mielonej papryki słodkiej 0,5 dkg majeranku 0,5 dkg tymianku 0,5 dkg estragonu 0,5 dkg kurkumy Sposób wykonania : Udka opłukać pod zimną bieżącą wodą i osuszyć. Ząbki czosnku obrać i pokroić na cienkie plasterki. Przyprawy dokładnie wymieszać ze sobą , solą , pieprzem i czosnkiem. Delikatnie oddzielić skórę od udka, ale nie zdejmując ją całkiem. Nasmarować mięso
Przepisy i porady kulinarne/2014/02/schab-z-garnka-rzymskiego.html SKŁADNIKI: --- 1 ,5 kg schabu --- 2 płaskie łyżeczki soli himalajskiej i pół łyżeczki soli morskiej --- 1,5 łyżeczki miodu --- 1 płaska łyżeczka pieprzu prawdziwego --- 1/2 płaskiej łyżeczki mielonej kolendry --- 1/2 łyżeczki kminku --- 2 ząbki czosnku-dałam suszony 2 łyżeczki --- 1 łyżka majeranku --- 2 liście laurowe --- 2 łyżeczki lawendy(...)sloiku i zrobiłam w garnku rzymskim...pycha. Kminek i liście laurowe tłuczemy w moździerzu. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i pozostałe przyprawy. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Umyte i osuszone mięso nacieramy i pozostawiamy w temperaturze pokojowej ok. 3- 4 godzin-u mnie calą noc. Mięso sznurujemy jak baleron. wkładamy mięso do słoika, można trochę upchać.Słoik wstawiamy do wysokiego garnka
w mojej kuchnimięsem i nie do końca potrafię je dobrze przygotować, dlatego przygotowałam roladki z indyka. I sukces, zniknęły z talerzy błyskawicznie. SKŁADNIKI: 6 sznycli z piersi indyka 12 plasterków boczku surowego (bardzo cienko pokrojonego) papryka grillowana w zalewie ser żółty musztarda Dijon olej 1 1/2 szkl bulionu 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki śmietanki 30 % sól pieprz słodka mielona
Kuchnia w opałachDo kaczki przymierzałam się dość długo. Kaczka to moja trauma z dzieciństwa ;)Było jej zwyczajnie za dużo... Często był rosół z kaczki, piersi z kaczki,kaczka
bistro mamamielona 1 łyżeczka, olej rzepakowy 1/4 szklanki, cebula 3 sztuki, ząbki czosnku 5 sztuk, woda 1 szklanka umyte i osuszone udka natrzeć solą wędzoną i ostawić do lodówki na 30 minut na gorącym oleju zrumienić udka z każdej strony, posypać papryką dodać ćwiartki cebuli, ząbki czosnku przekrojone na połowę, wlać wodę i pod przykryciem dusić do miękkości mięsa
W Mojej Kuchni Lubiękurczaka - 0.5 kilo por - 1 sztuka śmietana kwaśna 18% - ok. 2 - 3 łyżek kostka rosołowa (lub bulion) olej do smażenia, (lub oliwa) przyprawy: sól, czarny pieprz (najlepiej świeżo mielony) Piersi myjemy, kroimy w kostkę i przyprawiamy solą i pieprzem (ja daję baaardzo dużo pieprzu). Odstawiamy piersi do lodówki na ok 10-15 min, a w tym czasie(...)obieramy pora z pierwszej warstwy, myjemy, kroimy na pół i kroimy w cienkie półksiężyce . Następnie na patelni rozgrzewamy olej, smażymy , cały czas mieszając, (można dodatkowo jeszcze przyprawić). Jak mięso się zetnie dodajemy pokrojony por. Wszystko mieszamy i podsmażamy razem około 5 minut. Potrawę z patelni przekładamy do garnka w którym przygotowaliśmy wcześniej bulion (około połowę szklanki). Dusimy
