mielone - 47549 przepisów (strona:2401/3170)

Orkiszowy chlebek odrywany z pastą z suszonych pomidorów. O co chodzi z tym orkiszem? 153

rośliną bardziej odporną na choroby i szkodniki, nie wymaga więc stosowania środków ochrony i jest zbożem mniej zmodyfikowanym niż zwykła pszenica. Poza tym, orkisz, wspomnianą łuskę traci dopiero podczas mielenia, kiedy pszenica już podczas zbiorów, dlatego nierzadko zanieczyszczana jest wspomnianymi, stosowanymi podczas uprawy pestycydami i chemikaliami. Dla niektórych atutem mąki orkiszowej może być również charakterystyczny, lekko orzechowy posmak, który

Fitsweet.me
Jak zrobić idealny koktajl. 7 koktajli na 7 dni tygodnia. 150

witamin oraz składników mineralnych bez problemu znajdę miejsce. Jak zrobić idealny koktajl? Idealny, zbilansowany koktajl to połączenie kilku ważnych składników odżywczych i zasad, które sprawią, że nigdy nie będziecie mieli dosyć miksowania. 1) Bazą do koktajli są owoce i warzywa, a także zielenina. Właśnie tak. Dlatego starajmy, aby nasze koktajle nie składały się z samych owoców, a przynajmniej nie zawsze

Fitsweet.me
Placek owocowy 168

rozpuści, dodajemy jabłka, brzoskwinie i pomarańcze, prażymy do momentu, kiedy odparuje trochę sok, a owoce zrobią się miękkie, zdejmujemy z ognia, dodajemy cynamon i pokruszone biszkopty, w razie gdybyśmy mieli kwaśne owoce, można jeszcze dosłodzić, odstawiamy do przestygnięcia. Wyciągamy jedną część ciasta, rozwałkowujemy na grubość ok. 5mm, nadajmy kształt blachy, ja robiłem w kwadratowej formie 24x24cm (najlepiej w formie

KUCHNIA POLSKA
Krokiety bez naleśników 155

pokrojonymi pieczarkami i posiekaną cebulą smażymy na rozgrzanym oleju. Następnie dodajemy kapustę, liście laurowe, dodajemy rosół i dusimy pod przykryciem do miękkości kapusty. Tak przygotowany farsz studzimy, 1/3 mielimy, dodajemy z powrotem do farszu, wbijamy 1 jajko, wsypujemy bułkę, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy krokiety, obtaczamy w mące, rozkłóconych jajkach z dodatkiem soli, pieprzu i papryki, następnie

R'n'G Kitchen
Okrągłe bułeczki z serem 151

miski. Drożdże kruszymy do garnuszka, dodajemy cukier i cieple mleko. Mieszamy, odstawiamy do wyrośnięcia. Przelewamy do miski z mąką. Dodajemy pozostałe składniki, zagniatamy. Odstawiamy do wyrośnięcia. Twaróg mielimy przez maszynkę do mięsa, łączymy z pozostałymi składnikami. Cisto drożdżowe rozwałkować na grubość ok 1cm. Szklanką wyciąć koła, mniejszą zrobić wgniecenia jej dna. Wgłębienia wypełnić nadzieniem twarogowym. Bułki przed upieczeniem smarujemy

Słodki Zakątek
Domowe kostki rosołowe 325

dokładnie myjemy zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu zbierając szumowiny. Warzywa myjemy kroimy w kostkę i podsmażamy na dużej patelni. Grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na bok. Przyprawy mielimy na drobny pył w moździerzu lub młynku elektrycznym, dodajemy do warzyw. Doprawiamy solą, pieprzem, curry i słodką papryką. Dusimy przez około 15 minut pod przykryciem. Gdy kurczak już jest ugotowany

Delusional Trine
Empanadas , chrupiące pierożki 185

Mąkę , olej , sól umieszczamy w maszynie do wyrabiania . Zaczynamy wyrabiać ciasto , dolewając tyle wrzątku , żeby powstało gładkie , sprężyste ciasto . Odstawiamy do przestygnięcia . Mięso z kurczaka przepuszczamy przez maszynkę do mielenia . Na patelni podsmażamy siekaną drobniutko cebulę i wyciśnięty praską czosnek . Jak nabiorą złocistego koloru , dodajemy zmielonego kurczaka i nadal smażymy . Jak już farsz będzie pachniał smakowicie , czyli zostanie przesmażony , wlewamy

