zapiekankę - w żaroodpornym naczyniu ułóż warstwami: połowę plastrów ziemniaków, połowę plastrów cukinii, połowę kawałków papryki, całe mięso, resztę papryki, resztę cukinii i resztę ziemniaków. Wierzch zapiekanki posyp pokruszonym w dłoniach serem Feta. Wstaw na środkową półkę piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz ok. 40 min. (ser Feta powinien się lekko roztopić i zarumienić, a ziemniaki powinny być miękkie
Chilli Czosnek i Oliwadnie układamy warstwę makaronu, pokrywamy go cienką warstwą ricotty. Na to nakładamy mięso z pieczarkami. Na mięso kładziemy sery- mozzarella I żółty. Teraz przychodzi warstwa makaronu. Na makaron wykładamy resztę sera I posypujemy pozostałym parmezanem. Wkładamy do piekarnika na 180 C I pieczemy ok 35-40 min. Życzę smacznego
Smaki Edytycytryny, doprawić solą i pieprzem (można dodać gałązkę ulubionych ziół), wstawić do piekarnika w naczyniu żaroodpornym – piec 20 minut w temp. 200 stopni. Odstawić do ostudzenia. Ziemniaki obrać, ugotować w posolonej wodzie, wystudzić, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Delikatnie połączyć rozdrobnione mięso ryby, starte ziemniaki, natkę pietruszki, sok i skórkę z cytryny, 2 jajka, oraz 2 łyżki sosu
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaŁosoś pieczony w folii - to pomysł na szybkie i smaczne danie rybne na obiad. Uwielbiam łososia, chociaż sama wiem, że w moim menu jest za mało ryb. Niestety, w dzisiejszych czasach o wiele szybciej można kupić świeży drób niż ryby. Jeżeli lubicie dania zapiekane w folii to na pewno - tak przygotowany łosoś przypadnie wam do gustu. Składniki(...)zgrabnych kawałków (nie trzeba usuwać skórki, ponieważ po upieczeniu mięso z ryby łatwo od niej odejdzie). Każdą część przyprawić solą oraz pieprzem, a na sam koniec skropić sokiem z cytryny i ułożyć po małym kawałku masła. Przygotowane filety z łososia zawinąć w folię aluminiową. Piec około 30-40 minut w 180ºC. Przed podaniem łososia udekorować plasterkiem cytryny i świeżą
UgotowaćWitajcie : -) Spieszę do Was ze wspaniałym przepisem na nietypowy, ale fantastyczny w swej prostocie obiad. Gołąbki faszerujemy zazwyczaj mięsem mielonym, a przecież kiełbasa to nic innego, jak mięso zmielone z dodatkiem przypraw. Przyszło mi na myśl, by zawinąć ją w liście kapusty włoskiej i zapiec z lekko słodkim i intensywnie pomidorowym sosem. Gdy robimy gołąbki, to zawsze(...)ciągu godziny, wliczając w to czas zapiekania. A efekt? No cóż, mogłabym napisać prawdę — że jest naprawdę bardzo smacznie, ale lepiej napiszę — koniecznie spróbujcie sami : - ) Danie podałam z pieczonymi ziemniakami — tutaj przepis , ale świetnie sprawdzi się też ryż. Składniki na 10 sztuk: 10 białych kiełbas główka włoskiej kapusty puszka pomidorów w puszce ząbek czosnku pieprz ziołowy, sól
Poezja Smaków - blog kulinarnytemu przez niewolników jednego z dowódców legionów rzymskich. Charakteryzuje się płaskimi kryształkami soli. Ma krystalicznie czysty morki smak, bez efektu goryczki, dzięki czemu idealnie podkreśla smak drobiu, czerwonego mięsa, sosów i dipów oraz zup. Należy ją stosować na krótko przed serwowaniem potrawy. W sklepie Kuchnie Świata znalazłam Maldon Sea Salt także w postaci wędzonej - Maldon Smoked Sea Salt(...)czerwonego mięsa z rusztu i jagnięciny. sól morska z Camargue - zbierana jest ręcznie w położonych na południu Francji salinach Camargue (jedno z najbardziej cenionych na świecie miejsc pozyskiwania soli morskiej). Zawiera wiele mikroelementów i składników mineralnych m.in. wapń, magnez, potas. Używana jest do sosów typu winegret, ryb, marynat mięsnych oraz potraw pieczonych w skorupie solnej
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataLubię polędwiczki wieprzowe, szczególnie faszerowane warzywami, są smaczne i soczyste. Idealne na szybki obiad do pieczonych ziemniaków. Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa 1 opakowanie mrożonych warzyw po grecku Przyprawa smoky grill z solą morską Rafex Sól, pieprz 4 łyżki oleju Sznurek do wędlin Sos z pieprzem zielonym Roleski Sposób przygotowania: Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, przekładamy mrożone warzywa(...)rozcinamy tak żeby powstał nam duży płat mięsa, lekko rozbijamy. Posypujemy przyprawą do wieprzowiny, solą oraz pieprzem, układamy równomiernie podsmażone warzywa. Polędwiczkę zwijamy dość ścisło, związujemy sznurkiem. Posypujemy przyprawą do wieprzowiny, solą, pieprzem i nacieramy pozostałym olejem. Polędwiczkę wstawiamy na godzinę do lodówki, przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 50 minut w temperaturze 180 stopni
