Szaszłyki Karola Kto robił takie szaszłyki??Można zapiekać w piekarniku lub na grillu. Polecam. 9 porcji 40 minut czas przygotowania Składniki: · 20 dag mięsa mielonego z łopatki wieprzowej · 3 cebule · 4 ogórki konserwowe · 4 ziemniaki(...)łyżeczki papryki ostrej · 1 łyżka bułki tartej · Jajko Sposób przygotowania: 1. Mięso przekładamy do miski, wbijamy jajko, doprawiamy solą, papryką oraz majerankiem, wsypujemy bułkę tartą i wyrabiamy mięso. 2. Papryczki kroimy na 3 części i usuwamy nasiona. 3. Każdą część papryczki nadziewamy
Kulinarna ChwilaRyż ugotować w osolonej wodzie prawie do miękkości. Wrzucić ugotowany ryż do naczynia żaroodpornego. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę pokrojoną drobno. Smażyć chwilkę aż cebulka zmięknie. Dodać mięso mielone, wymieszać. Doprawić solą pieprzem, papryką ostrą i słodką w proszku. Dodać kurkumę i curry, smażyć aż mięso straci kolor surowizny. Dodać przecier pomidorowy i keczup. Papryki umyć, wyciąć
Kuchnia Pokoleńwierzę. Ja wiem, że wychodzicie z założenia, że – jak i tak się mieli cokolwiek – to po cholerę obierać. Ano po to, żeby małe farfocle ze skórek nie latały, bo takie farfocle są jak koncert Zenka podczas burzy z piorunami – trudne w odbiorze. Dlaczego mielimy maszynką do mielenia mięsa? Też wydawało mi się to dziwne, bo przecież są miksery i blendery(...)piekarniku. Wyciągamy, ustawiamy do góry dnem i zostawiamy ajvar do ostygnięcia. Jeśli otwieramy jakiś słoik, to trzymamy go po otwarciu w lodówce. Taka mała uwaga – w maszynce do mięsa podczas mielenia papryki nie zakładajcie białej bluzki i przyszykujcie się na mycie kawałka kuchni, to uroczo pryska. Jak ajvar będzie gęstniał, to zacznie bulgotać i będzie również pryskał, wtedy na garnek
ladykitchenwierzę. Ja wiem, że wychodzicie z założenia, że – jak i tak się mieli cokolwiek – to po cholerę obierać. Ano po to, żeby małe farfocle ze skórek nie latały, bo takie farfocle są jak koncert Zenka podczas burzy z piorunami – trudne w odbiorze. Dlaczego mielimy maszynką do mielenia mięsa? Też wydawało mi się to dziwne, bo przecież są miksery i blendery(...)piekarniku. Wyciągamy, ustawiamy do góry dnem i zostawiamy ajvar do ostygnięcia. Jeśli otwieramy jakiś słoik, to trzymamy go po otwarciu w lodówce. Taka mała uwaga – w maszynce do mięsa podczas mielenia papryki nie zakładajcie białej bluzki i przyszykujcie się na mycie kawałka kuchni, to uroczo pryska. Jak ajvar będzie gęstniał, to zacznie bulgotać i będzie również pryskał, wtedy na garnek
ladykitchenPóki jeszcze chłodniej proponuję zupę meksykańską: ostrą, aromatyczną i pożywną. pół kg mięsa mielonego z szynki po pół papryki czerwonej, żółtej i zielonej dwie suszone papryczki chili 2 ziemniaki (chociaż z trzy też nie byłoby za dużo) puszka fasoli czerwonej puszka kukurydzy 2 cebule bulion wieprzowy około 2 l pół łyżeczki kuminu pół łyżeczki papryki słodkiej pieprz, sól(...)olej Mięso podsmażamy na oleju z dodatkiem papryki słodkiej, dodajemy cebulę pokrojoną w talarki i podsmażamy. W garnku albo na oddzielnej patelni na dużym ogniu podsmażamy ziemniaki pokrojone w dużą kostkę i posypane kuminem. Do garnka z bulionem dodajemy: mięso, ziemniaki i pokrojoną w kostkę paprykę oraz papryczki chili. Gotujemy 15 minut, dodajemy odsączoną kukurydzę i fasolę. Doprawiamy solą
Humanistka w kuchnilodową, ogórkiem małosolnym, pomidorem i karmelizowaną czerwoną cebulą. Całość idealnie smakuje z najprostszym sosem ketchupowo-majonezowym. Pycha :) Składniki na 4 hamburgery: bułki hamburgerowe (przepis tutaj ) 400 g mięsa mielonego wołowego (musi zawierać co najmniej 20% tłuszczu) 4 liście sałaty lodowej 2 czerwone cebule 1 pomidor 1 ogórek małosolny (ewent. konserwowy) sól, pieprz olej sos (majonez + ketchup(...)umyć i pokroić w plasterki. Ogórka pokroić w plasterki. Cebulę obrać, przekroić na pół i pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać olej i przesmażyć cebulkę (delikatnie przyprószyć ją solą). Mięso wołowe mocno wyrobić za pomocą dłoni. Uformować 4 kulki, które należy bardzo mocno spłaszczyć. Bardzo mocno rozgrzać suchą patelnię i partiami smażyć hamburgery (po 3 minuty z każdej strony; smażyć
Ugotowaćlepiej, spróbujcie! Przepis na 4 porcje, 1 porcja (3 pulpeciki + sos) to około 310kcal, B: 29,4g, T: 18,5g, W: 7,3g. Składniki na pulpeciki (12 sztuk): – 500g mięsa mielonego z indyka – 85g mozzarelli mini – 20g parmezanu, tartego – 1 jajko – 1 pęczek natki pietruszki – 2 ząbki czosnku – 1 łyżka oleju – 1 płaska łyżeczka soli – ½ łyżeczki pieprzu – ½ łyżeczki oregano(...)smarujemy masłem za pomocą silikonowego pędzelka. Posypujemy sezamem i wkładamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni i piec 10-12 minut wraz z pulpetami. PULPECIKI: Do sporej miski wkładamy mięso, tarty parmezan, jajko, posiekaną natkę pietruszki, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy i 3 łyżki wody, dokładnie mieszamy. Dłonią nabieramy porcję mięsa, na środek układamy kulkę mozzarelli i dokładnie zlepiamy
