mięso mielone - 22854 przepisów (strona:1089/1524)

Pieczony kalafior z serkiem wiejskim 175

litr bulionu warzywnego 1 opakowanie serka wiejskiego light 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka kurkumy ½ łyżeczki ziół prowansalskich ½ łyżeczki suszonego czosnku garść zieleniny (rukola, szczypior, natka) sól grubo mielony pieprz Kalafiora kroimy, zostawiając same różyczki. W dużym garnku grzejemy bulion warzywny i na wrzący wrzucamy kalafiora. Gotujemy do miękkości, odcedzamy i odstawiamy. Serek wiejski mieszamy z oliwą(...)nagrzanego na 180 stopni i pieczemy 30 minut. Przed podaniem posypujemy posiekaną zieleniną - rukolą, szczypiorem lub natką. Pieczony kalafior z serkiem wiejskim może być oddzielnym daniem lub dodatkiem do mięsa. Kalafior to niskokaloryczne, bogate w minerały i witaminy warzywo. Zawiera cenny sulforafan - substancję, która może zapobiec niektórym nowotworom. Kalafiora nie powinno zabraknąć w diecie osób z Helibacter pylori, z chorobami

My Chcemy Jeść
KARKÓWKA PO CYGAŃSKU 132

warzywną z cebuli, pieczarek, papryki oraz ogórków kiszonych, w słodko-kwaśnym sosie pomidorowym, pieczona w piekarniku. To danie wymiata!  Przyznam szczerze, że nigdy nie byłam fanem tego rodzaju mięsa. Kojarzyła mi się ona z tłustym i ciężkim jedzeniem, kupowanym głównie na grilla. A to danie całkowicie odmieniło moje spojrzenie na karkówkę. Przygotowana w ten sposób jest niesamowicie delikatna(...)szklanka pomidorów krojonych z puszki 1/2 szklanki wody 2 łyżki ketchupu 1 łyżka octu jabłkowego 1 łyżka cukru 2 ząbki czosnku sól, pieprz 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej 1/4 łyżeczki papryki ostrej Wykonanie: Karkówkę myjemy, osuszamy na ręczniku papierowym i nacieramy przyprawami: solą, pieprzem, papryką słodką, papryką ostrą i czosnkiem. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki

Kuchnia MagdaLeny
KARKÓWKA PO CYGAŃSKU 135

warzywną z cebuli, pieczarek, papryki oraz ogórków kiszonych, w słodko-kwaśnym sosie pomidorowym, pieczona w piekarniku. To danie wymiata!  Przyznam szczerze, że nigdy nie byłam fanem tego rodzaju mięsa. Kojarzyła mi się ona z tłustym i ciężkim jedzeniem, kupowanym głównie na grilla. A to danie całkowicie odmieniło moje spojrzenie na karkówkę. Przygotowana w ten sposób jest niesamowicie delikatna(...)szklanka pomidorów krojonych z puszki 1/2 szklanki wody 2 łyżki ketchupu 1 łyżka octu jabłkowego 1 łyżka cukru 2 ząbki czosnku sól, pieprz 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej 1/4 łyżeczki papryki ostrej Wykonanie: Karkówkę myjemy, osuszamy na ręczniku papierowym i nacieramy przyprawami: solą, pieprzem, papryką słodką, papryką ostrą i czosnkiem. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki

Kuchnia MagdaLeny
Gładzica pieczona z warzywami w papilotach 82

Jedzenie ryb i produktów rybnych wpisuje się w ten trend. Mikro- i makroelementom zawartym w mięsie ryb przypisuje się wspomaganie w zapobieganiu, a nawet leczeniu niektórych schorzeń, jak również utrzymaniu dobrej kondycji fizycznej i psychicznej. Kwasy dla zdrowotności Skład mięsa ryb jest podobny do mięsa zwierząt rzeźnych i drobiu. Jednak ryby zawierają znacznie więcej wody i o wiele mniej białek(...)wody średnio głębokie. W południowym Bałtyku dorasta do 45–50 cm. Ciało gładzicy jest pokryte szczelnie przylegającymi drobnymi, gładkimi owalnymi łuskami. Mięso gładzicy jest chude, delikatne, zwięzłe. Filety białe lub mlecznobiałe. Mięso bardzo smaczne, cenione wyżej niż mięso storni. Można ją smażyć, piec, dusić w winie, w jarzynach, przyrządzać na parze. Popularne są smażone filety (w cieście, w panierce

