plastry lub po prostu na mniejsze kawałki. Cebulę siekamy w piórka. Cebulę szklimy na rozgrzanej patelni, dodajemy pieczarki. Gdy się przesmażą przekładamy je do blendera lub maszynki do mielenia mięsa. Pieczarki z cebulą blendujemy na gładką pastę. Filet z piersi kurczaka kroimy na cienkie płaty, rozbijamy tłuczkiem. Mięso układamy na kształt prostokąta, tak aby płaty zachodziły na siebie. Przyprawiamy
VioletoweKucharzeniezapomnianym owocem ale wartym poświęcenia mu swojej uwagi i spróbowania go w wypiekach. Na szczęście ostatnio wraca do łask i cieszy się coraz większym zainteresowaniem, więc na pewno będziecie mieli okazję po nie sięgnąć. Źródło: ( klik ) Tortownica 26 cm Składniki: Ciasto kruche: 250 g mąki 125 g masła 50 g cukru 1 łyżka zimnej wody 1 jajko szczypta soli
My simple kitchenłyżeczki imbiru, świeżo startego 2 łyżki domowej konfitury śliwkowej 0,5 łyżeczki papryczki chili, drobno posiekanej R ozpoczynamy od przygotowania sosu. Katarzynki wrzucamy do pojemnika blendera i mielimy na proszek. W rondelku umieszczamy składniki sosu i chwilę podgrzewamy na niewielkim ogniu, aż składniki się połączą, a sos lekko zgęstnieje. Jeśli jest za gęsty dodajemy więcej wody. Sos odstawiamy
olalacookingkruche, aromatyczne, mocno wypieczone i z chrupiącą skórką, ale jednocześnie soczyste (za to bez zbędnego tłuszczu) i przesycone aromatem pieczonych jabłek? Mamy patent na pieczenie kaczki, dzięki któremu będziecie mieli święto w domu niezależnie od pory roku. Domowy kebab Mamy dla Was najprostszy na świecie przepis na domowy kebab z kurczaka – pachnący przyprawami, pełen warzyw, z chudym mięsem, podany
Niedzielny kucharzłyżeczka czosnku granulowanego Olej rzepakowy do smażenia 4 łyżki ketchupu pikantnego 4 łyżki sosu bbq 15 dag sera żółtego tartego 1 jajka PRZYGOTOWANIE: Filety z kurczaka mielę w maszynce do mięsa lub malakserze. Papryki myję i kroję w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, dodaję mięso. Doprawiam smażę na rumiano. Dodaję paprykę. Całość mieszam. Cebulę obieram, kroję w kostkę
Gotowanie PatkiMakaron z kurczakiem i Gorgonzolą jest niezwykle aromatyczny z charakterystycznym smakiem sera pleśniowego – gorgonzoli. Dodatkowo smak podbija szpinak z dodatkiem niezwykle aromatycznego czosnku :) Danie to
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!przez ok 2 godziny. Warzywa obrać, włożyć do garnka wraz z przyprawami. Gdy lekko zmiękną dodać soczewicę. Całość posolić i ugotować do miękkości. Wystudzić. Całość zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Dodać jaja, oliwę z oliwek, koncentrat pomidorowy i bułkę tartą. Całość dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Doprawić solą i pieprzem. Przełożyć do foremki keksowej. Piec ok 40 minut
Słodki Zakątekszklanka ( 250 ml ) wody 1 szklanka cukru ( może być trzcinowy, wtedy naleweczka będzie zdrowsza ) Sposób wykonania : O woce żurawiny opłucz, osusz, zmiel w maszynce do mięsa ( ja nie mielę , tylko drobno siekam na drewnianej desce tasakiem, gdy zmielimy w maszynce, możemy mieć lekki posmak metalu ). Pulpę wrzuć do czystego dużego słoja, zalej spirytusem. Słój zamknij wieczkiem i odstaw
Przepisy i porady kulinarneProsta zapiekanka, którą można zrobić z resztek jedzenia: wczorajszego ryżu, kawałka upieczonego kurczaka, albo ze świeżych składników. Jeśli dodatkowo zapieczecie casserole w słoiku będziecie mieli gotowe danie na wynos. Czas przygotowania : 20 minut Czas pieczenia : 25 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji : 2 duże Z casserole jest trochę jak z pierogami – nazwa odnosi się tylko do sposobu przygotowania potrawy. Pierogi
Niedzielny kucharzwkładamy do lodówki na min. 30 minut. Wszystkie składniki na masę serową blendujemy. Jeżeli twaróg wyraźnie dzieli się na grudki, można go wcześniej zmielić 3-krotnie w maszynce do mielenia, choć nie jest to konieczne. Masę serową wylewamy na schłodzone ciasto kruche i pieczemy przez 50 minut w 170 stopniach C. Tak przygotowane ciasto schładzamy. W rondelku rozpuszczamy cukier
MamaOskarkaUgotowaną część kaszy jaglanej wrzucić do misy, dodać pieprz, sól oraz cytrynę i czosnek. Połączyć z pomidorami - lekko zblendować ( u mnie był to wynik, tego że blender w trakcie "mielenia" przestał działać - więc farsz nie był idealnie gładki - co uważam, zadziałało na plus) Na koniec dodać pokrojoną drobno pietruszkę, zamieszać. Sos: Na oliwie podsmażamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę
dlaSmaQupieczonej dyni bez skóry – 400 g mąki pszennej (ok. 2,3 szkl.) + do podsypania* – 1 jajko – sól Przygotowanie: Gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie. Studzimy i mielimy w maszynce lub przeciskamy przez praskę. Dynię dzielę na mniejsze kawałki. Usuwam pestki i luźne włókna. Kawałki dyni rozkładam miąższem do góry na płaskiej blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Dynię piekę
I LOVE LIFEobtoczyć w bułce tartej. Panierujemy kilka razy, aby zabezpieczyć ser przed bezpośrednim kontaktem z gorącym tłuszczem. Gdy położymy ser na gorącym tłuszczu zacznie się od razu roztapiać, jeżeli będziemy mieli porządną warstwę panierki, to będzie się ładnie rozgrzewał w środku. A przecież o to nam chodzi :) Przed smażeniem na patelni połóżmy papier do pieczenia, a na nim dopiero tłuszcz. Papier
królestwo garówpieczenia, której użyłam miała wymiary 27 na 36 centymetrów. Orzechy powinny być posiekane na bardzo małe kawałki. Ja użyłam do ich posiekania robota kuchennego z opcją siekania. Nie mielcie orzechów w maszynce. Puszczą sok i będą tłuste przez co ciasto nie wyrośnie. Kiedy do ubitych białek dodajemy suche składniki nie spędzajmy zbyt dużo czasu na wymieszaniu całości. Im szybciej
mecooksDodatkowo (opcja): garść orzechów włoskich, surowego kakao, suszonych wiśni i sezamu do dekoracji. Wykonanie : Ziarna sezamu delikatnie podprażamy w 100 stopniach w piekarniku lub na patelni. Następnie przestudzone ziarna mielimy / blendujemy na masło (jeśli nie posiadacie blendera o dużej mocy, użyjcie gotowego masła). Masło sezamowe miksujemy z puree kakao i słodem. Gotową masę umieszczamy w tortownicy lub ceramicznym bądź szklanym
Jeść, by żyć w zdrowiu