prawie każdego rodzaju mięsa osobno lub mieszanego. Mi osobiście najbardziej smakują takie z wieprzowiny z odrobiną tartego, długo dojrzewającego sera. Po prostu pychotka :) Potrzebne nam: - 500 g mielonego mięsa wieprzowego - duża cebula - jajko - czerstwa bułka lub pieczywo tostowe - mleko do namoczenia bułki - 50 g tartego sera długo dojrzewającego - sól, pieprz, rozmaryn, tymianek, czosnek w pudrze, słodka papryka
W poszukiwaniu inspiracjimoja propozycja na dzisiejszy obiad składniki na kotleciki : 0,5 kg mięso mielone wieprzowo-wołowe 1,5 bułki pszennej namoczonej w mleku ( odciśniętej) 1 jajko 1/2 szklanki bułki tartej 1,5 posiekanej drobno cebuli 1/2 pęczka posiekanej natki piertuszki 1 ząbek czosnku sól pieprz Dodatkowo do wersji po arabsku : i łyżeczka ugniecionych w moździerzu ziaren kolendry(...)mała papryczka chilli , kilka ziaren kuminu, szczypta cynamonu. Wszystkie pierwsze składniki dokładnie ze sobą wymieszać. Mięso podzielić na pół i do jednej części dodać pozostałe przyprawy. uformować kotleciki i obtoczyć je w bułce tartej. Smażyć na średnim ogniu, aby się nie przypaliły. Podawać z czym się lubi. Ogórek kiszony również jest doskonałym dodatkiem. Buraczki też :) Doskonale smakują
Jemy PijemyTroszkę inaczej, jednak super smacznie! Przyjemność z jedzenia gwarantowana :) Bez dodatku cukinii i marchewki do mięsa będzie równie pyszne:) SKŁADNIKI 400g mięsa mielonego z kurczaka 0,5 małej cukinii (starta) 1 marchewka (starta) 1 bułka kajzerka (namoczona w mleku i odciśnięta) 3 łyżki bułki tartej 1 jajko 1 łyżeczka czosnku granulowanego Przyprawa do mielonego Pieprz 1 łyżeczka posiekanej(...)łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka masła 1 łyżeczka natki pietruszki Sól, pieprz, szczypta cukru Dodatkowo łyżeczka oliwy do posmarowania naczynia żaroodpornego, bułka tarta do obtoczenia pulpetów Składniki do mięsa dokładnie mieszamy, odstawiamy na pół h. Cebulę szklimy na maśle w rondlu, dodajemy pomidory i przyprawy, gotujemy 10 min i całość blendujemy Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą, formujemy pulpety i obtaczamy
Mamuśka wraca do formyPyszny aromatyczny, ziołowy sos w połączeniu z ulubionym makaronem idealnie sprawdzi się na stole nie tylko mięsnych smakoszy. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: mięso mielone wołowe 400 gram 3 średnie papryki ( u mnie czerwona,zółta i zielona) 1 mniejsza cukinia 1 cebula 2 duże ząbki czosnku 1 jajko 1 passata pomidorowa ( u mnie ziołowa) 700 gram 300 gram ulubionego(...)rozmaryn, tymianek, czubryca zielona, bazylia, oregano, zioła prowansalskie, oliwa z oliwek odrobina mąki żytniej lub pszennej obcjonalnie ser do posypania grana padano (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: do miski przekładamy mięso, dodajemy jajko, przyprawy : sól, pieprz, słodka papryka. Całość dobrze wyrabiamy, formujemy małe pulpeciki, obtaczamy w mące. kroimy w drobną kostkę cebulę, paprykę oraz cukinię, na patelni podsmażamy na oliwie cebulę
Blog kulinarny S9.PLSzaszłyki Zadziorny Zenek Takie szaszłyki możemy przygotować na Grilla lub upiec w piekarniku 10 porcji 40 minut przygotowanie Składniki: · 1 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej · Jajko · Sól · 1 łyżka przyprawy do grosa(...)ogórki konserwowe · 4 cebule · Wykałaczki do szaszłyków Sposób przygotowania: 1. Mięso przekładamy do miski, dodajemy obraną drobno pokrojoną jedną cebulę, wbijamy jajko, doprawiamy solą oraz przyprawą do grosa. Następnie dodajemy bułkę tartą, dokładnie mieszamy i robimy małe kuleczki. 2. Warzywa kroimy, ogórki oraz cebulę w plasterki
Kulinarna ChwilaTakie małe mięsne kuleczki sprawdza się na rodzinnych imprezach. Idealnie smakują z sosem meksykańskim. 500 g mięsa mielonego wieprzowego 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 jajko 3 łyżki zasmażonych warzyw Orzech ( klik) Sól Pieprz 3 łyżki bułki tartej + do obtoczenia Sos salsa meksykańska jako dip - Folwark (klik) Cebule kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Dodajemy do mięsa. Czosnek
