Dziś w lodówce u mnie pustki, i tak składając wszystko co miałam w kuchni powstał caaaaaałkiem zacny obiad! SKŁADNIKI : 0,5 kg mięsa mielonego z indyka 2x cebula (pokrojona w piórka) 0,5 kg pieczarek (pokrojone w plasterki) 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy Garść suszonych pomidorów 4 pomidory świeże (zblendowane) Czosnek granulowany, papryka słodka, oregano, szczypta cukru(...)SKŁADNIKI na "placki tortillowe" 2,5 szklanki mąki owsianej (ja zblemdowałam płatki, przesiałam i gotowe) 0,5 szklanki ciepłej wody O,5 łyżeczki soli Do garnka wlewamy oliwę, wrzucamy mięso i lekko podsmażamy, dalej wrzucamy cebulę, pieczarki, kukurydzę, podlewamy odrobiną wody, dodajemy zblendowane pomidory, przyprawy i suszone pomidory. Gotujemy około pół godziny, dodajemy fasolę. Gotujemy dalej by sos zgestniał
Mamuśka wraca do formyMoja propozycja na dziś – zapiekanka z ryżem. Składniki: 300 g ugotowanego ryżu 300 g mięsa mielonego z indyka 1 cebula 2 ząbki czosnku łyżeczka słodkiej papryki (jeżeli chcemy wzmocnić smak możemy podać odrobinę papryczki ostrej) łyżeczka przyprawy do pizzy puszka krojonych pomidorów kulka sera mozzarella 5 g sera wędzonego w formie nitek (ja miałam w plasterkach i pokroiłam(...)posmarowania naczynia Wykonanie: Ryż ugotować (o 2 minutki krócej niż podano na opakowaniu), odcedzić i odstawić. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Zeszklić razem na oliwie, dodać mięso i smażyć rozgniatając widelcem, aby się nie posklejało. Pod koniec smażenia dodać drobno posiekaną papryczkę chili oraz przyprawy. Dokładnie wymieszać i podsmażyć jeszcze ok 1 minuty. Następnie dodajemy pomidory
Pomysłowa kuchniateż te gotowane. Ostatnio zrobiłam je w pysznym, koperkowym sosie z warzywami. Warzywa nadały potrawie niesamowity aromat, i bardzo wzbogaciły smak sosu. Wyszedł obiad pierwsza klasa 😍 Składniki: mięso mielone, ja użyłam ok 1kg łopatki cebula 2 jajka 1 namoczona w wodzie lub mleku kajzerka majeranek sól, pieprz do smaku Na sos: bulion drobiowy (jeśli nie mamy(...)woda) liść laurowy 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 1 łodyga selera naciowego śmietanka 18% 1 łyżka mąki rozrobiona w odrobinie zimnej wody koperek Wykonanie: Do zmielonego mięso dodajemy odciśniętą kajzerkę, jajka, przyprawy oraz pokrojoną drobniutko cebulę. Wyrabiamy dłońmi całość na gładką masę minimum 5 minut. W garnku zagotowujemy bulion drobiowy, dodajemy liść laurowy, marchewkę, pietruszkę, seler i seler
Walijskie PichcenieSyty obiadek 🙂 Składniki 250 g makaronu, u mnie duże świderki 250 g mięsa mielonego 1/2 kalafiora 1 cebula 1 mały koncentrat pomidorowy sól, pieprz chili słodka papryka 3 ząbki … Czytaj dalej Zapiekanka makaronowa z kalafiorem
czarrna od kuchnistyle="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : farsz : 1 kg mięsa mielonego 1 jajko 1/2 szklanki nieugotowanego ryżu 1 łyżka koncentratu pomidorowego listki ze środka kapusty , te za małe do nadziewania ( brzegowe się nie nadają , zbyt twarde ) sól , pieprz do smaku
Ogrodnik w podróżyPrzepis pochodzi ze strony Sio-smutki! Monika od kuchni, polecam 🙂 Składniki: 500 g mięsa mielonego z karkówki 1 cebula 3 ząbki czosnku 1/2 papryki 2-3 łyżki tartej bułki 1 jajko sól, pieprz do … Czytaj dalej Pulpeciki w zalewie
czarrna od kuchniŁatwy i szybki obiad z grzybowym smaczkiem Składniki 0,5 kg mięsa mielonego 1 cebula 1 szklanka odgotowanych podgrzybków 2 kromki czerstwego chleba 1 jajko sól, pieprz bułka tarta Sposób … Czytaj dalej Mielone z grzybami
czarrna od kuchniSyty obiadek :) Składniki 250 g makaronu, u mnie duże świderki 250 g mięsa mielonego 1/2 kalafiora 1 cebula 1 mały koncentrat pomidorowy sól, pieprz chili słodka papryka 3 ząbki … Czytaj dalej Zapiekanka makaronowa z kalafiorem
czarrna od kuchnidanie z fasolą przystało. Fasolowy kociołek z pewnością nie rozczaruje kubków smakowych wielbicieli kaszy jaglanej. Zdrowo, szybko, tanio. Czego chcieć więcej od dania obiadowego? 200g kaszy jaglanej 500g mięsa mielonego 1 puszka białej fasolki 3 marchewki 2 cebule olej sól, pieprz, czosnek, papryka słodka, cząber szczypiorek do dekoracji 1. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju(...)chwili dodajemy mięso, które posypujemy przyprawami i podsmażamy do zarumienienia. 2. Do garnka dodajemy odsączoną z zalewy fasolką i startą na tarce marchew. Chwilę podsmażamy. Zalewamy 2,5 szklankami wody, solimy. Gotujemy pod przykryciem aż kasza wchłonie całą wodę, około 20 minut. 3. Podajemy udekorowane posiekanym szczypiorkiem
