mięso mielone - 22854 przepisów (strona:1086/1524)

Makaron z pieczarkami, szpinakiem, oliwkami i chorizo 121

Czy jedliście kiedyś kiełbasę chorizo? Ja dzisiaj po raz pierwszy spróbowałam i jestem zachwycona, bo uwielbiam takie smaki. To hiszpański przysmak, kiełbasa wieprzowa, o charakterystycznym

Moja smaczna kuchnia
Makaron z pieczarkami, szpinakiem, oliwkami i chorizo 100

Czy jedliście kiedyś kiełbasę chorizo? Ja dzisiaj po raz pierwszy spróbowałam i jestem zachwycona, bo uwielbiam takie smaki. To hiszpański przysmak, kiełbasa wieprzowa, o charakterystycznym

Moja smaczna kuchnia
Bezglutenowa panierka 137

Gdy w diecie wykluczony zostaje gluten, a mamy straszną ochotę np. na kotleta schabowego to co zrobić? Jak obie poradzić skoro nie wolno nam użyć bułki

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Zapiekanka syta i treściwa z ziemniaków, kapusty i mięsiwa :) 172

Właściwie tytuł posta mówi wszystko. Pyszna, bardzo treściwa, może trochę bardziej zimowa niż wiosenna ale to nic. Znalazłam ją u Magdy K. i powtórzę nie raz

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pierś w migdałach i pomidorowym sosie 175

  Nie zawsze musi być nudno.Tym razem do panierowania piersi do bułki tartej dodałam tarte migdały.Do tego pomidorowy sos i makaron,wyszło smacznie . Składniki: pierś

Ala piecze i gotuje
Schab z grzybami w sosie pomidorowym 418

pomidorowej koncentratu z przyprawami Winiary 2 szklanki bulionu drobiowego 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30% 1 liść laurowy 5 ziaren ziela angielskiego papryka słodka mielona sól pieprz czarny mielony Plastry schabu lekko rozbić i zalać zimnym mlekiem. Odstawić na parę godzin lub najlepiej na całą noc. Wyjąć z mleka i oprószyć przyprawami. Obtoczyć w mące kukurydzianej i smażyć(...)ziemniakami lub kaszą. Smacznego :) Przepis bierze udział w Konkursie na przepis miesiąca na Winiary.pl Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania bez glutenu , Dania jednogarnkowe , Dania z grzybami , Dania z patelni , Mięsa , Obiad , Obiad Świąteczny Tagged: bulion , grzyby leśne , koncentrat pomidorowy , kremówka , wieprzowina

https:KKuchniaMniam
Rolada wołowa SZWARCWALDZKA 282

muszą wpisywać się w niezdrową kuchnię. Wystarczy nie podawać ich z kluskami śląskimi, a do sosu nie używać przypraw a'la vegeta czy podbijać aromat kostkami "smaku". Polecam mięso podać z kaszą jaglaną lub jaśminowym ryżem.  Można zrobić kilka lub kilkanaście rolad za jednym razem w zależności czy mieszkacie sami czy posiadacie liczną rodzinkę. Rolady doskonale smakują na świeżo(...)być dobrej jakości bo zepsujecie całą roladę) Pół małej obranej marchewki 75g szynki szwarcwaldzkiej w cienkich plastrach Musztarda sarepska, kremska lub rosyjska  Listki świeżej pietruszki Sól himalajska Świeżo mielony czarny pieprz Suszony lubczyk Liść laurowy i ziele angielskie 50g masła Mąka pszenna Sos worcestershire Olej rzepakowy Przygotowanie: 1/ Plastry udźca rozbijamy tłuczkiem na cienkie kotlety 2/ Solimy