VioletoweKucharzeniepółnocno - afrykańskich i śródziemnomorskich, czyli egzotycznych smaków i aromatów. Połączenie mięsa z cynamonem dało niesamowicie ciekawy efekt i jast naprawdę godne polecenia. Składniki: 0,5kg wołowego mięsa mielonego 2 małe cebule starte na tarce o grubych oczkach 1 łyżka mielonego cynamonu 0,5 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu 1 łyżeczka soli 4 czubate łyżki jogurtu(...)naturalnego 2 łyżki świeżej mięty posiekanej 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę sól, pieprz, cukier Przygotowanie: Mięsa W misce wymieszać mięso, cebulę, cynamon, pieprz i sól. Zwilżyć dłonie wodą i formować nieduże pulpeciki. Na patelni rozgrzać tłuszcz i usmażyć kotleciki. Przełożyć na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Sosu jogurtowo - miętowego W miseczce wymieszać jogurt
Codzienne Gotowaniesosie pomidorowym to świetna i szybsza alternatywa dla ich tradycyjnej wersji. Smakują wyśmienicie zarówno z ugotowanymi ziemniakami jak i świeżym pieczywem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 500 gram mielonego mięsa 400 gram białej kapusty 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego 100 gram ugotowanego ryżu ( 1 torebka) 2 jajka 0,5 szklanki kaszy manny 2 kostki bulionowe https://s9.pl/2020/01/02/domowe-bulionetki-kostki-rosolowe/ 150 ml śmietany
Blog kulinarny S9.PLzrobi to bez mąki ) 4 ząbki czosnku 2 łyżki masła 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1 łyżeczka słodkiej musztardy miodowej sól , pieprz do smaku klopsiki : 0,4 kg mięsa mielonego wieprzowego , najlepiej z łopatki 1 jajko 1 łyżeczka majonezu 1/2 startej świeżej cebuli ( na tarce drobniutkich oczkach ) 1 łyżeczka suszonego tymianku 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej 1 łyżeczka
Ogrodnik w podróżywiedziałam jak ją nazwać, więc niech to będzie kartoflanka z klopsikami. bulion drobiowy 2 marchewki 1 pietruszka 1/4 selera sól , pieprz listek, ziele domowa vegeta 25 dkg mięsa mielonego 1 jajko 1 cebulka majeranek Wszystkie warzywa pokroić w kostkę, przełożyć do bulionu.Dodać przyprawy i gotować do miękkości ziemniaków.Mięso wymieszać z cebulką i jajkiem, solą, pieprzem i majerankiem
Moje domowe kucharzeniespróbujcie! Przepis na 4 porcje, 1 porcja (3 pulpeciki + sos) to około 310kcal, B: 29,4g, T: 18,5g, W: 7,3g. Składniki na pulpeciki (12 sztuk): – 500g mięsa mielonego z indyka – 85g mozzarelli mini – 20g parmezanu, tartego – 1 jajko – 1 pęczek natki pietruszki – 2 ząbki czosnku – 1 łyżka oleju(...)smarujemy masłem za pomocą silikonowego pędzelka. Posypujemy sezamem i wkładamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni i piec 10-12 minut wraz z pulpetami. PULPECIKI: Do sporej miski wkładamy mięso, tarty parmezan, jajko, posiekaną natkę pietruszki, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy i 3 łyżki wody, dokładnie mieszamy. Dłonią nabieramy porcję mięsa, na środek układamy kulkę mozzarelli i dokładnie zlepiamy
Be Fit Be Strongniewielka cukinia łyżka oliwy gałązka świeżego tymianku natka pietruszki bulion warzywny lub woda do gotowania Mięso przełożyć do miski, wbić do niego jajko, dodać posiekaną dymkę, doprawić sporą szczyptą soli i pieprzu, wyrobić na jednorodną masę. Z masy mięsnej przygotować niewielkie kotlety mielone (mi wyszło 12 niewielkich pulpetów). Na patelnię wlać chochlę bulionu lub lekko osolonego wrzątku
DietologJakiś czas temu znalazłam na Pinterest foto, na którym makaron rigatoni był poukładany w tortownicy, zalany sosem pomidorowym z mięsem mielonym i posypany żółtym serem – wszystko to zapiekane. Bardzo mi się spodobał ten pomysł, więc dziś na obiad podałam taki wymysł. Uwielbiam dania makaronowe i to rigatoni przebiło wszystko. Składniki 450 g mięsa […] Artykuł Zapiekany makaron rigatoni
Pink Envelopetylko z solą. Wkładamy do pojemnika i w lodówce przechowujemy przez dobę, lub dwie. Przygotowujemy jelita, płuczemy je w letniej wodzie i sprawdzamy czy są całe i wystarczająca ilość. Mielimy mięso przez maszynkę, Ja wszystko mielę na oczkach 8mm. Czosnek z przyprawami i wodą wkładam do blendera i wszystko razem mielę. Dodaję do mięsa i mieszam
Gotowanie jest łatwe