę i smażymy również kilka minut. Upieczoną stronę smarujemy musztardą. Wysmażony bekon
W mojej holenderskiej kuchnipieczywo, pieczeń i ogórek korniszony to prosty, ale bardzo smaczny posiłek na śniadanie lub kolację. https://youtu.be/5yabIPtbP-k Składniki na pieczeń z pieczarkami i serem żółtym: 750 g mięsa mielonego z indyka 2 jajka 300 g pieczarek 200 g sera żółtego 50 g bułki tartej 150 ml mleka sól, pieprz, suszona natka pietruszki Przygotowanie Pieczarki kroimy w plasterki(...)podsmażamy na patelni. Ser żółty ścieramy na tarce. Bułkę tartą zalewamy mlekiem i mieszamy. Do sporej miski przekładamy mięso, pieczarki, ser, jajka, namoczoną bułkę tartą oraz przyprawy. Całość wyrabiamy ręką na jednolitą masę. Mięso przekładamy do keksówki i pieczemy przez 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C. [caption id="attachment_8601" align="aligncenter" width="1024"] Pieczeń z pieczarkami
e-PrzepisyKulinarnemała dynia hokkaido 500 ml wywaru wołowego sól pieprz papryka imbir 1 łyżka śmietany pierożki 1 szkl mąki pół szkl gorącej wody sól łyżeczka oleju nadzienie 100 g mięsa mielonego ćwierć cebulki sól pieprz Dynię przeciąć na pół, wydrążyć gniazda nasienne, posmarować olejem, posolić, popieprzyć i upiec.. ok 30 min w temp 180 st. Dynię wystudzić. Z mąki(...)wody , soli i oleju zagnieść ciasto. Mięso wymieszać z drobno posiekaną cebulką i przyprawami. Ciasto cienko wałkować, wykrawać spore krążki ok 10 cm średnicy. Nadziewać mięsem sklejać i ugotować w osolonym wrzątku. Dynię pokroić , wrzucić do wywaru, dodać przyprawy i dobrze zmiksować przy pomocy blendera. Zagotować zupę, Podprawić śmietaną. Pierożki smażyć na maśle i podać z gorącą zupą
Gotowanie jest łatwejakich jeszcze nie robiłam? Padło na szpinak i mamy mięsne kuleczki w sosie śmietankowo-szpinakowym. Dodatki oczywiście wedle uznania, u mnie kasza orkiszowa i ogóraski. składniki: 700 g mięsa mielonego z indyka, zmieliłam udziec 200 g świeżego szpinaku sól,pieprz 1 bułka kajzerka namoczona w mleku 750 ml wody 125 ml śmietanki 30 % 3 łyżki mąki pszennej Do zmielonego(...)mięsa dodać odciśniętą bułkę, sól i pieprz do smaku. Masę dobrze wyrobić. Do garnka wlać wodę i zagotować. Z mięsnej masy uformować małe kulki i wrzucać na wrzątek. Szpinak posiekać i wrzucić do pulpetów. Całość gotować ok 10-15 minut. Wywar zagęścić mąką. Mąkę wymieszać w niewielkiej ilości wody i wlać do pulpetów, zagotować. Doprawić do smaku i zabielić śmietanką
Monia miesza i gotujeindyczego mielonego 2 ząbki czosnku 100 ml wody 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne 2 łyżeczki soli peklowej 1,5 łyżeczki żelatyny spożywczej 1/3 łyżeczki białego pieprzu 1/3 łyżeczki cukru szczypta gałki muszkatołowej Instrukcje Oczyszczone filety kroimy w kostkę. Może to być kostka różnej wielkości, jednak nie większa niż 2 cm. Do mięsa dodajemy mięso mielone(...)doprawiamy do smaku przyprawami. W gorącej wodzie rozpuszczamy żelatynę. Następnie dodajemy cukier, sól peklową i odstawiamy na bok. Kiedy żelatyna schłodzi się do temperatury pokojowej dodajemy ją do mięsa i wyrabiamy dokładnie około 3-4 minut, aż mięso będzie kleiło się do rąk i będzie szkliste. Woreczek foliowy wkładamy do szynkowaru i partiami przekładamy mięso, dokładnie ugniatając każdą warstwę dodanego