Kuchnia PROzdrowotna
Golonka ” BIG BOY” 99

mięsożernych, głodnych osób : 2 golonki tylne, średniej wielkości ( około 1 kg każda) marynata: 2 szklanki Coca-Coli 1/2 szklanki burbona ( może być whisky, ale można też pominąć ) 2 łyżki ostrej, mielonej wędzonej papryki 2 łyżki brązowego cukru 4 łyżki ketchupu pikantnego 1 łyżka granulowanego czosnku 1 łyżeczka, płaska cynamonu 1 łyżka suszonego majeranku 2 łyżki sosu Worcester 3 płaskie łyżeczki(...)Golonki, myjemy , golimy z wszelkich pozostałości świńskiej szczecin. Brr…tego naprawdę nie lubię , kiepskie uczucie trafić na taki najeżony kawałek.. ble .. Skórę nacinamy w kostkę, aż do mięsa. Składniki z listy marynata, łączymy ze sobą w misce i nacieramy nimi obficie,każdy kawałek ponacinanej do mięsa , golonki. Odstawiamy na 24 godziny do lodówki . Po upływie tego czasu, wkładamy

Ogrodnik w podróży
Schab pieczony w plastrach 208

już 60 lat? ja bym nie przypuszczała) – nie ma on konserwantów, a skład to jedynie: olej rzepakowy, musztarda, woda i żółtka jaj. Zwróćmy uwagę nie tylko na jakość mięsa i majonezu, ale także poszukajcie dobrych ziemniaków do pieczenia (typ C) – będziecie zaskoczeni, że z tak prostych składników można przygotować tak pyszny obiad. Porcja dla 4-6 głodnych osób(...)nieduże cebule (u mnie czerwone) 4 łyżki majonezu Kieleckiego 2 łyżki keczupu bio 1 łyżka soku z cytryny 1-2 łyżeczki suszonego tymianku 2 łyżki oleju sól morska, świeżo mielony pieprz świeże zioła do dekoracji: np. tymianek, pietruszka Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w ćwiartki lub mniejsze kawałki. Polewamy dwoma łyżkami oleju, posypujemy solą i tymiankiem. Mieszamy, aż całe

Poezja smaku
Najlepszy pasztet z dzika 118

przepis na pyszną pieczeń z dzika z grzybami. Mięso z dzika trzeba mieć ze sprawdzonego źródła, zbadane przez weterynarza, żeby nie zachorować potem na włośnicę. Zarazić się też można trychinozą jedząc nie badane mięso owiec, świń, królików lub kóz. My mięso z dzika mieliśmy ze sprawdzonego źródła. Z mięsa z dzika upiekłam w zeszłym roku na Wielkanoc pasztet. Ale przepis(...)pasztet z dzika, na samo wspomnienie ślinka cieknie ! Zobaczcie koniecznie jaki pasztet z dzika przygotowałam na Wielkanoc. Mięso na pasztet z dzika zamarynowałam wcześniej przed gotowaniem, marynowałam mięso na pasztet wraz z udźcem na pieczeń z dzika. A marynata do mięsa była przygotowana z oleju, musztardy, sosu sojowego, syropu klonowego i octu balsamicznego (wszystkiego po 2 łyżki), do tego kilka

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Chilli con carne 90

mielonej wołowiny (można też zastąpić wieprzowiną lub indykiem) 1 butelka passaty pomidorowej 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli 1 czerwona papryka 1 duża cebula 1/2 łyżeczki płatków chilli 4 ząbki czosnku 2 łyżeczki słodkiej papryki 2 łyżeczki cukru oliwa do smażenia sól do smaku Przygotowanie: 1.   Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy mięso

Prosto z Kotła
Klopsy w sosie pieczarkowo-brokułowym 130

ziemniakami, kaszą, ryżem, kluskami, z pieczywem.....  Jak, kto chce. Klopsy z mielonej wieprzowiny, w sosie z pieczarkami i brokułami. 1 kg karkówki 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 1 ząbek czosnku pół opakowania serka Almette ze szczypiorkiem i cebulką Vegeta, sól, pieprz 2 kostki rosołowe drobiowe np. KNORR lub KUCHAREK 30 dag pieczarek pół główki niewielkiego brokuła(...)łyżki mąki olej rzepakowy mała cebula             Mięso zmielić, dodać zmiażdżony czosnek, bułkę tartą, serek, jajko oraz na końcu łyżeczki soli, pieprzu i Vegety. Wyrobić jednolitą masę, po czym formować klopsy (10-11 sztuk). W większym naczyniu zagotować około 1 litr wody z kostkami bulionowymi. Klopsy wrzucać na wrzątek, gotować pod przykryciem 60 minut. Pieczarki