Kulinarne przygody Gatity
Kotlety mielone z pieczarkami 117

Kotlety mielone z pieczarkami Drobiowe kotleciki z pieczarkami, które zrobimy w 30 minut. 8 porcji 30 minut czas przygotowania Składniki: ·       1 filet z kurczaka ·       1 cebula ·       20 dag pieczarek ·       1 jajko(...)Olej do smażenia ·       Sól ·       Pieprz ·       1 łyżka przyprawy Gyros Sposób przygotowania: 1.    Mięso bardzo drobno kroimy, przekładamy do miski, doprawiamy solą oraz przyprawą Gyros, wbijamy jajko, dodajemy żółty ser straty na tarce o dużych oczach. Następnie wsypujemy mąkę i mieszamy dokładnie wszystkie składniki

Kulinarna Chwila
Kimchi 148

doprawione gochugaru (mielonym chili) lub gochujang (kremem z chili), imbirem, zieloną cebulą i czosnkiem. W niektórych wersjach kimchi znaleźć można także słone owoce morza takie jak suszone krewetki. Przygotowanie kimchi jest bardzo proste. Warzywa należy pokroić, posolić, doprawić i odstawić na kilka dni do sfermentowania w temperaturze pokojowej. Kimchi podawane jest jako dodatek do zup, makaronów, mięsa, ryżu

MeCooks
KAPUSTA Z GROCHEM 104

suszone grzyby, mięso lub kiełbasę oraz suszone śliwki. Powstaną dwie potrawy polecam! SKŁADNIKI: 1300 g kapusty kiszonej, odciśniętej (u mnie kiszona z marchewką) 400 g łuskanego, suchego grochu, u mnie połówki 3 większe cebule, obrane, drobno posiekane 3 liście laurowe, 4 kulki ziela angielskiego świeżo zmielony pieprz, 2 lekko czubate łyżeczki cukru pudru opcja: większa szczypta mielonego kminku

Zasmakuj Kuchni
SOS GRZYBOWY (keto, LCHF, paleo, bez glutenu i laktozy) 260

różnymi mięsami jak tutaj z polędwiczkami , karkówką , pyzami nadziewanymi ale i z daniami bezmięsnymi jak kopytka LCHF. Składniki – sos grzybowy: 500 g świeżych lub mrożonych grzybów np. prawdziwków, kozaków czerwonych i siwych, podgrzybków, maślaków (bez kurek i gąsek) 150 g cebuli 50 g masła klarowanego lub smalcu gęsiego sól himalajska lub kłodawska pieprz czarny świeżo mielony opcjonalnie

Ola la LCHF
Hamburger wołowy z serem provolone 147

macie pod ręką wszystkie potrzebne składniki. Przekonacie się, że wołowina wcale nie jest ciężka w obróbce.     Składniki:   Burgery:   500 g mielonej wołowiny 100 g sera provolone, mozzarella lub cheddar 2 pomidory, ja użyłem kolorowych 1/2 główki sałaty sos do steków i burgerów, ja użyłem tego od  Roleskiego sól(...)Grillowane warzywa:   1 cukinia 1 bakłażan 2 małe czerwone cebule kilka gałązek świeżego tymianku 4 ząbki czosnku 4 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz   Przygotowanie:   Mięso dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wyrób rękoma aby ładnie się kleiło. Ser zetrzyj na tarce o grubszych oczkach. Wołowinę podziel na 4 równe kotlety