Szefowa kuchnicebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Na patelni roztopić masło i obsmażyć na patelni na złoty kolor. Dodać serek topiony i smażyć chwilkę, mieszając, aż serek się rozpuści. Mięso mielone wrzucić do miski, dodać serek z cebulką, vegetę, jajko,wymieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką ostrą w proszku lub chilli. Wymieszać, smak musi być intensywny(...)dobrze doprawiony. Powiedziałabym że nawet dosyć pikantne. Mięso – umyć i osuszyć. Ze schabu zrobić płat mięsa o grubości 1 cm. Nacinać od szerszej strony i ciąć na kształt spirali. Można lekko rozbić. Mięso doprawić solą, pieprzem, papryką ostrą i słodką w proszku. Na tak przygotowany płat mięsa rozłożyć farsz i zawinąć. Zabezpieczyć przed rozwinięciem nitką. Na patelni obsmażyć mięso
Kuchnia Pokoleństarych polskich receptur. Oto przepis wg mojej ulubionej Kuchni Polskiej z 1957 roku. Kotleciki dosmażane w piekarniku z odrobiną tłuszczyku – to jest ten smak! Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowego lub wieprzowo wołowego 50 g cebuli 2 ząbki czosnku 1 jajko 50 g czerstwej bułki mleko do namoczenia bułki sól świeżo mielony pieprz 3-4 łyżki bułki(...)łyżeczek masła papryka słodka + ostra do posypania Bułkę namaczamy w mleku, dokładnie odsączamy, łączymy z cebulą, czosnkiem, jajkiem, solą pieprzem, miksując blenderem na papkę. Gotową miksturę łączymy z mięsem, dokładnie ugniatając. Formujemy dość spore kolety (mi wyszło 6), obtaczamy w bułce tartej, smażymy na rozgrzanym oleju z dwóch stron na złoty kolor. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Blachę wykładamy papierem
Mój pomysł naRoladki zapiekane w porach to kolejna propozycja na pyszny obiad z wykorzystaniem mięsa mielonego. Roladki otulone są porem i zapieczone w sosie serowym. Sos serowy jest na bazie beszamelu. Zamiast sera pleśniowego można dodać inny ser np. parmezan, cheddar lub zwykłą goudę. składniki: roladki 800 g karkówki 1 bułka kajzerka namoczona w mleku 2-3 kawałki pora o długości(...)kilkanaście minut do wrzątku i parzyć aby zmiękły i zrobiły się elastyczne bo będą służyły do owijania. Sparzone pory wystudzić i osączyć na sicie. Karkówkę zmielić. Do zmielonego mięsa dodać odciśniętą bułkę, tymianek oraz sól i pieprz do smaku. Masę dokładnie wyrobić. Z mięsnej masy uformować podłużne roladki, u mnie wyszło 9. Każdą roladkę owinąć 1 lub 2 paskami sparzonego
Monia miesza i gotujeprzyrządzona cukinia okazała się bardzo smacznym i sycącym daniem. Polecam! 4 średnie cukinie 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 2 średnie marchewki 1 papryczka chili 300g mięsa mielonego (ja użyłam wieprzowego) bazylia, oregano, zioła prowansalskie słodka papryka w proszku odrobina pieprzy kajeńskiego 150 ml przecieru pomidorowego zółty ser sól, pieprz oliwa do smażenia Cukinie dokładnie umyć, przekroić(...)oliwę, przesmażyć na niej drobniutko pokrojoną cebulę, wyciśnięty przez praskę czosnek, startą na tarce o grubych oczkach marchewkę, oraz drobno pokrojoną papryczkę chili. Smażyć aż cebula się zeszkli. Dodać mięso, dokładnie wymieszać i smażyć aż lekko zbrązowieje. Podsmażone cukinie delikatnie wydrążyć, zostawiając okolo półcentymetrową skórkę. Miąższ pokroić i dodać do mięsa. Do mięsa dolać przecier pomidorowy i dosypać ziół
Codzienne Gotowanieczym dodajemy mielone mięso. Smażymy, co jakiś czas mieszając, aż całkowicie zmieni kolor. Dodajemy brokuły i marchewkę. W miseczce łączymy wszystkie składniki sosu. Wlewamy całość do mięsa. Smażymy jeszcze minutę, często mieszając. Podajemy z ugotowanym ryżem, posypane ziarnami sezamu i odłożonym szczypiorem. Ja dodatkowo posypałam chilli, które bardzo lubimy. Post Smażona mielona wołowina z brokułami pochodzi
Poezja smakuKotlety są miękkie, soczyste oraz delikatne. Ich sekretem jest mięso drobiowe, masło i ubite białko. Doskonale sprawdzą się na obiad dla dziecka, ale dorosłym także posmakują! Polecam. 500g mięsa mielonego drobiowego 1 cebula (opcjonalnie) 1 ząbek czosnku 1 sucha bułka namoczona w mleku 1 jajko 1 łyżka masła (płaska) 1 łyżeczka majeranku sól, pieprz Do panierowania: mąka 1 jajko(...)bułka tarta Dodatkowo: masło do smażenia Mięso porządnie wyrobić z bułką odciśniętą (ale nie dokładnie) z mleka i żółtkiem uprzednio utartym z masłem. Do masy dodać podsmażoną cebulę, posiekany czosnek, ubite na sztywno białko i przyprawy według smaku. Z mięsa uformować płaskie, okrągłe kotlety. Każdego z nich kolejno obtoczyć w mące, roztrzepanym jajku oraz bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym
Di gotuje