Praktyczna pl
Rillettes z kaczki 100

czarny świeżo mielony, 2 ząbki rozgniecionego czosnku, Kaczkę dokładnie umyć i osuszyć, usunąć resztki piór. Odciąć kuper. Natrzeć wymieszanymi przyprawami. Włożyć do naczynia do zapiekania i wstawić do zimnego piekarnika. Włączyć grzanie na 100 stopni, a następnie zmniejszyć do 90 stopni. Piec 6-7 godzin. Wyjąć kaczkę lekko przestudzić. Zdjąć skórę. Obrać z kości. Rozdrobnić mięso, wymieszać z wytopionym

królestwo garów
Potrawka z kurczaka w warzywach , delikatne danie 111

warzywa i mięso w jednym . Wystarczy bułka lub jakiś ziemniak i obiad lub kolacja gotowa Szybkie , tanie , pyszne , idealne Polecam ! Składniki : 2 pojedyńcze filety z piersi kurczaka 1/2 opakowania mrożonego groszku z marchewką i kukurydzą ( lub mała puszka groszku i kukurydzy , 2 pokrojone gotowane marchewki ) 2 łyżki masła 200 ml słodkiej śmietany 1/2 płaskiej łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

Ogrodnik w podróży
Tajskie szaszłyki z indyka z warzywami, pieczone w piekarniku lub na grillu 144

mieloną przyprawą curry, czosnkiem, sokiem i skórką z limonki, bazylią oraz miodem, natomiast warzywa – cukinia i czerwona papryka – w sosie sojowym, również z odrobiną miodu. Tak zamarynowane składniki nabijane są naprzemiennie na patyczki do szaszłyków wraz ze słodką cebulką szalotką i pieczone w piekarniku lub na grillu w sezonie grillowym. Z marynaty po mięsie gotowany jest pikantny

Moja Delicja
Kurczak pieczony w winie z czosnkiem i ziołami / Chicken baked in wine with garlic and herbs 155

sporo świeżo mielonego pieprzu 1 łyżka zimnej wody 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Kurczaka dokładnie umyj pod zimną bieżącą wodą, osusz ręcznikami kuchennymi. Z połówki cytryny wyciśnij sok, skórkę zachowaj. Kurczaka natrzyj sporą ilością soli i pieprzu oraz sokiem z cytryny. Do wnętrza kurczaka włóż pozostałą skórkę z cytryny. Chłódź w lodówce przez 12 godz. Wyjmij mięso i włóż

Delicious Place
Szakszuka 153

Północną wymienili mięso na jaja i imigrując do Izrealea przywieźli szakszukę w takiej wersji, gdzie stała się potrawą tradycyjną, podawaną nie tylko na śniadanie. Szakszuka, dzięki swojej prostocie rozprzestrzeniła się na kolejne kraje i obecnie każdy region ma swoją wersję szakszuki. Moja Szakszuka to jaja podawane na sosie z duszonych pomidorów i czerwonej papryki, z mielonym kuminem, czyli kminem

Moja Delicja
LEKKA MŁODA KAPUSTA (redukcja, adptacja, keto, LCHF, paleo, optymalna, bez glutenu, laktozy i jajek) 307

bardziej tłuste mięsa, drób czy ryby oraz dodając ewentualnie tłuszczu (adaptacja, stabilizacja wagi). Doskonale sprawdzi się także jako danie jednogarnkowe np łopatka zapiekana w młodej kapuście . Składniki: 2 główki młodej kapusty ( u mnie po wydrążeniu wyszło 2 kg poszatkowanej) 5 liści laurowych 10 ziarenek ziela angielskiego 700 ml wody sól himalajska lub kłodawska pieprz czarny mielony 2 pęczki koperku