kuron.com.pl
Wiosenny pstrąg z pieczonymi ziemniakami 111

jedzących mięsa Ach , czyż może być coś wspanialszego, niż taka pieczona rybka w doborowym towarzystwie ziemniaków , masła i kopru . Jedzona w pierwszych , ciepłych , promieniach słońca , wreszcie na tarasie a nie w jadalni .. Balsam dla duszy i żołądka Składniki na 4 osoby : 4 średniej wielkości pstrągi 1 cytryna 1 kostka masła 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki , mielonego pieprzu 1 duży

Ogrodnik w podróży
Makaron Chow Mein z kurczakiem i fasolką 158

łyżeczka papryki mielonej słodkiej Sól i pieprz do smaku 2 łyżki sosu sojowego ciemnego Olej do smażenia Przygotowanie: 1. Makaron zalewam wrzątkiem solę. Pozostawiam pod przykryciem ok 4 minuty. Odcedzam. 2. Filety myję,osuszamy, kroję w drobną kostkę. Doprawiam solą ,pieprzem,papryką oraz przyprawą do kurczaka. 3. Na patelnię wylewam ok 1 łyżki oleju , rozgrzewam dodaję mięso , smażę . Dodaję

Gotowanie Patki
Kurczak pieczony na płasko cytrynowo-tymiankowy, z szybkim sosem 163

lubi. Podzielone mięso rozkładamy na półmisku, lekko polewamy sosem i od razu podajemy. SKŁADNIKI 1 kurczak z wolnego wybiegu – 1,500-1700g max 2 cytryny 3 ząbki czosnku 30g masła, zimnego, pokrojone w cienkie plasterki 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżeczka drobnej soli 1 niepełna łyżeczka suszonego tymianku ½ łyżeczki proszku do pieczenia niecałe ½ łyżeczki mielonego pieprzu SKŁADNIKI

Karo in the Kitchen
Piernikowa rolada z łopatki wieprzowej, nadziewana owocami 264

temperatura upieczonego mięsa powinna w środku rolady wynosić 70-75⁰C. Roladę wyjmujemy na półmisek i usuwamy sznurek. Cały sos z naczynia zlewamy do rondelka Upieczony czosnek delikatnie z naczynia wyjmujemy. Miękkie ząbki czosnku wyciągamy z łupin łyżeczką i dodajemy do sosu. Całość blendujemy, dodajemy mąkę rozprowadzoną w zimnej wodzie. Doprawiamy do smaku – solą (jeśli trzeba), mielonym pieprzem

Karo in the Kitchen
Pasztet z czerwonej soczewicy 152

mięsa wcina go razem ze mną. I znów wyszło na to, że warto czasem pokombinować ;) Składniki na foremkę o wym. 22x10 cm: (Inspiracja: " Kuchnia na obcasach ")   1 szklanka suchej czerwonej soczewicy 1 duża cebula 2 duże marchewki  5-6 pieczarek 3 ząbki czosnku 2 jajka 2 łyżeczki suszonego oregano 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki

Simply Food
SOS Z AJWAREM I KURCZAKIEM 219

mięs, sosów, serów czy kanapek. Ja jako miłośniczka różnego rodzaju makaronów sos podałam z makaronem typu świderki...Mniam!    Składniki: 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 filet z kurczaka 1 papryka czerowna 1 puszka pomidorów krojonych 5-6 łyżek Ajvaru Rolnik 1/2 szklanki soku pomidorowego 1 łyżka kaparów oliwa do smażenia sól, pieprz papryka słodka mielona papryka chili