Wędrówki po kuchniSkładniki: 8 pieczarek do grillowania (400 g) 500 g mięsa mielonego z indyka po kawałku żółtej i czerwonej papryki 3 liście pora 1 papryczka chili sól, pieprz Przygotowanie: Z pieczarek … Czytaj dalej Pieczarki faszerowane indykiem
czarrna od kuchniklasyczne połączenie, którym postanowiłam urozmaicić "zwyczajne" mielone kotlety. W połączeniu z kaszą jaglaną i kalafiorem otrzymujemy pyszne, zdrowe i dietetyczne danie obiadowe. Z całego serca polecam. :-) 500g mięsa mielonego 1/2 kostki sera feta garść świeżego szpinaku 3 ząbki czosnku 1 średnia czerwona cebula 1 jajko sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, sos tabasco 1. Ser feta kroimy
Szefowa kuchni1200g ziemniaków 1 szkl mąki 1 jajko 1 łyżka maki ziemniaczanej 500 g mięsa mielonego pół cebuli sól pieprz czarny pieprz ziołowy szczypta oregano Ziemniaki obieramy i rozdzielamy na połowę. Jedną część gotujemy a drugą ścieramy na tarce o drobnych oczkach, następnie przekładamy w ściereczkę i wyciskamy cały płyn do naczynia. Po odstaniu odlewamy wodę zostawiając skrobię. Ziemniaki(...)studzimy. Do ziemniaków dodajemy masę ziemniaczaną surową, jajko, mąkę i skrobię odstałą po starych ziemniakach. Można dodać jeszcze łyżkę maki ziemniaczanej jeśli ziemniaki nie są mączyste. Zagniatamy ciasto. Mięso mieszamy z drobno usiekaną cebulką i przyprawami. Nabieramy ciasto łyżką, rozklepujemy i nadziewamy łyżeczką mięsa. zaklejamy i formujemy równe kuliste pyzy otaczając w mące. Gotujemy w osolonym wrzątku
Gotowanie jest łatwerazem przygotowałam gotowane młode ziemniaki – oczywiście w towarzystwie jogurtu i koperku z przepysznymi klopsikami wołowymi i domowymi ogórkami małosolnymi . Rewelacyjny, pyszny i prosty pomysł na obiad! Polecam sięgnąć po mięso mielone wołowe np. z ligawy, będzie miało ono o wiele mniej tłuszczu, a co za tym idzie – mniej kalorii. Z przepisu wychodzi ok. 20-22 małych klopsików, czyli(...)porcje. Przy podziale na 3 porcje, jedna to ok. 222kcal, B: 27,4g, T: 9,4g, W: 5,8g. Składniki: – 400g mięsa wołowego mielonego – 1 cebula – 1 łyżka listków mięty – 1 łyżka suszonego oregano – 1 łyżka mąki – skórka starta z 1 cytryny – sól, pieprz Dodatkowo: ugotowane młode ziemniaki, wyraziste ogórki małosolne , mini pomidorki i czerwona cebula W misce łączymy
Be Fit Be Strongszklanki mąki 25 dag twarogu 2 jajka 1 łyżka oleju 1 łyżka spirytusu lub octu pół łyżeczki soli pół łyżeczki sody ok. 450 g mięsa mielonego pół szklanki kefiru 2 cebule garść posiekanej natki pietruszki 1 łyżeczka majeranku sól pieprz ziołowy staropolski olej do smażenia Mąkę wsypać do miski dodać sól utarty ser, jajka, sodę, olej i spirytus(...)ocet. Zagnieść i dobrze wyrobić ciasto. Mięso włożyć do miski posiekaną cebulę przysmażyć na tłuszczu, natkę posiekać, dodać kefir, przyprawić do smaku i wymieszać. Ciasto rozwałkować cienko. wyciąć duże koła, od talerzyka (ja użyłam małej pokrywki od garnka). Na połowę krążka wyłożyć mięsny farsz na 1 cm grubości. Mięso przykryć drugą połówką i za pomocą widelca mocno skleić brzegi ciasta
Gotowanie jest łatwe