Ola la LCHF
Kurczak pieczony 115

się udaje. Mięso wychodzi soczyste, a skórka przyrumieniona i chrupiąca. Łatwy pomysł do wykorzystania na co dzień i od Święta. Polecam oczywiście kurczaka zagrodowego, który jest najsmaczniejszy i zdrowy. Składniki: sprawiony kurczak (o wadze około 2 kg) na marynatę: 3 łyżki oliwy 2 ząbki czosnku łyżka syropu klonowego lub miodu 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki

wyzwania kuchenne
Gulasz z indykiem, dynią i papryką / Turkey, pumpkin and pepper stew 271

mięsa z indyka (1 mała pierś), pokrojona w dużą kostkę 1 cebula, pokrojona w plasterki 2 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki 100 g pieczarek, pokrojonych w grube plasterki 1 czerwona papryka, z usuniętym gniazdem nasiennym, pokrojona w kostkę 200 g dyni, obranej i pokrojone w małą kostkę 1 łyżeczka suszonego tymianku 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki 400 g puszka

karmelowy
Szynka pieczona 182

mielony sól pieprz 2-3 ząbki czosnku tłuszcz do smażenia  rękaw do pieczenia Przygotowanie:       Szynkę umyć i osuszyć. Ze wszystkich stron posypać przyprawami: czosnkiem, majerankiem, papryką, kminkiem, solą i zostawić w zamkniętym naczyniu na całą noc lub dłużej. Na następny dzień szynkę delikatnie opiekamy ze wszystkich stron na patelni (aby się pory w mięsie zamknęły

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Bataty z pieczoną fetą 81

mięsa - niezapomniany smak Czas przygotowywania:  do 20 minut Czas pieczenia: do 35 minut temperatura 220 stopni Ilość porcji:   4-6 Składniki: • 1,5 kg batatów z pomarańczowym miąższem • 4-5 łyżek oliwy czosnkowej • 1 kostka fety - 200 g • 3 łyżeczki suszonego oregano • 2 płaskie łyżki jogurtu greckiego • sól morska w płatkach i świeżo mielony

AniaGotuje.pl
Kapuśniak na ogonach wieprzowych 248

ziela angielskie mielony czarny pieprz 1 gałązka lubczyku ogrodowego Jak ugotować kapuśniak na ogonach wieprzowych . Kapuśniak z młodej kiszonej kapusty . Ogony skrobiemy nożem, oczyszczamy, myjemy, ogon dzielimy na kawałki. Marchew obieramy i myjemy, kroimy w plasterki. Obrane i umyte ziemniaki kroimy w kostkę . Resztę warzyw obieramy, myjemy i ścieramy na tarce jarzynowej. Do garnka wkładamy mięso, warzywa, kiszoną kapustę

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kiełbasa swojska, wieprzowo-wołowa, podsuszana. 170

mielone tłuste/garmażeryjne 1 kg, wołowina gulaszowa 0,5 kg, majeranek 10 łyżek,  papryka 3 łyżki, pieprz 3 łyżeczki, sól kamienna niejodowana np. z Kłodawy do przetworów 4 łyżki,, cukier 3 łyżki,  jałowiec 10 ziaren, pieprz 20 ziaren, czosnek 2 główki i zimna woda 0,5-1 litra.  Do dużej miski wkładamy mięso, wołowinę

chleba naszego
Zupa ogonowa (wołowa) 103

łyżeczki mielonej ostrej papryki sól, pieprz     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Ogon wołowy myjemy, dzielimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do garnka, zalewamy zimną wodą (około 1,5 l), zagotowujemy i zmniejszamy płomień. Usuwamy szumowiny. Gotujemy około 1,5 godziny z liściem laurowym, zielem angielskim i ½ łyżeczki soli. Po tym czasie kawałki mięsa wyjmujemy

