mięsa pieczone - 17572 przepisów (strona:570/1172)

Pasztet bez mięsa - warzywny 200

foremek 2 mniejszych lub jednej większej Ja piekłam w prodiżu ponad godzinę - 70 min. Jeśli chcemy  upiec pasztet tylko dla swojej rodziny to zróbmy go z połowy porcji, no chyba, że mamy z kim się nim podzielić :)           Ewentualnie mamy w perspektywie przyjęcie z gośćmi, którzy za mięsem nie przepadają

Proste Potrawy
Szybkie paszteciki z mięsem i kapustą 183

Szybkie paszteciki z mięsem i kapustą Nie masz pomysłu co podać na przyjęciu czy spotkaniu z przyjaciółmi? Ja polecam szybkie paszteciki z mięsem i kapustą. U mnie sięga z przyjemnością po nie każdy (w szczególności panowie). Do takich pasztecików możecie podać czerwony barszcz. Jeśli przygotowujecie inne dania z kapustą cały proces przygotowania pasztecików będzie jeszcze szybszy. Spróbujcie. Składniki: 2 kiełbasy(...)części. Na środek każdej nakładamy farsz (na całej długości). Zwijamy oba kawałki w rulon. Układamy zwinięciem do dołu i kroimy. Tak powstałe paszteciki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy pasztecik smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy w nagrzanym do 210 stopni piekarniku (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Paszteciki powinny się ładnie zarumienić. Smacznego

Słodkie okruszki
Pieczeń z wołowiny w sosie cebulowo-paprykowym 123

przyrządzana w kuchni. Ostatnimi czasy staram się ograniczać drób, dlatego postanowiłam przygotować pieczeń z wołowiny w aromatycznym (cebulowo-paprykowym) sosie. Aby ułatwić sobie pracę, danie przyrządziłam w szybkowarze 😁Przygotowaną pieczeń należy przed podaniem pokroić na niezbyt grube plastry i podgrzać je w przygotowanym sosie, ponieważ dzięki temu wołowina nie będzie sucha. Składniki na porcję dla 4-5 osób: 1 kawałek(...)kolorowego pieprzu  olej do podsmażenia  Cebule obrać i pokroić w piórka. Paprykę pozbawić gniazd nasiennych i pokroić na mniejsze kawałki. Czosnek obrać i pokroić w grubsze plasterki. Mięso umyć, osuszyć i nadziać czosnkiem (tylko z jednej strony). Rozgrzać niewielką ilość oleju i przesmażyć wołowinę z każdej strony. Następnie podsmażone mięso przełożyć na talerz. Do tego samego garnka przełożyć

Ugotować
Precle z lukrem 149

ferworze  świątecznych przygotowań, natchniona zapachem precli napotkanych w budce z ciastkami na Starym Rynku, musiałam je upiec. Choć precle nie są wypiekiem typowo świątecznym, można je piec o każdej porze roku, niemniej polecam na święta :) Są przepyszne Ciasto na precle to tzw.ciasto zbijane. Charakteryzuje się dużą ilością żółtek oraz niewielkim dodatkiem tłuszczu i cukru. Dzięki  takiej ilości(...)godzinę.  Następnie ciasto przepuścić dwa razy przez maszynkę do mięsa. ( zamiast maszynki ciasto można też zbijać wałkiem do ciasta przez ok 15 minut) Podzielić ciasto na równe części i z każdej uformować wałek o grubości ok 2 mm, zwinąć go na kształt precla. Każdy precelek posmarować rozmąconym żółtkiem. Piec ok 15 min w temp 200 st C. LUKIER

Z Marcepanem
Domowa Lutenica – sos z pieczonej papryki i bakłażana z pomidorami 228

Lato dobiega końca, wakacje już za nami. Chociaż pogoda w tym roku nas bardzo rozpieszcza i zaskakuje upałami w połowie września, to nie ukrywam, że trochę