Ogrodnik w podróży
Snikers 406

lodówki. Snikers Smacznego! O czym warto pamiętać przygotowując placek Snikers. Snikers Forma do pieczenia, której użyłam była prostokątna i miała wielkość 25 na 35 centymetrów. Pamiętajcie aby orzechów nie mielić a jedynie posiekać je bardzo drobno. Zmielone orzechy puszczą olej i ciasto nam nie wyrośnie. Kiedy do ubitych białek dodajecie pozostałe składniki starajcie się całość bardzo szybko wymieszać. Im dużej

mecooks
Kaszotto ze szpinakiem i klopsikami 159

sera Gouda 3/4 szklanki kaszy jęczmiennej kujawskiej 1 cebula kilka pieczarek dwie garści świeżego szpinaku 2 - 3 szklanek bulionu Kaszotto ze szpinakiem i klopsikami wykonanie: Mięso drobno kroimy lub mielimy w maszynce do mięsa. Dodajemy jajko bułkę tartą, ser gouda. Doprawiamy curry, kurkumą, ostrą i słodką papryką, suszoną bazylią, solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy, formujemy małe klopsiki i obsmażamy

Delusional Trine
Nazuki- ormiańskie kruche bułeczki z nadzieniem orzechowo-cukrowym 174

proszkiem do pieczenia. Dodać do mąki z masłem, wymieszać i zagnieść ciasto. Ciasto włożyć do woreczka i schować do lodówki na 2 godziny. Orzechy przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa lub rozdrobnić blenderem, wymieszać z cukrem i cynamonem. Ciasto podzielić na 2 części, rozwałkować dość cienko, wyciąć szklanką krążki. Wielkość krążków zależy od tego jakiej wielkości chcielibyście mieć Nazuki

Smaki Armine
Sernik dyniowy z Oreo 161

przygotowane puree możemy przechowywać w lodówce maksymalnie do 5 dni. Możemy je także poporcjować i zamrozić, a następnie używać do przygotowywania ciast i deserów *** *** Ciasteczka Oreo dokładnie mielimy na proszek *** *** Następnie dodajemy roztopione masło i ponownie miksujemy. Masę wykładamy na spód i boki tortownicy (moja ma średnice 22 cm ale można użyć większej) *** *** Puree z dyni miksujemy ze zmielonym serem

Blog z Apetytem
Czebureki z mięsem i z sosem czosnkowym 175

kule i odkładamy do lodówki na godzinę. W tym czasie przygotowujemy farsz oraz sos czosnkowy. Do jogurtu greckiego dodajemy zmiażdżony czosnek, sok z cytryny, sól i pieprz. Mieszamy. Mięso mielimy. Dodajemy do niego pokrojoną w kostkę cebulę, zmiażdżony czosnek, kefir oraz wszystkie przyprawy. Wszystko dokładnie ze sobą mieszamy. Od całości ciasta odkrawamy mniejsze kawałki, które następnie rozwałkowujemy na grubość około

Qchnia po prostu
Poniedziałek: BUDDHA BOWL. MISKA BOSKICH SMAKÓW I ZDROWIA 163

dowolnie ustalać. Nasza misa Buddy wygląda tak: Zgodnie z legendą Budda wstawał codziennie przed świtem i szedł w świat ze swoją miską, do której dobrzy ludzie wrzucali to co mieli do zaoferowania. Oczywiście wyłącznie produkty wegetariańskie. Polecamy Wam ten pomysł na prostą i niebywale zdrową sałatkę. I przy tym bardzo kolorową. Czas : 35 minut Poziom trudności: łatwe Liczba dań

Niedzielny kucharz
SERNIK DYNIOWY NA SPODZIE CIASTECZKOWYM + FILMIK 185

PRZYGOTOWANIE :  Ciastka drobno mielimy, dodajemy rozpuszczone masło i chwilkę miksujemy. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i rozkładamy masę ciasteczkową, dobrze ją dociskając do dna. Do misy robota wlewamy jajka, dodajemy cukry, chwilkę ucieramy. Następnie wlewamy śmietanę, dodajemy mus z dyni i ser. Miksujemy aż składniki się połączą. Na koniec wsypujemy budynie, miksujemy. Ser wylewamy do tortownicy i pieczemy

Kulinarne Fantazje Marioli
Chleb marchwiowy na zakwasie w październikowej piekarni i "Biegając boso" 193

swoją pasję do muzyki i czytania przekazała Samuelowi, kilka lat starszemu Indianinowi pół krwi. Oboje przez 8 miesięcy dojeżdżali do szkoły, siedząc obok siebie w autobusie szkolnym. Mieli zatem mnóstwo czasu na wspólne czytanie, rozmowy i wymianę wrażeń. Ich dialogi nie były częste, bo Samuel wydawał się wyważać każde słowo. Byli jednak szczerzy wobec siebie. I ta szczerość oraz samotność

Weekendy w domu i ogrodzie