Kuchnia MagdaLeny
Gulasz węgierski z ancho 231

proszku ¼ łyżeczki mielonego kminku 10 perłowych cebulek lub 2 żółte cebule 1 czosnek solo 3 łyżki pomidorowego przecieru 300 ml mięsnego bulionu 2 papryki, czerwona i żółta sól i pieprz do smaku 2 łyżki masła natka pietruszki do posypania ziemniaki do podania sałatka ogórkowa Obierz cebulki. Zrumień na maśle. Dodaj pokrojony boczek i smaż dalej. Pokrój mięso na kawałki

codojedzenia
Gołąbki w sosie beszamelowym 168

chudej mielonej wołowiny 200 g ryżu mieszanego (ja dałam paraboliczny z dzikim) 1 jajo 4 łyżki tartego parmezanu sól pieprz Sos beszamel 50 g mąki 50 g masła 500 ml mleka gałka muszkatołowa sól pieprz Wykonanie: Z kapusty usunąć głąb oraz zewnętrzne liście. Nie uszkodzone liście wrzucić na wrzątek na 1 minutkę. Wyjąć i osuszyć. Mięso połączyć

Pysznie & Pięknie
Piersi w sosie z niebieskiego sera i suszonych pomidorów 163

indyka lub mięso z udek) 200ml śmietany 30% 3-4 łyżki mleka 120-150g sera z niebieską pleśnią 6-8 połówek suszonych pomidorów z zalewy ½ sporego pęczka pietruszki, bez łodyżek 2 łyżeczki przyprawy toskańskiej z suszonymi pomidorami Kotanyi ½ łyżeczki suszonego tymianku lub kilka gałązek świeżego 1 ząbek czosnku 2 łyżki masła 3 łyżki oleju rzepakowego mielony pieprz

Karo in the Kitchen
KASZA JĘCZMIENNA Z INDYKIEM I KURKAMI 196

plus świeżo mielony pieprz 4 łyżki świeżo siekanej natki pietruszki WYKONANIE: Kasze ugotuj według instrukcji na opakowaniu w osolonej wodzie. Odcedź i odstaw na bok. Oczyść kurki. W tym celu możesz przełożyć je do małego garnka, zasypać 2-3 łyżkami soli i zalać wrzątkiem. Po 10-15 minutach odlej wodę i opłucz kurki pod zimną wodą. Mięso pokrój

Słodko-Słony Świat Ilony
Kurczak prawie meksykański 209

kolendra mielona do smaku olej kokosowy do smażenia Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Paprykę kroimy w drobną kostkę, cebulę w pół talarki i podsmażamy na łyżce oleju kokosowego. Kurczaka kroimy w większą kostkę i dodajemy do warzyw. Smażymy 5 minut i zmniejszamy temperaturę. Dodajemy przyprawy i dusimy często mieszając przez kolejne 10 minut. Mięso polewamy sokiem

Kucharzyca
Koktajl z ośmiornicy - caldo de polvo 239

zaczniemy gotować, mięso stwardnieje. Po tym gotujemy 50 minut na dużym ogniu. Gdy ośmiornica jest już ugotowana i ostygnie kroimy ją w małe kawałki. Wodę z cebulą wyrzucamy, nie będzie nam już potrzebna. Gdy ośmiorniczka stygnie, my w tym czasie przygotujemy pozostałe składniki koktajlu: -  kroimy w kostkę cebulę, paprykę i pomidora. - wyciskamy wyciskarce czosnek - szatkujemy kolendrę - mielimy krewetki suszone

Smaki Brazylii
PIEROGI Z KACZKĄ, SOSEM ŚLIWKOWYM I SALSĄ Z MANGO 197

oraz oczyszczone mięso z kaczki. Smażymy mieszając przez około 2 minuty. Dolewamy 1/3 szklanki białego wina i chwilę odparowujemy. Wlewamy bulion i dorzucamy gotowane warzywa z rosołu. Doprawiamy solą, czarnym pieprzem i chili w proszku. Mieszamy, próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku. Lekko odparowujemy. Zostawiamy do przestygnięcia, po czym, razem z listkami kolendry lub natki pietruszki  mielimy w maszynce

cool and minty