Moja Delicja
Gołąbki z kaszą w kapuście włoskiej 109

sprawdzają się potem idealnie np przy szykowaniu gołąbków.  To danie robię na różne sposoby. Były już gołąbki z wolnowaru  klik ,  i gołąbki  duszone lub pieczone  klik . Dzisiejszy przepis to gołąbki z piekarnika - takie lubię najbardziej. Bardzo polecam!  GOŁĄBKI Z KASZĄ W KAPUŚCIE WŁOSKIEJ -  PRZEPIS składniki na ok. 14 sztuk(...)połączyć mielone mięso z kaszami, dodać przesmażoną cebule, posiekany czosnek, pietruszkę, pomidory sól, pieprz. Dokładnie wymieszać. Kapustę opłukać, obrać z wierzchnich liści, liście zachować. Wyciąć głąb. Główkę zalać wrzątkiem, gotować 3-4 min, odcedzić. Sparzone liście zdejmować kolejno, przycinając wzdłuż gruby nerw liściowy. Na środek każdego liścia nałożyć farsz, uformować gołąbki. Dno naczynia, w którym będziemy piekli, wyłożyć połową odłożonych

Stare Gary
Udka pieczone. Przepis krok po kroku 450

Udka pieczone. Przepis krok po kroku Składniki:     1 kg udek z kurczaka   Marynata:   3 łyżki oleju roślinnego 1 łyżka musztardy 2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku 1 łyżeczka kurkumy w proszku 1 łyżeczka suszonego oregano 3 ząbki czosnku, utarte 1 łyżeczka soli ½ łyżeczki czarnego mielonego pieprzu   Ziemniaki(...)składniki marynaty. Dokładnie natrzyj mięso przyprawami, odstaw na 2-3 godziny ale marynata jest tak intensywna, że 30 minut w zupełności wystarczy.   Piekarnik rozgrzej do 190°C tryb „góra-dół”. Ziemniaki obierz, obtocz w przyprawach. Udka i ziemniaki równomiernie ułóż na blasze do pieczenia. Piecz przez

kuron.com.pl
Tort makowo-orzechowy 215

prawie wcale nie rośnie. Biszkopt podzieliłam na 2 blaty, jeżeli piekłabym w tortownicy 20 cm z powodzeniem podzieliłabym biszkopt na 3 blaty. **Zmielony mak można kupić w np. w Lidlu, ale jeżeli nie znajdziecie to 1 szklankę maku sparzyć, dobrze odcedzić, 3 razy zmielić w maszynce do mielenia mięsa. ***Aby krem maślany nam się nie zwarzył masło i jajka muszą(...)jajek rozmiar L w temperaturze pokojowej 1 szklanka cukru pudru 1 szklanka zmielonego i sypkiego maku** 1/2 szklanki bułki tartej 125 gr zmielonych orzechów włoskich 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (można pominąć, też wyjdzie) Krem orzechowy: 200 gr masła z temperaturze pokojowej (ma być miękkie)*** 2 jajka w temperaturze pokojowej 80 gr cukru pudru 100 gr zmielonych orzechów laskowych

moj przepis na
Naan – indyjskie chlebki 166

kilkukrotnie. To co mnie urzekło to naan. To rodzaj chlebków pieczonych w rozgrzanym piecu tandoori. Temperatura w takim piecu jest zdecydowanie wyższa niż w piekarniku kuchennym i sięga coś koło 500-600 stopni C. Piec tandoori ma kształt dzbana lub beczki a chlebki naan przyklejane są na bokach pieca. Kiedy chlebek jest gotowy albo sam odpada, albo jest zdejmowany(...)przez kucharza. To nieco podobny sposób wypieku jak w kuchni gruzińskiej. Specyfiką kuchni indyjskiej jest to, że zwykle je się tam coś na kształt potrawki – z mięsem, rybą lub wegetariańską zawsze w przepysznym sosie. Sosy mogą być przeróżne, ja polecam te na bazie orzechów, pomidorów i szpinaku. Do tego podaje się jako tzw. zapychacz ryż lub naan. Chlebkiem

Mieszam w Garnku
Muszelki z mieszanką warzyw w 18 ziołach Ojca Mateusza 142

Dziś zapraszam Was na szybko propozycje obiadową. Muszelki z mieszanką warzyw w 18 ziołach Ojca Mateusza , to idealny pomysł na szybki bezmięsny obiad. Do tego połączenie