R'n'G Kitchen
Pomysł na… kolorowy obiad 256

rzodkiewką. Wspaniałości! Mięso doprawiłam solą i pieprzem. Pietruszkę, marchewkę i paprykę pokroiłam w słupki, do tego ćwiartka pora. Wokół tych warzyw zawinęłam sznycle, przypięłam wykałaczką. Marchewki, ziemniaki pokrojone w kostkę i różyczki kalafiora obtoczyłam w oleju z przyprawami. Ziemniaki skąpały się w oleju orzechowym. Kalafior natomiast kąpał się w oleju z dodatkiem papryki, korzenia lubczyku, mielonego ziela angielskiego

Kucharzyca
pyszne podsmażane pierogi ziemniaczane z twarogiem i pieczarkami... 181

pieprz czarny mielony 1 łyżeczka PIEROGI: mąka pszenna typ 500 70 dag, olej rzepakowy 5 łyżek, sól 1 łyżeczka, woda gorąca 3/4 litra DODATKI: smalec - domowy/ w opisie, woda 4 litry/do gotowania, olej rzepakowy 1 łyżka, sól 2 łyżeczki na oleju podsmażyć cebulę z pieczarkami i wystudzić, ziemniaki dzień wcześniej ugotowane zmielić w maszynce do mięsa z twarogiem

W Mojej Kuchni Lubię
Drobiowy kotlet po parysku 217

świeżo mielony czarny pieprz sól lub vegetta w zależności czego używamy, może też   być przyprawa do kurczaka duża szczypta granulowanego czosnku U mnie dodatkowo płaska łyżeczka kurkumy dla ładnego kolorku Olej lub masło klarowane do smażenia Przygotowanie: Każdy filet przekroić   wzdłuż na pół, lekko rozbić ( nie tak mocno jak na tradycyjne kotlety), każdy kawałek mięsa dość dobrze

W garach u Gosi
Mielone z kaszą owsianą 139

Proponuję kotlety mielone z kaszą owsianą. 1 kg łopatki wieprzowej, 200 g kaszy owsianej, 2 cebule, ząbek czosnku, 100 g musztardy francuskiej, 2 jajka, sól, pieprz, bułka tarta, tłuszcz do smażenia (najlepiej smalec, tłuszcz gęsi), Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu. Cebule pokroić w kostkę. Czosnek posiekać. Cebulę, z dodatkiem szczypty soli, poddusić na tłuszczu. Mięso zemleć

królestwo garów
Czerwona Soczewica z Papryką - Danie Wegetariańskie 155

papryką bez mięsa. Danie jest bardzo smaczne i zdrowe, polecam wypróbować przepis . Do przygotowania soczewicy będziemy potrzebować: 400 g soczewicy czerwonej 1 duża czerwona papryka 1 duża żółta lub zielona papryka około 600 g pomidorów 3 łyżki usiekanej natki pietruszki 1 cebula (około 120 g) 2 duże ząbki czosnku 1 papryczka chili lub ostra papryka mielona 2 listki laurowe

Uwaga Babcia Gotuje
Leczo z mieloną wołowiną i pieczarkami 155

mielonej wołowiny 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 3 kolorowe papryki (u mnie 2 czerwone i 1 zielona) 2 młode cukinie 250 g pieczarek 2-3 szklanki gęstego przecieru pomidorowego puszka krojonych pomidorów przyprawa warzywna oregano lub przyprawa do pizzy 2 łyżki słodkiej papryki posiekana natka pietruszki olej do smażenia sól i pieprz Mięso usmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu

Czerwień i błękit
Roladki z kurczaka w sosie czereśniowym, podawane z grillowaną polentą 132

delikatnym mięsem kurczaka i nadają mu niepowtarzalnego smaku. Roladki przygotowałem z panierki z orzechów laskowych i nadziałem je serem camembert. Jako dodatek wybrałem maślaną polentę, która wspaniale komponuje się z czereśniami. Zapraszam do gotowania! ;) * SKŁADNIKI Roladki : 2 filety z kurczaka 1 kostka sera camembert świeży lub suszony rozmaryn 100 g orzechów laskowych sól, świeżo mielony pieprz kilka wykałaczek Polenta