Bajeczna KuchniaDługo by wymieniać zalety indyczego mięsa. Słynie ono ze swoich walorów zdrowotnych i smakowych. Jest lekkostrawne, niskokaloryczne i łatwo przyswajalne. Poza tym to doskonałe źródło witamin z grupy B, magnezu i żelaza. Wspaniale nadaje się do wszelkiej obróbki: można je smażyć, piec i dusić. No i ten smak :))! Delikatny i wyrazisty zarazem... Po tym kwiecistym wstępie(...)formie filetu bez kości zwiniętego w siateczkę). Dodajemy sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy oraz obrane warzywa: marchewkę, pietruszkę, seler naciowy. Gotujemy na małym ogniu ok 1h. Kiedy mięso będzie już miękkie wyjmujemy je na talerz, a warzywa z rosołu kroimy w kostkę lub plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy pokrojoną cebulę oraz pora. Do podsmażonych warzyw wlewamy część
Walijskie PichceniePieczona papryka wzbu dza we mnie pozytywne emocje. To z pewnością ten jej nieprzeciętny aromat po wyjęciu z piekarnika lub po prostu fakt, że bar dzo ja lubię. Paprykę zazwyczaj faszeruję mięsem, ale z d arzają się takie dni, że wypełnienia jest z decy dowanie bezmięsne. Skła dniki: 4 duże czerwone papryki 500g szpinaku baby 2-3 ząbki(...)smaku. Na dno papryki wysypujemy trochę mozzarelli, przykrywamy warstwą szpinaku i ponawiamy działanie tak aby na górze znalazła się warstwa sera. Paprykę ponownie wstawiamy do piekarnika, zmniejszając temperaturę pieczenia do 170 stopni . Pieczemy prze d po daniem ok 10 minut. Smacznego
ChilliJemyKładziemy filet z kurczaka na środku ciasta. Ciasto kroimy na paseczki, prostopadle do mięsa , pomijając oczywiście środek, na którym leży nasz kurczak :) Zawijamy naprzemiennie, a następnie wkładamy na 15 minut do lodówki. 4. Po wyjęciu z lodówki smarujemy wierzch ciasta białkiem i kładziemy na papierze do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy ok. 25-30 minut
My Culinary Artsmaku 1 jajko papier do pieczenia Składniki na nadzienie: 1 puszka kukurydzy 1 filet z kurczaka 25 dag pieczarek 1 cebula biała 1 czerwona papryka 15 dag żółtego sera 1 łyżeczka przyprawy do gyrosa tłuszcz do smażenia Wykonanie nadzienia: Pieczarki drobno posiekać , najlepiej blenderem razem z cebulą i oczyszczaną papryką. Dodać pokrojone mięso, przyprawę do gyrosa , przełożyć na patelnię
Tradycyjna Kuchniadosyć nietypowej marynacie. Pieczone w nietypowej temperaturze. Zapraszam! Składniki: - 2 nogi z kurczaka - pomarańcza - 70 ml whiskey - łyżka miodu - łyżka sosu sojowego ciemnego - 2 ząbki czosnku - łyżeczka suszonej mięty - sól, pieprz Start przygotowań oczywiście dzień wcześniej: Kurczaka myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym. Bardzo ostrym nożem nacinamy skórkę, uważając aby nie uszkodzić mięsa. Whiskey, miód
Cook&LovePożywna sałatka warzywna, która spokojnie może wystąpić w roli lanczu. Upieczona cieciorka i krewetki zapewnią spory ładunek energii na cały dzień. Czas przygotowania : 25 minut Poziom
Niedzielny kucharzudziec z indyka więc znowu zrobiłam pieczeń na kanapki. Mięsną masę wzbogaciłam suszonymi pomidorkami a fajnego posmaku nadał czosnek niedźwiedzi. składniki: 1 udziec z indyka ze skórą bez kości ( mój miał ok 1,1 kg ) 1 słoik suszonych pomidorów w oleju 2 łyżki kaszy manny 2 łyżki suszonego czosnku niedźwiedziego sól,pieprz Mięso z indyka ze skórą zmielić maszynką(...)sitku o grubych oczkach*. Suszone pomidory osączyć z zalewy i drobno pokroić. Do zmielonego mięsa dodać pokrojone suszone pomidory, czosnek niedźwiedzi i kaszę mannę, sól i pieprz do smaku. Masę dokładnie wyrobić aby zrobiła się kleista. Foremkę keksową (30x10) natłuścić masłem i posypać tartą bułką. Przełożyć mięsną masę, dokładnie uklepać i wyrównać. Najlepiej aby na wierzchu nie było kawałeczków
Monia miesza i gotujewody, dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym, skrapiamy olejem i obtaczamy w tłuszczu. Następnie posypujemy oregano. Rozkładamy frytki na tacy do pieczenia i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez około 40 minut, albo aż ładnie się zrumienią. Krok 3 Gdy frytki się pieką przygotowujemy burgery. Rozgrzewamy patelnię na średnim ogniu i dodajemy łyżkę masła lub oleju. Cebulę drobno kroimy w kostkę i wrzucamy(...)żeby składniki połączyły się. Masa nie powinna być gładka, ale zachować strukturę mielonego mięsa). Dzielimy masę na kotlety. Liczba zależy od wielkości bułek i Waszych preferencji. Generalnie burgery powinny być nieco grubsze, wówczas będą w środku bardziej soczyste. Najpierw robimy kulę z mięsa, a następnie ją spłaszczamy. Jeśli boki są nieregularne lub popękane, toczymy kotlet po desce jak koło
Niedzielny kucharz