Słodkie okruszki
Quinoa z ryżem w azjatyckim wydaniu. Szybki obiad. 205

Quinoa z ryżem w azjatyckim wydaniu , czyli szybki obiad o wyrazistych smakach. Idealny na majowe ciepłe dni. Polecam spróbować. Smaku i sytości całemu daniu nadaje połączenie

Słodkie okruszki
Pieczone bataty z parmezanem, łososiem i aioli 187

Pora na obiad! U nas dzisiaj pieczone bataty z parmezanem, soczysty łosoś i aioli, a do tego mnóstwo sałaty. Pieczone bataty z parmezanem są przepyszne. Lubię słodkie mieszać ze słonym stąd ta kulinarna kompozycja. Łosoś to ryba, która zawsze się udaje. 20 minut w piekarniku i już gotowa. Bataty są drogie i u nas ale czasami(...)potrzebuję do mojego codziennego kucharzenia. Różnica w cenach jest kolosalna zwłaszcza na mięsach i rybach. Oszczędzanie na jedzeniu to po proste mądre zakupy, a przy tym promowanie tańszych sieci handlowych i zmuszanie tych drogich do obniżenia cen. Zakupy w promocji to największa przyjemność nie zależnie od portfela! Pieczone bataty czy frytki smakują tak samo ale ja mam satysfakcję

codojedzenia
Ruloniki z parówką i serem na cieście do pizzy 690

Ostatnio mam lenia na gotowanie i pieczenie. I kombinuję z daniami takimi na szybko i z minimum roboty. Powiem wam, że pozytywnie się zaskoczyłam. To na prawdę coś fajnego, innego i szybkiego.  Składniki: 1 gotowe ciasto do pizzy 150 g krojonej mozzarelli parówki cienkie z szynki 97% mięsa 1 butelka gotowego sosu bolońskiego (360 ml) 1 łyżka masła(...)boloński. Ułożyć zlepieniem na dół ruloniki. Masło roztopić wymieszać z ziołami i czosnkiem. Posmarować z wierzchu ruloniki. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 210 stopni góra-dół z termoobiegiem i piec około 20 minut aż ciasto ładnie się zrumieni

Ala piecze i gotuje
GRILL WAY BAR - test nowej burgerowni w Gdyni 155

soczystości oraz wysmażenia. Ale mięso i kompozycja dodatków to tylko część udanego burgera. Wszystko to musi być przecież podane w odpowiedniej bule . I to nie byle jakiej! Pieczywko bowiem wypiekane jest przez niszową, rodzinną piekarnię z Gdyni , codziennie dostarczane świeże, a jego receptura dostosowana jest pod specjalne potrzeby knajpki. Nie ma co, buła pieczona i serwowana z pasją! :) źródło(...)ciężkiej dla żołądka! Kolejnym moim podejściem był Cheese . Klasyka Amerykańskiego Burgera bez podróby! Dodatki stanowiły tu: ser cheddar , świeży pomidor , sałata , czerwona cebula , ogórek korniszony oraz sos amerykański . 100% mięsa - to tutejsza polityka jakości ! Cudownie ugrillowana, wytopiona z tłuszczu, świeża wołowina zachęca do wgryzienia się w solidną bułę. Jakość idzie w parze z ceną, bo niestety przy mniej typowych dodatkach

Grunt to przepis!
Grillowane szparagi z pomidorkami koktajlowymi i fetą 135

najlepiej jednakowej grubości. Dzięki temu wszystkie upieką się jednakowo. Grillowane szparagi mogą być świetną przekąską, idealnie się sprawdzą na letnią kolację, ale również jako dodatek do dań obiadowych z mięsem, rybą lub dań w wersji wege, którą Wam gorąco polecam (np. z „ Młodymi ziemniaczkami z suszonymi pomidorami, bazylią i parmezanem ” i „ Sałatką z rukolą, rodzynkami i płatkami(...)łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka octu balsamicznego świeżo mielony czarny pieprz Piec około 15 minut , aż szparagi będą miękkie, ale wciąż chrupiące (jeśli przetrzymacie dłużej, staną się zdrewniałe) . Grillowane szparagi z pomidorkami posypać pokruszoną fetą. 50 g pokruszonej fety Podawać jako dodatek do dań obiadowych z mięsem, rybą lub dań w wersji wege (które polecam), czyli z „ Młodymi

Moja Delicja

Proponowane wyszukiwania