Food Square
Pierogi drożdżowe z czterema farszami 138

maszynce do mięsa, jak ostygną dodać ser i cebulkę i przyprawić do smaku. Sos czosnkowy : - jogurt naturalny - czosnek - sól i pieprz do smaku Mieszamy wyciśnięty czosnek z jogurtem i przyprawami. Można dodać trochę majonezu dla tych co nie patrzą na kalorie :) Skwarki : - surowy boczek - pieprz - jeśli boczek nie był za tłusty to kilka łyżek oleju Mielimy boczek i smażymy

Wypieki Rene
JASIO FLEJTUCH - SLOPPY JOE 159

mielonej wołowiny - 1 cebula (pokrojona w kostkę) - 5 ząbków czosnku - 4 łyżki sosu tabasco - 50 ml oliwy - 2 puszki pomidorów w puszce (krojonych) - 3 łyżki sosu worcestershire, - sól, pieprz - papryczki japanelo (jeśli lubisz ostre) - majonez - żółty ser - 1 duży batat (pokrojony na frytki, nieobrany) - 50 ml oliwy - sól, pieprz - jarmuż  - oliwa - sól, pieprz MIĘSO POŁĄCZ Z SOSEM TABASCO

Kuchnia bezglutenowa Loli
Rumcajsowe Enchiladas 192

papryki 500g mielonej wieprzowiny sól i pieprz do smaku kwaśna śmietana 4 pszenne tortille tarty ser Przygotowanie: Czosnek obieramy i blendujemy razem z pomidorami i chilli. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy, wlewamy uzyskany sos i smażymy kilka minut cały czas mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem. Skarmelizowany lekko sos przekładamy do rondelka, a na patelni obsmażamy mięso doprawione słodką papryką

Gotuj z Rumcajsem
Rillette z kaczki 101

czarny świeżo mielony, 2 ząbki rozgniecionego czosnku, Kaczkę dokładnie umyć i osuszyć, usunąć resztki piór. Odciąć kuper. Natrzeć wymieszanymi przyprawami. Włożyć do naczynia do zapiekania i wstawić do zimnego piekarnika. Włączyć grzanie na 100 stopni, a następnie zmniejszyć do 90 stopni. Piec 6-7 godzin. Wyjąć kaczkę lekko przestudzić. Zdjąć skórę. Obrać z kości. Rozdrobnić mięso, wymieszać z wytopionym

królestwo garów
Wątróbka wieprzowa 129

mięsa jest ono lepiej przyswajalne niż z roślin. Przygotowanie jest bardzo proste i syn praktycznie sam ją przygotował, no może z niewielkim wkładem doradczym z mojej strony. Wyszła bardzo smaczna, był bardzo dumy ze swojej pierwszej samodzielnie przygotowanej wątróbki. Polecam również wątróbkę drobiową.  Składniki: 1 kg wątróbki wieprzowej 3 - 4 cebule majeranek świeżo mielony pieprz sól olej

Kuchcik gotuje
Żeberka duszone z cukinią i kalafiorem 243

papryki ostrej mielonej,  listek laurowy sól, pieprz do smaku 1 średni kalafior 2 młode cukinie garść rukoli 1 łyżeczka cukru 2 łyżki masła Wykonanie: Żeberka myjemy, kroimy w kawałki, przyprawiamy przyprawami. W rondlu rozgrzewamy olej wkładamy żeberka, obsmażamy na złoty kolor. Dodajemy pokrojoną cebulę, listek laurowy, przykrywamy pokrywką, dusimy na wolnym ogniu podlewając wodą aby mięso się

kgwjanczewo
Zapiekanka makaronowa z porem, selerem naciowym i udkami z kurczaka w sosie śmietanowym 307

pieprz - kolendra mielona - sól - masło Przygotowanie: Udka oczyszczamy, płuczemy i osuszamy. Doprawiamy kolendrą, pieprzem i solą. Marynujemy przynajmniej przez godzinę. Potem podsmażamy na rumiany kolor. Por myjemy i siekamy w półplasterki (białe części), podobnie robimy z selerem naciowym. Dusimy to na niewielkiej ilości masła. Gotujemy makaron i wykładamy go do naczynia żaroodpornego. Na nim układamy mięso i uduszone warzywa