Be Fit Be Strongmamy gotowe danie bez ciągłego wychodzenia do kuchni. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: Opakowanie makaronu 500 gram kokardki bądź świderki 1 większa cebula 3 duże ząbki czosnku 500 gram mięsa mielonego 3 opakowania fix spaghetti bolognese 2 kulki mozzarelli Oliwa z oliwek Przyprawy: bazylia,oregano, zioła prowansalskie, słodka papryka, sól i pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Na oliwie z oliwek(...)podsmażamy pokrojona w kostkę cebule oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Do zeszklonej cebuli dodajemy mięso następnie przyprawiamy do smaku. Gdy mięso jest usmażone dodajemy wodę i fix spaghetti i gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Następnie odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. W międzyczasie górujemy makaron w osolonej wodzie, odcedzamy i przelewamy zimna woda. Mozzarellę kroimy w kostkę. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składanie zapiekanki
Blog kulinarny S9.PLKotleciki drobiowe z mięsa mielonego z pyszną w środku niespodzianką. Twoja rodzina będzie zachwycona tak przygotowanym obiadem. Kotleciki idealne na święta lub różne uroczystości. czytaj przepis
Kulinarna ChwilaPyszna zapiekanka z pięknie wyglądającym bakłażanem, który idealnie komponuje się z mięsem mielonym w sosie pomidorowym i parmezanem. Idealna na wiosenne obiady. Czytaj więcej
Czekoladowa muffinkawidok kręci nosem moja mała dama ;) Ale dobrze przyprawione smakują wspaniale zwłaszcza z ziemniaczkami, pyszną surówką lub zwykłym kiszonym ogóreczkiem albo ćwikłą. Pyszności...:) SKŁADNIKI : 50-70 dag mięsa mielonego wieprzowego najlepiej świeżo zmielonego 1 jajko 1 - 2 bułki bułka tarta 2 cebule olej lub smalec do smażenia przyprawy: po ok. łyżce soli i przyprawy do karkówki 0,5 łyżeczki(...)pieprzu ząbek czosnku troszkę mielonego kminku i lubczyku mleko do namaczania bułek WYKONANIE : Bułki kroimy na mniejsze części i zalewamy mlekiem. Cebule kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na złoty kolor. Do miski dodajemy mięso, jajko, wszystkie przyprawy oraz bułkę (odciśnięta) i cebulę. Czosnek rozcieramy z odrobiną soli, dodajemy do mięsa, wyrabiamy na gładką i elastyczną masę. Rozgrzewamy tłuszcz
Pani na deserSkładniki: mięso mielone wieprzowe 60 dag, jajka 1 sztuka, bułka tarta 1/2 szklanki, bułka czerstwa 1 sztuka, kucharek 1 łyżeczka, oliwki zielone 18 sztuk, żółty ser 6 kostek grubszych, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, olej rzepakowy - ile potrzeba, cebula 5 sztuk, ziemniaki ugotowane 1/2 kg, buraczki domowe 1/2 kg mielone z łopatki dobrze wymieszać z kucharkiem, jajkiem, pieprzem, bułką tartą, bułką odciśniętą wymoczoną w wodzie - rozpłaszczyc porcje mielonego na dłoni zwilżonej wodą i nałożyć po kostce sera "morski" i po 3 oliwki, nakryć drugą porcją mięsa i zrobić duże mielone aby nadzienie było schowane na patelni mocno rozgrzać olej i kłaść mielone, smażyć
W Mojej Kuchni LubięWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Cannelloni czyli włoski makaron w kształcie długich rurek. U mnie nadziany mięsem mielonym z dodatkiem krojonych pomidorów, marchewki i cebuli. Pyszne i sycące danie obiadowe. Smakuje super, polecam. Post Cannelloni pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta GotujeWartość Odżywcze 1 Porcji . Wychodzi 5 porcji po 100 g mięsa mielonego 40 g papryki, 60 g ryżu Przepis : CZYTAJ DALEJj
Sylwetka Od KuchniPulpety najlepiej podawać z ziemniakami oraz surówką z białej kapusty. Ja z ziemniaków zrezygnowałam ze względu na kalorie. PULPETY W SOSIE POMIDOROWYM (składniki na 4 porcje) - 500 gram mięsa mielonego (najlepiej drobiowe) - 1 czerstwa bułka - mała cebulka - przecier pomidorowy - kostka rosołowa - 2 ząbki czosnku - sól, pieprz - zioła prowansalskie, oregano - jajko (ja użyłam samego białka) - mąka ziemniaczana (opcjonalnie) - jogurt naturalny(...)Bułkę włożyć do miseczki z wodą i poczekać aż zmięknie, następnie dokładnie odcisnąć z wody i dodać do mięsa mielonego. Cebulkę pokroić w kostkę, zeszklić z odrobiną oleju i soli, dodać do mięsa. Na koniec dodać jajko, doprawić solą i pieprzem i zagnieść mięso, aby wszystkie składniki się połączyły. Zagotować wodę z kostką rosołową, z masy mięsnej uformować kulki
Zgrabne Gotowanie