Kuchnia moimi oczamiSkładniki: 1,2 kg karkówki (im węższy kawałek, tym lepiej) 40 g soli 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu 3 łyżki majeranku 1 łyżka tymianku 2 łyżeczki rozmarynu 1 łyżeczka mielonej papryki 1 łyżka cukru 6 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę 6 ziarenek ziela angielskiego 4 liście laurowe 5 ziarenek jałowca Wykonanie: W moździerzu ucieramy wszystkie przyprawy oprócz soli, cukru(...)ostatnie dodajemy, wtedy gdy przyprawy w moździerzu są już w miarę miałkie, mieszamy. Karczek myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym, a następnie nacieramy b. dokładnie mięso uzyskaną mieszanką. Ponieważ mnie zostało trochę mieszanki, odłożyłam ją do słoiczka i wklepałam tę resztę w karczek trzeciego dnia leżakowania w lodówce. Natarte mięso
Kulinarne przygody GatityPrzepis i zdjęcie z Archiwum- jakoś tak wyszło , ze jeszcze się nie pojawiły na blogu. A , że uważam potrawę za wartą polecenia nic nie zmieniam. Smaczne
Buniabaje w kuchnigrillowane lub pieczone ), do momentu, aż dobrze się p rzyrumianią. Następnie są osuszone , mieszane z sosem Buffalo i po trząsane do momentu aż sos całkowicie pokryje każdy zakamarek mięsa . Osobiście zawsze proszę, żeby moje skrzydełka były ponownie wysmażne po wymieszaniu z sosem. Proszę również o dodatkową porcję sosu Bufallo „w osobnym naczyniu”. Dzięki temu są bardziej chrupkie(...)część powinna być usunięta) ½ szklanki masła ( niesolonego) ⅔ szklanki ostrego sos u pieprzowego (w stylu Tabasco) 1 ½ łyżki octu ½ łyżeczki soli selerowej ¼ łyżeczki sosu Worcestershire 1/2 łyżeczki pieprzu Cayenne ¼ łyżeczki mielonego białego pieprzu ⅛ łyżeczki czosnku w proszku Zebrać razem wszystkie składniki. W niewielkim rondelku rozpuścić m asło na małym ogniu ; dodać pozostałe składniki i dokładnie połączyć trzepaczką; d oprowadzić
Jem więc Jestemtortillę możemy zawinąć praktycznie każdy z popularnych rodzajów mięsa oraz warzyw. Spotykamy więc w niej rozmaite kombinacje kurczaka, wołowiny czy wieprzowiny z wieloma warzywami, zwłaszcza papryką, fasolą, kukurydzą, cebulą i pomidorami. Nierzadkim dodatkiem są też żółte sery. Swego czasu proponowaliśmy już tortillę nadziewaną warzywami i serem , a więc w wersji wegetariańskiej (choć nie wegańskiej). W przepisie poniżej użyjemy nieco innej(...)kukurydzy z puszki (odsączonej z zalewy) 1 nieduża czerwona cebula (120g) 2 ząbki czosnku kilka liści sałaty (najlepiej lodowej) 3-4 łyżki oliwy sól (ok. 1/2 płaskiej łyżeczki) szczypta mielonego chili (pieprzu cayenne, ok. 1/8 – 1/4 łyżeczki) 4 średnie (ok. 25cm) pszenne tortille Marynata 1/4 łyżeczki tymianku 1/4 łyżeczki rozmarynu 1/4 łyżeczki oregano 1/4 łyżeczki czosnku granulowanego 1/2 łyżeczki
Kulinarna PokusaGęś pieczona w pomarańczach i mandarynkach to pozycja obowiązkowa na jesiennym polskim stole, zwłaszcza w listopadzie, gdy mięso gęsi jest najlepsze. Gęś pieczona w pomarańczach i mandarynkach jest niezwykle aromatyczna i soczysta, a z soków powstałych w trakcie pieczenia można przygotować przepyszny sos na bazie porto. Składniki: 1 gęś w całości z podrobami o wadze(...)gęsiego, ale można użyć drobiowego lub warzywnego 6 mandarynek 5 pomarańczy 2 cebule sól, najlepiej gruboziarnista 100 ml porto lub innego słodkiego wina czerwonego 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka mielonych goździków 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej opcjonalnie wątróbka drobiowa/ żołądki drobiowe lub z gęsi masło Wykonanie: Jeśli używacie mrożonej gęsi należy ją rozmrozić w temperaturze pokojowej