Życie zamknięte w smaku
Duszony boczek w sosie grzybowym 539

wersja tego mięsa jest nietypowa, ale wiemy jak doskonale smakuje, uduszony, chudy w sosie, warto go przyrządzić, by po delektować się tym nie powtarzalnym smakiem Składniki: 0,5 kg świeżego przerośniętego boczku 1 duża cebula garść suszonych grzybów olej do smażenia po szczypcie tymianku, rozmarynu, papryki ostrej 2 szklanki wody listek laurowy sól, pieprz świeżo mielony łyżka mąki łyżka

kgwjanczewo
Żeberka z czerwoną fasolą w pikantnym sosie pomidorowym 174

pieprzu cayenne (mielonego chili) Instrukcje Żeberka oczyszczamy z ewentualnego nadmiaru tłuszczu. Kroimy na kawałki co 2-3 kostki. Dokładnie płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy papierowym ręcznikiem. Nacieramy ze wszystkich stron solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Pozostawiamy na kilkanaście minut. Głęboką patelnię rozgrzewamy na średnim ogniu i "na sucho" podsmażamy na nim przez kilka minut mięso do zarumienienia

Kulinarna Pokusa
Polędwiczki wieprzowe faszerowane musem drobiowym 191

himalajska - świeżo mielony czarny pieprz - 1 łyżka oleju Dodatkowo: - 125g mozarelli (kulka) - 200g małych słodkich papryczek (różne kolory) - olej lub oliwa do smażenia - 200g prosciutto do owinięcia poledwiczek Polędwiczki płuczemy, osuszamy i oczyszczamy z błon i tłuszczu. Każdą nacinamy wzdłuż do połowy głębokości. Każdy nacięty kawałek ponownie nacinamy do połowy głębokości (nacięca ułatwią nam rozbicie mięsa). Polędwiczki rozbijamy pomiędzy

mojewypiekiinietylko
Spaghetti bolognese 215

mielonej łopatki 500 ml przecieru pomidorowego (najlepiej z butelki) 1 cebula 1 mała marchewka 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonej bazylii sól morska  pieprz oliwa z oliwek 100 g twardego żółtego sera 500 g makaronu spaghetti Wykonanie: Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy trochę oliwy i przesmażamy na niej mięso. Mięso przekładamy do garnka

Kulinarne przygody Gatity
bigos z białą i chrzanową musztardą 172

pieprz czarny mielony, - do smaku maggi, 1 kg biała kiełbasa surowa, - ile potrzeba musztarda chrzanowa Prymat grzyby suszone zalać wodą i moczyć kilka godzin kapustę kiszona jak jest za mocno kwaśna wypłukać w wodzie kości schabowe zagotować i zebrać cedzakiem szumy włożyć drobniej pokrojoną kapustę, liście i ziele, wlać z wodą grzyby i gotować aż mięso będzie odchodzić

W Mojej Kuchni Lubię
Polędwiczki z kurczaka w orientalnej sezamowej panierce (bez bułki, glutenu, mleka i jajek) 406

lniane mielone 2 łyżki mąka kukurydziana lub tapioka 1 łyżka przyprawy: papryka słodka 0,5 łyżeczki, szczypta pieprzu, szczypta imbiru, czosnek granulowany, sól  sos sojowy bezglutenowy do marynowania (niekoniecznie) olej do smażenia Przygotowanie: Filet pokroić w poprzek na kawałki, skropić sosem sojowym i odstawić do lodówki na około godzinę. Składniki panierki wymieszać - jeśli marynujemy mięso w sosie

głodny alergik