Pociąg Do Kuchnityle samo mąki pszennej, czyli 16,5 dkg -odmierzamy 165 ml mleka -sól, pieprz i olej Fileta przez 2-3 godziny moczymy w osolonej wodzie z dodatkiem mielonego, czarnego pieprzu i pokrojonego w kostkę czosnku. Po tym czasie wyjmujemy z wody i osuszamy. Posypujemy papryką, układamy na folii aluminiowej, na wierzchu układamy masło, zawijamy(...)wstawiamy formę i podgrzewamy olej przez ok. 3 minuty. Wyjmujemy formę z piekarnika i wlewamy ciasto naleśnikowe do wysokości 1/3 wgłębień. Pieczemy 20 minut w temperaturze 185 st. C. Mięso kroimy w plastry. Bułeczki i indyka podajemy z dowolnym, ulubionym sosem i dowolną surówką. Smacznego! Za pomysł i smakowite danie dziękujemy Karince i Łukaszowi
Maminek kulinarnycrock-pot z misą metalową ( taki jak ten ) odpadło nam też... zmywanie patelni. Żeberka z wolnowaru są znacznie lepsze, bardziej soczyste i aromatyczne, niż te pieczone w piekarniku, a mięso bez problemu odchodzi od kości. Wspaniale smakują z opiekanymi ziemniakami. Ps. Jeżeli szukacie więcej informacji na temat wolnowarów - czym są, jak działają i do czego można je wykorzystać(...)cukru 1 płaska łyżeczka ostrej papryki 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki opcjonalnie pół łyżeczki pieprzu cayenne sól, pieprz do smaku (my zazwyczaj dodajemy po 1 niepełnej łyżeczce) opcjonalnie szczypta mielonych goździków Przygotowanie marynaty: wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać. Ps. Jeżeli nie chce Wam się samodzielnie przygotowywać marynaty możecie użyć gotowych, dostępnych w sklepach mieszanek przypraw do żeberek
Kulinaria - potrawy z różnych stron światajagnięciny uduszonych w wolnowarze i wygoda przygotowania, w zupełności rekompensuje brak urody. Przepis z książki "The complete Slow Cooker" autorstwa Sary Levis.składniki500 g mielonej jagnięciny1 duży bakłażan3 - 4 ziemniaki1 cebula, posiekana2 - 4 ząbki czosnku1 łyżka mąki400g puszka pokrojonych pomidorów200 ml bulionu lub wina czerwonego1 łyżeczka cynamonu1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej1 łyżka pasty pomidorowejsól, pieprzna wierzch3(...)stronę, spryskać oliwą i też lekko podgrillować. Wyjąć z piekarnika i odstawić na bok. Obrane ziemniaki pokroić w plastry gr ok 0,5 cm. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić mięso i cebulę, smażyć, mieszając, aż mięso zacznie się robić brązowe. Dodać czosnek, posypać mąką, dodać pomidory, wino, pastę pomidorową i przyprawy, sól i pieprz. Doprowadzić do wrzenia. W misie
Stare GaryPyszny i zdrowy obiad dla całej rodziny. Składniki: 700 g fileta z indyka 2 czerwone papryki 2-3 cebule 300 g pieczarek 6-7 ziemniaków 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej szczypta papryki chili 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego sól, pieprz 2 łyżki oliwy/oleju Wykonanie: Cebule obieramy i kroimy na pół, a następnie każdą połówkę na cztery części. Papryki myjemy(...)części. Fileta z indyka myjemy, osuszamy, oczyszczamy i kroimy w dużą kostkę. W miseczce mieszamy oliwę z przyprawami - solą, pieprzem, papryką słodką i chili oraz czosnkiem niedźwiedzim. Dokładnie obtaczamy mięso przyprawami. Wszystkie przygotowane składniki umieszczamy w worku do pieczenia. Worek zamykamy z obu stron i wszystko mieszamy, obracając nim, aby dokładnie rozprowadzić przyprawy. W worku robimy dwie małe dziurki
Kuchnia MagdaLeny